Masoni, Templari, Rotarijanci

VelikiVezir:
Za Mishu
Zanima me nesto o drustvu Tule i njihovom povezanoscu sa Hitlerom.

Pozdrav VelikiVezire,

nadam se da me neces terati da ti ljubim skute :lol:
Tvoje pitanje je zanimljivo, ali nekako, ne slaze se sa ovom temom na kojoj ti upravo odgovaram...pre bi to svrstao u okultizam jer zapravo drustvo Tule tu i pripada...

Dakle, "Tule" ili "Tules" je u samom pocetku brojalo pet clanova jedna zena i cetiri muskaraca, svi redom okultisti, kao jednu zanimljivost dodacu da je ta pomenuta devojka-zena iz Zagreba.
Povezivali su germanske i vavilonske vladare, da ne ulazim dublje u analizu, praktikovali su odredjene okultne radnje. Jesu povezani sa nastankom "Treceg rajha", mozemo ih svrstati kao preteca nacional-socijalisticke partije, SS-a, crnog sunca, drustva fril... i jako su zasluzni za podsticanje okultnih aktivnosti treceg rajha... Ima o tome dosta da se kaze, ali nije ovde mesto o tome da se prica jer mnogi mogu takve stvari i taj mracni treci rajh povezati sa ovom temom o Slobodnom zidarstvu i viteskim redovima sto je apsolutni nonsens...
Ne treba zaboraviti da je Hajnrih Himler prvi covek SS-a, bio okultista i to nezanemarljiv koji je odredjena okultna znanja primenjivao kako u stvaranju SS-a tako i uopste...

Toliko od mene na tvoje pitanje o Tules...

Iskreno ne zelim mnogo o tome ni da govorim na ovoj temi...

Pozdrav

M

Pa šta je bitno više ko su masoni,templari,iluminati ......
Bitno je to da postoji samo jedna stvar u svemu tome zaštititi istinu o tome da je Novi zavet napravljen tako da ide u korist crkvi,i sebi ostale ljude pokoriti za robove,što manje informacija ostalim ljudima to ih lakše kontrolirati,a prave informacije tko smo i otkuda potičemo i da nismo sami u ovom svemiru dati samo odabranima koji već danas iovako kontroliraju sve uz znaje koje dobivaju od vanzemaljaca,ma šta se ja tu mučim uostalom pročitajte Ickea i sve će vam biti jasno!!!!!!!

Pa evo nesto vise za zainteresovane. Dakle Rotarijance koji su nastali 1905. u Cikagu osnovao je Pol Haris, advokat po struci i istovremeno slobodan zidar. Praksa je u svetu da
svaki prvi predsednik Rotari kluba bude Mason. Dakle, i te kako su povezani, a plus , uz to, imaju gotovo isti nivo organizacije (board - analog, vrhoni savet u Masona, distrikti itd.)
Neku posebnu moc u politici kod nas nemaju, jer nasa zemlja ne neguje poredak masonerije zbog doskorasnjeg komunizma. Tito ih je sve prognao ,oduzeo imovinu,sacuvao je jednu jedinu lozu "Libertas" u Hrvatskoj, jer je sam njoj pripadao ,a ona je bila pod kontrolom Engleza. Zaista jako mocna masonska loza je Velika Loza Engleske, pa za njom ide francuski Orjent. Sto se nas tice, mi smo samo "zemlja seljaka na brdovitom Balkanu" i kod nas je sve to komicno.
Templari kao zvanican red danas ne postoje. Postoje samo Hospitalijeri iliti Malteski Vitezovi, a sve ostalo su neki pokusaji ili imitiranja.

lepiBubili:
Pa evo nesto vise za zainteresovane. Dakle Rotarijance koji su nastali 1905. u Cikagu osnovao je Pol Haris, advokat po struci i istovremeno slobodan zidar. Praksa je u svetu da
svaki prvi predsednik Rotari kluba bude Mason. Dakle, i te kako su povezani, a plus , uz to, imaju gotovo isti nivo organizacije (board - analog, vrhoni savet u Masona, distrikti itd.)
Neku posebnu moc u politici kod nas nemaju, jer nasa zemlja ne neguje poredak masonerije zbog doskorasnjeg komunizma. Tito ih je sve prognao ,oduzeo imovinu,sacuvao je jednu jedinu lozu "Libertas" u Hrvatskoj, jer je sam njoj pripadao ,a ona je bila pod kontrolom Engleza. Zaista jako mocna masonska loza je Velika Loza Engleske, pa za njom ide francuski Orjent. Sto se nas tice, mi smo samo "zemlja seljaka na brdovitom Balkanu" i kod nas je sve to komicno.
Templari kao zvanican red danas ne postoje. Postoje samo Hospitalijeri iliti Malteski Vitezovi, a sve ostalo su neki pokusaji ili imitiranja.

Slazem se skoro u svemu osim ovo sto je vezano za Rotary i SZ, odnosno njihovu povezanost. To sto postoje ljudi koji imaju clanstva i u Rotary i u SZ ne znaci da su te dve organizacije povezane, na protiv nisu. Nikakvih kontakata nemaju Rotary u SZ na nivou organizacija, niti saradnje. To su dve zasebne organizacije.

Ninjarijeka:
Pa šta je bitno više ko su masoni,templari,iluminati ......
Bitno je to da postoji samo jedna stvar u svemu tome zaštititi istinu o tome da je Novi zavet napravljen tako da ide u korist crkvi,i sebi ostale ljude pokoriti za robove,što manje informacija ostalim ljudima to ih lakše kontrolirati,a prave informacije tko smo i otkuda potičemo i da nismo sami u ovom svemiru dati samo odabranima koji već danas iovako kontroliraju sve uz znaje koje dobivaju od vanzemaljaca,ma šta se ja tu mučim uostalom pročitajte Ickea i sve će vam biti jasno!!!!!!!

Ma daj :lol: mislim uzas, na koga se pozivas Dejvid Ajk. Ma da li je moguce da u eri kompjutera i interneta, moguce je na takav nacin prikrivati i drzati ljude u mraku?
Ne zivimo u srednjem veku...
Ako ce mi biti sve jasno citajuci Dejvid Ajka, onda bi trebali svi onako kolektivno da se prepustimo njegovoj utopiji i senzacijama coveka koji otkriva "sve tajne ovog sveta" u korist citavog covecanstva. On jedini je spoznao stvari koje drugi nisu. Manite se corava posla :lol:

Pa hajde, zvanicno moze da se kaze tako, Misho. Jos kazu Rotarijanci (znam to jer sam i clan RC Nis), za laike, Rotarijanci i Masoni su povezani, a u stvari nisu, ali sve nase lozhe u Srbiji su ti napravili Rotarijanci , a sve Rotari klubove Masoni, pa kako kaze Balasevic "Princip je isti , sve su ostalo nijanse". Velika je mana Masona sto ne primaju zene, a u Rotariju ih ima , pa su razgovori harmonicniji i romanticniji :)

lepiBubili:
Pa hajde, zvanicno moze da se kaze tako, Misho. Jos kazu Rotarijanci (znam to jer sam i clan RC Nis), za laike, Rotarijanci i Masoni su povezani, a u stvari nisu, ali sve nase lozhe u Srbiji su ti napravili Rotarijanci , a sve Rotari klubove Masoni, pa kako kaze Balasevic "Princip je isti , sve su ostalo nijanse". Velika je mana Masona sto ne primaju zene, a u Rotariju ih ima , pa su razgovori harmonicniji i romanticniji :)

To meni lici pre na teoriju zavere nego na neku zdravu logiku. Cudno, kad si clan RC Nis, da zastupas stav koji se razlikuje od zvanicnog...

Teorija zavere jeste popularna stvar danas, pogotovo u nasem narodu. Verovali ili ne, i te kako postoji, ali nije onakva kako je mi zamisljamo i vidimo. Potreba ljudi da budu bolji od ostalih, da grade organizacije koje cuvaju neku "tajnu", potice jos iz antike. Daleko od toga da ce neki Srbin koji je imao ducan, kafanu, gurao se malo u lokalnu vlast i sl. da ima uticaja na svetsku politiku, pa neka je kod nas i Vitez Hramovnik (analog 33. stepen Scottish Rite). Svaka zemlja ima masonske loze, Rotari klubove, Rozenkrojcere (pola Elektrotehnickog fakulteta u BG -u dele misljenje sa Drustvom Rozenkrojcera), neophodno je za osnivanje loze 9 ili 12 tridesettrojki (nisam siguran) , ali ljudi, to je nesto sto samo formira nacin misljenja kao i rock muzika,hipi pokret, fudbal i druge stvari koje izuzetno uticu na javno mnjenje. Bilo kakvo clanstvo ili u Rotariju ili u Masoneriji za fakultetski obrazovanog coveka bez nekih posebnih talenata ili finansijskog statusa nije nemoguce. U sustini dostupno je prosecnim ljudima. Doduse, ima i jako zatvorenih RC-a , a i Mas. Lozha po Bg-u koje primaju samo najbogatije (ali to je jedini kriterijum, pored elementarnog znanja o Sl. Zidarstvu). Dokaz (da se ogradim, koji ja vidim) teorije zavere ti je da skoro svi ljudi danas u Srbiji imaju skoro isti nacin razmisljanja ("daj da zgrabim neku kintu, pa da zbrisem negde iz ove nesrece" ili " ko ima krunu na glavi, vise mu je stalo do krune nego do glave"). Ako neko, drugari, uvazava vladiku Nikolaja, neka nadje pismo (ima ga u raznim knjigama) koje je on poslao izvesnom svesteniku Lazaru i koje opisuje organizacije novog svetskog poretka. Postoji i "veoma lepo misljenje" avve Justina Popovica koji je doktorirao zapadjnjacku filozofiju u prapostojbini Masonerije ,Engleskoj. Sto se nasih ljudi tice, voleo bih kada bi nasi Masoni mogli i hteli da pomognu ovom napacenom narodu kao sto su radili Masoni Z.Misic , V.Karadzic, Dositej i Njegos, a ne da se tripuju svojom kvazivelicinom. Jos nesto: priznavanje samo Velikog Arhitekte , bez Duha Svetoga , je ogromna hula i ogroman greh i eto objasnjenja o "svetskoj ljubavi i miru"

Jos jedna stvar, koju sam zaboravio. Nadimak tvoj Misho sadrzi :. (tri tacke). Da li se salis
ili si Slobodan Zidar? Znam da to Slobodni Zidari stavljaju u potpisu a slikari na slikama(primer D.Martinovic i D.M. Tapi. ) Ako jesi, kazi, time ce biti diskusija interesantnija jer ima puno razloga i za odbranu i za napadanje Masonerije. Unapred da kazem, da ne budem shvacen pogresno, moja ce se diskusija nastaviti u pravcu "Masonerija i Srbija" i kako nasa mala, slatka zemljica moze da se uklopi u svetsku otimacinu. U tu svrhu podrzavam sve Masone i Rotarijance koji zele da vode racuna o srpskom narodu jer to nece sigurno lord Oven ili vojvoda od Kenta. :grin:

Misha :.:
Ma daj :lol: mislim uzas, na koga se pozivas Dejvid Ajk. Ma da li je moguce da u eri kompjutera i interneta, moguce je na takav nacin prikrivati i drzati ljude u mraku?
Ne zivimo u srednjem veku...
Ako ce mi biti sve jasno citajuci Dejvid Ajka, onda bi trebali svi onako kolektivno da se prepustimo njegovoj utopiji i senzacijama coveka koji otkriva "sve tajne ovog sveta" u korist citavog covecanstva. On jedini je spoznao stvari koje drugi nisu. Manite se corava posla :lol:

Pa što hoćeš reći time da se oni bore za dobrobit čovječanstva,pa ko je ikad u povijesti to učinio,nebudi smiješan.I da u eri kompjutera je to moguće,jer ti na ovaj način možeš samo razgovarati o svom mišljenju i tražiti svoje istomišljenike!A i da naiđeš na nekog naučnika koiji imalo misli drugačije on može samo dati svoje mišljenje na ovaj način!Da to kaže javno bez avatara i nicka brzo bi ga pokopali!!!A koliko ljudi imaju različito mišljenje od crkve i znanosti možeš i sam shvatiti gledajući koliko su knjiga prodali i sam Icke i Daniken i ostali.
i na kraju pročitaj i ovo:
Dame i gospodo porotnici, stari grčki filozof Sokrat učio je svoje učenike da se u potragu za istinom može krenuti samo onda kad se dovede u pitanje i analizira svako vjerovanje kojeg smo se do tada čvrsto držali. Ako određeno vjerovanje prođe sve testove evidencije, dedukcije i logike onda ono može da bude zadržano. A ako ne, onda se ono mora odbaciti a mislilac se mora takođe da zapita zašto je on do tada vjerovao tako, kao i ko ili šta ga je i zašto navelo na to. Nimalo ne iznenađuje što se ovakav način učenja nimalo nije svidjeo vladajućoj eliti Grčke države. Mnogi politički lideri oduvijek su pokušavali da zavaravaju narodne mase iz raznoraznih “dobrih” i “loših” razloga. Sokratu se sudilo za subverziju i korupciju omladine. Nakon toga natjerali su ga da popije čašu otrova i tako si oduzme život. Nikada nije bilo lako onima koji su nezavisno razmišljali! Danas, naš vladajući kompleks vlade i medija ne ubija one koji tragaju za istinom (doduše, još uvijek ne). Oni ih jednostavno etiketiraju ekstremistima ili paranoicima, a usput im unište kako karijeru, tako i reputaciju. Za mnoge je jedna takva sudbina gora nego popiti čašu otrova.

lepiBubili:

Dragi Bubili,

jednostavno ne mozes porediti na takav nacin slobodno zidarstvo i rotary, jer su apsolutno razlicite organizacije u pitanju. Zaista, prvi put od tebe cujem da je Rotary osnovao SZ u Srbiji, necu da budem previse ostar, ali to je zaista velika spekulacija i nema nikakvog utemeljenja. Dakle, potpuna dezinformacija.
Zene se ne primaju, ali recimo Veliki Orijent ih prima( e sad opet postoje dileme da li je VO uopste masonerija)

M

lepiBubili:
Unapred da kazem, da ne budem shvacen pogresno, moja ce se diskusija nastaviti u pravcu "Masonerija i Srbija" i kako nasa mala, slatka zemljica moze da se uklopi u svetsku otimacinu. U tu svrhu podrzavam sve Masone i Rotarijance koji zele da vode racuna o srpskom narodu jer to nece sigurno lord Oven ili vojvoda od Kenta. :grin:

Masonerija je pre svega nacionalna, pa onda tek internacionalna stvar. Osnovni principi i pravila SZ jedne zemlje jeste da postuje zakone svoje nacionalne drzave, da radi i cini u njenom interesu, "RECHJU, PISMOM, DELOM"...
U nasoj istoriji, sada vec slobodno mogu da kazem masonskoj srpskoj istoriji, imali smo izvanredne masone-patriote, koji su zaduzili svojim likom i delom, otadzbinu u narod kome su pripadali.

Iskren da budem ovo sto ti pises da postoje zatvorene loze gde se primaju samo bogati kao bitan uslov je malo senzacionalisticki. U svakom zitu ima kukolja, tako isto i u SZ, postoje neki ljudi kojima je ta materijalna strana jako bitna(skorojevici) mada nikako da je to uslov ili praksa, naprotiv ima potpuno normalnih i divnih ljudi...

Ne znam u kom smislu si tumacio SZ i VGU, medjutim ne mozes nikako tumaciti SZ u okvirima religijskog pravca, NE NIKAKO.
SZ je prepuna simbolike i postoji simbolicki jezik koji razumeju samo upuceni, kada kazem simbolicki jezik, ne mislim na usmeni ili ti verbalni jezik koji su izmislili masoni kako bi komunicirali medjusobno.

Kada si pomenuo sv. Nikolaja Velimirovica onda ti je sigurno poznato da je pocivsi Vladika takodje bio "Brat"...

Kazes da si clan RC Nish, da u Nishu je zaista veoma aktivan Rotary pokret...
Sta je konkretno tvoj klub ucinio i sta si ti sam licno ucinio za tvoju blizu ili dalju okolinu u smislu humanitarnog rada?
Naravno da treba uvek raditi u interesu za svoju zemlju, ali to treba svaki covek da radi bez obzira da li je slobodni zidar, rotarijanac ili bilo kom udruzenju da pripada npr. udruzenju pecarosa.

M

Ninjarijeka:
Pa što hoćeš reći time da se oni bore za dobrobit čovječanstva,pa ko je ikad u povijesti to učinio,nebudi smiješan.I da u eri kompjutera je to moguće,jer ti na ovaj način možeš samo razgovarati o svom mišljenju i tražiti svoje istomišljenike!A i da naiđeš na nekog naučnika koiji imalo misli drugačije on može samo dati svoje mišljenje na ovaj način!Da to kaže javno bez avatara i nicka brzo bi ga pokopali!!!A koliko ljudi imaju različito mišljenje od crkve i znanosti možeš i sam shvatiti gledajući koliko su knjiga prodali i sam Icke i Daniken i ostali.
i na kraju pročitaj i ovo:
Dame i gospodo porotnici, stari grčki filozof Sokrat učio je svoje učenike da se u potragu za istinom može krenuti samo onda kad se dovede u pitanje i analizira svako vjerovanje kojeg smo se do tada čvrsto držali. Ako određeno vjerovanje prođe sve testove evidencije, dedukcije i logike onda ono može da bude zadržano. A ako ne, onda se ono mora odbaciti a mislilac se mora takođe da zapita zašto je on do tada vjerovao tako, kao i ko ili šta ga je i zašto navelo na to. Nimalo ne iznenađuje što se ovakav način učenja nimalo nije svidjeo vladajućoj eliti Grčke države. Mnogi politički lideri oduvijek su pokušavali da zavaravaju narodne mase iz raznoraznih “dobrih” i “loših” razloga. Sokratu se sudilo za subverziju i korupciju omladine. Nakon toga natjerali su ga da popije čašu otrova i tako si oduzme život. Nikada nije bilo lako onima koji su nezavisno razmišljali! Danas, naš vladajući kompleks vlade i medija ne ubija one koji tragaju za istinom (doduše, još uvijek ne). Oni ih jednostavno etiketiraju ekstremistima ili paranoicima, a usput im unište kako karijeru, tako i reputaciju. Za mnoge je jedna takva sudbina gora nego popiti čašu otrova.

Da, mozemo razmenjivati misljenja. Zaista ne trazim moje istomisljenike, ali govorim ono sto znam i ono sto sam proverio, razmisljam svojom glavom, a ne sazvakano od strane autora poput Dejvida Ajka. Zaista mi nije potrebno da mi neko formira misljenja, obicno donesem svoj sud putem, kako ti kazes, emprijskog saznanja, deduktivnim metodama.

To sto su oni prodali toliko knjiga ne znaci da su u pravu, to bi isto bilo kao kada bi rekli, vidi koliko CD-ova je prodala Seka Aleksic to onda znaci da ona peva sjajno, da joj je muzika sjajna?!?! Da li je Den Braun toliko u pravu samo zato sto mu je knjiga stampana u toliko primeraka? Ne, neces me ubediti da je to merilo.

Moras shvatiti da u ovom svetu vladaju dualizmi i antagonizmi, dobro i lose, crno i belo...
Svuda imas dobrih i losih ljudi, kvalitetnih i manje kvalitetnih ili nekvalitetnih, samo zavisi gde se oni nalaze i u kom broju. Tako isto imas i u SZ dobre i lose ljude, licno smatram da ima vise dobrih ljudi nego ovih drugih, ali svakako ima i jednih i drugih.

Pozdrav

jos nesto: priznavanje samo Velikog Arhitekte , bez Duha Svetoga , je ogromna hula i ogroman greh i eto objasnjenja o "svetskoj ljubavi i miru"

Ovo drugo već miriši na dogmatsku isključivost. Hajde da demaskiramo tu optužbu koja je jako ružna jer anatemiše i osudjuje sve Masone na pakao bez mogućnosti oprosta.
Jer se Hula na Duha Svetog ne prašta.

Prvo: Verovanje u Boga je MINIMUM za ulazak u SZ. A niko vam ne kaže da vi ne smete da verujete u trojstvo i Duha Svetoga. Vaša stvar. Niti da budete Pravoslavac ili Protestant ili Katolik ili Musliman. Takodje vaša stvar.
Drugim rečima dobrodošli svi ljudi dobre volje svi sa svojom verom. Što bi rekli. Brat je mio ma koje vere bio.
Dakle stvar je vešto izokrenuta da toleranciju imputira kao HULU..

Drugo: Ako Masoni zahtevaju da se veruje u Boga
a recimo Mensa, Rotari ili recimo Crvrni krst,ne zahtevaju NIŠTA da bi postao član to znači da su oni JOŠ GORI???

Treće:U tome što Masoni zahtevaju veru u Boga vidimo njihovu težnju da okupe ljude
koji imaju već neke duhovne i moralne principe kao minimalni preduslov za DUHOVNO zajedništvo a ne hulu..

Četvrto:Samo Crkva koja veruje u Duha Svetoga može i da čini hulu na Istog jer je On ŽIVOTONOSAC duhovnog ORGANIZMA Crkve .

Peto: Crveni Krst, Rotari, Masoni kao ni bilo koja društvena grupa pa ni sama država, nije crkveni ORGANIZAM ni njen deo da bi crkva SMELA da bilo koga proziva.
Crkva je deo društva i ona mora da se ponaša po pravilima društva a ne obrnuto.
Jedno od tih pravila je poštovanje slobode mišljenja, tolerancija i nenametanja ubedjenja.
A to Masoni poštuju, jel' to Hula?

Razmislite o tome.

Misha :.
jednostavno ne mozes porediti na takav nacin slobodno zidarstvo i rotary, jer su apsolutno razlicite organizacije u pitanju

Tačno.
Po definiciji SZ kao jedno 'inicijatičko' udruženje zasnovano ne na snazi ili bogatstvu, već na vrednosti koja se predaje putem rituala, nikako ne odgovara tipu elitističkog udruženja 'ograničenog' tipa kao što je Rotary.
Humanitano delovanje kao zajednički imenitelj samo je 'spoljna' dodirna tačka.

U redu. Verska tolerancija. Najpre moram da kazem da sam kao samo poznavalac Pravoslavlja los, pa tek onda kao vernik (zapravo sam "Ivan Karamazov" kao vecina ljudi koji diskutuju o ovoj temi) Medjutim, jedna stvar me plasi, a ona je gotovo nevidljiva, ali je od kljucnog znacaja. U organizacijama tipa Crveni Krst, Rotary International i ostalim koje se bave humanitarnom ili bilo kojom drustvenom delatnoscu ne postavlja se pitanje smisla, pitanje ovostranog ili onostranog zivota, pitanje vere ili obozenja i individuiranja, sustine svega i zivota. Ta pitanja hteli ili ne, mi ne mozemo da izbegnemo,vec najcesce od njih bezimo u raznorazne aktivnosti, organizacije i trazimo "zlatno tele" kao surogat, u nekome ili necemu. Ove drustvene organizacije (Mensa, RI , Cr. Krst) ne postavljaju pitanje duhovnog razvoja , ali strogo duhovnog razvoja, vec pruzaju vecini neku prostiju psiholosku protezu u ovom vremenu obezduhovljenja. Za Masoneriju to nije slucaj. A sada neka ovo bude shvaceno kao pitanje. Slobodno Zidarstvo se bavi pitanjem sustine,smisla , "brat je mio koje vere bio", ali tim implantom u kolektivno nesvesno inicirane osobe, da li se samo nudi psiholoski surogat za veru (najcesce jako slabu kod svih nas) i da li se ljudska potreba za Bogom (ali istovremeno gorda pobuda da se s Njime poistovetimo) odmeni verovanjem Velikog Arhitektu ili jos gore sluzenjem nekoj 33.-ojki u Engleskoj ili Nemackoj i da li se time, zapravo, unisti nase "seme gorusicino" koje je ipak u Srba, kakvi god bili , pravoslavno. Da li Masoni time promene nacin shvatanja svega disanja i sluze nekom "visem cilju" koji ce da ih napravi robovima tog novog poretka, bez obzira na kvalitet ljudi koji se tu nalaze? Sto se tice vladike Nikolaja, tacno je da je bilo njegovo ime na sajtu Velike Nacionalne Lozhe Jugoslavije ,mozda je bio Mason kao student ili doktoran u Svajcarskoj, ali kao monah nije sigurno , jer ga u tom slucaju ne bi priznala Ruska Zagranicna Crkva (koja i nasu SPC ne priznaje) jer su po kanonima pet puta stoziji. Imam kopiju njegovog pisma , a moze da se nadje u knjizi Ratibora Djurdjevica "Zavera protiv Hriscanstva". Ovim nemam namere da bodem u oci bilo kom jer sam i sam jako zainteresovan za ezotericna drustva, ali to je po hijerarhiji ispod vere koju sam nasledio od mog dede (iako mnogo manje pismenog od lorda Ovena). Sto se tice vladikinog gledista , slobodno procitajte "Misli o Svecoveku" , pa vidite da li se bilo sta moze dovesti u vezu sa gledistima SZ. To nije moc ljudskog uma koju recimo Ivo Andric nikad nije prevazisao ( a i kako je zavrsio bolje da ne pricam, tj. u kakvom je stanju bio). To je stvar Blagodati. Drugo, neki Kurd, Kinez , Englez i dr. , nikada ne moze da mi bude blizak kao Srbin Pravoslavac i to takodje moramo da shvatimo a u prilog tome idu istorijske cinjenice da su Masoni tamanili jedni druge kad je bila u pitanju vlast. Dakle ipak je "zrno gorusicino" osnovno, a ostalo je odelo i jos sarkasticnije "Gogoljev Sinjel"
Unapred hvala za odgovor na ova teska pitanja. :?:

U organizacijama tipa Crveni Krst, Rotary International i ostalim koje se bave humanitarnom ili bilo kojom drustvenom delatnoscu ne postavlja se pitanje smisla, pitanje ovostranog ili onostranog zivota, pitanje vere ili obozenja i individuiranja, sustine svega i zivota. Ta pitanja hteli ili ne, mi ne mozemo da izbegnemo,vec najcesce od njih bezimo u raznorazne aktivnosti, organizacije i trazimo "zlatno tele" kao surogat, u nekome ili necemu. Ove drustvene organizacije (Mensa, RI , Cr. Krst) ne postavljaju pitanje duhovnog razvoja , ali strogo duhovnog razvoja, vec pruzaju vecini neku prostiju psiholosku protezu u ovom vremenu obezduhovljenja. Za Masoneriju to nije slucaj.

Slažem se da nije. Time je trpanje u isti koš Masonerije i Rotarija koje se čuje katkad zaista izlišno.
Dakle sam vidiš da nije isto.
Moje ukazivanje na neduhovnost samo je pokušaj da ti pomognem da uvidiš besmislenost tvrdnje da ako je neko recimoTeista, Deista ili politesista ili Agnostik automatski znači da Huli na Duha Svetog.

Šta je uopšte Hula na Duha Svetog je teološko pitanje. I pre nego se da validan odgovor besmisleno je bilo kome tu hulu imputirati.

U tvome iskazu stoji da Masoni hule na Duha svetoga . A ja eto sumnjam da si ti to samo negde čuo i prihvatio kao zdravo za gotovo. No moram da ti kažem da tu zjapi teološka rupa o kojoj nisam hteo da raspravljam već samo pokušao da ti ukažem na besmislenost tvrdnje videći da nisi baš teološki potkovan ( nije to strašno biti laik i sam to kažeš ).
Tema bi zaista otišla u stranu ako bih krenuo da objašnjavam- šta je Hula, šta žalošćenje Duha, šta Pneumatomahija i neki slični teološki termini i problemi.
Poenta je bila da takvim argumentom, ako nečega nema( Duha Svetog) to je Hula. Možeš ceo svet lako osuditi na pakao, bez ikakve šanse na oprost greha. I svi odoše u prokletstvo i propast uključujući i crveni krst 8-)
Pa hajde L.B. reci iskreno da li je fer prokleti MILIONE ljudi jer nešto ne zahtevaju jedni od drugih da bi se smatrali braćom i družili?

Nije li podmuklo i surovo tako nešto izreći? Dali bi prokleo svoga rodjaka i rodjenog brata ako ne veruje u Boga ili je čak Ateista? Ne bi sigurno!
Da li je on nužno loš čovek? Da li ga ne bi sahranio kao prokletog jer HULI NA DUHA na groblju? I ne bi pozvao tada sveštenika jer je rekao Brat je mio ma koje vere bio, ili Boga nazivao samo veliki Arhitekta ili Stvoritelj i slično? I nije naučavao sve što i kako crkva zapoveda? Ne- siguran sam!
Svi smo grešni i niko ne zna sve. A i Bog je dobar i milostiv.
Pustimo dakle Bogu taj Strašni Sud. .,
To sam želeo da ti kažem i poručim.
Meni takodje zaista nije bio cilj da kritikujem ni Pravoslavlje i Branim Masone, već samo neznanje .

No tebe verovatno to pitanje i samoga muči jer si to negde čuo i prepao se za svoju veru
. Slobodno Zidarstvo se bavi pitanjem sustine,smisla , "brat je mio koje vere bio", ali tim implantom u kolektivno nesvesno inicirane osobe, da li se samo nudi psiholoski surogat za veru (najcesce jako slabu kod svih nas) i da li se ljudska potreba za Bogom (ali istovremeno gorda pobuda da se s Njime poistovetimo) odmeni verovanjem Velikog Arhitektu ili jos gore sluzenjem nekoj 33.-ojki u Engleskoj ili Nemackoj i

Kao što ne bi smeo da tvrdiš da recimo neko sportsko društvo ustvari pokušava da odvuče od vere.
Nije u redu ni da Duhovno sportsko društvo optužimo da odvlači od crkve.
Jer upravo je suprotno ona saradjuju i možda čak pripremaju i uče pojedinca kako da tu duhovnost koju stiču primene u svojoj veri.
Anselmo Kantaberijski kaže da je naša glad dokaz da postoji hrana . Jer da nema Hrane ne bi bilo ni gladi. Logično! Tako je i sa duhovnom gladju. Ona je dokaz da postoji duhovna Hrana koju nam pruža religija.
Pa tako i logički dokaz za postojanje Boga koji je tu glad ugradio u nas.
I kao što sam ti već rekao u prošlom postu. Masoni naravno poštuju upućuju članove pa i celo čovečanstvo da o toj svojoj duhovnoj gladi razmišljaju.
Veoma pošteno oni upućuju i gde se takva glad za religijom zadovoljava a to je CRKVA a ne loža .
Zato Loža nije crkva već škola i Masonerija nije religija već moralno Etički i Filozofski pogled na svet koji nas okružuje.
Zato je meni veoma ružno što crkva takav jako fer odnos ne uzvraća.
Zašto?
Po meni problem je kao što rekoh sasvim druge prirode a ne ni Duh Sveti.

Iza svega po meni nazire se neka bolesna potreba da upravlja kolektivnim umom i drži nas svezane kao robove uz sebe.
Takvo nepoštovanje prema sebi da se smatram nečijom svojinom u kome će mi se anestezirati um i kritičko rasudjivanje i zameniti raznim religijskim strahovima i Dogmom meni ne prija.

Upravo to je tu srž problema.
Samosvest i sloboda da sam donosiš sud i biraš svoju sudbinu učeći druge da misle svojom glavom plaši one koji strahuju da će time njihova moć nad drugima oslabiti.

No taj strah je delimično neopravdan. Zašto. Pa masoni su svesni da neki ljudi jednostavno ne vole da budu slobodni . Da neki ljudi vole da neko drugi misli mesto njih.
I upravo zato i vrše pažljivu selekciju članova i onih koji jesu i koji nisu sposobni ni voljni da budu deo takvog bratstva.
Tako da masoni ne slede ni neku 33 već glas savesti odredjene principe i razum
Eto otuda i baš zbog toga po meni napadi na Masone.
INTERESI onih koji bi da ih neko sledi.

da završim L.B.
I to što ova tema toliko traje , što ima takvih napada na raznim forumima je ustvari jedan znak i može da ti nešto kaže.
Što bi rekao naš narod.
Prašina se diže samo za konjem koji dobro kaše.

Zaključak ti se nameće. Mora da bar nešto vrede čim se tolko priča o njima i čim ih tako napadaju. :idea:

Pozdrav 8)

Hvala, Misho1. Rekao si puno. Nisam SZ, pa zato, nadam se, da ne zameras sto pitam ovako ostre stvari. Ne napadam, samo zelim sto vise da se uputim a to mora ovakvim pitanjima. Mada razgovarao sam sa par ljudi koji su priznavali da su Slobodni Zidari, ali nisu bas bili teoloski (istorijski da) upuceni. Doduse, ima i vladika u Srbiji i vladika SPC koji su van Srbije a koji su SZ i to ide u prilog tvojoj diskusiji. Ali kako objasniti negativno misljenje (i to vrlo ostro) od strane Ave Justina i vl. Nikolaja? Pisma , nadam se, nisu falsifikat. Sta je vl. Nikolaj nasao tako lose u Masoneriji ako je naziva zlom, a pritom se tvrdi da je i sam bio Mason?

Hvala i pozdrav :shock:

Za LB
Ne bih da ulazim puno u žitija Svetaca
Nije poenta u tome da li je neki Vadika Mason ili da li je neki Mason Vladika, već kakav je ko čovek, bio on Mason ili recimo vladika. Da li je on SZ ili ne, ne menja njegovu Duhovnu veličinu ili bedu.

Ljudi menjaju mišljenja često. Stavove oprezno i lagano a predrasude veoma teško i retko.

Tako i sa Nikolajem promenio čovek mišljenje, stav a možda i svoju predrasudu.

Ajde malo razmisli ;)

Misha :.:
Zene se ne primaju, ali recimo Veliki Orijent ih prima( e sad opet postoje dileme da li je VO uopste masonerija)

M

Nisam siguran da VO u Srbiji prima zene... Ali nebitno. Drugo sam hteo da te pitam :)

Zasto mislis da je pitanje da li je VO uopste masonerija? Ja nesto ne vidim da je raskol izmedju UGLE i VO toliko stvar principa, koliko, mozda, prvo politike, a posle toga tvrdoglavosti. Ako neka VO loza radi po istom ritualu kao neka loza u VL priznatoj od strane UGLE, sustina je onda ista. A loza je ono sto je glavno, zar ne?

gildor:
Nisam siguran da VO u Srbiji prima zene... Ali nebitno. Drugo sam hteo da te pitam :)

Zasto mislis da je pitanje da li je VO uopste masonerija? Ja nesto ne vidim da je raskol izmedju UGLE i VO toliko stvar principa, koliko, mozda, prvo politike, a posle toga tvrdoglavosti. Ako neka VO loza radi po istom ritualu kao neka loza u VL priznatoj od strane UGLE, sustina je onda ista. A loza je ono sto je glavno, zar ne?

Pozivam te da dodjes na forum www.bagremov-hlad.net , tamo je obradjena upravo ova tema u vezi VO.
Naravno poziv je upucen i ostalim ucesnicima ove teme kao i posetiocima koji imaju prilike da posecuju ovu temu.
Na navedenom forumu postoji celokupna diskusija, koja se odnosi na sve, sto je vezano za slobodno zidarstvo...

Pozdrav

Back