Prosvetljenje
Obećava
- Poruka
- 71
Dakle,zavisi iz kog ugla se gleda...da li je pitanje sustine ili strukture...ja sam za ovo prvo... 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

gildor:Текст са Википедије углавном је тачан (с тим што изгледа као да га је писао Ненезић лично, или неко из те "екипе"). Кажем "углавном", јер нема ни помена о оптужбама против Великог Мајстора тадашње В.Л. Југославија (утаја огромног новца добијеног од Ложа УСА за изградњу храма - помиње се 300.000 $, што је изашло на видело кад је то објавио годишњак Јужне јурисдикције УСА; потом наплаћивање уласка у Братство, самовоља... - а што је све и довело до расцепа и основања Р.В.Л. у Италији (у Храму Великог Оријента Италије у Риминију, 1993.г).
Tekst sa Vikipedije je takav da ne mozes da ukapiras tacno sta se tu desilo... Kao da ga je dopisivalo vise ljudi iz razlicitih obedijencija. Jos ako pogledas version control, tacno se vidi kada je koji deo izbrisan i zamenjen kojim.
Iako pazljivo pratim vec jedno dve godine sta se desava, nije mi jasno ko se sada ujedinio u VULS, a ko je ostao u starim obedijencijama. Da li RVLS i VNLS uopste i dalje postoje, posle ovog ujedinjenja u junu, i da li je to stvarno bilo ujedinjenje ili otcepljenje? Razlicite strane nabacuju razlicite brojke...
Kapiram da je regularnost posledica priznanja iz inostranstva, a kako su Srbi majstori da strance napiju i prodaju im tri razlicite price za isto vece, nisam siguran da ce muceni Englezi, Nemci i Francuzi uspeti da jos pet godina raspetljaju ko je regularan a ko nije![]()
Gwydion:To je ono sto sam ja pitao. Naime, ako bude postojala Velika Ujedinjena Loza, da li on amoze postojati ako su u svetu Englezi i Francuzi jos uvek u situaciji medjusobnog nepriznavanja? Nekakva Ujedinjena Loza moze biti priznata, ako ja dobro razumem stvari, ili od jednih ili od drugih. Ako gresim, sto je veoma lako moguce, sasvim sam siguran da ce me proteus, ili neko drugi, vec ispraviti.
Svako dobro.

Sve neke velike loze... Je l' postoji neka manja, za nas sirotinju i masonske pripravnike-amatere? Bas su neskromni, a ne bi trebalo da budu...proteus:Dakle, danas u Srbiji postoje:
- RVL [Regularna Velika Loza] Srbije
- VNL [Velika Nacionalna Loza] Srbije
- VUL [Velika Ujedinjena Loza] Srbije (od juna 2006) = VL Jugoslavije + deo RVL + deo VNL
- VO [Veliki Orijent] u Srbiji (3 Loze pod zastitom VO Francuske, jer VO Srbije jos nije dobio samostalnost)
Ma da su samo u pitanju Velike Lože i Orijenti...Julian_Duranona:Sve neke velike loze... Je l' postoji neka manja, za nas sirotinju i masonske pripravnike-amatere? Bas su neskromni, a ne bi trebalo da budu...

Ma OK, Koki... Ali, eto, ti se razumes u te stvari, pa ako te ne mrzi, odgovori mi:K0k1:Ma da su samo u pitanju Velike Lože i Orijenti...
- Supreme Council (33°)
- Grand Priory (za sve viteške Redove)
- Supreme Grand Chapter (Royal Arch)
![]()
proteus:Dakle, danas u Srbiji postoje:
- RVL [Regularna Velika Loza] Srbije
- VNL [Velika Nacionalna Loza] Srbije
- VUL [Velika Ujedinjena Loza] Srbije (od juna 2006) = VL Jugoslavije + deo RVL + deo VNL
- VO [Veliki Orijent] u Srbiji (3 Loze pod zastitom VO Francuske, jer VO Srbije jos nije dobio samostalnost)
proteus:Presao jeste deo clanstva RVL u novoosnovanu UVL, ali to je, samo po sebi, rascep [kao i u VNL]. Kako drugacije nazvati to sto jedni druge iskljucuju vec deceniju i kusur, cak i citave Loze, ne samo ''grupe'', prelaze u tom periodu od jednih kod drugih [obostrano].
Postoje, dakle, danas, u Srbiji, 4 Masonerije; kako ce se stvari odvijati, videcemo [recimo, za godinu-dve, pet...]. Trenutno, najveci je animozitet RVL-UVL, mada i VNL ima sa njima "nerasciscenih racuna". (Ne)trpeljivost, sa svim pojavnim oblicima, kao u nasem politickom zivotu.
Sve je to neozbiljno i budalasto. Ako se nesto ustavnovi [unutar neke VL ili L], onda se uradi to i to. Ako ne, ako su glasine, onda se dokaze da su glasine. I u jednom i u drugom slucaju, ide se dalje! Ovako, srpska posla [ciji je veci, zasto ti kad mogu ja, znamo mi odakle si ti, itd...].
No, nadajmo se da ce, na kraju [i to uskoro], postojati samo dve - VL i VO, u bratskim odnosima.
El Muerte II:Pročitah na podforumu - Istorija - tema sveti gral da u masonstvu postoje i stepeni od 33 pa na više, s tim da NE Jevreji mogu doći max do 33 stepena?
Siguran sam da ima kompetentnih koji mogu da odgovore.