Masoni, Templari, Rotarijanci

Текст са Википедије углавном је тачан (с тим што изгледа као да га је писао Ненезић лично, или неко из те "екипе"). Кажем "углавном", јер нема ни помена о оптужбама против Великог Мајстора тадашње В.Л. Југославија (утаја огромног новца добијеног од Ложа УСА за изградњу храма - помиње се 300.000 $, што је изашло на видело кад је то објавио годишњак Јужне јурисдикције УСА; потом наплаћивање уласка у Братство, самовоља... - а што је све и довело до расцепа и основања Р.В.Л. у Италији (у Храму Великог Оријента Италије у Риминију, 1993.г).

Tekst sa Vikipedije je takav da ne mozes da ukapiras tacno sta se tu desilo... Kao da ga je dopisivalo vise ljudi iz razlicitih obedijencija. Jos ako pogledas version control, tacno se vidi kada je koji deo izbrisan i zamenjen kojim.

Iako pazljivo pratim vec jedno dve godine sta se desava, nije mi jasno ko se sada ujedinio u VULS, a ko je ostao u starim obedijencijama. Da li RVLS i VNLS uopste i dalje postoje, posle ovog ujedinjenja u junu, i da li je to stvarno bilo ujedinjenje ili otcepljenje? Razlicite strane nabacuju razlicite brojke...

Kapiram da je regularnost posledica priznanja iz inostranstva, a kako su Srbi majstori da strance napiju i prodaju im tri razlicite price za isto vece, nisam siguran da ce muceni Englezi, Nemci i Francuzi uspeti da jos pet godina raspetljaju ko je regularan a ko nije ;)

gildor:
Текст са Википедије углавном је тачан (с тим што изгледа као да га је писао Ненезић лично, или неко из те "екипе"). Кажем "углавном", јер нема ни помена о оптужбама против Великог Мајстора тадашње В.Л. Југославија (утаја огромног новца добијеног од Ложа УСА за изградњу храма - помиње се 300.000 $, што је изашло на видело кад је то објавио годишњак Јужне јурисдикције УСА; потом наплаћивање уласка у Братство, самовоља... - а што је све и довело до расцепа и основања Р.В.Л. у Италији (у Храму Великог Оријента Италије у Риминију, 1993.г).

Tekst sa Vikipedije je takav da ne mozes da ukapiras tacno sta se tu desilo... Kao da ga je dopisivalo vise ljudi iz razlicitih obedijencija. Jos ako pogledas version control, tacno se vidi kada je koji deo izbrisan i zamenjen kojim.

Iako pazljivo pratim vec jedno dve godine sta se desava, nije mi jasno ko se sada ujedinio u VULS, a ko je ostao u starim obedijencijama. Da li RVLS i VNLS uopste i dalje postoje, posle ovog ujedinjenja u junu, i da li je to stvarno bilo ujedinjenje ili otcepljenje? Razlicite strane nabacuju razlicite brojke...

Kapiram da je regularnost posledica priznanja iz inostranstva, a kako su Srbi majstori da strance napiju i prodaju im tri razlicite price za isto vece, nisam siguran da ce muceni Englezi, Nemci i Francuzi uspeti da jos pet godina raspetljaju ko je regularan a ko nije ;)

To je ono sto sam ja pitao. Naime, ako bude postojala Velika Ujedinjena Loza, da li on amoze postojati ako su u svetu Englezi i Francuzi jos uvek u situaciji medjusobnog nepriznavanja? Nekakva Ujedinjena Loza moze biti priznata, ako ja dobro razumem stvari, ili od jednih ili od drugih. Ako gresim, sto je veoma lako moguce, sasvim sam siguran da ce me proteus, ili neko drugi, vec ispraviti.
Svako dobro.

Gwydion:
To je ono sto sam ja pitao. Naime, ako bude postojala Velika Ujedinjena Loza, da li on amoze postojati ako su u svetu Englezi i Francuzi jos uvek u situaciji medjusobnog nepriznavanja? Nekakva Ujedinjena Loza moze biti priznata, ako ja dobro razumem stvari, ili od jednih ili od drugih. Ako gresim, sto je veoma lako moguce, sasvim sam siguran da ce me proteus, ili neko drugi, vec ispraviti.
Svako dobro.

Gwydione,

kratko, gresis...:)

Veliki pozdrav !!!

@Gwydion

... ukratko, deo clanstva RVLS i deo clanstva VNLS se udruzio sa clanstvom koje je ostalo verno VLJ. Ovime ne prestaje postojanje RVLS i VNLS.

VULS, kao novonastala velika loza, treba da odluci na koji nacin ce, i od koga, "traziti priznanje". Ovde mislim na grupacije velikih loza oko UVLE (kao najvecu grupaciju) ili VLF (koje su medjusobno nepriznate)

Dakle, danas u Srbiji postoje:

- RVL [Regularna Velika Loza] Srbije
- VNL [Velika Nacionalna Loza] Srbije
- VUL [Velika Ujedinjena Loza] Srbije (od juna 2006) = VL Jugoslavije + deo RVL + deo VNL
- VO [Veliki Orijent] u Srbiji (3 Loze pod zastitom VO Francuske, jer VO Srbije jos nije dobio samostalnost)

proteus:

- VUL [Velika Ujedinjena Loza] Srbije (od juna 2006) = VL Jugoslavije + deo RVL + deo VNL
- VO [Veliki Orijent] u Srbiji (3 Loze pod zastitom VO Francuske, jer VO Srbije jos nije dobio samostalnost)
Sve neke velike loze... Je l' postoji neka manja, za nas sirotinju i masonske pripravnike-amatere? Bas su neskromni, a ne bi trebalo da budu...

K0k1:
Ma da su samo u pitanju Velike Lože i Orijenti...
- Supreme Council (33°)
- Grand Priory (za sve viteške Redove)
- Supreme Grand Chapter (Royal Arch)
:)
Ma OK, Koki... Ali, eto, ti se razumes u te stvari, pa ako te ne mrzi, odgovori mi:
Da li ti stices utisak da je to bez veze? Mislim, skupili se ozbiljni ljudi da spasavaju svet, cuvaju Gral, ovo ono... tu su vec hiljadu i kusur godina, a ponasaju se kao deca?! Ne razumem se ja bas najbolje u te masone, ali mi se cini da ne gresim u onome sto znam ili pretpostavljam.
Kao hoce da budu tajnoviti, a sebi nadevaju takva imena... kao one smesne americke ekipe. Umesto da pokazu skromnost, povezanu sa zadacima koje su preuzeli, oni se razmecu... Meni to izgleda kao "Real sa Nisave", Crvena zvezda iz Mokrina, Crvena zvezda iz Malog mokrog luga, Crvena zvezda iz Gnjilana... Dobro, Partizan ima jos samo iz Tirane, al' oni su tu negde po kvalitetu sa beogradskim imenjacima.

Ne radi se o priznavanju Francuza ILI Engleza. Uglavnom je u pitanju bogata istorija francuske Masonerije.

- 1728. Iz broja Loža pod Londonskom Velikom Ložom, nastaje Velika Loža Francuske pod upravom Velikog Majstora Vojvode od Whartona-a.
- 1738. Dolazi na tu poziciju prvi Francuz.
- 1773. VLF menja Statut i proglašava se zvanično ime Veliki Orijent Francuske koji je sastavljen od Velike Lože i Starešina svih radnih Loža. Određen broj Starešina koji se nije slagao sa novim Statutom nastavlja da radi pod starim imenom.
- 1799. se VOF i VLF ujedinjuju.
- 1804. nastaje Vrhovni Savet Francuske (33°).
- 1815. prestaje da radi Veliki Savet, ali se neki od članova pripajaju Velikom Orijentu i prave Vrhovni Savet Rituala, koji je preteča današnjem Velikom Kolegijatu Rituala pri VOF.
- 1821. se originalni Vrhovni Savet budi i stvara Centralnu Veliku Ložu.
- 1868. VOF priznaje Vrhovni Savet Luizijane, što prouzrokuje ukidanje priznavanja od većine američkih Velikih Loža.
- 1870. Vrhovni Savet Sjedinjenih Država (Južna Jurisdikcija) ukida priznavanje Velikom Orijentu Francuske i uspostavlja odnose sa Vrhovnim Savetom Francuske.
- 1877. VOF menja Statut i briše obavezu verovanja u Boga. Preostale američke velike Lože ukidaju priznavanje.
- 1894. Izdvajanjem od Vrhovnog Saveta Francuske, nastaje nova Velika Loža Francuske.
- 1905. VOF priznaje VLF.
- 1913. se jedna Loža izdvaja iz Velikog Orijenta i pravi Veliku Nacionalnu Nezavisnu i Regularnu Ložu Francuske koju UVLE priznaje dva meseca kasnije, a tokom godina i sve američke VL.
- 1948. VNNRLF menja ime u Veliku Nacionalnu Ložu Francuske.
- 1964. Usled neslaganja braće u VLF oko uspostavljanja bratskih odnosa sa VOF, Vrhovni Savet Francuske ukida nezavisnost VLF.
- 1965. nekoliko članova VSF prave Vrhovni Savet ZA Francusku. VSF gubi priznavanja većine svetskih Vrhovnih Saveta.

Trenutna situacija:
- Veliki Orijent Francuske (1728/1773) je najveće masonsko telo u Francuskoj. Ogromna većina svetskih masonskih organizacija ga ne priznaje usled nedostatka zahteva za verovanje u boga.
- Velika Nacionalna Loža Francuske (1913) je sledeća po broju. Najpriznatija od ostatka sveta.
- Velika Loža Francuske (1894), masonski regularna, ali nepriznata od većine VL. U bratskim odnosima sa VOF.

"...koja je medjunarodno priznata?"

Priznanja UVL Engleske (United Grand Lodges of England) stanje 2006.g. (Evropa):
Grand Lodge of Andorra
Grand Lodge of Armenia
Grand Lodge of Austria
Regular Grand Lodge of Belgium
United Grand Lodge of Bulgaria
Grand Lodge of Croatia
Grand Lodge of Czech Republic
Grand Lodge of Denmark
Grand Lodge of Estonia
Grand Lodge of Finland
Grande Loge Nationale Francaise
United Grand Lodges of Germany
Grand Lodge of Greece
Symbolic Grand Lodge of Hungary
National Grand Lodge of Iceland
Regular Grand Lodge of Italy
Grand Lodge of Latvia
Grand Lodge of Lithuania
Grand Lodge of Luxembourg
Grand Lodge of Macedonia
Sovereign Grand Lodge of Malta
Grand East of The Netherlands
Grand Lodge of Norway
National Grand Lodge of Poland
Regular Grand Lodge of Portugal (Legal
Grand Lodge of Russia
Grand Lodge of Slovenia
Grand Lodge of Spain
Grand Lodge of Sweden
Grand Lodge Alpina of Switzerland
Grand Lodge of Turkey
Regular Grand Lodge 'Yugoslavia'

Priznanja Velike Nacionalne Loze Francuske (Grande Loge Nationale Francaise) - stanje 2006.g. (Evropa):
GRANDE LOGE D'ANDORRE
GRANDES LOGES UNIES D'ALLEMAGNE
GRANDE LOGE UNIE D'ANGLETERRE
GRANDE LOGE D'ARMENIE
GRANDE LOGE D'AUTRICHE
GRANDE LOGE RÉGULIÈRE DE BELGIQUE
GRANDE LOGE DE BOSNIE HERZEGOVINE
GRANDE LOGE UNIE DE BULGARIE
GRANDE LOGE DE CROATIE
GRANDE LOGE D’ESPAGNE
GRANDE LOGE D'ESTONIE
GRANDE LOGE DE GRÈCE
GRANDE LOGE SYMBOLIQUE DE HONGRIE
GRANDE LOGE D'IRLANDE
GRANDE LOGE DE L'ÉTAT D'ISRAEL
GRAND ORIENT D’ITALIE
GRANDE LOGE DU LUXEMBOURG
GRANDE LOGE DE MACÉDOINE
GRANDE LOGE DE MOLDAVIE
GRAND ORIENT DES PAYS BAS
GRANDE LOGE LÉGALE DU PORTUGAL
GRANDE LOGE DE LA REPUBLIQUE TCHEQUE
GRANDE LOGE NATIONALE DE ROUMANIE
GRANDE LOGE DE RUSSIE
TRÈS RESPECTABLE GRANDE LOGE DE L'ETAT DE SAN MARIN
GRANDE LOGE RÉGULIÈRE DE "YOUGOSLAVIE"
GRANDE LOGE DE SLOVENIE
GRANDE LOGE SUISSE ALPINA
GRANDE LOGE DE TURQUIE
GRANDE LOGE D'UKRAINE

VNL Srbije (do skoro, i Crne Gore) priznaje, npr. VL Francuske (koju ne priznaje UVL Engleske i ostale VL iz njenog "kruga"), VL Ruminije, itd...

V.O. u Srbiji (sa 3 Loze) jos nema samostalnost; kad je bude dobila, zatrazice priznanje (po pravilu - najmanje 3 vec priznate (U)VL ili VO u svetu).

UVL Srbije je formirana, proglasena, tek u junu 2006.g, pa ce i ona zatraziti priznanja.
(Tu je osnovni spor u vezi sa, u njoj, "utopljenoj" (u smislu prelaska), VL Jugoslavije - naime, VL Jug. je bila priznata od UVL Nemacke (iz "kruga" UVLE) jos na pocetku, 1990.g, ali je to priznanje povuceno i preneto na RVL (koja se otcepila od VL Jug 1993.g.), a glavni argument (koji nije bez prinipjelnog osnova) VL Jug ("Neneziceva") jeste - "Kako se nesto sto se jednom dalo moze, onda, povuci" - u smislu, ako vam je npr. Pravni fakultet dao diplomu, kako vam je posle moze oduzeti. Kontra-argument je da to moze (zbog kasnijih sukoba, malverzacija, (ne)dokazanog lopovluka - dakle, zbog nemoralnog ponasanja u organiziciji gde je upravo moral na 1.mestu)

Tako da valja sacekati da se vidi sta ce biti.

Ali uvek, ako je neka M valjana, marljiva, radna, ako lagano raste primajuci valjane ljude, ako joj je samo osnivacko jezgro zdravo, ne surevnjivo, itd... ako, jednom recju - Radi, onda ce priznanja, ova ili ona, svakako doci. Priznanje, kao takvo nije presudno za osnivanje i pravi razvoj M u nekoj zemlji.

Kok1 - hvala na lepom pregledu razvoja francuske M.

Prilozi

• GODF-logo-veci-cb.jpg
    GODF-logo-veci-cb.jpg
    27,9 KB · Pregleda: 21
proteus:

Hvala, proteuse, sad mi je jasno. Mene je zbunilo to sto sam u Vikipediji procitao ono o razresenju nelegalnog VM u maju u RVLS, pa onda ujedinjenje, a istovremeno na sajtu RVLS stoji bilten za 2006 sa izvestajem sa godisnje skupstine, gde se nigde nista ne pominje o prethodnim dogadjajima. Znaci, formalno, radi se o prelasku dela clanstva u novu VL (VULS), a VM RVLS jeste legalan kao sto je i ranije bio. Znaci, nije bilo rascepa u RVLS, radi se samo o prelasku grupe. Jel tako?

Masonska nomenklatura da je svet kreiran 4000 godina pre Hrista potice od starog verovanja koje je inace totalno pogresno.
Masonske godine racunaju se od 4000g.pre Hrista + trenutna godina, recimo 2007 jednako je 6007AL / latinski, Anno Lucis, sto znaci " godina Svetla" tj od vremena Stvaranja.

Gildor: "...na sajtu RVLS stoji bilten za 2006 sa izvestajem sa godisnje skupstine...

Kako si uspeo da ga procitas kad je "zakljucan" - tj. *.doc je format, ali te pita za 'pass' kad hoces da ga otvoris?

Gildor: "Znaci, formalno, radi se o prelasku dela clanstva u novu VL (VULS), a VM RVLS jeste legalan kao sto je i ranije bio. Znaci, nije bilo rascepa u RVLS, radi se samo o prelasku grupe. Je l' tako?

Presao jeste deo clanstva RVL u novoosnovanu UVL, ali to je, samo po sebi, rascep [kao i u VNL]. Kako drugacije nazvati to sto jedni druge iskljucuju vec deceniju i kusur, cak i citave Loze, ne samo ''grupe'', prelaze u tom periodu od jednih kod drugih [obostrano].

Postoje, dakle, danas, u Srbiji, 4 Masonerije; kako ce se stvari odvijati, videcemo [recimo, za godinu-dve, pet...]. Trenutno, najveci je animozitet RVL-UVL, mada i VNL ima sa njima "nerasciscenih racuna". (Ne)trpeljivost, sa svim pojavnim oblicima, kao u nasem politickom zivotu.

Sve je to neozbiljno i budalasto. Ako se nesto ustavnovi [unutar neke VL ili L], onda se uradi to i to. Ako ne, ako su glasine, onda se dokaze da su glasine. I u jednom i u drugom slucaju, ide se dalje! Ovako, srpska posla [ciji je veci, zasto ti kad mogu ja, znamo mi odakle si ti, itd...].

No, nadajmo se da ce, na kraju [i to uskoro], postojati samo dve - VL i VO, u bratskim odnosima.

proteus:
Presao jeste deo clanstva RVL u novoosnovanu UVL, ali to je, samo po sebi, rascep [kao i u VNL]. Kako drugacije nazvati to sto jedni druge iskljucuju vec deceniju i kusur, cak i citave Loze, ne samo ''grupe'', prelaze u tom periodu od jednih kod drugih [obostrano].

Postoje, dakle, danas, u Srbiji, 4 Masonerije; kako ce se stvari odvijati, videcemo [recimo, za godinu-dve, pet...]. Trenutno, najveci je animozitet RVL-UVL, mada i VNL ima sa njima "nerasciscenih racuna". (Ne)trpeljivost, sa svim pojavnim oblicima, kao u nasem politickom zivotu.

Sve je to neozbiljno i budalasto. Ako se nesto ustavnovi [unutar neke VL ili L], onda se uradi to i to. Ako ne, ako su glasine, onda se dokaze da su glasine. I u jednom i u drugom slucaju, ide se dalje! Ovako, srpska posla [ciji je veci, zasto ti kad mogu ja, znamo mi odakle si ti, itd...].

No, nadajmo se da ce, na kraju [i to uskoro], postojati samo dve - VL i VO, u bratskim odnosima.

Dobri ljudi na dobrom glasu... Verujem da su ljudi dobri, ali se siri los glas, zbog svega toga.

El Muerte II:
Pročitah na podforumu - Istorija - tema sveti gral da u masonstvu postoje i stepeni od 33 pa na više, s tim da NE Jevreji mogu doći max do 33 stepena?
Siguran sam da ima kompetentnih koji mogu da odgovore.

Postoji zaista mnogo sistema u masoneriji... Jedan od sistema jeste i scottish za koji su svi culi i koji ima 1-3 i od 4-33 stepena, medjutim to kako si ti rekao jednostavno nije tacno...
Jevreji imaju svoju masoneriju B`ne B`rit...
O sistemima i ritualima moze se napisati vise knjiga, ali evo recimo meni koji sada pada na pamet koji ima vise od 33stepena jetste i sistem Memfis Misraim koji ima 96 stepena... Itd itd...
Jednostavno to sto si napisao nije tacno, cisto da skratim pricu :)

Pozdrav

Misha

Memfis Misraim sistem rangiranja koristi se u kultnoj religijskoj organizaciji pod imenom Ordo Templi Orientis (O.T.O.).
Iako od svog nastanka pretenduje da je masonska organizacija, ona to ni u kom slučaju nije.
Pokušaj T.Reussa da udje na mala vrata u regularnu masoneriju tako što je 'otkupio' AASR sistem od Yarker-a, propalog i izbačenog majstora nije urodio plodom.
O.T.O je osnovan 1906. a AASR (33°) je zvanično implantiran 1917 god. Iste godine Reuss uvodi i neregularni MM (90° i 96°).

Back