Marko Kraljević - Zašto?

Bi2:
Nas ne zanima narodna poezija, niti kako se ona proučava ! To neka stoji po strani za sad.

Mi želimo da uradimo analizu ove epske pesme tražeći u njoj vezu navedenih istorijskih likova sa istorijskih dogadjajima ! Ništa više. Ako je Vuk Stefanović Karadžić pesmi dao ovakav naslov, a jeste, zacelo ju je prvo morao pročitati i iz teksta utvrditi da se nesumljivo odnosi na cara Dušana ! Kako nama iz samog teksta nije jasno PO ČEMU JE TO VUK MOGAO ZAKLJUČITI, a sam čin ženidbe je vrlo čest motiv u narodnoj epici kao što i sama kažeš, mi sami to želimo da utvrdimo.

Možda to niko nije do sada radio, možda se to tako i ne radi, možda je to nevidjena glupost ali mi smo tako postavili temu i hoćemo tako da je "odradimo". Da li ćemo se samo igrati, gubiti vreme bez veze ili ćemo doći do epohalnog otkrića, znali bismo kad bi nas ti - pustila.

Pročitaj Hellen ponovo ovo molim te!

Hellen:
Али овако нешто слатко не могу да пропустим....
Није Би2 лоша, само су јој бржи прсти од памети, па онда дозволи себи овакве ..и бројне друге....благо речено - пропусте!

Тема је народна поезија, али њу не занима народна поезија!!!
Она жели да проучи народну песму, али њу не занима како се она проучава!!!

Па шта ћеш, који мој, на овој теми???

I ja se pitam ! Ovu temu si nam upropastila, a ja da se prepucavam i nadmećem ovde s tobom, i da me ti razvlačiš po Forumu, ne pada mi na pamet.

Hellen:
:lol: :lol: :lol:
Душо, ти си се потпуно погубио!

Када би у животу мога да отераш свакога ко ( још аргуметовано! ) заступа став другачији од твог...врло брзо би остао сам....:wink:
Тиме што ме тераш само показујеш своју слабост. Никада то не ради.:wink:
Но, ако модератор процени да сам било чиме прекршила правила понашања на крстарици он ће ме бановати...до тада...учите методологију!:wink:

:roll:

Pretpostavljao sam da ces ovo da kazes jer ne mozes da shvatis da se ovde niko ne slaze sa tvojim misljenjem o da je svako tvoje dalje pisanje ovde suvisno jer nas nisi ubedila i neces. Da sam na tvom mestu sam bih se povukao.Jednostavno pristupi su nam potpuno razliciti, pa ovde niko nije slab jer svako tera svoju pricu i sve tako u nedogled. Nesto slicno kao sa Rufijem, jalova rabota.Ne zelim vise da se raspravljam sa tobom ma kako ti to protumacila. Ostajem pri svojim stavovima i tacka. Godbye.

То што ја говорим није МОЈЕ мишљење, стога ми за писање на форуму уопште није потребно ичије слагање нити одобравање, јер ја ЗНАМ материју о којој причам, за разлику од неких на овој теми који пипају у мраку.

Немам разлога да се ''повучем'', ово није приватни форум једномишљеника.

Hellen:
То што ја говорим није МОЈЕ мишљење, стога ми за писање на форуму уопште није потребно ичије слагање нити одобравање, јер ја ЗНАМ материју о којој причам, за разлику од неких на овој теми који пипају у мраку.

Немам разлога да се ''повучем'', ово није приватни форум једномишљеника.
Ha ha, osoba koja NEMA SVOJE mishljenje!!! Znachi da si materiju nabubala zdravo za gotovo ne osvrcuci se ni na shta! Takvi su odavno izashli iz mode. Za sve ovo vreme koliko se znam sa Akhenatonom uspela sam dobro da upoznam njegov pristup istoriji, tako da je uzasno smeshtno to shto tvrdish da on nema argumenata za svoje mishljenje. Ti ih nemash, bash zato shto si i sama rekla da nemash svoje mishljenje, tj. da to shto govorish nije tvoje mishljenje. Takve osobe nemaju ni prave argumente za ono tudje mishljenje koje zastupaju. Zbogom!

DukeofSerbia:
Na dan 17.5.1395. je poginuo kralj Marko Mrnjavcevic u bici na Rovinama u vojsci sultana Otomana Bajazita I Munjevitog u borbi protiv vlaskog vojvode Mirce.

Видим да имате много тачних одговора, али видим и да имате страни рачунар, па ако Вам је Windows од 2000 па овамо можете поставити Serbe cyrilique ili Croate па можете лако да мењате са једног језика на други, зауспут буди речено сада има велики број језика у рачунару и лако се поставља и мења језик са језиком.
То о погибји Краљевића Марка је прихваћени историјски податак али не значи и да је тачан!

Вујадин

vujadin:
Видим да имате много тачних одговора, али видим и да имате страни рачунар, па ако Вам је Windows од 2000 па овамо можете поставити Serbe cyrilique ili Croate па можете лако да мењате са једног језика на други, зауспут буди речено сада има велики број језика у рачунару и лако се поставља и мења језик са језиком.

Вујадин

A zasto bih to radio? Ovako je hiljadu puta lakse pisati, a i svi razumeju. Ne razume samo onaj ko nece da razume.

AKHENATON:
E kad bi se tako sticao ugled......

Углед је важан јер се састоји из више ствари, и ако занемарите било коју ствар то делује и на остале, видите ја сам вас погрешно оценио због вашег рачунара. А шта је са Краљевићем Марком? Зар више није интересантан. Мислим да је Краљевић Марко и Мрњаћевић Марко иста особа само што је Краљевић украсио Мрњаћевића а и ми би требало да се украшавамо а не да се изражавамо са простачким изразима да би ојачали своје мишљење.

Вујадин

DukeofSerbia:
Na dan 17.5.1395. je poginuo kralj Marko Mrnjavcevic u bici na Rovinama u vojsci sultana Otomana Bajazita I Munjevitog u borbi protiv vlaskog vojvode Mirce.

...rame uz rame sa srpskim despotom Stefanom Lazarevićem, dok su njegova braća iz Ugarske pomagala okupljanje i borbu hrišćana protiv Bajazita. Knjige kažu da su mu poslednje reči bile: "Da bog da ja prvi poginuo samo da Hrišćani pobede". Prvi je poginuo, Hrišćani nisu pobedili. Malo je Srba bilo na Rovinama. pozz

E o Marku kao istoriskoj licnosti se izvrtismo kao da igramo valcer.
po 20 puta ponavljane izjave.
Ja cu se osvrnuti na narod i narodne pevace.Marko pije, jede debeloga
mesa ovnujskoga, kad dotera cara do duvara car se masi rukom
u dzepove pa se otkupi sa stotinak dukata.Tu se vidi teznja naroda.
Hajde zar Marko kao kralj nije imao da jede, zar nije imao dukata.
zar nije imao vina.Marko je NAROD i sve svoje gladi i izgubljeno
junastvo jednog naroda je ozivljeno kroz njega. Narod je kroz Marka
slikao svoje teznje.Sta njih briga stu su drugi turske ulizice ali
kad se to baci Marku u lice on ubija, vadi oci, jer ga ta istina najvise
boli, ustvari boli taj vazalski narod.Marko je posten narod je posten,
marko je gladan, narod je gladan, on od muke pije, narod pije,on
je vazal,narod je vazal, on je junak, narod je junacki.
Narod mora da ispusti ventile ako nesme licno da se buni, nadju
nekog ko se buni i sveti u njihovo ime.

Тачно тако, али би ја ипак разрадио боље његову смрт, јер сам негде прочитао, не одавно, да је Марко и остали што су били са њим погинули од Турака јер су их издали, то ми изгледа логичније, јер како да сви Срби изгину а Турци однесу победу.

Вујадин

To je interesantno i prihvatljivo da su Srbi izdali i presudjeno im od Turaka.
Nebi bilo prvi put da vazali menjaju stranu.
Jedva cekam da cujem tu verziju.
Naravno Srbima bi bilo draze da je izdao Turke nego na njihovoj strani ratovao.

vujadin:
Тачно тако, али би ја ипак разрадио боље његову смрт, јер сам негде прочитао, не одавно, да је Марко и остали што су били са њим погинули од Турака јер су их издали, то ми изгледа логичније, јер како да сви Срби изгину а Турци однесу победу.

Вујадин

Vujadine, nemoj da mutiš vodu. Piše o tome na prethodnim stranicama, dobro smo pretresli barem smrt.
Ukratko zbog Dadela: to je bio krstaški rat. Ujedinjene evropske,hrišćanske vojske protiv Bajazita. U redovima hrišćana jako malo je učestvovalo Srba. Koliko se sećam, jedan odred od jedva tristotine ratnika koje je poveo Toma, sin Nikole Altomanovića. Bez Vuka Brankovića i njegovih ljudi. Braća kralja Marka iz Ugarske su pomagala koliko su mogla. Tu nije bilo mesta za bilo kakvu izdaju. Jednostavno, bili su slabiji od Bajazitovih ljudi, i to je to.Sledeće godine, ponovni susret kod Nikopolja bio je još pogubniji po hrišćane.

Bi2 Drago mi je da se brines da "Ostanem na zemlji" mene
interesuju sve varijante. Znam da su teze samo spekulacije
i istina je sto je 100% dokazano i potvrdjeno iz razlicitih izvora.
Citao sam (kod vas) da su se Markova braca odrekla zemlje
i presli kod Zigmunda itd.Sto je O.K.
Ima ovde i velikih lupanja pa nisam
sve prihvatio. I bajke su interesantne ali nisu istinite ili su
preuvelicani i obradjeni dogadjaji ili cista izmisljotina.
Citao sam i - Svetu krv - gde se ljudi trude da potkrepe svoje
tvrdnje pa nisam odbacio Isusa.
Pozdrav !

То је све већ речено, али ми је онај чланак изазвао сумњу у истинитост свега тога, па мислим да није штетно ако се поново позабавимо око Марка и његове погибји. Зашто је Бајазит позвао Марка у помоћ, ако је био толико јаки, а сигурно јест. што је потврдио и после без Марка. Изгледа да Бајазит није веровао Марку и није га смео оставити у залеђини, па је решио да се на тај начин ослободи Марка, јер то није смео учинити у Марковој краљевини због народа који је Марка већ гледао као свог хероја и заштитника, Мислим да има логике, као и све друго што се дешавало у то време, само треба мало више елемената узети у обзир, а не само вазалство.

Вујадин

Back