Marko Kraljević - Zašto?

Ако тако треба мислити онда се може рећи да је народ опевао Марка јер је то био последњи српски краљ тог времена и да је на тај начин хтео задржати краљевски дух код народа. Датуми баш нису много побркани јер се из историје може видети да су Марко Милош и нејаки Урош најближи по годинама, као што су и Орловић Павле и Облачић Раде мало млађи од њих а Југовића има и тамо и тамо. Сви ти јунаци су рођени у првој половини четрнаестог века и скоро ни један није прешао у петнаести век, па ако им се дода или одузме неколико година то се може исправити. Друго Марко у песми није убио тога Мусу него Мусу Арбанаса, а убио га у другој песми и Облачић Раде, где су Марко и Милош побегли од њега. Па сад шта из свега тога треба извући и пренети у историју или у књижевност остаје на вама млађима да то одлучите и учините

Вујадин

AKHENATON:
Da od 1389-1402 mada u sam i ja nalazio podatke da je vladao do1413. a nemam pojma kako je to moguce.

Od tebe sam i skinula taj podatak kad si u nekom postu dao "spisak" svih turskih vladara!
A, evo kako ja vidim tu zavrzlamu:
Bajazit je zarobljen 1402.g. a ja sam našla podatak da je tek sledeće godine umro u zarobljeništvu. Bilo kako bilo, od 1402.g. nastaje borba oko turskog prestola izmedju njegovih sinova. Ustoličen je Mehmed, ali je Musa preuzeo ofanzivu za njegovu smenu i dao se u osvajanje što Srbije što ostalih delova Evropa, ne bi li se pokazao boljim od bate.U tom periodu nije se znalo ko je od njih dvoje sultan. Najviše je u tom njegovom pljačkaško-paljevinskom pohodu stradala Srbija. I Srbija je bila u tom periodu podeljena oko braće. Čas na stranu jednog, čas na stranu drugog. Da li uz pristanak Mehmeda, ili zbog njegovog prijateljstva, despot Stefan 1413.g. ubija Musu Kesedžiju i oslobadja bata Mehmeda da slobodno caruje pa zbog toga tek 1413.g. Mehmed I postaje zvanično sultan a sve do tad knjige navode Bajazita kao vladara.
U ostalom, ova pesma i govori o periodu od 1402 - 1413.g.

Evo, privih stihova iz pesme "Marko Kraljević i Musa Kesedžija"

"Vino pije Musa Arbanasa - ( Musa Kesedžija )
U Stambolu u krčmi bijeloj;
Kad se Musa nakitio vina,
Onda poče pijan besjediti;
"Evo ima devet godinica- period posle očeve smrti
Kako dvorim cara u Stambolu,"- nije zadovoljan što je car Mehmed a on mu je samo verni sluga

"Pogleda ga care poprijeko,
Pa on proli suze od očiju:
"Prodji me se, hodža Ćuprilijću!
Jer pominješ Kraljevića Marka ?

- Da li ovde car Mehmed zapravo govori kako je kralj Marko već dobrano mrtav ?

I kosti su njemu istrunule;
Ima puno tri godine dana
kako sam ga vrgo u tavnicu,- ( "sam ga" - turci, su ga "vrgli" u tavnicu-grob)
Nijesam je više otvorio."
Iz ovih par stihova se vidi da pesma govori o periodu kada su se braća borila za presto.

E, sad mi nešto pade na pamet,,,,hi,hi..napade pamet: a, da nije ovo pesma o despotu Stefanu,jbt?

Mehmed kaže da je Marka turio u tavnicu tj. grob, ima tome puno tri godine (više od tri, ili nekoliko puta po tri godine) istrulile su Markove kosti od tada, a znamo da je Musu ubio Despot ?

Evo jos par istorijskih detalja o Musinoj pogibiji. Musa je posedovao veliku vojsku koju su cinili pre svega pljackasi, ubice i slicni njima... Ova vojska je bila pretnja kako za sve balkanske drzave tako i za Mehmeda koji je tada stolovao cini mi se u Basri. Ipak je Musa prvo napao Stefana tj. Srbiju. Krenuo je dolinom velike Morave i poceo da osvaja grad po grad. Tada je osvojio i Stalac ( poginuo vojvoda Prijezda sa zenom). Za to vreme Despot je sakupio svoju vojsku.Pozvao je u pomoc Ugare koji su mu poslali svoje odrede, a narocito je zanimljivo da mu je sam Mehmed poslao brze turske konjanike kao izraz pomoci i podrske. Inace neposredno pre ovog pohoda Musa je ubio i Stefanovog rodjenog brata Vuka kao i Djurdjevog rodjenog brata Lazara, a pokusao je i da otruje Djurdja. Tako da je Djuradj bio primoran da trazi utociste u Srbiji koje mu je naravno Despot Stefan i obezbedio. E sad Musa je porazen i krenuo je da se povlaci, odredjeni istorijski zvori smatraju da je Stefan izdao naredjenje da se Musa uhvati ziv, jer je znao da ce njegovom smrcu samo ojacati Mehmedov polozaj! Ipak desilo se da su Musu uhvatili Djurdjevi odredi i da je Djuradj na svoju ruku naredio da se Musa udavi u reci! Stefan je zbog ovog mnogo zamerio svom sestricu tako da je prica o Musinoj pogibiji dugo bila zabranjena tema u srpskom narodu! To je mozda dodatni razlog zbog koga su zasluge za ubistvo ovog Turcina pripale Marku koji je bio neutralan a ipak podjednako veliki junak!

Bi2:
Od tebe sam i skinula taj podatak kad si u nekom postu dao "spisak" svih turskih vladara!
.

Zaboravio sam tad da napomenem da godine nisu tacne, ali redosled jeste. Neko mi je tad trazio samo redosled vladavine bez godina pa nisam obratio paznju.

To sam skinuo sa nekog sajta.

I jos jedna ispravka na mestu gde stoji MAHMUD III, nije tacno treba MAHMUD II. Moguce da sam to vec ispravio, ne secam se.

Što se nas tiče, ništa strašno. Ja sam "razvila" svoju teoriju na osnovu tvojih podataka verujući da su tačni.Ok. I u pesmi se navodi "car" u Stambolu ! To je Mehmed, ali ostaje i dalje podatak o borbama za turski presto izmedju Mehmeda i Muse! Sve do Musine smrti, jel tako.To stoji, a evo nam i potvrde od Starka. U tom slučaju...prihvatićemo da je Bajazit ipak vladao samo do zarobljeništva. Negde sam pročitala podatak da je umro tek sledeće godine,1403.g.?

Kolilko ja znam bilo je tri brata koji su se ozbiljno borili za presto! Musa, Mehmed i Sulejman! Sulejmana je ubio Musa kada se ovaj vracao pijan iz nekog sela u Ser( to mu je bila prestonica tada) a o Musi znamo kako je zavrsio! Dakle godina Musine smrti je godina od kada Mehmed pocinje da vlada jer vise nema ko da mu spori presto!

Eto resili smo i tu misteriju:D Sad mozemo da se slozimo oko toga narodna pesma Musa kesedzija peva zapravo o borbi izmedju Despota Stefana i Muse koju je okoncao Djuradj( protivno Stefanovoj volji) tako da je narodni pevac sve zasluge pripisao Marku;)

Stark_85:
Kolilko ja znam bilo je tri brata koji su se ozbiljno borili za presto! Musa, Mehmed i Sulejman! Sulejmana je ubio Musa kada se ovaj vracao pijan iz nekog sela u Ser( to mu je bila prestonica tada) a o Musi znamo kako je zavrsio! Dakle godina Musine smrti je godina od kada Mehmed pocinje da vlada jer vise nema ko da mu spori presto!

Tako je, rode. Rešismo i ovu enigmu ! Al nas je krenulo?

Ја се слажем са неким стварима , али оно о Муси треба још тражити, јер тога Мусу историја хришћанска не позна, податак је сигурно из неке босанске кронологије коју су писали неки историчари шездесетих година прошлог века. Зашто не прочитате песму о Краљевић Марко и Муса Кесеџија а нарочито онај стих кад су се састали на путу пре туче, шта је рекао Муса Марку о Марковом пореклу а шта о своме, С друге стране Муса у оно доба је било по Албанији с којом је владао цар Душан, Онај Муса није могао бити син Бајазитов јер се године не слажу а Мурат и његов млађи син су погинули на Косову, за друге ја немам података.

Вујадин

Овако је то било: Најстарији Бајазидов син Сулејман учврстио се 1403. године у европском делу и ратовао је против браће из азијског дела. Сулејман је склопио савез са Стефаном Лазаривићем, Млецима, Ђеновом, Родосом и Византијом.
После променљивих борби, 1411. спорни Муса је победио Сулејмана.
Кад не лези враже, потпомогнут од Стефана Лазаревића и Манојла Палеолога, Муси је доакао брат Мехмед 1413 године. Тиме је грађански рат окончан, а Мехмед је уживао у плодовима своје победе до 1421. године, када је изволео придружити се прецима.

Evo, citiram neke delove iz knjige:
- "Po smrti Bajazita I počinju borbe za osmanski presto braće:Sulejmana, Ise, Muse i Mehmeda. U tim borbama Srbija aktivno učestvuje."

-"Dolazak sultana Muse (1411-1413) i njegova strahovlada, opredeljuje Stefanovo zbiližavanje sa princom Mehmedom. Sultan Musa zauzvrat napada Despotovinu, opsedajući Novo Brdo. Despotov brzi dolazak prinudjuje sultana da napusti Srbiju, koji se pljačkajući uz put usmerava prema Solunu i Tesaliji.Tako je Despotovina 1412.g. bila spašena."

- "Da bi onemogućio ponovne upade sultana Muse u Srbiju, despot Stefan poziva njegovog brata Mehmeda da predje u Evropu.Imajući na okupu trupe koje mu je poslao Sandalj Hranić i ugarske trupe, zajedno s Mehmedom, despot Stefan je napao sultana Musu jula 1413.g., ispod Vitoše u Bugarskoj. Musina vojska je poražena i sam sultan Musa je poginuo."

- "Na vlast je došao sultan Mehmed I (1413-1421) i okončao borbu braće za vlast i gradjanske ratove. Od sultana Mehmeda I despot Stefan je dobio oblast izmedju Sofije i Niša, kao i Srebrenicu u Bosni, prihvatajući status vazala."

Vujadine, sultan ili princ Musa je POSTOJAO i bio je očigledno vrlo živa istorijska ličnost. Evo su citati iz knjige hrišćanske istorije, kako to ti kažeš.

Akhenatone: evo i ovde se pominje da je Mehmed vladao od 1413.g. ! Možda je to zaista zbog ovog gradjanskog rata ?

vazon:
Овако је то било: Најстарији Бајазидов син Сулејман учврстио се 1403. године у европском делу и ратовао је против браће из азијског дела. Сулејман је склопио савез са Стефаном Лазаривићем, Млецима, Ђеновом, Родосом и Византијом.
После променљивих борби, 1411. спорни Муса је победио Сулејмана.
Кад не лези враже, потпомогнут од Стефана Лазаревића и Манојла Палеолога, Муси је доакао брат Мехмед 1413 године. Тиме је грађански рат окончан, а Мехмед је уживао у плодовима своје победе до 1421. године, када је изволео придружити се прецима.

Biće da je bilo tako kako ti kažeš: posle Bajazitove smrti 1403.g. dolazi prvo Sulejman do 1411.g. pa, Musa od 1411. do 1413.g. a Mehmed od Musine smrti do 1421.g. kad je i sam iznenada umro, ma šta to značilo.
Pozz

А шта је било са бичом бојжим Тамерланом који је победио Бајазита, што сте њега заборавили? Ваљда је и он владао неко време негде? Јер се мало зна о периоду из 1402 до 1421 почетком владавине Мурата другог. А ни царицу Мару нисте поменули, јер ми изгледа да је Бајазит умро од туге за њом кад је видео како је Тамерлан присилио да му буде слушкиња и то полу-нага да му плеше пред кавезом у кога је стрпао Бајазита.

Вујадин

E to za ples je vise neka legenda nego istorijska cinjenica! A inace posle bitke kod Angore Tamerlan je trazio od Carigrada brodove kako bi prevezao vojsku preko Bosfora i unistio i poslednje ostatke Turske drzave. Carigrad mu to nije dozvolio zbog opasnosti da i sam bude napadnut! Zato se Tamerlan okrenuo ka dalekom istoku ( mislim ka Kini) ali ga je smrt sprecila da dalje osvaja.

Back