Kazes nije imao vojnu moc.Pa nije, u nekim ranijim postovima opisala sam i zasto nije.Posle Marice, Jelena Dragas je od svog oca dobila informacije koje je iskoristio njen muz,solunski despot Manojlo, da odmah napadne Marka i oduzme mu teritorije koje su mu ostale od strica i pripoji ih sebi. Posle toga napao ga je i oduzeo mu teritorije Vuk, zbog cega je Marko sateran na malu prilepsku teritoriju.Mala teritorija znaci ujedno i malo naroda, malo vojske. Ruke su mu bile vezane.
Nemam razloga da ne verujem Akhenatonovim izvorima koji kazu da su se Markova braca odrekla svojih teritorija.Ako su se odrekla najlogicnije bi bilo da su se odrekla u korist rodjenog brata kad oni vec napustaju zemlju, zar ne? Ali, oni se vidi molim te odricu u korist Vuka! To samo govori jedno da je zavera postojala i da su Lazarevici bili jako mocni u to vreme, i Vuk kao njihov zet. Ali, bozija pravda postoji pa je i sam Vuk najcrnje izigran zbog toga.Oteto-prokleto.Oni su morali da se odreknu teritorija a da bi pomogli narodu otisli su kod hriscanskog kralja da se sa njegovom vojskom bore protiv Turaka i na taj nacin pomognu i bratu i zemlji.Marko je kao kralj smatrao da je njegovo mesto uz narod, pa je zbog toga i ostao.I ne znam zasto ne mozemo da poverujemo u tadasnje zavere? Seti se molim te sadasnjih zavera i afera, kradja mandata, podmetacina...Pa sve je to isto.