Marko Kraljević - Zašto?

Inače, ja nisam u istorijskim knjigama nigde pronašla godinu rodjenja kralja Marka Mrnjavčevića al evo književnici izgleda da više znaju od istoričara. Nadjoh u ovoj čuvenoj "Antologiji" i taj podatak, vrlo zanimljivo:

"On će ga oklevetati kraj careve samrtničke postelje, izazvati na megdan i baciti tešku kletvu povezanu sa istorijskom i poetskom sudbinom kralja Marka Mrnjavčevića (1331-1371-1395). Lik koji potvrdjuje maksimalnu disproporciju istorije i poezije upravo je Kraljević Marko."

AKHENATON:
Mozda zbog toga da ga ograde od ostalih Mrnjavcevica, posebno njegovog oca, za koga svi znamo kakav je bio.

Znaš kako se kaže: ni djavo nije toliko crn ! A kamoli li jedan Vukašin Mrnjavčević. Ima to sve svojih razloga. Bistrila ja ovaj period malo duže. I Vukašin je tragičan lik.Ništa on nije hteo što nisu hteli drugi, a možda je i bio bolji od drugih. Al nije mu se dalo. Nemoj zaboraviti da je on bio Dušanov mladi ratnik a kažu da je bio i vešt političar. Možda je i sin Marko nasledio od oca ono što zoveš "diplomatijom".

Ima veze...nikad tako nesto ne bih rekao zeni,devojci...a sto se rasvetljavanja tice - mozda bi bilo bolje da se pozabavis mitom i njegovim uticajem, a ne covekom...Covecje kosti su vec odavno prah a pun je ***** pajsera poput mene koji ce odreagovati slicno.

Pa, i ja. U čemu je problem? Vidim sad da si me pogrešno "pročitao". Ok. Ja sam bavila "njime", i njegovim mitom i shvatila šta je narod hteo da kaže. Nisi čitao moje ranije postove na ovoj temi. Čovek nije bio proklet, za razliku od drugih velmoža tog doba koji su mu oteli krunu i pravo na vladavinu. I sjebali stvar !
A on je ostao dosledan, i na malenoj teritoriji je bio kralj do kraja. Uostalom, zbog toga je tako dugo i živ u narodu, što reče neko ovde: živi kao sekvoja, bre.

Bi2:
Inače, ja nisam u istorijskim knjigama nigde pronašla godinu rodjenja kralja Marka Mrnjavčevića al evo književnici izgleda da više znaju od istoričara. Nadjoh u ovoj čuvenoj "Antologiji" i taj podatak, vrlo zanimljivo:

"On će ga oklevetati kraj careve samrtničke postelje, izazvati na megdan i baciti tešku kletvu povezanu sa istorijskom i poetskom sudbinom kralja Marka Mrnjavčevića (1331-1371-1395). Lik koji potvrdjuje maksimalnu disproporciju istorije i poezije upravo je Kraljević Marko."

He, he. Istoricari ne znaju za taj podatak, da batalimo istoriju pa da se okrenemo sveznajucim knjizevnicima?

jpg.jpg

Bi2:
Vujadine, ja ti se lično zahvaljujem što si ovu temu digao iz mrtvih, ali koje datume pominješ?
Kralj Marko nije izmišljena ličnost ! Nemoj tako ! Srpski kralj Marko Mrnjavčević je istorijska ličnost ovog naroda.
Kralj Vukašin nije mogao udariti topuzom cara Uroša zbog Marice iz prostog razloga jer su on i bata Uglješa spremali pohod na Turke - tajno. Car Uroš i knez Lazar su to saznali preko svojih uhoda, i kako ih Vukašin nije ni obavestio a kamoli tražio pomoć, oni su ostali da gledaju i čekaju ishod planirane borbe !
Musa ? Pa, princ Musa, Bajazitov sin, jedan od pretendenata na turski presto. U našem narodu poznatiji, odnosno u epskim pesmama opevan, kao Musa Kesedzija zato što je bio pljačkaš ( sekao, otimao kese sa novcem ) palio i žario po Srbiji u nadmetanju sa svojom braćaom Mehmedom, Sulejmanom. Koliko se sećam, četvrti bata Isa se nije mnogo petljao.

Има много Муса који су опевани као онај Муса Арбанаса или онај зет једног нашег великана? А кога цара је Марко дотерао до дувара. Добро Марко и Урош нејаки су били вршњаци, а дружили су се и са Мусом? и са Милошом и са Миланом и са многим другим јунацима онога доба. Ако се погледа да је Душан умро 1355 а Марица била 1371 што значи да су били зрели људи од 35 година и да је Урош владао неких 15 година. Шта се све дешавало у тих 15 година између тих другова, да их тако назовем, потребна је логика, поред осталих извора а не само песама без разлике колико оне носе у себи тих догађаја.

Вујадин

vujadin:
Има много Муса који су опевани као онај Муса Арбанаса или онај зет једног нашег великана? А кога цара је Марко дотерао до дувара. Добро Марко и Урош нејаки су били вршњаци, а дружили су се и са Мусом? и са Милошом и са Миланом и са многим другим јунацима онога доба. Ако се погледа да је Душан умро 1355 а Марица била 1371 што значи да су били зрели људи од 35 година и да је Урош владао неких 15 година. Шта се све дешавало у тих 15 година између тих другова, да их тако назовем, потребна је логика, поред осталих извора а не само песама без разлике колико оне носе у себи тих догађаја.

Вујадин

Slazem se.

vujadin:

Вујадин

Ima mnogo Musa, a ti misliš na muža Lazareve sestre Dragane, čelnika Musu ?
Ne zna se da li su kralj Marko i car Uroš bili vršnjaci. Car Uroš rodjen je negde oko 1337.g.koliko se sećam, i bio je klinac kao i despot Stefan kad je preuzeo vlast.Znači u 34.g.je ubijen. Godina Markovog rodjenja se ne zna, barem ne istoričari.Vidim da književnici pominju 1331.g.moguće je.Nisu se družili sa Musom-Kesedžijom, to je sigurno. Pitaš se šta se sve dešavalo u tih petnaest godina Uroševe vladavine? Piše u Istorije sve, samo treba pročitati i upotrebiti to što prizivaš-logiku radi povezivanja ljudi i dogadjaja.Po meni, koliko sam čitala i razumela taj period, ništa posebno.Isto kao što se "druže" sadašnji predsednici političkih stranaka. Svodi se sve na to. Nama se istorija ponavlja, zar ne?

Јесте, само што је рекао Муса Марку кад су се срели на путу, било је речи о свили и кадифи за Марка а за Мусу, видите зашто је потребна логика. Ако је Марко рођен 1336 Мусин отац је рођен 1326 а Бајазит 1360 а Муса по логици је био дете кад се тукао са Марком. Или су можда датуми побркани? И опет је боља логика од писаних историја.

Вујадин

Vujadine, malo si pobrkao datume, ali mi je drago da si se primio za ovu temu.
Vidi, istorija ne zna kada se kralj Marko rodio (odakle ti taj podatak?) Kažeš, Musin otac je rodjen 1326g.? Ako je u pitanju Musa Kesedžija, njegov otac je u tom slučaju Bajazit, a Bajazit je vladao od 1389. do 1413.g. Ali, Bajazitov otac, Murat je vladao od 1360.g. do Kosova, kad se rodio nemam pojma. E sad, Musu je ubio despot Stefan 1414.g. pretrči malo moje ranije postove na ovoj temi, pa ćeš videti gde i kad. U svakom slučaju, nije Musu ubio Marko. Ostaje i dalje pitanje, zašto je narod zasluge despota Stefana, u ovoj pesmi, pripisao Marku koji je tad već bio mrtav ? Istorijski izvori sa logikom, naravno.

Back