Marko Kraljević - Zašto?

Vladimir Corovic, Istorija srpskog naroda:

."............O Marku se, međutim, pevalo i docnije; za njegovo ime vezani su mnogi motivi i historiski, i legendarni, i čisto pričalački; njemu su pripisivana i dela drugih junaka. Tu i toliku popularnost stekao je Marko, po našem mišljenju, na taj način, što je u ono teško i pometeno doba od pojave Turaka i sloma naše carevine na jugu, kao dobar junak i vitez, čistio zemlju od nasilja i štitio narod od zulumćara i svojoj zemlji uštedeo mnoge nevolje. Mnoge narodne pesme baš ga naročito slave u tom pogledu. Ali ni njemu nije narod uštedeo prekor da je bio "turski udvorica", kako mu je priznavao mnoge zasluge. A kao tešku očevu kletvu, koja ga je, po narodnom verovanju, i stigla, pevač je za nj kazao:

Ti nemao groba ni poroda,
I da bi ti duša ne ispala
Dok turskoga cara ne dvorio!"
....

Sta si mi odgovorio ili bolje reci-rekao ovim stihom? Da kad ti odgovara, pozivas se na epske pesme a kad ti ne odgovara jednostavno kazes da te ne interesuje sta kazu pesme. Kad je ovaj stih pisan? Kad je Marko vec umro bez poroda i kad je vec bio sahranjen u nekoj hilandarskoj crkvi bez oznaka a to sve navodno zbog toga sto je bio turski vazal. E, sad nema veze sto je visoko cenjeni i ljubljeni Stefan Lazarevic bio turski vazal,isao covek sa sve mamom da se pravda Bajazitu na noge da mu je veran i odan, pa kasnije ugarski vazal ali se ljuto zamera Marku to isto! Ubice nas dvojni moral.

Slazem se sa tobom da cvrstih dokaza o ubistvu cara Urosa nema.Ali nema ni pomena o prirodnoj smrti! Svi izvori, koje sam ja procitala, izkazuju sumnju o ubistvu. Nisi mi odgovorio, to inace mene licno zanima, sta je bilo posle njegove smrti za njegovom zenom, caricom Anom? Ona je jednostavno isparila iz nasih istorijskih knjiga, gubi joj se svaki trag posle njegove smrti. Ako je on umro prirodnom smrcu, da li je i ona od tuge za muzem naprasno umrla? Dozvoli mi da se setim Dusanove tetka Ane: sta je bilo na bugarskom dvoru posle bitke na Velbuzdu? Lepo je dosao moj ljubljeni Dusan, uhvatio svoju tetka Anu za ruke i vratio je stolicu bugarskog prestola! A da nije to isto hteo i ugarski kralj kada je samo dva meseca posle Kosovskog boja napao Srbiju? Zar to nije dovoljan dokaz da je Uros ubijen?

Razcistili smo sa tim da Marko nije hteo da napusti zemlju poput svoje brace,nego je ostao da pomogne svome narodu, Kom narodu? Na malenoj teritoriji Prilepa? Mala teritorija znaci i malo naroda, malo vojske.Branio je to malo naroda i samo zbog toga ostao, sto rece onaj momak, da zivi ko sekvoja?

Vidim tvoj stav prema monarhiji tj.kralju. Da li bi ti sutra, kao ucen covek, u slucaju da dobijemo kralja i da je nesposoban da odrzi drzavu na okupu podrzavao njegov ostanak na vlasti? Ili, sta bi znacilo nepodrzavanje takvog kralja? Ukidanje monarhije? Ili da li bi ti,kao ucen covek, u slucaju da tog istog kralja neko skrati za glavu, izjavio nesto slicno poput monaha Isaije?Seti se kako smo svi reagovali na radikalske(uceni ljudi) izjave posle Djindjiceve smrti? Nema tu sta da se podrzava ili ne podrzava Urosev ostanak na vlasti! Covek je jednostavno bio naslednik svete Nemanjicke loze, na prestolu koji mu je bio i ocevina i dedovina. I nema potrebe da ga podrzavaju ni uceni ljudi ni seljaci! Jednostavno bio je svoj na svome, pogotovu sto je bez obzira koliko je bio kilav ili nejak isto toliko bio pametan da to i javno prizna trazeci coveka sa kojim ce podeliti vladavinu nad carstvom,kakvim takvim. Izvini, i ovde vidim tipican srpski dvojni moral.Setimo se spanskog Karla V (jel taj bese?) i njegovog "nejakok" sina? Jel ga Servantes ismejavao u Don Kihotu, jel ga spanci ubise zbog toga sto je bio nesposoban da odrzi drzavu kakva je bila nego je jos i upropascivao suludim i preskupim bitkama i porazima?

Moram da se vratim na ovaj stih i mesto Markove sahrane. Jedan Lazar je sahranjen u crkvi na svojoj teritoriji. Zasto Marka -neznatnog kralja male prilepske teritorije ne sahranise tu, nego krisom u Hilandar bez ikakve oznake groba? Dalje od Milice i Jefimije, to je odgovor.

Samo cu jos malo da smaram. Kako knjizevnosti nema bez istorije, tako ni istorije nema bez filozofije. Pusto nabrajanje datuma i kad je bilo sta je bilo, bez razmisljanja nece nas odvesti nigde.
I dalje ce klinci mrzeti istoriju i dobijati keceve,a mi cemo i dalje tapkati u mestu.
Mozda mi Srbi imamo kolektivni strah od istine pa se pre odlucujemo za "to je tako bilo, i tacka".
Pozdrav.
Stvarno me zanima sta je bilo sa caricom Anom.

Previse shvatas idealno lozu Nemanjica i ti i ostali niti su bili idealni niti su bili sveti...
Bili su vladajuca dinastija kao i mnoge druge vladajuce dinastije kod ostalih naroda, vodili se istom ideologijom kao i ostali vladari tog doba ,a to je moc, prevlast, uticaj, novac ili materijalno bogatstvo i najvise titula, pokusavali da pridobiju u sto vecem obimu i broju tadasnju vlastelu kako bi mogli da vladaju u svoju i u korist vlastele koja se u to vreme veoma mnogo pitala...
Dakle ne znam zasto ih ljudi svrstavaju u svece tj zasto su ih svrstali?
Takvo stanje i situacija karakteristicna je za period tog doba...
Tesko je razumeti tadasnje prilike sa ove distance i iz ovog ugla upravo zato se sada i vodi ovde polemika o kralju Marku ili o tome da li je i zasto je ubijen car Uros tada je to bio jedan od normalnih vidova borbe da prevedem "tako se to radilo" nije bilo demokratije i ostalih floskula vec se vladalo pod drugim zakonima i nacelima...
Kao sto sam vec rekao tesko je shvatiti takav poredak stvari jer je to bilo u 14veku kada su vladala neka druga pravila, smatram da ne treba donositi emotivne zakljucke ko je u pravu a ko nije (da li kralj Marko ili neko treci, ili zasto je morao biti ubijen car Uros itd) vec pristupiti proucavanju tog doba uzimajuci u obzir tadasnje prilike i pravila koja su vazila...
Mnoge stvari nam ne mogu biti jasne niti ih mozemo razumeti jer je ipak to bilo u 14v tako da porediti monarhiju u tom periodu i danasnji stepen monarhistickog uredjenja je prosto receno neozbiljno...

Ma, naravno da nisu bili ni idealni, ni sveti.Radili su sve isto sto se radilo i po drugim evropskim dvorovima toga vremena, svesna sam ja toga.Ali sam i svesna da se nasa sudbina zapecatila kad je Dusan ispustio dusu. Od 20.12.1355. ja vidim da mi samo srljamo u propast. Malo se pridignemo, toliko da se oporavimo od gubitaka, malo uvecamo da bi u sledecim porazima jos vise izgubili.Nemanjici su bili jedini koji su toliko dugo i tako dobro znali da vode Srbe, da balansiraju sa ostatkom sveta.Apsolutno se slazem s tobom da treba proucavati to doba uzimajuci u obzir tadasnje prilike i pravila koja su tada vazila. Nisu se samo kod nas ubijali carevi i kraljevi, radilo se to i na drugim, mnogo vecim dvorovima.Izvini, to bih saznala samo da sam filmove gledala a ja sam ipak i procitala neku knjigu na tu temu.Nego me boli nas odnos prema nama samima, a to se vidi i iz naseg odnosa prema nasim kraljevima. Nije nas briga zasto je Dusan umro kad mu nije bilo do umiranja, sta nas briga da li je ubijen ili je umro njegov sin, sta nas briga za Marka, pa za Janka ...ubise nam jednog kralja, proterasmo drugog, ubismo treceg...Kakav smo mi to narod? Ne pored ja monarhiju XIV. veka sa "danasnjim stepenom monarhistickog uredjenja". Poredim samo nas odnos nasim predstavnicima nase vlasti.Isti je po meni, u bilo kom veku.
U svakom slucaju, drago mi je sto opet imam priliku procitati neki tvoj komentar.Nije te bilo dugo.
Pozdrav.

Bi2:
Sta si mi odgovorio ili bolje reci-rekao ovim stihom? Da kad ti odgovara, pozivas se na epske pesme a kad ti ne odgovara jednostavno kazes da te ne interesuje sta kazu pesme. Kad je ovaj stih pisan? Kad je Marko vec umro bez poroda i kad je vec bio sahranjen u nekoj hilandarskoj crkvi bez oznaka a to sve navodno zbog toga sto je bio turski vazal. E, sad nema veze sto je visoko cenjeni i ljubljeni Stefan Lazarevic bio turski vazal,isao covek sa sve mamom da se pravda Bajazitu na noge da mu je veran i odan, pa kasnije ugarski vazal ali se ljuto zamera Marku to isto! Ubice nas dvojni moral.

Ja sam se pozvao na pesmu onda kad sam tvrdio da je Marko Mrnjavcevic osnova za lik Marka Kraljevica i u tom trenutku uopste nije bilo vazno o cemu pesma peva, vec da narodni pevac pominje Markovog oca i strica. U tom trenutku zaista nije bilo vazno analizirati pesmu, kao sto si ti cinila.

Sada sam samo naveo citat iz dela Vladimira Corovica, i tu se on pozvao na pesmu, a ne ja. Ali uopste nije vazno ko se pozvao, cinjenica je da bez obzira kad je pesma pisana narodu ipak nije bilo bas drago sto je Marko bio turski vazal. Narod je u to vreme kletve, shvatao jako ozbiljno i plasio ih se.

Nije vazno kad je pisanan pesma vazno je da narod nije bas toliko lako presao preko toga sto je Marko bio turski vazal. Da je narodni pevac zanemario cinjenicu da je Marko bio turski vazal, verovatno bi ga opevao kao nekog ko nije ostavio roda ni poroda, jer se posvetio narodu i njegovoj zastiti, a ne bi mu uputio tako strasnu kletvu.

Bi2:
Vidim tvoj stav prema monarhiji tj.kralju. Da li bi ti sutra, kao ucen covek, u slucaju da dobijemo kralja i da je nesposoban da odrzi drzavu na okupu podrzavao njegov ostanak na vlasti? Ili, sta bi znacilo nepodrzavanje takvog kralja? Ukidanje monarhije? Ili da li bi ti,kao ucen covek, u slucaju da tog istog kralja neko skrati za glavu, izjavio nesto slicno poput monaha Isaije?Seti se kako smo svi reagovali na radikalske(uceni ljudi) izjave posle Djindjiceve smrti? Nema tu sta da se podrzava ili ne podrzava Urosev ostanak na vlasti! Covek je jednostavno bio naslednik svete Nemanjicke loze, na prestolu koji mu je bio i ocevina i dedovina. I nema potrebe da ga podrzavaju ni uceni ljudi ni seljaci! Jednostavno bio je svoj na svome, pogotovu sto je bez obzira koliko je bio kilav ili nejak isto toliko bio pametan da to i javno prizna trazeci coveka sa kojim ce podeliti vladavinu nad carstvom,kakvim takvim. Izvini, i ovde vidim tipican srpski dvojni moral.Setimo se spanskog Karla V (jel taj bese?) i njegovog "nejakok" sina? Jel ga Servantes ismejavao u Don Kihotu, jel ga spanci ubise zbog toga sto je bio nesposoban da odrzi drzavu kakva je bila nego je jos i upropascivao suludim i preskupim bitkama i porazima?

Lepo ja kazem da ti ne citas pazljivo postove, pa opet moram da se derem.

JA NISAM ZA APSOLUTNU MONARHIJU, KAKVA JE BILA ZA VREME NEMANJICA, NEGO PARLAMENTARNU MONARHIJU TIPA KAKAV IMA BRITANIJA, GDE JE KRALJICA POSTOJI SKORO SAMO SIMBOLICNO.

JA SAM ZA TO NE ZBOG TOGA STO MI JE MUKA ZA MONARHIJU, NEGO ZBOG TOGA STO TREBA NESTO DA SE MENJA U NASOJ SVESTI DA NE BI I DALJE TAKO LAKO GAZILI PREKO TRADICIJE. BRITANIJA DRZI DO SVOJE TRADICIJE, PA SE NIJE ODREKLA FUNTE KAD SU SVI UVODILI EURO, NIJE SE ODREKLA MONARHIJE KAD SU POSTLE MODERNE REPUBLIKE. ZADRZALI SU MONARHIJU, MAKAR SAMO SIMBOLICNO.

ENGLESKA KRALJICA NE IGRA ZNACAJNU ULOGU U DRZAVI, JEDINO MOZE DA PONISTI ODLUKE DONJEG DOMA I DA IH VRATI JEDNOM NA RAZMATRANJE. UKOLIKO ONI OPET USVOJE ISTI TEKST, ONA NEMA PRAVO DA PO DRUGI PUT PONISTI ODLUKU VEC MORA DA POTPISE. STO SE TICE ODLUKA GORNJEG DOMA TU HTELA NE HTELA MORA DA STAVI POTPIS.

ZAR I DA KRENE SVE NIZBRDO, ENGLESKA KRALJICA ZASLUZUJE SMRT???
NARAVNO DA NE. ONA SAMO POTPISUJE, DRUGI DONOSE ODLUKE.

Bi2:
Razcistili smo sa tim da Marko nije hteo da napusti zemlju poput svoje brace,nego je ostao da pomogne svome narodu, Kom narodu? Na malenoj teritoriji Prilepa? Mala teritorija znaci i malo naroda, malo vojske.Branio je to malo naroda i samo zbog toga ostao, sto rece onaj momak, da zivi ko sekvoja?

Da, samo zbog toga, a onda se prica prosirila i na ostale krajeve i narod koji je u bedi i svojoj nesreci vapio za nekim takvim ko ce stititi neposredno sam narod. Oni su bukvalno sanjali svog junaka koji ce ih izbaviti, a osnova za njega bio je tamo nekiMarko koji je na jednoj malenoj teritoriji oko Prilepa stitio ono malo podanika sto je imao i koga se tamosnji narod rado secao.....

A da, ostao sam ti duzan odgovra sta se desilo sa caricom Anom. O njoj se zna da se nakon Uroseve smrti zamonasila i kao monahinja Jelena zivela jos desetak godina u srpskim manastirima, jendog trenutka joj se izgubio trag, ne zna se dal se obrela u Bugarskoj i tamo kasnije umrla ili je umrla u Srbiji.

A Uroseva majka carica Jelena umrla je 7. novembra 1376. godine kao monahinja Jevgenija.

AKHENATON:
Da, samo zbog toga, a onda se prica prosirila i na ostale krajeve i narod koji je u bedi i svojoj nesreci vapio za nekim takvim ko ce stititi neposredno sam narod. Oni su bukvalno sanjali svog junaka koji ce ih izbaviti, a osnova za njega bio je tamo nekiMarko koji je na jednoj malenoj teritoriji oko Prilepa stitio ono malo podanika sto je imao i koga se tamosnji narod rado secao.....

Znaci li to da je narod zalio za kraljem Markom?
Da je narod bio protiv politicke odluke kneginje Milice?
Ne mozemo u isto vreme slaviti i nju i njega. I dobro i zlo.

Da li si ti siguran u te podatke o carici Ani? Ok, zamonasila se ali zasto bi bila u Bugarskoj?Zar nije logicnije da se vratila kuci,u Vlasku? To sto se zamonasila,ne zna nista. I Milica, i Jefimija i carica Jelena su se zamonasile, i bile i u manastiru i u na dvoru u isto vreme, i vrlo zivo vodile politiku.A da nije mozda bilo ovako: vlaska princeza, carica Ana posle muzevljeve smrti vraca se kuci,gde se i zamonasuje. Posle Kosovske bitke, ugarski kralj napada Srbiju ne bi li na presto vratio caricu Anu i tako pre Turaka osvojio Srbiju,odnosno sprecio njihov prodor u Evropu i odbio ih od svojih granica?
Zato joj se i gubi svaki trag sa nase scene. Da vas cujem.

Misho,citala sam neke tvoje postove na ostalim podforum.Pitas se zasto se velicaju Nemanjici a sam kazes da je malo nedostajalo da nas Dusan prevede u katalicanstvo samo zato da bi narod spasio propasti! Pa, takav mi treba vladar koji ce pravilno proceniti predstojece dogadjaje i znati da sacuva narod. Kazes da je potrebna restitucija.Ja mislim da je neophodna.Sve vratiti na svoje mesto
ali to ne mozemo samo pravnim lekovima.Prvo moramo menjati svest, razcistiti sa istorijom! Akhenaton kaze da su ga ucili profesori da mora sumnjati u sve, i da nista nije konacno.Kako bez razmisljanja da povezem dogadjaje i da dodjem do istine? Sami datumi ne govore nista, a ovde nece niko da razmislja! To je bilo tako, i tacka. Samo ja postavljam pitanja sa "zasto", niko drugi.Uostalom, vidi se da je ova tema dogurala dovde zahvaljujuci meni sto proganjam Akhenatona a drugi samo svrate da ubace po neku.Cemu je onda i postavljena ova tema, ako nas u stvari i ne interesuje sta je bilo kad je bilo, i zasto je Marko orao drumove u pesmama a Srbi jeli korenje skoro 500 godina?Pozdrav

Bi2:
Znaci li to da je narod zalio za kraljem Markom?
Da je narod bio protiv politicke odluke kneginje Milice?
Ne mozemo u isto vreme slaviti i nju i njega. I dobro i zlo.

Probaj malo da se vratis u proslost i spustis na nivo tog nepismenog i neukog naroda. Iz ove perspektive tebi mozda to tako izgleda, ali dobar istoricar je onaj koji ume da se vrati u proslost i udje u svest ondasnjeg coveka.

Bi2:
Da li si ti siguran u te podatke o carici Ani? Ok, zamonasila se ali zasto bi bila u Bugarskoj?Zar nije logicnije da se vratila kuci,u Vlasku? To sto se zamonasila,ne zna nista. I Milica, i Jefimija i carica Jelena su se zamonasile, i bile i u manastiru i u na dvoru u isto vreme, i vrlo zivo vodile politiku....

Zamonasila se i boravila je u Srbiji izvesno vreme, to je sigurno. Jednog trenutka gubi joj se trag, a kako i ne bi kad nije vise bila od nikakvog uticaja. Milica i Jefimija su vodile politiku, ali ne vidim da zbog toga i Ana mora da vodi politiku. I sta bi ona u sustini uradila, kad je njen muz bio nikakav i toliko slab da ocuva drzavu, da su se velikasi osilili. Samo joj je jos falilio da se i ona umesa u politiku pa da je pojede pomracina.

Sory, kad sam u prethodnom postu napisao da je mozda otisla u Bugarsku, mislio sam nna Vlasku. Lapsus lingue.

Nista od mog "nagadjanja" zasto je Zigmund napao Srbiju odmah posle Kosova?
Tamam posla da tri zene vode politiku jedne drzave, pa i Amerika bi propala a ne jadna Srbijica.
Zasto bi carica vodila politiku kad su je vec vodile ove dve? Ako je bio kilav car, da li to znaci da je kilava i njegova zena? Izvini Akhenatone, ali u mojoj prirodi je da na svako "za to" mora da postoji i "zasto", kao i da nista nije slucajno, za sve mora da postoji razlog i odgovor. Mozda sam zbog toga, pre bih rekla teska nego smor, ali znam da se odgovor za sva nasa stradanja nalazi u Istoriji.Samo je cudo jedno koliko mi ne zelimo da ga vidimo.Pozdrav.

Bi2:
Ako je bio kilav car, da li to znaci da je kilava i njegova zena.

Opet ne citas pazljivo.

Njen kilavi muz je pokazao svoju slabost velikasima, koji su se osilili i prestali da ga fermaju cak ni 2%. Sta mislis, sta bi se desilo njegovoj zeni, da medju glanim vukovima, pocne da izigrava gospodaricu??? I to medju onim vukovima koji su postali krvolocni bas zbog njenog muza-mekusca.

Ne znam dokle cemo ovako da stignemo. Mozda je dobro da pocnemo sa rekonstrukcijom dogadjaja od Dusanove smrti pa nadalje, mada ne znam dokle ce nas i to dovesti i imali smisla to raditi. Jesu mene ucili da sumnjam u sve sto i se servira, ali ako nema dokaza za moje sumnje, ja tu nista ne mogu, kao ni vi.

Ja sam vec to radila, i jako je tesko. Cetiri i po godine zivota sam provela u periodu 1330-1427.g.
Mucno,brate. Ako se dokazi zasnivaju na matematici (u ovom slucaju istorijskim dogadjajima i datumima) logici i osnovanoj sumnji, mislim da odgovor lezi u jednom dogadjaju iz 1375.g. Posteno kazem mislim, ne tvrdim, Ali verovatnoca postoji.

Back