Лика и Личани

Borojevic i njegovo "hrvatstvo"..
O cemu se tu zapravo radi? Cijela ta prica se vrti oko cina i njegovog posljeratnog statusa. On se sam nudio da dodje ali pod uslovom da mu se prizna zadrzi cin... feldmarsala... u Beogradu nijesu ni htjeli cuti za to.
Onda se obratio Zagrebu i tkz. drzavi SHS. Ovi su bili spremni to prihvatiti i dati mu polozaj komandanta vojske tkz. drzave SHS. Otuda i to toboznje njegovo "hrvatstvo". Utome je doslo do tkz. ujedinjenja i ta je ideja propala...
Borojevic je osta u Becu i ubrzo i umro.

Crnjanski je bio AU oficiri i jedno vrijeme je bio pod Borojevicevom komandom. Za njega veli "Austrijskom vojskom komanduje general Srbin. Svetozar Borojevic". Valjda je Crnjanski kao oficir znao ko mu je bio nadredjeni?

A na kraju i sve ostalo drugo na stranu, nekako mi je cudno, da Hrvati, svojim najvecim hrvatskim sinovima (Tesla i Borojevic), ruse rodnu kucu do temelja i pobiju svu rodbinu?? Dje je tu obraz, a o uljudbi da i ne pricamo.

Poslednja izmena:
Borojevic i njegovo "hrvatstvo"..
O cemu se tu zapravo radi? Cijela ta prica se vrti oko cina i njegovog posljeratnog statusa. On se sam nudio da dodje ali pod uslovom da mu se prizna zadrzi cin... feldmarsala... u Beogradu nijesu ni htjeli cuti za to.
Onda se obratio Zagrebu i tkz. drzavi SHS. Ovi su bili spremni to prihvatiti i dati mu polozaj komandanta vojske tkz. drzave SHS. Otuda i to toboznje njegovo "hrvatstvo". Utome je doslo do tkz. ujedinjenja i ta je ideja propala...
Borojevic je osta u Becu i ubrzo i umro.

Crnjanski je bio AU oficiri i jedno vrijeme je bio pod Borojevicevom komandom. Za njega veli "Austrijskom vojskom komanduje general Srbin. Svetozar Borojevic". Valjda je Crnjanski kao oficir znao ko mu je bio nadredjeni?

A na kraju i sve ostalo drugo na stranu, nekako mi je cudno, da Hrvati, svojim najvecim hrvatskim sinovima (Tesla i Borojevic), ruse rodnu kucu do temelja i pobiju svu rodbinu?? Dje je tu obraz, a o uljudbi da i ne pricamo.

Пребацивати Брозу где је био у Првом светском рату, а затим писати о ''српству'' Боројевића...

Боројевић није био никакав ''Србин'', већ официр вашљиве војске још вашљивије монархије, за коју је везао своју судбину, и која је по Србији палила, силовала и клала ( а Бога ми, исто је чинила у Буковини и Галицији са православним становништвом). Он није био неки мобилисани несретник, већ један од комаданата те разуларене банде која је себе звала војском.

Као прво, Српска војска није била ловачко друштво, у које се тражи пријем како се коме ћефне, Као друго, њој се Боројевић , као ни Народном вијећу никада није ставио на располагање. Шта више, у тренуцима док је трајала борба са дојучерашњим савезницима и противницима за границе нове државе, Боројевић се није придружио потпуковнику Српске војске Швабићу и мајору Рудолфу Мајстеру, Словенцу, србофилу ( што иначе данас његови сународници нерадо истичу), већ се понудио цару Карлу да му помогне у гушењу побуне у Бечу. Пријем у војску Краљевине СХС је затражио, када није имао куд.

И Црњански док је био под Боројевићевом ''командом'' тешко да га је и видео, а камо ли шта с њим поразговарао: он није био официр, већ обични прашинар, редов.

CrnjanskiOficirVelika-1.jpg

Evo slike Crnjanskog... Sta su mu ove zvijezde pod vratom? Obican redov?

A ostalo ne trebam ni komentarisati. Taman je tacno kolko i to da je Crnjanski bio obicni redov.

Poslednja izmena od moderatora:
Pogledajte prilog 300055

A ostalo ne trebam ni komentarisati. Taman je tacno kolko i to da je Crnjanski bio obicni redov.

Ovo su podoficirski cinovi....mozda nesto ko zugfuerer ili ispod toga....moj deda je bio kapetan u to vreme,rasporedjen u Zagrebu u stabu,oficirski cinovi,bar sa njegove slike i njegovih drugova,imaju vece zvezde,a od majora pa na gore imaju i zlatni sirit ispod zvezde koji prati kragnu

Pogledajte prilog 300055

Црњански је, док је био у Галицији, понављам био обичан редов.

Након рањавања, 1915. у Удинама завршио је подофицирски курс.

Иначе, у Будимшпешти постоји један булевар са именом ''српског'' генерала Јована ( Јаноша ) Дамјанића. Топови управо тог ''Србина'' тукли су 1848. Алибунар и Вршац.
Када су Руси ушли у Мађарску , завршио је као још један ''Србин'',иначе последњи ратни председник мађарске владе,Димитрије Стојаковић стотињак година касније : на руским вешалима.
И док се тог ''српског'' генерала нико, сем Мађара, не сећа, нити за тим осећа потребу, дотле се именом његовог директног противника под Вршцем, Стевана Книћанина зову имена улица, тргова, места по Војводини...

Ovo su podoficirski cinovi....mozda nesto ko zugfuerer ili ispod toga....moj deda je bio kapetan u to vreme,rasporedjen u Zagrebu u stabu,oficirski cinovi,bar sa njegove slike i njegovih drugova,imaju vece zvezde,a od majora pa na gore imaju i zlatni sirit ispod zvezde koji prati kragnu

Kako bilo. Uglavnom te dvije zvjezdice nijesu cin "obicnog redova". Mozda je slika iz skole za oficire prije polozenog ispita..

- - - - - - - - - -

Црњански је, док је био у Галицији, понављам био обичан редов.

Након рањавања, 1915. у Удинама завршио је подофицирски курс.

On sam veli da je polozio za ispit za rezervnog oficira. Onda, ili on laze, ili lazu svi ostali koji kad pisu o njemu navode taj podatak da je bio oficir. Jedino izgleda ti zboris istinu, u sta nimalo ne sumnjam.

Kako bilo. Uglavnom te dvije zvjezdice nijesu cin "obicnog redova". Mozda je slika iz skole za oficire prije polozenog ispita..

- - - - - - - - - -

On sam veli da je polozio za ispit za rezervnog oficira. Onda, ili on laze, ili lazu svi ostali koji kad pisu o njemu navode taj podatak da je bio oficir. Jedino izgleda ti zboris istinu, u sta nimalo ne sumnjam.

- - - - - - - - - -

На слици носи чин каплара/десетара. Официр, као и Броз.:lol:

А почело је све са причом како је Црњански био неки официр под командом Боројевића.

To samo svedoči da je još u ono vreme linija razgraničenja srpstva i hrvatstva među mnogima bila vrlo tanka, za razliku od ove nepremostive barijere koja postoji danas. Ako nama odgovara da iz tog i takvog vremena i takvih okolnosti uzimamo čiste katolike iz danas čistih hrvatskih krajeva, a koji su se jednom ili dvaput u životu meko izjasnili kao Srbi ili kao "srpski" (u pripadajućem smislu), a bez jasnih hrvatskih samoreferenci, kao čiste i nedvosmislene Srbe, u čemu je problem sa pravoslavcima iz danas čisto srpskih okruženja koji su se na sličan način javno izdavali za Hrvate, a nikad za Srbe?

Evo primer Andrića. Kao mladić se izjašnjavao Hrvatom, svoj jezik zvao hrvatskim, čak (po svom svedočenju) bio hrvatski nacionalista. Vrlo brzo postaje član Mlade Bosne i aktivan kao Jugosloven umerenog srpskog stava koji je čuvao do smrti. I on je Srbin i oko toga nema spora. Ali, šta bi bilo da je priča obrnuta u ogledalu, da imamo nekog velikog hrvatskog pisca koji se u ranoj mladosti izjašnjavao kao Srbin, svoj jezik zvao srpskim, a posle, kao stariji mladić pa do kraja života, bio Hrvat koji piše hrvatski? Da li bi on za nas bio nedvosmislen Hrvat, kao što je Andrić nedvosmislen Srbin? Ili bismo se ponašali kao sa Borojevićem, priznavali ga za ono šta mi mislimo da je bio, a ignorisali ono što je on govorio?

Dobro, tako je vec jasnije. Sto se tice Tesle, pozudano se zna da je bio ponosan na ono ko je i sta je. U ono malo slobodnog vremena, npr. uzivao je citati srpsku epsku poeziju... mislim da ju je cak prevodio na engleski.
A vjerujem da ni drugi nijesu po tome pitanju bili nista manje svjesni niti ponosni ko su i sta su.
To "iznad" mene uvijek asocira d ase odnosi na nekoga ko se srami svojije djedova...
A naravno da ima i takvih, narocito u "moderno" doba...

Једна од ретких књига штампана током рата.

СИНЂЕЛ ДИМИТРИЈЕ ДУШАН БАЛАЋ:

ИСТОРИЈСКА ПРАВА СРПСКОГ НАРОДА на крајеве:
ДАЛМАЦИЈУ, КРБАВУ, ЛИКУ, ГОРСКИ КОТАР, ЖУМБЕРАК, КОРДУН БАНИЈУ И СЛАВОНИЈУ

http://www.scribd.com/doc/65587516/...iju-i-Slavoniju-Sindjel-Dimitrije-Dusan-Balac

Издао: СРПСКИ НАРОДНИ САВЕЗ, на Видовдан 1943., ШТАМПАРИЈА “A.СРБОВРАНА”, Питсбург ,Па.УСА.

.

Tako je, isto vazi i za bivseg komandanta zandarmerije u BIH generala Cvjeticanina, kome su u Sadilovcu poklali bukvalno SVU rodbinu (a on je je odavno bio mrtav, od 1919.).
Za Borojevica postoji prica da je prilikom posete Sremskim Karlovcima za neki veliki praznik, ostro kritikovan od Mitropolita sto je sinu dao nemacko ime (Karlo, cini mi se). Tad je dao ogromne pare Mitropoliji, ovaj mu je naravno "oprostio", a sin je u crkvi krsten srpskim imenom (pravoslavnoj, naravno). Zvanicno mislim da je ostao Karlo.

Povodom zahtjeva Srba Habzburškoj monarhiji 1706. godine, ekspertska mišljenja su zatražena. Grof Leopold Kolonić je 'srpsko pitanje' još od kraja XVII stoljeća pratio i bio zadužen za njega; na tačku br. 22 koja zahtjeva masovno prseljenje srpskog stanovništva kao što je već u dva navrata bilo obećano i njegovo nastanjivanje u Srem, Malu Vlašku, Slavoniju, Kumansko polje (između Dunava i Tise), na zapad do rijeke Ilove i granice Hrvatske, Đulinsko polje, Aradski distrikt sve do Jenove i Halmađ.

Ovo je kritika grofa Kolonića na taj zahtjev:

wbcc.jpg

7836_10201815675136488_427531291_n.jpg

Кућа Рајачића у Лучанима

Рајак је заједно са стрицом Манојлом и оцем Васиљом изградио малу цркву на домак куће у Горњим Лучанима где се Богу молило преко 2.500 душа овог краја, а на оближњем Колишту играла су се кола. Касније је око 1730. г започета изградња велике цркве посвећене Светом Николи јер је Лучане постало писмена највећа парохија у Лици још за свештеника Јанка Рајачића. Јанков унук прота Лука службовао је у овом храму. Новосаграђени парохијски дом користио је за школу, а његов унук Теодор преселио се у Доњи Лучан после женидбе и изградио нову кућу у близини цркве. Лука је отац патријарха Рајачића. Лука се 21.новембра 1769.г. венчао с Василијом Чудић. Готово осам година нису имали деце и 1777. добили су сина Исака а 20. јула 1785. године добили су сина Илију који ће по монашењу добити име Јосиф и постати српски патријарх.

Босанска вила, 15. мај 1895.

576556_609259375791355_1538421650_n.jpg

Само један од доказа да хрватско присвајање свега и свакога ко је рођен или је пореклом са тамошњег простора није од јуче већ да се то ради плански и смишљено, ево овде конкретно, још за време Теслиног живота. Тако да не треба да чуде данашње хрватске "истине", њихова историографија итд, али свакако треба да чуде и забрињавају бледе или никакве реакције наше политичке и културне елите на такве лажи, подметања и фалсификовања. Читамо да се у свету поводом 70 година Теслине смрти снимају чак четири филма о његовом животу. Живи били па видели, опет ће нас догађаји претећи, холивудска истина ће поново обићи свет а ми ћемо се опет чуду чудити како нас је свет опет превеслао!

Poslednja izmena:
Volim srpsku "istinu" i kako mrze prisvajanja, kao kada 30% srba preuzme Vojvodinu poslije WW1 kao ratni plijen iako nikad nije bila srpska to je srpsko pravo, a kada 90% albanaca dobije nezavisno kosovo to je agresija. Ista stvar u Lici... srbi dolaze u ratnom vihoru kao vojnici u vojnu krajinu i naravno to im daje pravo da prisvoje Liku. Ja bih vam zahvalio na vašem trudu i borbi te vas obavijestio da više nema turaka ni potrebe za vojnom krajinom pa tako ili prihvatite državu u kojoj živite ili se vratite u Srbiju jer je i ona oslobođena od turaka, makar gledano vašom logikom turci imaju veće pravo na Srbiju i Beograd jer su tamo bili 500 godina.... hm..... sad smo opet na početku, sad razumijem onu Srbija do Tokija!

Prpić odLičan

Слевене, из које књиге је ово...?

Радослав Грујић, Како се поступало са српским молбама на двору ћесара австријског. Последње године живота патријарха Арсенија III Чарнојевића, Матица српска, Нови Сад 1906.

Volim srpsku "istinu" i kako mrze prisvajanja, kao kada 30% srba preuzme Vojvodinu poslije WW1 kao ratni plijen iako nikad nije bila srpska to je srpsko pravo, a kada 90% albanaca dobije nezavisno kosovo to je agresija. Ista stvar u Lici... srbi dolaze u ratnom vihoru kao vojnici u vojnu krajinu i naravno to im daje pravo da prisvoje Liku. Ja bih vam zahvalio na vašem trudu i borbi te vas obavijestio da više nema turaka ni potrebe za vojnom krajinom pa tako ili prihvatite državu u kojoj živite ili se vratite u Srbiju jer je i ona oslobođena od turaka, makar gledano vašom logikom turci imaju veće pravo na Srbiju i Beograd jer su tamo bili 500 godina.... hm..... sad smo opet na početku, sad razumijem onu Srbija do Tokija!

Prpić odLičan

Vojvodine je bila srpska, čak je to odrednicu i u svom nazivu nosila ;)... a ako nemaš šta pametno da napišeš, živ bio, bolje nemoj ništa...

Prpić odLičan

Molimo lijepo!
Samo, iduci put, nemojte nas zvati!
Kakvi smo ludi, mozda bi se neko i odazvao!

Ма одлично си ово сумирао, упоредио и анализирао, са две реченице си нам свима запушио уста, нема шта!

Prpić odLičan

Vojvodina (ta teritorija) je bila srpska pre nego što su došli Mađari. (Mađari, po tvojoj logici, nemaju pravo ni na šta u Panoniji.)

Drugo, i ja bih tebe obavestio da nema više Turaka pa Hrvati mogu iz Slovinja (provincijalne Hrvatske) da se vrate u Krbavu i okolinu.

Sve u svemu, šupalj si ko crkveno zvono...

Back