Kutak za trudnice

Meni su u 10toj nedelji rekli pol. Ali ne ocekujem da je tacno. Posle nisam pitala. Ja idem na sve varijante obzirom da su blizanci. Saznacemo na vreme ;)

Ja sam danas prvi put nesto malko spremala po kuci. Posle oko sat vremena, pocelo je da mi pulsira nesto oko zeludca, izmedju grudnog kosa, tacno na sredini. To me dosta I zateze kad stojim. Da li je neko imao ovakvo iskustvo. pregled mi je tek sl nedelje. Nije mi prvi put da ovo osetim, obicno posle setnje ili nekog kretanja. A plasi me da nije nesto lose za bebe

samo da mahnemo svima :bye:

i da se pohvalimo da smo usli u drugi trimestar :)

cekamo rezultate dabl testa, uzv nam je bio dobar.

kad su vam rekli pol? ja nesto kontam da bi nama mogli na sledecoj kontroli, oko 16 sedmice.

mi vec tepamo Vuku i Sofiji.:) tata navija za Sofiju, meni je stvarno svejedno, vise njemu u inat govorim da će biti Vuk:lol:

tako smo i mi
ja sam nesto bila uvjerena da je batica
i birala sam ime za baticu pa nam jos i reko doca da je vjerojatno batica
kad ono...tata je bio u pravu i on joj je odabrao ime - Iskra
a da je bio batica bio bi Rade
inace, Vuk je super ime
moja baba je bila Vukica i ja sam nesto bila u fazonu, aj da promijenimo u Vukica, al zmu nije htio : )))
a Sofija mi je druga necaka, starija od nase kceri oko 4 mjeseca : )

nas stalno pitaju "a po kome je ona to dobila ime"
valjda im Miljana zvuci staro, pa misle da je nasledila to od neke bake, prabake...
a nije
jednostavno nam se svidelo
Не баш исто, али слично, моја колегиница с факса, хронолошки, има Софију, Смиљану и Светлану.
Новосађанка је и нема ниједне Смиљане у родослову(бар тако каже), само су све девојчице на ,,С".

Mi smo usle u treci trimestar :), danas sam bila u DZ, po recept i doznake za kraj meseca, posto mi Dr dolazi sa odmora tek 13 avgusta, i tada nam je zakazala UZ joj tek tada :(. Ja zelim da mi se bebana zove na slovo V, jer mm i meni ime pocinje na V, ali nemam neki veliki izbor. Milica44, to ti pulsira abdominalna aorta, meri pritisak cesto, i ne zamaraj se puno, spavaj na levom boku. Kada si na ledjima i d.boku tezina bebe je na njoj i zato zna da pulsira,zbog tereta. Levi bok je najbolji zbog cirkulacije. Kada krene da pulsira okreni se na L.bok. Ako je ucestalo uradi UZ abd.aorte.

samo da mahnemo svima :bye:

i da se pohvalimo da smo usli u drugi trimestar :)

cekamo rezultate dabl testa, uzv nam je bio dobar.

kad su vam rekli pol? ja nesto kontam da bi nama mogli na sledecoj kontroli, oko 16 sedmice.

mi vec tepamo Vuku i Sofiji.:) tata navija za Sofiju, meni je stvarno svejedno, vise njemu u inat govorim da će biti Vuk:lol:

Cestitam :). Meni su rekli cini mi se u 13,14 nedelji. Ali to ti je i do bebe kako se okrene, neke trudnice ne saznaju do 5,6 meseca pol, zato sto je bebac okrenut guzom :). Lepa i zvucna imena, navijam za Vuka vise ;)

Mi smo usle u treci trimestar :), danas sam bila u DZ, po recept i doznake za kraj meseca, posto mi Dr dolazi sa odmora tek 13 avgusta, i tada nam je zakazala UZ joj tek tada :(. Ja zelim da mi se bebana zove na slovo V, jer mm i meni ime pocinje na V, ali nemam neki veliki izbor. Milica44, to ti pulsira abdominalna aorta, meri pritisak cesto, i ne zamaraj se puno, spavaj na levom boku. Kada si na ledjima i d.boku tezina bebe je na njoj i zato zna da pulsira,zbog tereta. Levi bok je najbolji zbog cirkulacije. Kada krene da pulsira okreni se na L.bok. Ako je ucestalo uradi UZ abd.aorte.

Pritisak mi je 90/60. A pulsira mi kada se krecem. Ne uvek. Ali kada lezim, na bilo kojoj strani tada se smiri I prestanje pulsiranje.

Gornji ti je malo nizi, ali dobar ti je pritisak s'obzirom da nosis blizancice :). Cesto meri pritisak. Jer generalno hoce abd.aorta da pulsira kada skoci pritisak.Nisam ginekolog, ali slican posao imamo, slican u smislu medicine, samo sto ja ne radim sa bebama i trudnicama.

Poslednja izmena:
Gornji ti je malo nizi, ali dobar ti je pritisak s'obzirom da nosis blizancice :). Cesto meri pritisak. Jer generalno hoce abd.aorta da pulsira kada skoci pritisak.Nisam ginekolog, ali slican posao imamo, slican u smislu medicine, samo sto ja ne radim sa bebama i trudnicama.

Hvala na savetu, praticu pritisak. Meni je standardno nizak 90/50. I bez trudnoce. Ali ovo pulsiranje ne dize pritisak :( . Opet mi se javlja ali danas posle kijavice. Pritisak nizak. Ako se setis sta jos moze biti, pisi :)

Milica44, jedino sto ti mogu reci je da meris puls, zna pritisak biti nizak a puls preko 100, tako da postoji sansa da je zbog toga, ako osetis ponekad i lupanje srca. Ti se moras vise paziti zato sto bliznacke trudnoce imaju vece rizike za hipertenziju i bla,bla,bla,ali ne plasí se,to ne mora da znaci,budi opustena,i genetika je bitna,odmaraj,pi puno tecnosti i sve nek ide svojim tokom <3

Mene hvata panika, celu noc nisam mogla da spavam.. Kako cu da se porodim kad ne znam?!
Da se porodiš?
Tvoje telo je biološki programirano da zna šta i kad i kako....I sve što smo učile, naučile, pročitale ili čule ne bi trebalo da nas omete...najjednostavnije i najgluplje- nemoj da racionalizuješ, slušaj sebe i babicu i tvoje telo će uraditi šta treba.

Mene hvata panika, celu noc nisam mogla da spavam.. Kako cu da se porodim kad ne znam?!
Makice, ne razumem sta to ne znas? Pa jos ti je rano

- - - - - - - - - -

Da se porodiš?
Tvoje telo je biološki programirano da zna šta i kad i kako....I sve što smo učile, naučile, pročitale ili čule ne bi trebalo da nas omete...najjednostavnije i najgluplje- nemoj da racionalizuješ, slušaj sebe i babicu i tvoje telo će uraditi šta treba.
Bas tako, priroda cini svojew.

Hvata me panika ako dodje do toga da necu umeti da se snadjem i da cu negde da pogresim..
Hvala euridika, znam znam.. podsvest me tera na crne misli, dal zbog hormona.. inace nisam neki panicar, kod mene u zivotu sve lagano.. al kad samo pomislim na porodjaj obuzme me strah.. Samo sam iskrena ne znam dal je neko od Vas imao slican "problem" ...
insomnia ma de rano, nikad se ne zna.. to je sve zbog one " torbe" ona me tera da mislim da cu da idem..

Ja sam prvi put bila u totalnoj panici, da nešto ne preskočim, da u pravom trenutku odaberem adekvatnu tehniku disanja, nisam bila sigurna da sam dovoljno ovladala kontrolom pravih mišića i tehnikama istiskivanja bebe... I šta ako se uspaničim pa ne budem dovoljno efikasna i slični tripovi....
Ne znam kako je žmu preživeo.
Najbolji savet koji sam dobila, doduše nakon porođaja, ali vezan za majčinstvo je: opusti se i znaćeš šta treba da radiš. Samo nemoj da razmišljaš, nego se osluškuj. To sa nerazmišljanjem još nisam savladala, ali sam odustala od prekomerne racionalizacije i bilo mi je mnogo mnogo i lakše i lepše....
Pomisliš, porađale su se žene koje jedva da su imale pojma o fiziologiji, nikad čule za tehnike disanja, pa su znale kad da se napnu, a kad da udahnu...
Bićeš ti super i sve će proteći u najbolljem redu, sigurno.

I još nešto, pred odlazak na porođaj sve se naslušamo priča o grozomornim babicama koje urlaju nerazumne zahteve...a ja loše funkcionišem kad neko viče na mene, prestanem da sarađujem.... Ali one nikada ne viču iz hira, nego da bi nas visina glasa prenula, zato što je važno da ne idemo protiv svog tela....

- - - - - - - - - -

Hoćeš li se porađati sa epiduralom?

Makice, kakve su ti misli takav ce ti biti zivot. Zato ne razmisljaj negativno. Imas jos 2 puna meseca do porodjaja, i skloni tu torbu da je ne gledas :). Ja ne planiram jos da je pakujem, a 2 nedelje nas deli. Rano je jos :(. A jedva cekam. Slusajmo iskusnije, Euridiki je 4-ta bebac cini mi se, tako cemo ti i ja da zaredjamo :) :) glavicu gore, sve je to prirodno. Ja cu bez epidurala, ti?

I jos ovo Makice, da ne pomislis da sam neki debil ko se ne plasí nicega :(. I meni nije svejedno, razumem te, ali kad pomislim na moju bebanu ja sve zaboravim, tako i ti :). Mene kad glava boli kukam od muke, i kicma sada, a kamoli porodjaj :(. Ali mora tako, prezivecemo :)

Meni je radio, sva tri puta....
Samo prvi put je bila neka gužva, pa su napravili pauzu između dve doze i tad me je baš bolelo, dok nisam dobila sledeću.
Vragana, bezobrazno pitanje, jesi li se ugojila vise od preporučenog u trudnoći? Kažu da postoji mogućnost da baš ne radi ili da radi samo sa jedne strane, ako se mama ubucila... Mada sve to cokanje sredi...

Meni je radio, sva tri puta....
Samo prvi put je bila neka gužva, pa su napravili pauzu između dve doze i tad me je baš bolelo, dok nisam dobila sledeću.
Vragana, bezobrazno pitanje, jesi li se ugojila vise od preporučenog u trudnoći? Kažu da postoji mogućnost da baš ne radi ili da radi samo sa jedne strane, ako se mama ubucila... Mada sve to cokanje sredi...

13 kg
+ oko 5kg viska od ranije
mada sam ja inace bas velika - i komentirala je anesteziologica to
da sam dosta krupna i da bi moglo bit problema
al to je valjda trebala reci kad sam dosla na onu kosultaciju vezanu za epidural
e, da radilo je prvih sat, sat i po...onda je samo prestalo raditi gdje treba
a vanjska strana bedra mi je bila skroz utrnula

To je nam je rekla anesteziolog kada smo bile na konsultacijama u Mišoviću, nešto oko kilograma, položaja kičmenih pršljanova i mogućnosti savijanja u zavisnosti od toga koliki je stomak i koliko je visoko, tačnije nisko.

Nevezano za to, napravila sam plan- ako sve bude u redu, i nekim čudom dobacim do avgusta, tačnije 9. meseca, ići ću u Mišović da se porađam. Kontam, nema šanse da me vrate kao četvororotku, a tamo ću sigurno dobiti epidural. Imam karton kod njih, i bila sam na konsultacijama za epidural.
A ako Mićonc porani, ići ću u Višegradsku, tamo me je moja privatna doktorka poslala kada su mi počele kontrakcije, kaže da imaju najbolju neonatologiju... A tamo mi ni u kom slučaju neće dati epidural, zato što je besplatan, ali je anesteziolog skoro stalno zauzet. I nije da se brinem da me ne boli, računam da bih bila mirnija i pribranija sa njim.

Back