Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tebi i ostalim milion i nesto pripadnika tvoje populacije:

pisali se turcima 500 godina,pljuvali na svaki spomen bosne,u tolikoj zelji da se poistovjetite sa kasapinom promijenili imena,kulturu i obicaje,sada vam palo na pamet da se vratite korijenima kojih nemate,strahota od silovanja.

ja vas razumijem,niste vi krivi sto ste muslimani i sto su se vasi preci poturcili.

samo ce povjest pokazat koliku vam je stetu alija nanio svojom islamskom deklaracijom i proglasavanjem nekakve kvazi nacije prije par godina,odnosno odjednom niste hrvati (najvecim djelom) i srbi,sad ste dimnjacari.

vratit cete se opet hrvatima po pomoc kao 92,samo croati nece vise biti tako glupi da vas opet prime....potpisali ste samounistenje,naravno ne licno ti

zivi bili pa vidili

Mog'o si da zapocnes text sa 3 miliona mojih sunarodnika na balkanu, da ne brojim jos toliko samo u Turskoj + sire.

Momak ili ko si vec,ja sam toliko ponosan sto sam Musliman i sto mi je religija Islam da ti ne bi mog'o da poverujes u to.
Sto se tice historije Bosnjaka istina je da se ona temelji izvan Islama ko sto je pojava u svim narodima na ovoj planeti da su oni bili nesto drugo nego sto su sad.
U vasem je slucaju eto mozda drugacije.. ko sto tvrde oni vasi fanatici da je ''Bog poslao hrvate kao c=U=vare ovog svijeta'' :mrgreen:
Hajd poz c=U=varu.

Poslednja izmena:
Hrvat Hercegovac o pljuvanje povest.

Ko ***** o postenju.

У праву је када каже да су босански Турци 500 година пљували и на сам помен Босне, да нису давали ни да су Словени нити било шта осим чисти Турци и "султанови синови"...

А сад су, те Илииири, те добри Бооошњани, те љиљани, те пирамиде, те цркве босанске и богумилске... :lol: Отишао тата-Турчин назад у Азију, па ајмо да будемо нешто што нико неће да буде.

А што Чврсница не види да се то исто односи и на њега, јер потиче из регије у којој Хрвата историјски нема, али у којој документовано има Срба-католика више од 1000 година, то је друга прича. :) Он и овај су као одрази у огледалу - виде мане један другом, а своје не виде.

А највећи идиотизам је што се овде ради о лику који чак и није из Босне и нема везе са Босном, већ је са подручја средњовековне Рашке... и истог је порекла као и протерани муслимани Београда, Шапца, Смедерева, Ужица, Прокупља, Неготина...

Из Босне су макар долазили људи који су регионално били Бошњаци, бар је постојало бошњачко име у неком смислу. У Санџаку није било ни тога. Бошњак у Санџаку - ко Далматинац у сред Смедерева. Може бити једино ако се доселио, а не ако је домаћи.

Da, i ???

Ti nešto dokazao sa ovim ?

Da analiziramo malo tekst.
IDOH U SRPSKU ZEMLJU.
Dakle, iz Bosne je otišao u srpsku zemlju što implicira da Bosna nije srpska zemlja :lol:
ŽELEH I HTEDOH UKREPITI PRESTO RODITELJA MOJIH
Hoću a i može mi se :D da poklopim prijesto moje bake Jelisavete koja je od kraljevskog roda.
I TAMO HTELI SU ME
Hoće srpski vlastelini da im budem kralj...šta mi preostaje nego da prihvatim :D
VJENČAN BIH BOGOM DAROVANIM VJENCEM KRALJEVSTVA PRARODITELJA MOJIH
Protokol im je malo čudan, ali nema veze, sad će porezi meni u kasu pa teferič da napravim :lol:

Tako je razmišljao dostojanstveni Bošnjak koji od izbjeglice postade najveći vladar ovih prostora.
A Lesandar misli da je riječ o još jednom "glupom bosancu"...

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Tebi? ne, ja ovo dokazujem drugima tako da ispadaš smešan svakim svojim pokušajem i dobro se ukalapaš u onu narodnu" Nekome je lakše saćerati......"

Da si nešto pročitao znao bi da je to vrlo uobičajen protokol kod krunisanja srpskih kraljeva, od Stefana PRVOVENČANOG nadalje.

Ali nije tebe kriviti, odgajan si na pravilima turbana i odjednom poželeo da budeš Ilir, to se obije o glavu, jer da si pratio pravu istoriju srpske zemlje na kojoj živiš , onda ti ne bi promaklo da su i Tvrtkovi naslednici bili izbeglice i da im je oduzeto dostojanstvo.

books

Ko im je oduzeo? Naravno, turbandžije:

books

books

books

books

books

books

books

To se stručno zove: SINDROM OCEUBICE.

Poslednja izmena:
Све се види , остају једино глупа наклапања да су Илири, Готи, Богумили, Бошњани итд... Уствари комбинација потрурчених Срба и Хрвата , који су опет од једног , Балканског народа потомака староседелаца Балкана.

Све се види , остају једино глупа наклапања да су Илири, Готи, Богумили, Бошњани итд... Уствари комбинација потрурчених Срба и Хрвата , који су опет од једног , Балканског народа потомака староседелаца Балкана.

Croats and Serbs

In speech the Croats and Serbs are one people; they have the same literary language, but use different characters. The Croats write with the Latin characters and the Serbs with the Cyrillic. They have been separated into two peoples by religion, political development, and different forms of civilization; the Croats came under the influence of Latin civilization, the Serbs under that of the Byzantines. After the migration the warlike tribe of the Croats gained the mastery over the Slavonic tribes then living in the territory between the Kulpa and the Drave, the Adriatic and the River Cetina, in Southern Dalmatia. They founded the Croat Kingdom on the remains of Latin civilization and with Roman Catholicism as their religion. Thus the Croat nation appeared. It was not until a later date that the tribes living to the south and east began to unite politically under the old Slavonic name of Serbs, and in this region the Serbian nation developed.

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

Croats and Serbs

In speech the Croats and Serbs are one people; they have the same literary language, but use different characters. The Croats write with the Latin characters and the Serbs with the Cyrillic. They have been separated into two peoples by religion, political development, and different forms of civilization; the Croats came under the influence of Latin civilization, the Serbs under that of the Byzantines. After the migration the warlike tribe of the Croats gained the mastery over the Slavonic tribes then living in the territory between the Kulpa and the Drave, the Adriatic and the River Cetina, in Southern Dalmatia. They founded the Croat Kingdom on the remains of Latin civilization and with Roman Catholicism as their religion. Thus the Croat nation appeared. It was not until a later date that the tribes living to the south and east began to unite politically under the old Slavonic name of Serbs, and in this region the Serbian nation developed.

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

Амин :hvala:

A, kako bi bilo da ovu priču privedemo kraju?

Argumenti su svi tu, ali rasprava je ušla u neku pat poziciju iz koje, koliko ja razumem stvari, nema izlaza.

Osim, vredjanja i provokacija, naravno.
Ima još dosta da se kaže, nekoliko puta sam prijavljivao spamovanje ozbiljnih podataka i mogao si da reaguješ, a nisi, zato bih te zamolio da obratiš više pažnju na činjenice i besprizorno negiranje istih. A ti se posle svega javljaš sa solomonskim rešenjima.

Ima još dosta da se kaže, nekoliko puta sam prijavljivao spamovanje ozbiljnih podataka i mogao si da reaguješ, a nisi, zato bih te zamolio da obratiš više pažnju na činjenice i besprizorno negiranje istih. A ti se posle svega javljaš sa solomonskim rešenjima.
Kolega!

Nisi od juče! Od kada to ima arbitar u polemičkoj raspravi. Polemika jeste po definiciji verbalna utakmica, ali nema ni sudiju sa pištaljkom, niti onih koji mašu.

Tvoja formulacija "spamovanje ozbiljnih podataka" ne stoji. Ni jednim pravilom, niti postoji u praksi nešto ozvaničeno u ovom smislu.

Prema, tome, može da se spamuje tema, može da se omalovažava rasrpava off topic porukama, ali ozbiljne podatke dokazuješ sam.
To što učesnik u raspravi ne smatra da su podaci ozbiljni, njegovo je pravo, kao što je tvoje pravo da ozboljne podatke još jače uozbiljiš novim ozbiljnim podacima. Ovo se odnosi i na činjenice i kako kažeš "negiranje istih".

Ukoliko tvoje ozbiljne podatke kvalifikuje onako kako ne želiš, ignoriši ono što piše.

Ukoliko, pak, sagovornik nema ništa drugo, do da predje na lični plan, na provokacije i uvrede, onda tu ima posla za moderatora.

Poslednja izmena:
A, kako bi bilo da ovu priču privedemo kraju?

Argumenti su svi tu, ali rasprava je ušla u neku pat poziciju iz koje, koliko ja razumem stvari, nema izlaza.

Osim, vredjanja i provokacija, naravno.

slazem se.
Sve je poceli da se vrti u isti krug. Mislim da je mnogo sta objasnjeno onima koji su hteli da znaju ko su Bosnjaci.. i eto sad znaju da smo samo Bosnjaci i nista drugo ne mozemo biti :cool:

Ljubo,
moram se složiti sa Lessandrom u pogledu zatvaranja teme o Bosni i Bošnjacima.
Ono što je offtopic ili spam ili vrijeđanje ili nije u skladu sa pravilima obriši ili kazni ali nisi trebao zatvarati temu.
Inače, primjetio sam, moderatori samo zaključaju temu kad se nakupi smeća umjesto da je čiste na vrijeme i da tema ide svojim tokom.

Očisti temu o Bosni i Bošnjacima i otvori nam je ili je samo otvori ako ne misliš da je puna smeća.
Imamo mi još štošta reći na toj temi.
Ako je ne otvoriš morat ću postaviti drugu temu sa istim sadržajem.

Pozdrav.

Poslednja izmena od moderatora:
Ljubo,
moram se složiti sa Lessandrom u pogledu zatvaranja teme o Bosni i Bošnjacima.
Ono što je offtopic ili spam ili vrijeđanje ili nije u skladu sa pravilima obriši ili kazni ali nisi trebao zatvarati temu.
Inače, primjetio sam, moderatori samo zaključaju temu kad se nakupi smeća umjesto da je čiste na vrijeme i da tema ide svojim tokom.

Očisti temu o Bosni i Bošnjacima i otvori nam je ili je samo otvori ako ne misliš da je puna smeća.
Imamo mi još štošta reći na toj temi.
Ako je ne otvoriš morat ću postaviti drugu temu sa istim sadržajem.

Pozdrav.
U redu, otvoriću je.

Ali, molim i tebe, i kolegu sa kojim se slažeš, kao i sve ostale, da u raspravi koristite argumente, stavove i mišljenja koji ne vredjaju i ne provociraju bilo koga.

Moderatori na Forumu Krstarica su volonteri, a neki bi vreme koje utroše na brisanje i editovanje sadržaja, iskoristili da učestvuju u nekoj priči.

Hvala ti na korektnom obraćanju. :)

Zašto ubeđivati ko je ko, svak je ono što sam oseća, i verujem da ogromna većina ne želi menjati se u nekog drugog. A ko su bili njegovi preci to je važno i to bi trebalo tačno prikazivati, bez političke ili nacionalne propagande. A kakav je ko bio i kakav je danas to su bolna pitanja za veliku većinu i bolje je o tome ne diskutovati.

U redu, otvoriću je.

Ali, molim i tebe, i kolegu sa kojim se slažeš, kao i sve ostale, da u raspravi koristite argumente, stavove i mišljenja koji ne vredjaju i ne provociraju bilo koga.

Moderatori na Forumu Krstarica su volonteri, a neki bi vreme koje utroše na brisanje i editovanje sadržaja, iskoristili da učestvuju u nekoj priči.

Hvala ti na korektnom obraćanju. :)

Hvala tebi na korektnom potezu i otvaranju teme :ok:
Vjerujem da ste volonteri i da je dosadno svoje vrijeme trošiti na moderiranje umjesto na diskusiju :(
Što bi rekao Joksim (Đekna još nije umrla a ka'će ne znamo): "Zapala me je nezafalna dužnost'" :D

Da sam ja moderator ja bih redom brisao sve što je offtopic i spam pa bi vidjeli kome bi dosadilo...onima što pišu ili meni da za sekund opalim DELETE :D

:ok:

Ne znam cemu otvaranje vec zakljucane teme kad ionako nema vise sta pametno da se kaze..
Bez uvrede al' ovakvo zavitlavanje najvise skodi ovom forumu i njegovom ugledu kao i moderatorima.
podseca na neki cirkus.

Selam brate,
neka teme jer trebaju saznati činjenice koje im njihovi istoričari kriju ili kroje istoriju za račun politike.
Ja imam osjećaj da je kod njih cenzura po pitanju istorije jer npr. ne znaju da su turci zatekli milion srba a kad su se povlačili ostavili iza sebe 7 miliona srba, da su ostavili više crkava nego što su ih zatekli itd...
Još je mnogo stvari koje ne znaju a trebaju da saznaju i što je najvažnije da "svare" neke činjenice a za to treba vremena.

Vidiš kako osporavaju Ilire pa se ispostavi da su Iliri bili na ovim prostorima.
Zatim svojataju Tvrtka I po osnovu njegove bake i sva im se teorija o njegovom "srpstvu" temelji na tome a čovjek čak nije bio ni pravoslavac.

Vremenom ću ih upoznati sa činjenicom da je po popisu Austrougarske iz 1910.godine u Bosni 91% zemlje pripadalo muslimanima a 6% Srbima.
Da su u Bosnu doseljavani iz Srbije kao kmetstvo begovima jer nije bilo radne snage dovoljno...

Ima tu još dosta stvari ali treba vremena i zato neka teme.

Selam alejkum. :D

Можда сте ви, Турци, нашли на Балкану милион Срба, али сте нашли 0 (нула) муслимана, а оставили сте их на хиљаде.

И унаказили сте културу Балкана. Пре вашег доласка, био је светионик Европе. За време вашег боравка и након одласка, црна рупа.

Косово је било цивилизацијски центар, а гле сада. Босна била лепа земља, без агресивних муслимана и без унутрашње мржње итд.

Можда сте ви, Турци, нашли на Балкану милион Срба, али сте нашли 0 (нула) муслимана, а оставили сте их на хиљаде.

Koji "mi" ?
Mi smo bili u Bosni kad su turci došli. Nismo mi došli sa turcima. Polupo si lončiće momak.

И унаказили сте културу Балкана. Пре вашег доласка, био је светионик Европе. За време вашег боравка и након одласка, црна рупа.

Kakva je to bila srednjovjekovna kultura ?
Zašto niste vratili u kulinarstvo svoju kulturu nakon odlaska turaka ?
Znaš li da osim kiselog kupusa i svinjskih jela nemate svojih izvornih jela ?
Sve vam je tursko i dan-danas.
O turcizmima u svakodnevnom govoru da ne pričamo...
Kad to mrzite toliko što to ne protjerate jednom za sva vremena ?

Косово је било цивилизацијски центар, а гле сада. Босна била лепа земља, без агресивних муслимана и без унутрашње мржње итд.

Bosna je i sad ne lijepa nego najljepša :D
A ti nekadašnji mirni muslimani su pobijeni u Srebrenici, Žepi, Goraždu, Sarajevu, živi spaljivani u Foči, bili zatvarani u logore, naše majke i sestre su silovane...itd.
Tim mirnim muslimanima je porušeno 1.280 vjerskih objekata...za razliku od turaka koji su ostavili više crkava nego što su ih zatekli pa ti uporedi nivoe kulture za 400 godina vladanja turaka i za jedan rat od 4 godine.

Zato se nemoj žaliti na ove današnje "agresivne" muslimane.
Nema onih bivših...pobijeni su.

Koji "mi" ?
Mi smo bili u Bosni kad su turci došli. Nismo mi došli sa turcima. Polupo si lončiće momak.
Znači, bilo je muslimana u Bosni pre dolaska Turaka?

Kada shvatiš pojmove "narod" i "nacija" onda ćeš sam sebi moći da daš odgovor na postavljeno pitanje.
Ukratko, nacionalna obeležja jednog naroda nisu produkt jednog vremena, već kompleksnog procesa razvoja tog naroda pri čemu značajan faktor imaju dodiri sa drugim narodima i kulturama.
Mrziti turcizme u srpskom jeziku to je isto kao i mrziti srpski jezik.

A ti nekadašnji mirni muslimani su pobijeni u Srebrenici, Žepi, Goraždu, Sarajevu, živi spaljivani u Foči, bili zatvarani u logore, naše majke i sestre su silovane...itd.
Tim mirnim muslimanima je porušeno 1.280 vjerskih objekata...za razliku od turaka koji su ostavili više crkava nego što su ih zatekli pa ti uporedi nivoe kulture za 400 godina vladanja turaka i za jedan rat od 4 godine.
U svim tim gradovima koje si spomenuo nisu ubijani, živi spaljivani, zatvarani u logore (i tome slično) samo muslimani. Način na koji iznosiš svoje viđenje događaja nikako ne odgovara istini, a moram reći, nikakve veze nema sa temom. Izvini, ali moram da postavim pitanje tvoje dobronamernosti.

Koji "mi" ?

Zato se nemoj žaliti na ove današnje "agresivne" muslimane.
Nema onih bivših...pobijeni su.

Овде си се мало прешао, ако су само они што су побијени били добри, онда вас није било пуно добрих, ако се то изрази у процентима. А ви сте гинули на хиљаде а Срби на стотине хиљада и то је велика разлика, у свим се ратовима гине на свакакве начине. Ако погледаш ратове кроз историју, ништа није било тако страшно ни у Босни као ни на целом Балкану да би се требало издвајати из осталих злодела у ратовима. Можда би било добро гледати са својим очима а не са нечијим другим.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back