Kelti-narod lud za ratom

Jasno je meni da se oni međusobno razlikuju, vjerovatno je da su i različitog porijekla, bilo je o tome više tema ovde, zajedničko im je da su im preci romanizovani i da danas pričaju romanski jezik (jezike). Ali, najveći broj tih romanizovanih prastanovnika je davno, davno asimilovan od strane Slovena i oni su takođe naši (moji, tvoji Mrdajwalkera i svih Južnih Slovena) preci!
Je li se slažeš?

Ja sam ti tu sledbenik Mrkaljeve teorije po kojoj Vlasi nisu asimilovani od Slovena nego da oni poreklom jesu romanizovani Sloveni. :)

Bren, da li je ovo u tvom avataru Virijatus, koga Milos Milojevic smatra Wendom i naziva Virićem?
Rekla bih da je ovo spomenik iz Portugalije ili Španije?

Nije to je galski vojskovođa iz rata sa Cezarom Vercingetorix.
Bren je keltski ratnik koji je skoro pokorio Rim. Rimljani su slobodu od njega otkupili zlatom.
Nisam nigde našao avatar sa Brenovim likom pa sam pozajmio Vercingetorix-a.
Inače na forumu imaš vrsnog poznavaoca Kelta i Gala pod imenom Vercingetorix. Čovek mi je "uzeo" nik.

Mnogo izvala, sto se tice onoga da su Rimljani pobedili sa 20 000 ljudi 200 000 Gala kod Alezije...

Prvo, nije bilo 20 000, vec minimum 50 000 Rimljana, a Gala verovatno ne vise od 120-150 000. E, sad: Gali jesu bili iscrpljeni cestim ratovanjem, ali je bilo par pokusaja uspostavljanja jedinstvene drzave, a to definitivno nije odgovaralo ni Rimljanima ni germanskim plemenima, ali su Rimljani bili ti koji su redovno to sabotirali.

Na primer, Keltil, aristokrata iz plemena Arverna je pokusao da se proglasi za Kralja Gala i IMAO je vecinsku podrsku, ali Aedui, rimski saveznici, uz njihovu pomoc i podrsku njegovog brat, Gobanitia sabotiraju taj pokusaj i ubijaju ga. Njegov sin, Vercingetorix, je tada imao samo 10 godina. On to nikada nije zaboravio. U medjuvremenu, njegovo obrazovanje je povereno Druidima, paganskim svestenicima, koji su ga poducili vestini govora. To se smatralo njegovim kljucem uspeha. On je, dakle, 53. pne kada su Rimljani okupirali vecinu Galije, pokusao da podigne pobunu u svom rodnom gradu i prestonici Arverna, Gergoviji, a tada je imao nesto vise od 20 godina. Medjutim, plemstvo, koje je podrzavao Rim, ga izbacuje iz grada sa njegovim pristalicama. On onda okuplja vojsku nezadvoljnih i zauzima Gergoviju. Zatim ga proglasavaju Kraljem Arverna. On salje izaslanike drugim plemenima i pridobija one na obali Atlantika, kao i Karnute i Bituge. Aedui ostaju verni Rimu. Cezar, koga danas mnogi respektuju je bio samo zeljan moci i bogatstva i, naravno slave, a uz to i izuzetno pohlepan. Njega su dugovi naterali da napadne Galiju. On je bio TIRANIN, UNISTAVALAC I BESKURPULOZNI OSVAJAC. Treba podsetiti da su Rimljani iskorenili Druide samo zato sto su oni bili inicijatori pobune, a radili su to pod izgovorom da Druidi prinose bogovima ljudske zrtve. Vercingetorix je, sa druge strane, bio borac za slobodu, za svoje pleme i sve Gale. Signal za pocetak pobune dali su Karnuti - ubili su rimske trgovce u Cenabumu. Cezar ulazi na teritoriju Arverna i pljacka je. Vercingetorix spaljuje sve zalihe da bi izgladneo Rimljane. Cezar osvaja Avaricum, prestonicu Biturga i "najlepsi grad cele Galije" nakon mesec dana opsade, ubija 80 000 NEVINIH LJUDI a onda napada Gergoviju. Medjutim, grad je bio na visokom uzvisenju i Cezar je naredio svojim trupama povlacenje, ali ga oni nisu culi :D Gali prave pravi pokolj, pola rimske vojske je izmasakrirano. Ostatak se povlaci prema Narbonskoj Galiji, rim. provinciji. Pobuni se tada pridruzuju i Aedui, prelazeci na Vercingetorixovu stranu. Vercingetorix tada pravi takticku gresku: umesto da nastavi sa isto gerilskom taktikom, on napada rimsku vojsku razvucenu u dugim kolonama. Pesadija gubi, ali germanska konjica porazava Gale i Vercingetorix bezi u Aleziju. Ta ista germanska konjica se borila protiv Cezara samo par godina ranije, toliko o germanskom ponosu - jako su se potresli sto su im Rimljani pobili bracu.

Cezaru se pridruzuje general Labijens, sa jos 4 legije. Onda gradi dvostruki zid oko Alezije, ali galska konjica dovodi jos oko 100 000 ratnika, formalno pod komandom Verkasivelauna, ali je svako pleme imalo svog generala. Rimljani su u medjuvremenu izgradili ovaj zid sa mnostvom klopki.Vercingetorixova taktika je bila da se izgladne Rimljani, ali uzavrela krv nekih plemena je presudila: Rimljani odbijaju mnostvo pojedinacnih napada, a jedini zajednicki je izveden uz pomoc vojske iz grada, kada su Rimljani verovatno imali brojcanu nadmoc. Rimljani uz zestoke gubitke pobedjuju, ostaci vojske se povlace, a Vercingetorix se predaje.

Eto, tako je to bilo. Dakle, Gali su bili nezamislivo blizu da smaknu ovog olosa i otarase se rimskog jarma, ali Cezar se tako nahvalio u Galskim komentarima, da i danas vecina ljudi zivi u veeelikoj zabludi.
Lepo je sve objasnjeno u ovom filmu:

http://stagevu.com/video/inqdecrvifhi

Evo i link, nisam siguran da li radi da se odmah gleda, ali download ce sigurno ici:

Izuzetna analiza Galskih ratova. Takođe Cezara smatram zlikovcem na nivou Hitlera.
Napisao je knjigu "Galski rat i građanski rat" u kojoj se strašno nahvalio. Nažalost mnogo činjenica iz te knjige preuzeo je i Plutarh u "Slavni likovi antike".

Bren,
povodom slike Brena..
..negde piše da se radi o titulu "brennos"..povezuje se ime sa mitološkim "kraljem gavranova".
http://www.flickriver.com/photos/celtico/3751742958/
http://en.wikipedia.org/wiki/Brennus

Da znam za to ali što se tiče Brena mislio sam na ovog:

Wikipedia:

Bren (lat: Brennus) je bio polulegendarni galski poglavar koji je izveo čuvenu pljačku Rima 390. pne. ili 387. pne.
Tokom 4. veka pne. počela je seoba keltskih (galskih) plemena iz centralne Evrope u južnije, mediteranske krajeve. Računa se da su u tom periodu različita keltska plemena (Boji, Senoni, Insubri...) naselila dolinu reke Po. Godine 390. pne. (ili 387. po grčkom istoričaru Polibiju iz Megalopolja) jedna grupa Senona predvođena Brenom se uputila u pljačkaški pohod južno od Apenina. Gali su zatim opseli Kluzij (Clusium) u Etruriji, a rimski poslanici, koji su trebali da posreduju u mirnom razrešenju situacije, su stupili u borbu na strani Kluzija. Nakon što je jedan od njih ubio keltskog poglavara, Bren je poveo svoje ljude na Rim zahtevajući isplatu odštete (krvnine). Rimska vojska, koja je izašla pred Kelte, razbežala se nakon bitke na Aliji, jednoj od pritoka Tibra. U Rimu je zavladala panika, stanovništvo predvođeno sveštenicima je evakuisano, a preostali vojno sposobni muškarci su se povukli u tvrđavu na bregu Kapitolu. Sam grad je prepušten Brenovim pljačkašima. Posle sedam meseci opsade Kapitola, Kelti su pristali da se povuku pod uslovom da budu isplaćeni u čistom zlatu. Prilikom javnog merenja otkupnine, Rimljani su se požalili na tegove koje su Gali koristili. Bren je tada na tas sa tegovima bacio i svoj mač, demonstrirajući tako svoju nadmoć nad Rimljanima, i izgovorio čuvenu rečenicu :"Vae victis!" (Teško pobeđenima!). Nakon isplate Kelti su se povukli, a Rim se ubrzo oporavio od razaranja i udarca koji je galska pljačka nanela ugledu grada.
Rimska tradicija je kasnije ovoj epizodi dodala čitav niz pojedinosti koji su trebali da ukažu na težinu rimskog položaja i istaknu primere junaštva njihovih predaka. Po tradiciji, galsko osvajanje Kapitola su osujetile svete guske posvećene boginji Junoni koje su razbudile rimsku stražu svojim gakanjem. Drugi važan dodatak je povest o ulozi čuvenog rimskog državnika Marka Furija Kamila. Kamil je naime boravio u gradu Ardeji u progonstvu u vreme galske pljačke, ali su ga Rimljani opsednuti na Kapitolu izabrali za diktatora i pozvali u pomoć. On je u Veji okupio ostatke vojske poražene na Aliji i pojavio se u trenutku isplate danka Keltima. Po ovoj tradiciji, koja je očigledno trebala da ublaži sliku o događajima iz 390./387., Kamil je oduzeo Galima zlato i zatim ih isterao iz Rima. U svakom slučaju, iako arheološka istraživanja ne pokazuju da je Rim stvarno razaran početkom 4. veka, keltska najezda je uzdrmala rimsku dominaciju u Laciju i srednjoj Italiji (Samnitski ratovi).
Istorija pamti još nekoliko keltskih poglavara istog ili sličnog imena sa Brenom, pljačkašem Rima. Izvesni Bren, vođa Galata, opustošio je severnu Grčku 279. godine pre Hr.,a 69. godine naše ere ustanku germanskih Batava protiv rimske vladavine pridružili su se keltski Kaninefati predvođeni Brinonom. Ukratko, ime Bren koje su Heleni i Rimljani pripisivali različitim keltskim poglavarima je pre mogla biti titula pošto reč "brenin" na jeziku britanskih Kelta znači "kralj".

Hvala na pohvalama, potpuno se slazem :ok: :super:

Ve3rcingetorixe, zaboravljas pomenuti da su cezarove legije, dobrim djelom bile sastavljene od etnickih Gala ;)
Brz si da osudis Germane i njihov ponos, a ne pominjes absolurtni izostanak osjecaja solidarnosti , zajednistva medju galima, koji im je dosao glave.

gali su ubijali gale, gali su kukumacili i doveli germane da ubijaju druge gale, gali su MOLILI rimljane da ubijaju druge gale, rimsko-GALSKE legije su pokorile galiju.

Ov je bilo uprosceno na americki nacin :D da sazmem njihov pateticni kraj. :)

Ve3rcingetorixe, zaboravljas pomenuti da su cezarove legije, dobrim djelom bile sastavljene od etnickih Gala ;)
Brz si da osudis Germane i njihov ponos, a ne pominjes absolurtni izostanak osjecaja solidarnosti , zajednistva medju galima, koji im je dosao glave.

gali su ubijali gale, gali su kukumacili i doveli germane da ubijaju druge gale, gali su MOLILI rimljane da ubijaju druge gale, rimsko-GALSKE legije su pokorile galiju.

Ov je bilo uprosceno na americki nacin :D da sazmem njihov pateticni kraj. :)

Sastavljene od ROMANIZOVANIH Gala, a opste je poznato da su Germani uvek radili za onog ko im plati najvise ;) jako su postovali onog ko ih je vodio u pobedu u Teutoburskoj sumi, lepo su ga smakli, cim je i posmislio da ih ujedini

Gali nisu na sebe gledali kao na naciju, tu ideju je otprilike prvi izneo Vercingetorix, ne vidim sta je cudno tu

Sta je u tom kraju pateticno, to je pokazatelj koliko bi bili mocni da su se ranije ujedinili, ipak je i Cezar znao da ako se ujedine potpuno nece izvuci zivu glavu

Sastavljene od ROMANIZOVANIH Gala, a opste je poznato da su Germani uvek radili za onog ko im plati najvise ;) jako su postovali onog ko ih je vodio u pobedu u Teutoburskoj sumi, lepo su ga smakli, cim je i posmislio da ih ujedini

Gali nisu na sebe gledali kao na naciju, tu ideju je otprilike prvi izneo Vercingetorix, ne vidim sta je cudno tu

Sta je u tom kraju pateticno, to je pokazatelj koliko bi bili mocni da su se ranije ujedinili, ipak je i Cezar znao da ako se ujedine potpuno nece izvuci zivu glavu

Verci, moras znati par stvari o tadasnjoj situaciji. Ne znam jesi li procitao de bello gallico a racunam da jesi, jer neko ko je fan klasicne istorije to mora procitati.
Uglavnom iako danasnji istoricari smatraju da su "Galski ratovi" jedan besraman politicko propagandni pamflet svoga vremena, sto i jesu, jer mu je osnovna i jedina svrha da prikazu Julija Cezara u svoj svojoj velicanstvenosti, pored tih stvari to je jedan vrhunski prikaz stanja u 3 Galije, u trenutku kad se to desava. Dakle imamo iscrpan spisak plemena, saveza, i dje je ko zivio. Iz te3kstova mozemo dobiti i jasnu sliku, ko je najratoborniji, ko je pruzio najzesci otpor itd.....

Medjutim ono sto moras znati, a ja sam to pisao na prvoj straici ove teme je da Galski ratnici u tom vremenu nisu vise sto su nekad bili. Konstantno ratovanje i plemenski ratovi su ISCIJEDILI njihovu silu. Dakle Cezar ih je napao u najgorem trenutku po njih.

Kicma svake galske armije su plemici -teska pjesadija i teska konjica + profesionalni ratnici. Vrhunski ratnici
Topovsko meso su: mladi ljudi, zantlije, zemljoradnici - njihovo umijece je slabo.

U doba kada Cezar dolazi, Galija je u gomnima do guse jer su tu vec stigli Germani. Germani u to doba nisu potrosena nacija nego imaju zivu silu i svi seboje od njih.
VECINA galskih profesionalnih ratnika i plemicaje bila MRTVA u to vrijeme. Pobijena medjusobno.

Ono sta je imao Vercingetorix na raspolaganju su SELJACI. NE PRAVA VOJSKA.
Imamo cifre, dovodili su po 200 000 ratnika, impresivno zar ne? :roll: Tu nije bilo ni 5 % PRAVIH RATNIKA to su bili prasinari, djeca, omladina starci, ribari, zemljoradnici, kovaci, polu-robovi....... ;)
I ta gomila je pokusala da zaustavi najmocniju ubilacku masinu svijeta - rimske legije
jedina ozbiljna prijetnjana koju je cezar naisao su bili:

Germani Suevi/Svevi sa Ariovistusom. Jedva su pobijedili
Helvetska konfederacija Jedva su pobijedili
Plemena Belga - toliko su bili m00dati da ih cak i Cezar naziva herojima
Vercingetorix i masivne armije seljaka

1. Ariovist je teško potučen od Cezara. Nije bio ozbiljan protivnik.
2. Helvećani su bežali iz Švajcarske pred germanima i kod Bibrakta ih je Cezar stigao i lako potukao.
3. Belgi jesu najratobornije Galsko pleme i mnogi su ih cenili a ne samo Cezar. Jesu se junački borili i zadali podosta muka Cezaru.
4. Vercingetorix je kod Gergovije naneo katastrofalan poraz Cezaru. Jedini. Posle toga Vercingetorix napušta gerilski rat i upušta se u otvoren sukob sa Rimljanima na Armankonu gde biva poražen. Povlači se u Alesiju...
5. Vercingetorix je bio na korak da izbaci Cezara iz Galije. Da je sačekao još koji mesec Cezar bi se vratio u Italiju (gde počinje građanski rat).
6. Cezar je politički i vojni genije ali isto tako i ratni zločinac. Strahovito je terorisao galske civile što je i bio povod za stalne ustanke.
7. Slažem se tvojim stavovima o sastavu Galske vojske, međuplemenskim ratovima..itd
8. I neka Germanska plemena su učestvovala sa Galima u borbi protiv Cezara.
9. Otkud ti podatak da je u Galskim ratovima u rimskim legijama bilo mnogo Gala? Znam da je to postalo praksa kasnije.
10. Poslednja provincija koja je ušla u sastav Rimske imperije i prva koja je istu naoustila bila je Britanija. I to nešto govori o Keltima.

Ako se ima u vidu da je rimska država u to vreme savršeno organizovana, vojska prava ratna mašina ovaj pokušaj Kelta da se odupru rimskoj tiraniji je vredan divljenja. Sad koliko je koristan to je druga priča.

1. Ariovist je teško potučen od Cezara. Nije bio ozbiljan protivnik.

Ariovistus je zamalo odnio pobjedu ;)
Cezar ih je ***** svojim ratim lukavstvom. Nemoj zaboraviti da ih je pobjedio u zasjedi, dok su poglavice bili za pregovarackim stolom kod Cezara. I da, ubijao je i zenei djecu.
2. Helvećani su bežali iz Švajcarske pred germanima i kod Bibrakta ih je Cezar stigao i lako potukao.
Nije ih tako lako potukao kao sto ti mislis, bio je jaci, ali je tu pala jednapostena bitka.
3. Belgi jesu najratobornije Galsko pleme i mnogi su ih cenili a ne samo Cezar. Jesu se junački borili i zadali podosta muka Cezaru.
Istina.
Belgi su bili najm00datiji Kelti u to vrijeme. Procitaj nesto o Ambiorixu, vodji eburona ;)

4. Vercingetorix je kod Gergovije naneo katastrofalan poraz Cezaru. Jedini. Posle toga Vercingetorix napušta gerilski rat i upušta se u otvoren sukob
sa Rimljanima na Armankonu gde biva poražen. Povlači se u Alesiju...

Ne, nije nanio "katastrofalan poraz" nego je natjerao Legije na povlacenje. Prije Bitke kod Gergovije, Gali su mislili da je Cezar gotovo nepobjediv.

5. Vercingetorix je bio na korak da izbaci Cezara iz Galije. Da je sačekao još koji mesec Cezar bi se vratio u Italiju (gde počinje građanski rat).

Tacno.
Ali avaj, keltska plahovitost i nedisciplina......

6. Cezar je politički i vojni genije ali isto tako i ratni zločinac. Strahovito je terorisao galske civile što je i bio povod za stalne ustanke.

Po DANASNJIM stadardima je monstrum, zlocinac masovni ubica. Po tadasnjim je bio izuzetno okrutan covjek.

7. Slažem se tvojim stavovima o sastavu Galske vojske, međuplemenskim ratovima..itd
To je glavni razlog zasto su gubili.

8. I neka Germanska plemena su učestvovala sa Galima u borbi protiv Cezara.
Ako mislis na Belge, oni i jesu keltsko-germanska mjesavina

9. Otkud ti podatak da je u Galskim ratovima u rimskim legijama bilo mnogo Gala? Znam da je to postalo praksa kasnije.

Pa....Oblasti kojom je upravljao Cezar, :D i iz koje j regrutovao trupe je Galia Narbonensis i Provincia.
obije provincije su preko 90% bile naseljene Galima.

10. Poslednja provincija koja je ušla u sastav Rimske imperije i prva koja je istu naoustila bila je Britanija. I to nešto govori o Keltima.

Ne govori bas nista. Car Honorije je bukvalno reka britancima "Snalazite se sami, mi vas ne mozemo visebraniti od Germana" :hahaha: Povucene su zadje legije iz Britanije. "Rimsko carstvo nije palo u Britaniji, ono se samo spakovalo i otislo"

Ako se ima u vidu da je rimska država u to vreme savršeno organizovana, vojska prava ratna mašina ovaj pokušaj Kelta da se odupru rimskoj tiraniji je vredan divljenja.

Oni su sami navukli sebi tu bjedu na vrat. ONI su Rimljane POZVALI :rtfm:

1. Mislim da je bezveze da se sada sporimo o Ariovistu. Cezarova pobeda nad njim je bila laka. Nije bio nikakva pretnja Rimu.
2. Germani tj. Ariovist su potiskivali Helvećane iz Švajcarske. Cezar im je zabranio prolaz kroz Narbonsku Galiju naredivši da se izgradi zid koji su ovi jednostavno obišli. Tada ih je Cezar sačekao i razbio. Tačno je da su se lavovski borili (čak i Cezar u Galskim ratovima opisuje da iscrpljeni od marša i Germana za petama sa decom i starcima nisu imali kud). To je ta bitka za koju ti kažeš da ju je Cezar jedva dobio.
3. Što se tiče Belga slažemo se. Jesu bili ratoborni i čak su se fizički razlikovali od ostalih Kelta. Britanija je u dva talasa naseljavana Keltima: prvi talas (Geli,Gali) a drugi Belgi. A da , zaboravio sam da pomenem bitku kod Atvatuka kada je Ambioriks uništio celu rimsku legiju i još par kohorti.
4. Kako god. Bitka kod Gergovije jeste prvi i jedini Cezarov poraz (ako se ne računa ono kad su ga gusari zarobili). Ne bih baš rekao da je legija samo naterana na povlačenje. Legija je razbijena.
5. Nažalost, umalo.
6. O Cezaru dovoljno govori i tvoje zapažanje "da je po tadašnjim merilima bio IZUZETNO okrutan čovek". Možeš misliti kakav je to čovek bio kada je i u društvu koje je počivalo na svireposti smatran vrlo okrutnim.
7. Tačno.
8. Belgi su Kelti. Nemaju veze sa Germanima. Običaji, jezik, imena idu u prilog toj teoriji. Jedino ih Cezar smatra Germanima. Mislio sam na neka plemena iz Germanije koja su se borila na galskoj strani. Moguće i kao plaćenici.
9. Nije Cezar sam došao u Galiju. Doveo je sa sobom italske legije. U to vreme i Gale i Germane je koristio kao pomoćne trupe. Imaš li neki dokument u kojem se navodi koje su sve legije činile Cezarovu armiju u Galiji? Kad je krenuo na Belge imao je deset legija. Da ne nagađamo.
10. Govori, govori. Znaš i sam koliko je dugo trajalo pokoravanje Britanije. Nikada nije pokorena iza Jorka. Škoti i Pikti nisu došli pod Rimsku vlast. Siluri u Velsu su uništili celu legiju, Škoti takođe, Budikin ustanak... Stabilna rimska vlast postojala je samo u Dumnoniji. Činjenica je da je to prva provincija koju je Rim napustio. Nažalost brzo su stigli Angli, Sasi, Juti...
11. Zar misliš da Rimljani ne bi sami došli u Galiju?

Kelti su se dugo borili protiv Rima. U Hanibalovoj vojsci je bilo više Gala, Kelta i Kelt-Ibera nego Afrikanaca.

Ne kažem da sam u pravu za ovo što pišem. Ja sam stekao takav utisak amaterski se "baveći" antikom.
Inače sam iz sasvim druge oblasti-matematičar.

P.S.
Siluri možda i nisu Kelti. Neki kažu da su prastanovnici Britanije-Iberi. Ali su sebe smatrali Britima.

Poslednja izmena:
Ma ne raspravljamo se nego diskutujemo. :)
Mislim da se slazemo u sustini za sve, sem na nacin kako ih gledamo.
Ja se Keltima ne divim iz prostog razloga sto su protracili istorijski momenat da zagospodare cijlom Evropom. A mogli su.
Brennus je natjerao Rimljane da mu plate u zlatu odlazak iz Rima. :D Jos ih je i ponizio uz to. Klasicno Keltsko sepurenje.
Nisu razmisljali na duge staze i samo zbog toga mi je zao sto su propali.

Inace sposobnost keltskog ratnika je UVIJEK bila cijenjena i to od svih, cijenio ih je Hanibal, Rimski generali, Grcki strategosi, Bliskoistocne satrapije.....svi sa kojima su dosli u kontakt.

Samo onaj dio kad si me pitao kako da su Gali bili Legionari, pa prosto:

Obrati paznju na ovu kartu, jako je laicki napravljena, ali nemam zivaca da trazim trenutno na netu neku bolju:
celtic_map_tribes.gif

Vidis da su oblasti sjeverne Italije u stvari Galske. To je "Gallia Cissalina" (Gali saove strane Alpa) ili Gallia Togata (Gali koji nose Toge) Znaci romanizovani Gali.
Ti Gali su bili regrutovani u Cezarovim legijama.

Zaista se izvinjavam ako sam upotrebio termin "rasprava" umesto diskusija. Na ovakvim temama mnogo mogu da se nauči i zato se zahvaljujem i tebi i Vercingetorix-u.
Ma slažem se ja sa tobom da je bilo Gala u rimskim legijama i zna se da je severna Italija galska(Boji). Hanibal je po prelasku Alpa popunio svoje redove Bojima i digao ih na ustanak protiv Rima. Dobar deo Hanibalove vojske činili su Kelti(od Iberije do Italije). Jedino što nisam znao je tačan podatak kko je činio Cezarovu galsku armiju. Bilo je i Krićana, Balearskih praćkaša(baš kao i kod Hanibala), Numiđana... Nesumnjivo je bilo i Gala ali ne znamo tačno u kom broju.

Inače apsolutno si u pravu da su Kelti mogli stvoriti državu od Iberije, preko Francuske, Švajcarske, severne Italije pa do Britanije i Irske. Nisu zbog svoje nesloge i nesposobnosti da se izdignu iznad sitnih , plemenskih interesa.

Nemam više vremena, posao čeka.

Zaista se izvinjavam ako sam upotrebio termin "rasprava" umesto diskusija. Na ovakvim temama mnogo mogu da se nauči i zato se zahvaljujem i tebi i Vercingetorix-u.
Ma slažem se ja sa tobom da je bilo Gala u rimskim legijama i zna se da je severna Italija galska(Boji). Hanibal je po prelasku Alpa popunio svoje redove Bojima i digao ih na ustanak protiv Rima. Dobar deo Hanibalove vojske činili su Kelti(od Iberije do Italije). Jedino što nisam znao je tačan podatak kko je činio Cezarovu galsku armiju. Bilo je i Krićana, Balearskih praćkaša(baš kao i kod Hanibala), Numiđana... Nesumnjivo je bilo i Gala ali ne znamo tačno u kom broju.

Inače apsolutno si u pravu da su Kelti mogli stvoriti državu od Iberije, preko Francuske, Švajcarske, severne Italije pa do Britanije i Irske. Nisu zbog svoje nesloge i nesposobnosti da se izdignu iznad sitnih , plemenskih interesa.

Nemam više vremena, posao čeka.

Na koga li me to podseća.

De bello gallico nisam procitao, izmedju ostalog i jer smatram da je u pitanju cista manipulacija, a i ne verujem da ima previse novog, vecina stvari o Keltima se ionako moze naci na Wikipediji i internetu.

Takodje, pitanje je koiko treba verovati Cezaru kad su u pitanju ti savezi, ko je pruzio najjaci otpor i sl. jer je on najverovatnije neke stvari i modifikovao da bi se jos vise izdigao.

Neosporno je da su Gali bili iscrpljeni cestim ratovima, ali da li su oni svaki put samovoljno ucestvovali u tim ratovima? Aedui su duugo bili saveznici Rima, znaci Rim je samo dodatno potpirivao te sukobe, jer je Rim od toga imao ubedljivo najvise koristi. Verovatno je i novac odradio svoje, pa su neke plemenske vodje i mimo zelje ljudi isle u nove ratove. Vercingetorixove armije jesu uglavnom cinili seljaci, zanatlije,... Ali, i ovako je Cezar doziveo zestok poraz kod Gergovije, zbog kog je i zeleo da pobegne iz Galije. I ovako bi Cezar bio potucen da se nije ogradio zidovima oko Alezije, punim zamki. I ovako bi Gali isterali olos iz svoje zemlje. Stasala bi nova generacija pravih ratnika i kada bi Rim ponovo smeo da ih snazne i ujedinjene napadne? Pre bi oni isterali Rimljane iz Narbonske Galije.

Romanizovane Gale koje su legije imale u svom sastavu je mnogo realnije smatrati RIMLJANIMA nego GALIMA - Rim je vec dugo tada drzao Narbonsku Galiju i dolinu reke Po, ti ljudi su se sada klanjali Jupiteru i Merkuru, umesto Teutatisu i Lugosu, tako da sigurno nisu imali pojma da su im preci Gali.

Rimljane su u Galiju pozvali plemici odani Rimu, AEDUI, i to ne svi, samo jedna struja da bi im pomogli da pobede ARVERNE koji su duzi period bili najmocniji i na korak od ujedinjenja Gala. To je olos iskoristio.

Razlog sto se Kelti nisu ujedinili je to sto se nisu videli kao jedan narod, vec kao razlicite narode. Ali, Vercingetorixov pokusaj ujedinjenja je zamalo kostao Cezara zivota. Da su se Cezar i Vercingetorix borili na nekom polju ja uopste ne sumnjam da bi olosu glava visila negde na granici sa Rimom kao opomena, ili u Gegoviji, kao Vercingetorixov ratni trofej.

Inspirisan svim ovim, ja igram jednu kampanju na igrici Rome total war, modifikacija Europa Barbarorum, sa Arvernima i projekat ujedinjenja Gala i istrebljenja Rimljana ide odlicno. Igra pocinje 272. pre nove ere. Pisem i pricu o tome (na engleskom), ovde vam je link pa pogledajte i recite da li vam se svidja:

Poslednja izmena od moderatora:

Back