Kako se odbraniti od sekti?

Pa i ja suvise volim ovaj zivot, ali racunam da ce u Raju covek biti oslobodjen tih strasti tako da mu one nece nedostajati.

Nego ce biti neko blazenstvo kakvo nismo osetili u ovom zivotu. A i posto verujem da su moji preci u Raju, zelela bih da budem sa njima.

Капирам да би свако волео да буде са својим прецима и све то, али не капирам да би волео да вечно живи живот, али ослобођен од свих страсти и узбуђења.

Ako verujes u postojanje duse, Pakla i Raja. Sta ako je nasa "uloga" na ovom svetu da produzimo vrstu na sto laksi nacin i nista vise osim toga.

Pa naravno da je i to uloga. Ali ne samo to, deca odrastu, sve je prolazno, materijalno bogatstvo se gubi, a mi treba da mislimo sta ce biti s nama kad umremo.

Капирам да би свако волео да буде са својим прецима и све то, али не капирам да би волео да вечно живи живот, али ослобођен од свих страсти и узбуђења.

Pa vecni zivot postoji (cak je i neka manje ozbiljna zapadna literatura to pokazala (kao "Zivot posle zivota")), pa ako ne mozes da izbegnes tu cinjenicu, onda je bolje da odes negde gde ce biti dobro, nego gde ce biti lose.

Osim toga, cinjenje i odricanje (koji su osnov svake vere, mada ih ne praktikuju samo vernici), donosi unutrasnje zadovoljstvo (Raj vec ovde) kakvo ne moze da donese ni sav hedonizam i materijalizam ovoga sveta.

Pa vecni zivot postoji (cak je i neka manje ozbiljna zapadna literatura to pokazala (kao "Zivot posle zivota")), pa ako ne mozes da izbegnes tu cinjenicu, onda je bolje da odes negde gde ce biti dobro, nego gde ce biti lose.

Osim toga, cinjenje i odricanje (koji su osnov svake vere, mada ih ne praktikuju samo vernici), donosi unutrasnje zadovoljstvo (Raj vec ovde) kakvo ne moze da donese ni sav hedonizam i materijalizam ovoga sveta.

Је л' поштујеш све Божије заповеди, савете и речи? Па чак и ону: "Ко тебе каменом, ти њега хлебом", наравно, у сваком буквалном и симболичком значењу. Ето најједноставнија прилика да се сви "верници" разврстају у праве Хришћане, и у квази вернике. У коју ти групу спадаш, али искрено?

Не знам за тебе, али много верника из ове друге групе прижељкују тај вечни живот у Рају. Шта мислиш, хоће ли их Бог пустити у Рај иако не поштују Божије речи?

Čuo sam da sektaši bježe od ovoga

Ја сам чуо да се верници и секташи не разврставају на тај начин, мислим ако слушају ове што завијају онда су верници, а ако не слушају онда су секташи. Је л' знаш ти уопште шта је секта? Да напишем опет ако ниси прочитао: И Хришћанство је у почетку важило за секту(и то Јудаистичку секту), и тако би и остало до данашњег дана да није попримило оволике размере.

Ја сам чуо да се верници и секташи не разврставају на тај начин, мислим ако слушају ове што завијају онда су верници, а ако не слушају онда су секташи. Је л' знаш ти уопште шта је секта? Да напишем опет ако ниси прочитао: И Хришћанство је у почетку важило за секту(и то Јудаистичку секту), и тако би и остало до данашњег дана да није попримило оволике размере.

A šta me briga šta su o hrišćanstvu mislili fariseji?

Reče čovjek koji je prodao vjeru za večeru...iliti poturica koji glumi ateistu.

И како објашњаваш то да су прави Срби(они који су се населили на Балкан) били пагани? Пошто већину ових савремених Срба и не можемо назвати Србима, пошто по тим вашим критеријумима, они који нису прави Хришћански верници, они ни Срби нису, а мало је таквих у ово модерно доба.

Је л' поштујеш све Божије заповеди, савете и речи? Па чак и ону: "Ко тебе каменом, ти њега хлебом", наравно, у сваком буквалном и симболичком значењу. Ето најједноставнија прилика да се сви "верници" разврстају у праве Хришћане, и у квази вернике. У коју ти групу спадаш, али искрено?

Не знам за тебе, али много верника из ове друге групе прижељкују тај вечни живот у Рају. Шта мислиш, хоће ли их Бог пустити у Рај иако не поштују Божије речи?

To nije zapovest, ali u redu, moze se uzeti kao neki model hriscanskog ponasanja.

Pa da budem iskrena, ne postujem to u velikoj meri, ali nema coveka, pa ni vernika, koji nije gresan. Ne postoji covek koji postuje SVE Bozje reci, jer je takav, nesavrsen. Ali zato postoji pokajanje za to sto je takav..;) I trud da bude bolji i da po mogucnosti vise ne gresi tako.

To nije zapovest, ali u redu, moze se uzeti kao neki model hriscanskog ponasanja.

Pa da budem iskrena, ne postujem to u velikoj meri, ali nema coveka, pa ni vernika, koji nije gresan. Ne postoji covek koji postuje SVE Bozje reci, jer je takav, nesavrsen. Ali zato postoji pokajanje za to sto je takav..;) I trud da bude bolji.

Адам и Ева су избачени из Раја због тога што нису били савршени(поклекли су пред искушењем, може се рећи да су хтели да пробали нешто што по Божијим критеријумима не спада у савршено, и самим тим и они постали несавршени). Зашто мислиш да би Биг примио друге несавршене у Рај? Зашто би прихватио нечије покајање, када зна да је тај неко несавршен и да ће урадити исто што и Адам и Ева, и после бити избачен из Раја?

Razmere ne odlucuju da li ce jedna religiozna grupa biti sekta ili nece, osim u primitivnim crkvama kao sto je to slucaj u pravoslavlju.

Razmere ne odlucuju da li ce jedna religiozna grupa biti sekta ili nece, osim u primitivnim crkvama kao sto je to slucaj u pravoslavlju.

Размере и те како одлучују. Лаж коју прихвате милиони људи - постаје истина.

Узмимо за пример јеховине сведоке. Када би милијарду људи припадало јеховиним сведоцима, да ли би то и даље важило за секту или за једну од највећих светских религија?

Адам и Ева су избачени из Раја због тога што нису били савршени(поклекли су пред искушењем, може се рећи да су хтели да пробали нешто што по Божијим критеријумима не спада у савршено, и самим тим и они постали несавршени). Зашто мислиш да би Биг примио друге несавршене у Рај? Зашто би прихватио нечије покајање, када зна да је тај неко несавршен и да ће урадити исто што и Адам и Ева, и после бити избачен из Раја?

Zato sto je tako najavio preko svog Sina, Isusa Hrista i sto je to obecanje nesavrsenom narodu, jedan novi sporazum, novi Zavet s njim bas zbog nagomilanih grehova posle Adama i Eve. Ali uslov za to je prvo da se poveruje da je Hristos Bozji sin, drugacije ne moze.

Ni jedna religija ne daje odgovore, samo pokusava da ih zamaskira. Kako moze ateista da krivi Boga? Trazenje krivca vas sebe samog nije odlika vernika vec svih ljudi, jer im je lakse da okrive drugu osobu ( ili Boga ) nego da okrive sebe samog. Kako Bog koji po verovanju pobije sve ljude ne radi lose? Kako mozes da krivis ljude za tzv Veliki Potop? KAko mozes da krivis ljude za odluke Boga? Svaka religija u sebi ima nesto sto ima za svrhu kontrolu ljudi, mozda to ne uvidjas al jednostavno je tako. Ako postujes pravila ides u raj a ako ne, jbbg, ides u Pakao. Na tebi je navodno mogucnost da izaberes.

Svaka religija daje odgovore,samo treba ih znati naci,tj. samo se potruditi,svi odgovori su u nama ili oko nas.
Znam i Ateiste neke,ne krive Boga,ali im je zato za sve u zivotu kriv neko treci,to nema veze sa misljenjem o veri vec je individualna stvar od coveka do coveka...NE krivim ja Boga za njegove odluke,on zna sta i zasto radi,ne krivim ni ljude (trudim se da to ne radim,sem kad svojim odlukama ne povredjuju ljude oko sebe).Ni u jednoj religiji nema nikakve kontrole,kontrola je stvar psihe ljudi,ja verujem da sam vernik,tj. verujem u Boga,a ne osecam nikakav pritisak niti kontrolu od bilo koga,Boga sam prihvatio kao najboljeg prijatelja,nekog ko je tu samo da mi pomogne,nikako odmogne.Ljudi neke stvari shvataju bukvalno,ali mislim da je poenta price o paklu i raju ta da:"Ono si sto cinis u zivotu,bilo sebi ili drugima".To da li pakao i raj stvarno tako funkcionisu ne znam,ali znam da posle ovog zivota nesto biva sa nama,a nije to da smo pepeo...

Back