Kako se odbraniti od sekti?

Sve gore pomenute sekte su ustvari hrscani (ne vidoh jesu li i satanisti sa njima,oni nisu hriscani) koji tumace Bibliju na svoj nacin,odnosno svaka za sebe ima svoje misljenje sta nam ustvari Biblija zeli da kaze.E sad sto je neki vladar,prvenstveno mislim na cara Konstantina,rekao da je hriscanstvo ovo sada sto se ispoveda a ne ono sto oni zele da nam kazu,to je druga stvar.Znaci ispovedaj svoju veru,a njih pusti da ispovedaju svoju i stvar resena.
A kako se boriti?Svoju decu od malena uciti da misle svojom glavom i objasniti im da niko drugi to nece nikada bolje uraditi za njihj od njih samih.
P.S.pre par godina su mi dolazili Jehovini svedoci...Lepo sam im objasnio da me to ne zanima,oni su se ljubazno zahvalili i otisili...Eto,moze i tako,na primer,da se borite protiv sekti.

Šta je razlog da Srbi otpadaju od pravoslavne vjere? Kako se odbraniti od ovolike navale jeresi (sekti)? Da li bi bilo dobro zakonski zabraniti djelovanje ovih organizacija? Da li Udruženje ateista postaje sekta?

Као што је рекао Ниче(овај чикица са мог аватара): "Не могу да верујем у Бога који нон-стоп тражи да га сви хвале."

Додатак: И Хришћанство када је настало је било секта Јудаизма, а и дан данас би важило за секту да није попримило оволике размере.

Poslednja izmena:
Pa koji si gnostik?
Uskoro otvaram temu o sličnosti Jehovinih svjedoka i gnosticizma. Pa ćemo tu detaljnije.

Za razliku od tebe, ja se ne krijem. Ecclesia Gnostica, iniciran i posvećen od strane Biskupa Stephena Hoellera.

http://gnosis.org/welcome.html

Sličnost ne postoji. Jedva čekam da učestvujem u diskusiji. Naravno, koliko mi obaveze oko deteta dozvoljavaju, mada dok kuckam stvaram najmanje buke dok spava.

Као што је рекао Ниче(овај чикица са мог аватара): "Не могу да верујем у Бога који нон-стоп тражи да га сви хвале."

Ne trazi On, nego sam treba da se setis, jer sigurno imas nesto vredno u zivotu (ruke, noge, mozak, porodicu i da ne nabrajam sta sve moze da bude). Cak i da nemas to, imas ovaj zivot da ga provedes u pokajanju da bi vecno ziveo u Raju, a to nije mala stvar. Jer kao sto znamo, ovaj zivot je samo privremen i ogranicen.

Da, ali one taj "pogled" naplacuju dok ne uniste coveka i porodicu, s druge strane i kod onih kod kojih nije tako, postoji IZVRTANJE vere, poluistine koje su gore od neistina, pa one zapravo i ne vode racuna o ljudskom spasenju
nema izvrtanja vere, može biti samo izvrtanje učenja.
ja to zovem drugačije gledište.
inače, sve religiozne grupacije naplaćuju svoj rad u vidu krštenja, svadbi, sahrana i sl.
tako da ni tu nema razlike. pravoslavci u srbiji žele samo da naprave monopol na naplatu i zato druge proganjaju.

Mislio sam na grupe tipa AC/DC, Black Sabbath i slično.

Satanizam? Sve što uništava čovjeka.

To je vrlo diskutabilno.
Čovek nije savršen pa samog sebe uništava:
prekomernim jelom, pićem
besom
pušenjem
itd.
O ratovima da ne pričam ... O uništavanju planete takođe, o prisljavanju tuđeg uma da prihvati nametnuto ... Sve nabrojano je manje ili više povređivanje ili uništenje.
Da li to znači da je svako ljudsko biće satanista, jer ne postoji čovek koji - ako već nije (makar nesvesno) naškodio drugom čoveku - nije naškodio sebi?

p.s. Jesi li nekad poslušao ovu Ozijevu pesmu?

nema izvrtanja vere, može biti samo izvrtanje učenja.
ja to zovem drugačije gledište.
inače, sve religiozne grupacije naplaćuju svoj rad u vidu krštenja, svadbi, sahrana i sl.
tako da ni tu nema razlike. pravoslavci u srbiji žele samo da naprave monopol na naplatu i zato druge proganjaju.

Bold: Nije istina. U katolicanstvu je to tako, u SPC imas besplatna grupna vencanja i krstenja jednom godisnje, stavise mozes da se dogovoris sa svestenikom da platis kasnije, kad imas. I u principu on ne sme da trazi fiksnu svotu, a to sto neki rade njihov je greh. Nekada se davalo kao zahvalnost, u naturi, sada i svet drugacije funkcionise, pa je zato u parama. Medjutim, nije ispravno da se trazi novac i to je posast na kojoj crkva treba da poradi i radi.

Ne zeli SPC da otera drugacija misljenja zbog para, vec zbog stetnog uticaja na ljude, stavise, ne ni SPC, nego drzava ne dozvoljava registrovanje sekti sto je sasvim ispravno.

Poslednja izmena:
Pa što se ne odreknes evolucionizma?
Postavis interesantnu temu i onda je veoma brzo, na kraju teme i u sledecem postu, totalno zaseres. Sta ti je trebalo da postavis ovo glupo pitanje, kao i u temi o ateistima kao sektri. Ova dva pitanja koja si postavio dokakzuje koliko ne razmisljas normalno, racionalno, logick, ....

Drugo, nazvati jednu religioznu grupu sektom je necivilizovano i tih navodnih 100 sekti u Srbiji je nistavno pred 5000 registrovanih verskih zajednica u SAD. Zapaci, ne sekti, vec verskih zajednica.

Trece, ti ocigledno ne znas sta je sekta, jer ne dajes definiciju, kao i zasto jedna od navedenih "sekti" je sekta, a ne verska grupa ili skupina.

I, na kraju, tvoja hriscanska verska zajednica je sekta judaizma, bas kao sto je i islam, a pravoslavlje je sekta hriscanske crkve, bas kao sto je to i JS, a Srpska svetosavaska pravoslavna crkva je jedna od 14 sekti, patrijarsija tzv. Istocne pravoslavne crkve. Treba li dalje da nabrajam?

Poslednja izmena:
To je vrlo diskutabilno.
Čovek nije savršen pa samog sebe uništava:
prekomernim jelom, pićem
besom
pušenjem
itd.
O ratovima da ne pričam ... O uništavanju planete takođe, o prisljavanju tuđeg uma da prihvati nametnuto ... Sve nabrojano je manje ili više povređivanje ili uništenje.
Tako je. Sve je to manje-više satanizam. Pa i u Bibliji piše da je sotona knez ovog svijeta. Šta onda da očekuješ? Zato nam je potrebna Božja pomoć da se spasimo iz takvog svijeta.

Da li to znači da je svako ljudsko biće satanista, jer ne postoji čovek koji - ako već nije (makar nesvesno) naškodio drugom čoveku - nije naškodio sebi?
Tako nekako.Ali čovjek može da se izvuče iz toga.
p.s. Jesi li nekad poslušao ovu Ozijevu pesmu?
Ne.

Bold: Nije istina. U katolicanstvu je to tako, u SPC imas besplatna grupna vencanja jednom godisnje, stavise mozes da se dogovoris sa svestenikom da platis kasnije, kad imas. I u principu on ne sme da trazi fiksnu svotu, a to sto neki rade njihov je greh. Nekada se davalo kao zahvalnost, u naturi, sada i svet drugacije funkcionise, pa je zato u parama. Medjutim, nije ispravno da se trazi novac i to je posast na kojoj crkva treba da poradi i radi.

Ne zeli SPC da otera drugacija misljenja zbog para, vec zbog stetnog uticaja na ljude, stavise, ne ni SPC, nego drzava ne dozvoljava registrovanje sekti sto je sasvim ispravno.

Pa vencanje u crkvi nije zakonom regulisano, tj moras da odes kod maticara. TAkodje, opet platis, ocekivanje naknade za ucinjeno delo jeste placanje ma kako ti na to gledala. I kako crkva radi protiv toga? Evo u NS-u su dobili zgradu u Zmaj Jovinoj 4 , navodno vratili joj imovinu dok normalne gradjane ko jeebe...

Kako SPC ima prava da odlucio sta je za nekoga dobro a sta ne? Ko je ovlastio popove da "pljulju" po stvaima koje odstupaju od njihovog ucenja?

Ne trazi On, nego sam treba da se setis, jer sigurno imas nesto vredno u zivotu (ruke, noge, mozak, porodicu i da ne nabrajam sta sve moze da bude). Cak i da nemas to, imas ovaj zivot da ga provedes u pokajanju da bi vecno ziveo u Raju, a to nije mala stvar. Jer kao sto znamo, ovaj zivot je samo privremen i ogranicen.

Ранијих година сам се пуно интересовао за Хришћанство. И тада сам био атеиста, али желео сам мало да проучим ту "нашу" веру. Мало сам читао текстове о томе, мало прелиставао Библију, мало слушао приче о вери и ако се не варам негде сам прочитао да није ништа вечно до Бога самог - да је све ограничено и пролазно. Па онда капирам да не постоји ни тај вечни живот у Рају. Па чак и да постоји то место, и да јесте вечно, по мом мишљењу то је глупост, јер је узалудан и вечни живот ако га не испуњавају ствари које узбуђују човека у сваком смислу те речи(не мислим само на сексуално узбуђење, да ме не схватите погрешно).

Ранијих година сам се пуно интересовао за Хришћанство. И тада сам био атеиста, али желео сам мало да проучим ту "нашу" веру. Мало сам читао текстове о томе, мало прелиставао Библију, мало слушао приче о вери и ако се не варам негде сам прочитао да није ништа вечно до Бога самог - да је све ограничено и пролазно. Па онда капирам да не постоји ни тај вечни живот у Рају. Па чак и да постоји то место, и да јесте вечно, по мом мишљењу то је глупост, јер је узалудан и вечни живот ако га не испуњавају ствари које узбуђују човека у сваком смислу те речи(не мислим само на сексуално узбуђење, да ме не схватите погрешно).

Bog je vječan u smislu da nema ni početak i kraj , a vječni život ljudi u raju je vječan jer nema kraj, ali ima početak. A jesi ti član neke ničeanske sekte?

Pa i ja suvise volim ovaj zivot, ali racunam da ce u Raju covek biti oslobodjen tih strasti tako da mu one nece nedostajati.

Nego ce biti neko blazenstvo kakvo nismo osetili u ovom zivotu. A i posto verujem da su moji preci u Raju, zelela bih da budem sa njima.

Pa i ja suvise volim ovaj zivot, ali racunam da ce u Raju covek biti oslobodjen tih strasti tako da mu one nece nedostajati.

Nego ce biti neko blazenstvo kakvo nismo osetili u ovom zivotu. A i posto verujem da su moji preci u Raju, zelela bih da budem sa njima.

Zivot je interesantan samo zato sto ljude pogone impulsi, strast i osecanja, bez njih covek je obicna ljustura. Ne bi menjao jedan dan takvog zivota za vecan zivot bez emocija...

Bog je vječan u smislu da nema ni početak i kraj , a vječni život ljudi u raju je vječan jer nema kraj, ali ima početak. A jesi ti član neke ničeanske sekte?

Нисам припадник никакве, како ти кажеш, "ничеанске" секте, нити било какве друге, чини ми се да сам нагласио у посту који си цитирао да сам атеиста.

А појасни ми мало, како је то живот у Рају вечан, ако није ништа вечно осим самог Бога? Је л' то људи постају Богови кад се преселе у Рај?

Нисам припадник никакве, како ти кажеш, "ничеанске" секте, нити било какве друге, чини ми се да сам нагласио у посту који си цитирао да сам атеиста.

А појасни ми мало, како је то живот у Рају вечан, ако није ништа вечно осим самог Бога? Је л' то људи постају Богови кад се преселе у Рај?

Postaju oboženi.

Back