Kako se odbraniti od sekti?

Pa naravno da je i to uloga. Ali ne samo to, deca odrastu, sve je prolazno, materijalno bogatstvo se gubi, a mi treba da mislimo sta ce biti s nama kad umremo.

Pa vecni zivot postoji (cak je i neka manje ozbiljna zapadna literatura to pokazala (kao "Zivot posle zivota")), pa ako ne mozes da izbegnes tu cinjenicu, onda je bolje da odes negde gde ce biti dobro, nego gde ce biti lose.

Osim toga, cinjenje i odricanje (koji su osnov svake vere, mada ih ne praktikuju samo vernici), donosi unutrasnje zadovoljstvo (Raj vec ovde) kakvo ne moze da donese ni sav hedonizam i materijalizam ovoga sveta.

Zar nije logicnije da sve ima pocetak i kraj? Zasto moram da se opterecujem sa cinjenicom o tome sta c biti kada umrem? Zasto moram da se ponasam kako knjiga kaze ako hoce da nakon smrti uzivam u Raju? Zasto mora da postoji sistem nagradjivanja?

Svaka religija daje odgovore,samo treba ih znati naci,tj. samo se potruditi,svi odgovori su u nama ili oko nas.
Znam i Ateiste neke,ne krive Boga,ali im je zato za sve u zivotu kriv neko treci,to nema veze sa misljenjem o veri vec je individualna stvar od coveka do coveka...NE krivim ja Boga za njegove odluke,on zna sta i zasto radi,ne krivim ni ljude (trudim se da to ne radim,sem kad svojim odlukama ne povredjuju ljude oko sebe).Ni u jednoj religiji nema nikakve kontrole,kontrola je stvar psihe ljudi,ja verujem da sam vernik,tj. verujem u Boga,a ne osecam nikakav pritisak niti kontrolu od bilo koga,Boga sam prihvatio kao najboljeg prijatelja,nekog ko je tu samo da mi pomogne,nikako odmogne.Ljudi neke stvari shvataju bukvalno,ali mislim da je poenta price o paklu i raju ta da:"Ono si sto cinis u zivotu,bilo sebi ili drugima".To da li pakao i raj stvarno tako funkcionisu ne znam,ali znam da posle ovog zivota nesto biva sa nama,a nije to da smo pepeo...

Mozda daje na duhovna pitanja, al ne daje odgovore na naucna pitanja. Dal ces to prihvatiti ili ne to je na tebi. Al kada je odgovor to je tako jer je Bog hteo, to nije odgovor. To je bezanje od odgovornosti i zamazivanje ociju verniku, tj. osobi koja trazi istinu u religiji.
Religija jeste kontrola, svaka religija se zasniva na kontroli svojih vernika. Mozda ti to zvuci glupo al i ti si onda "rob" religije, tj Hriscanstva. Da se religija zasniva na blagim zakonima i pavilima tesko da bi mogla da opstane vekovima/milenijumima. Religija umire onog trenutka kada dovoljan broj vernika izgubi poverenje u nju i izazove lancanu reakciju. Kakav uticaj na religiju ce imati pojava vanzemaljaca? Sta ce biti ako jednog dana rese da slete na nasu malu planeticu?
Zasto ti je tesko da prihvatis cinjenicu? Zasto mora da postoji nesto? Edini razlog je taj sto se ljudi plase smrti a utehu traze u zivotu posle nje. eligija je to fantasticno iskoristila, tj taj strah.

Sekte:

Pseudohrišćanske (evioniti, montanisti, apokrifi, arijci, nestorijanci, gnostici, monofiziti, bogumili, staroverci, baptisti, nazareni, adventisti, Jehovini svedoci, mormoni, pentakostalci, Božja deca)

Pseudohinduističke i dalekoistočne (transcendentalna meditacija, karma centar, Sai baba, Čandrasvami, Meher baba, Hare Krišna, Falung Gong)

Sinkretističke (rozenkrojceri, Zlatna zora, masoni, iluminati, teozofska društva, Novo doba, Red istočnog hrama, sajentologija, Šinrikjo)

Satanističke sekte (Satanina crkva, slobodni spiritisti, Hram naroda, Belo bratstvo, Loza Davidova, Vrata raja...)

Šta je razlog da Srbi otpadaju od pravoslavne vjere? Kako se odbraniti od ovolike navale jeresi (sekti)? Da li bi bilo dobro zakonski zabraniti djelovanje ovih organizacija? Da li Udruženje ateista postaje sekta?

Samo se moli bogu i bice sve ok!Bar za tebe!A to je ipak najvaznije.

Mozda daje na duhovna pitanja, al ne daje odgovore na naucna pitanja. Dal ces to prihvatiti ili ne to je na tebi. Al kada je odgovor to je tako jer je Bog hteo, to nije odgovor. To je bezanje od odgovornosti i zamazivanje ociju verniku, tj. osobi koja trazi istinu u religiji.
Religija jeste kontrola, svaka religija se zasniva na kontroli svojih vernika. Mozda ti to zvuci glupo al i ti si onda "rob" religije, tj Hriscanstva. Da se religija zasniva na blagim zakonima i pavilima tesko da bi mogla da opstane vekovima/milenijumima. Religija umire onog trenutka kada dovoljan broj vernika izgubi poverenje u nju i izazove lancanu reakciju. Kakav uticaj na religiju ce imati pojava vanzemaljaca? Sta ce biti ako jednog dana rese da slete na nasu malu planeticu?
Zasto ti je tesko da prihvatis cinjenicu? Zasto mora da postoji nesto? Edini razlog je taj sto se ljudi plase smrti a utehu traze u zivotu posle nje. eligija je to fantasticno iskoristila, tj taj strah.

Religija nije kontrola,ljudi su ti koji vole da kontrolisu,koji vole i zele moc,pa onda prave ustupke sami sebi cak i kad je vera u pitanju,sto ne bi trebali raditi.Istina je ono sto je ispravno,a ti ako odlucujes tako,onda si veci vernik od onih koji se pretstavljaju kao vernici a cine lose drugima.Zar ne misils da bi vanzemaljci do sad bili na zemlji bar nekoliko hiljada puta da stvarno postoje...Prica o vanzemaljcima je za malu decu i snimanje filmova,upravo to je jedna od stvari na sta su sve ljudi spremni,tj. sta sve izmisljaju da bi dobili nesto,bilo to priznanje za taj trud ili nesto trece.Ja se ne plasim smrti,a poznajem jos bar 5 ljudi koji su veci vernici od mene (veci su jer cine vise dobra od mene,cesce se mole i idu u crkvu,posveceniji su veri od mene) a takodje se ne plase smrti.Da li je crkva nekad iskoristila starah ljudi od smrti da bi ih okrenula veri,pa ne znam,mozda,ali ako nije bitno da li ti iskoristis neciji strah,vec zasto to uradis,a ako je razlog ispravan,onda je to skroz uredu,jer ima puno ljudi koji ne bi neke stvari uradili jer su lenji,jer ih mrzi,jer su jednostavno takvi,zive da bi jeli i pili...Jedan banalan primer,kako je najlakse coveka navesti da pomogne sebi i regulise ishranu a tako i kilazu i zdravlje,pa ako ga uplasis (kod nekih ni to ne pomaze,imaju pritisak 150 sa 250 a jedu sta stignu) i navedes ga da se zamisli o tome sta mu sve moze biti...Sve takve stvari koje se nalaze u religiji ljudi pogresno tumace ako ih shvate bukvalno,religija nije lekcija iz ekonomije pa da se uci napamet,religija je pomoc ljudima da lakse nadju pravi put,tj. da pravilno postupaju u zivotu.

"Ako te neko udari u levi obraz,okreni mu i desni"

Pa naravno da je i to uloga. Ali ne samo to, deca odrastu, sve je prolazno, materijalno bogatstvo se gubi, a mi treba da mislimo sta ce biti s nama kad umremo.

Pa vecni zivot postoji (cak je i neka manje ozbiljna zapadna literatura to pokazala (kao "Zivot posle zivota")), pa ako ne mozes da izbegnes tu cinjenicu, onda je bolje da odes negde gde ce biti dobro, nego gde ce biti lose.

Osim toga, cinjenje i odricanje (koji su osnov svake vere, mada ih ne praktikuju samo vernici), donosi unutrasnje zadovoljstvo (Raj vec ovde) kakvo ne moze da donese ni sav hedonizam i materijalizam ovoga sveta.

Pojesce nas crvi i bakterije,sem ako se nad telom ne izvrsi kremacija,sto smatram da je higijenski prihvatljivije!

Mozda daje na duhovna pitanja, al ne daje odgovore na naucna pitanja. Dal ces to prihvatiti ili ne to je na tebi.

Pa naravno, ne ocekujes valjda da odgovore na naucna pitanja nadjes u religiji. Nauka se bavi naukom, a religija duhovnim pitanjima. Znaci, ako te nesto interesuje iz nauke uzmes lepo hemiju, bilologiju, fiziku... pa procitas. A ako te interesuje smisao zivota, misterije, natprirodni dogadjaji i pojave... tu je religija.

Al kada je odgovor to je tako jer je Bog hteo, to nije odgovor.

E sada, da bi se otkrilo zasto je nesto Bog tako hteo, to ne moze niko da ti saopsti i da ti razumes. Moras sam da se potrudis da duhovno uzrastes do te mere da otkrijes i da shvatis zasto je Bog odredio neke stvari da budu takve kakve jesu. Znaci, sa sve vecom merom duhovnog uzrastanja u veri, sve se vise i vise shvata Boziji promisao i nacin delovanja. Boziji um je posve drugaciji od naseg ljudskog i da bi se shvatio, mora se mnogo potruditi, ali kroz taj trud ti se priblizavas Bogu i pocinjes da shvatas zasto je On uspostavio bas takav poredak. Ali sve postepeno, naravno.

To je bezanje od odgovornosti i zamazivanje ociju verniku, tj. osobi koja trazi istinu u religiji.
Religija jeste kontrola, svaka religija se zasniva na kontroli svojih vernika. Mozda ti to zvuci glupo al i ti si onda "rob" religije, tj Hriscanstva.

Ovo nije tacno. Evo, recimo, ja otkada sam postala Hriscanka osecam se slobodnijom nego ikada pre. Pravi Hriscani su oslobodjeni svih strahova, zelja, teznji, telesnih potreba (upravo svega onoga sto coveka cini robom). Nije Gospod Isus Hristos uludo rekao: "Ako vas Sin oslobodi, zaista cete biti slobodni." Govorio je o oslobodjenju od "robovanja grehu".

Da se religija zasniva na blagim zakonima i pavilima tesko da bi mogla da opstane vekovima/milenijumima. Religija umire onog trenutka kada dovoljan broj vernika izgubi poverenje u nju i izazove lancanu reakciju.

Religija nikada nece umreti, jer covek nije samo materijalno, vec i duhovno bice. Te duhovne potrebe u coveku nikada nece nestati, a samim tim ni religija.

Kakav uticaj na religiju ce imati pojava vanzemaljaca? Sta ce biti ako jednog dana rese da slete na nasu malu planeticu?

Ni ti famozni vanzemaljci se nikada nece pojaviti, a i da se pojave zasto bi oni promenili stav nekog vrernika, tj. zasto bi neka materijalna bica iz ovog trodimenzionalnog sveta uticala na coveka koji se duhovno uzdize iznad materije i istrazuje i upoznaje neke druge dimenzije i svetove koji se nalaze van poimanja materijalnog ?

Nema nikakvih cinjenica koje mogu da dokazu nesto. Svako mora sam za sebe da istrazi ima li necega osim ovog materijalnog sveta ili ne. Sto se tice smrti, ona i jeste strasna i normalno je da je se ljudi plase. Zelja za zivotom je nesto lepo i ljudi treba da zele da zive. Da li bi covecanstvo opstalo kada bi ljudi smatrali smrt za nesto lepo ? A religija je verovanje ljudi u bozanstva. E sad, kako to jedno ljudsko osecanje, kao sto je verovanje, moze nesto da iskoriscava. Ljudi mogu nesto da iskoriscavaju ili ne, ali njihovo osecanje ne moze.

Sta, zar je i on voleo malu decu. Sada je sve jasno zasto je to kod svestenika "sveta tajna"

Kakve veze srce ima s molitvom? I kakve veze vidis izmedju srca i sekte?
Mislim da si razumeo sta kaze ovaj citat,tj. poslovica.Mozes se do sutra moliti ako te molitve nisu iskrene i ako ne verujes u to. ;) Srce kao organ sa sektom nema nista,a srce kao metafora koja oznacava dusu i osecanja ima veze sa sektama ako dodje u dodir sa istim,moze mu (srcu) se naneti dosta bola i patnje...

Sekte:

Pseudohrišćanske ( nestorijanci, ..., monofiziti, bogumili, staroverci, baptisti, nazareni, adventisti, ..., pentakostalci,...)

Kako su ovo pseudohriscanske sekte? Zasto su ovo sekte uopste? Da li je moguce da nekoliko stotina miliona ludi pentakostalaca ili baptista i desetine miliona su u sekti, a ni 10 miliona pripadnika SPC, koji smatraju SPC korumpiranom, pljuju po svestenstvu, ne veruju u hriscanske dogme uopste i neznaju cak ni da se prekrste nisu u sekti? Batalite komunizam, to je prazan izgovor crkva vec 10 godina zari i pali kako joj se svidja.

Kako su ovo pseudohriscanske sekte? Zasto su ovo sekte uopste? Da li je moguce da nekoliko stotina miliona ludi pentakostalaca ili baptista i desetine miliona su u sekti, a ni 10 miliona pripadnika SPC, koji smatraju SPC korumpiranom, pljuju po svestenstvu, ne veruju u hriscanske dogme uopste i neznaju cak ni da se prekrste nisu u sekti? Batalite komunizam, to je prazan izgovor crkva vec 10 godina zari i pali kako joj se svidja.

Pseudohriscanske sekte su sve ono sto je otpalo od izvornog hriscanstva. nabrojani sektasi su otpali od rimokatolicizma a ovaj od jedinstvenog hriscanstva.

Sekte su strasna stvar i u prvom planu se razlikuju od vere zato sto se prilozi u veri daju dobrovoljno ili nikako (ako neko nema), dok se kod sekti novac eksplicitno trazi dok na kraju ne rasturi porodicu. :ok:

One su zato gore od droge, kao sto si naveo u primeru.

Hm?! U Bibliji postoji propis da se daje 10% ood "zaradjenog" crkvi. Posvecena sam citanju Biblije i veoma sam pobozna hriscanka, ali mi je jedan srpskopravoslavni svestenik rekao, kada sam mu navela citat iz Biblije, da ne citam Bibliju, jer je to sektaska knjiga. JA sam zanemela, objasnite mi vi.

Hm?! U Bibliji postoji propis da se daje 10% ood "zaradjenog" crkvi. Posvecena sam citanju Biblije i veoma sam pobozna hriscanka, ali mi je jedan srpskopravoslavni svestenik rekao, kada sam mu navela citat iz Biblije, da ne citam Bibliju, jer je to sektaska knjiga. JA sam zanemela, objasnite mi vi.

Toliko si "pobozna" da si sebi dala naziv "vrela cica"?

Bezi bre od mene i ignore!

Pise i da svako daje koliko moze. Ocigledno da citas samo one djelove koje ti servira organizacija.

Back