Jovan I. Deretić

Pa nemate . To vam je Deretic odavno rekao.

Ni do cega sami niste dosli, nego samo aminujete sta vam Nemci kazu.

Makar se sad moze doci do podataka,dobrim delom i preko interneta.
Samo treba da ima ko da radi.

Mislio sam na tebe. Nijedan jedini argument nisi izneo; ništa, bukvalno. Ne znam šta drugo da pretpostavim na osnovu ovog do sada sem da uopšte nisi upoznat sa Deretićem i njegovim radom.

Je ti pricam jedno ti mantras o drugom.
Nisi do sada skapirao da je Dereticeva najveca zasluga sto vam je skinuo maske?

Pa ako pričamo o različitim stvarima šta mi onda pričaš o drugim stvarima koje nemaju veze sa pitanjem? Ja sam ti postavio pitanje znaš li nešto da je Deretić za svog života otkrio, ustanovio...to sam te pitao, a ne nešto drugo.

Dakle, nemoj pričati o nečem drugom...pričaj mi o tome.

Mislio sam na tebe; na tvoj hipotetički odgovor na moje pitanje znaš li išta o Deretićevim delima.
ne govorim o tome . Mozes li konacno to da shvatis?.

Cak sam dao do znanja da nisam pristalica njegove istorije ali cenim to sto je vas raskrinkao kao neznalice.
Pokazao je da mu se ne mozete suprotstaviti.ne vladate materijom. Obicni ste prepisivaci nemacke istorije i nista vise od toga.
Po tome ga cenim.On je sam kako tako istrazivao dok ste vi kao institucija samo prepisivali .Pa i to bez ikakve kritike,bez ikakve provere...

Poslednja izmena:
ne govorim o tome . Mozes li konacno to da shvatis?.

Cak sam dao do znanja da nisam pristalica njegove istorije ali cenim to sto je vas raskrinkao kao neznalice.
Pokazao je da mu se ne mozete suprotstaviti.ne vladate materijom. Obicni ste prepisivaci nemacke istorije i nista vise od toga.
Po tome ga cenim.On je sam kako tako istrazivao dok ste vi kao institucija samo prepisivali .Pa i to bez ikakve kritike,bez ikakve provere...

Pa onda lepo reci da ne poznaješ Deretićeva dela, jasno i glasno. Jednostavno. :ok:

Ništa; čekamo dalje dok se ne pojavi neko drugi ko bi možda probao koju pozitivnu reći o njemu (pošto do sad izgleda da ga niko ne zna ko je do sada pisao na forumu).

Za sada jedino što ostaje jeste da niko nema obrazloženje zašto je on bio sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, dok se neko možda jednog dana ne pojavi da proba objasniti i odbraniti taj potez...

Poslednja izmena:
Pa onda lepo reci da ne poznaješ Deretićeva dela, jasno i glasno. Jednostavno. :ok:

Ništa; čekamo dalje dok se ne pojavi neko drugi ko bi možda probao koju pozitivnu reći o njemu (pošto do sad izgleda da ga niko ne zna ko je do sada pisao na forumu).

Za sada jedino što ostaje jeste da niko nema obrazloženje zašto je on bio sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, dok se neko možda jednog dana ne pojavi da proba objasniti i odbraniti taj potez...
Sto se istorije tice o njoj treba da raspravljaju istoricari .
Ja samo primecujem da se niste proslavili u sudaru sa Dereticem.
Da vas je raskupusao, kao nabedjene istoricare, prepisivace.
da bi morali daleko vise i daleko bolje da se pozabavite prvenstveno sopstvenom srpskom istorijom , a ne da je prepisujete od Nemaca.
To je poenta, ako do sada nisi shvatio.

Sto se istorije tice o njoj treba da raspravljaju istoricari .
Ja samo primecujem da se niste proslavili u sudaru sa Dereticem.
Da vas je raskupusao, kao nabedjene istoricare, prepisivace.
To je poenta, ako do sada nisi shvatio.

1. Otkud tebi da sam ja istoričar?
2. Kako je to raskupusao? Šta je učinio?
3. Koji sudar, ako je i sam Deretić uvek bežao od bilo kakvog sučeljavanja?

A šta, ti jesi istoričar? Mora se biti istoričarem da bi se pisalo na Forumu Krstarice?

Za poslednje se i slažem i celi ovaj razgovor mogao je biti značajno kraći da si samo prosto odmah rekao da ne znaš.
Nisam istoricae, zato se i ne petljam kao ti u istoriju da glumim strucnjaka.
Ja samo primecujem da cute oni sto se izdaju za znalce, Ili jos gore neargumentovano etiketiraju.
Prepisivaci koji kritikuju one koji nesto istrazuju.

Neka govore oni koji znaju istinu!

Tajac. Tisina.

Deretic je otkrio brdo podataka , a niko o tome nista ne zna da kaze sta od toga moze da posluzi srpskoj istoriji.
Ma da li je moguce da je bas sve izmislio? Pa ni za to nemaju dokaza.

Pa mi skoro nista o srpskoj istoriji nemamo.Dokle tako?Cekamo Nemce da nam kazu a nase istrazivace cemo da pljujemo?

Dokle je stigla Srpska arheologija? Zar Nemci moraju da daju odobrenje? Ne moze nista bez njih i njihove okupacije?

Poslednja izmena:
Nisam istoricae, zato se i ne petljam kao ti u istoriju da glumim strucnjaka.
Ja samo primecujem da cute oni sto se izdaju za znalce, Ili jos gore neargumentovano etiketiraju.
Prepisivaci koji kritikuju one koji nesto istrazuju.

Neka govore oni koji znaju istinu!

Tajac. Tisina.

Deretic je otkrio brdo podataka , a niko o tome nista ne zna da kaze sta od toga moze da posluzi srpskoj istoriji.
Ma da li je moguce da je bas sve izmislio? Pa ni za to nemaju dokaza.

Čekaj malo. Ako smo konačno došli da ti nije poznato je li Deretić išta otkrio, kako sad odjednom ipak tvrdiš da je otkrio brdo podataka?

Šta je istina; je li otkrio nešto ili ne?

Sta stoji u njegovim knjigama?
Sta se ti trpas, kao amater u to?
O tome treba da govore strucnjaci ako ih ima.
E to je pod sumnjom.Da li ih zaista ima?

Pa Deretić je amater. Valjda je red da i amateri sude o njegovom delu?

Ja sam pročitao šta piše. Prepisuje samo ono što su drugi rekli. Nekada prepisuje i bez citiranja, što bi neki možda nazvali čak i plagiranjem. Sve ono što je originalno; što je Deretićeva lična zasluga i njegovo samo navodno otkriće, nema osnove. Sve su loše citiranja, negde i otvorena krivotvorenja, istorijskih izvora i izvođenje zaključaka bez ikakve osnove.

Primera radi, Deretić piše:

Паусанија у Феничанима каже: ''Прве лађе до Сардиније довео је Сардо син Макеридов који је код Мисираца и Африканаца - Хераклес. Име Сардиније Јевреји пишу и као Сарбит. Кирно је син Хераклов по коме је Корзика добила своје име'' (2.II.I.XXXI).

content

Ovde sam dostavio tekst Pausanijinog Opisa Helade, u izvoru i prevodu: https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40731220

Deretićev citat je falsifikat. I osim što je falsifikat, prekrstio je doslovno Fokidu, što je oblast u Grčkoj, u Fenikiju (grubo govoreći u okviru današnjeg Libana). I sve je to iskoristio da u potpunosti izmisli velikog osvajača Serba Makeridovog, bez ikakvog istorijskog izvora koji bi pružio podršku takvoj konstrukciji.

Ovo sam naveo samo kao jedan ilustrativni primer kako izgleda izvođenje činjenica kod Jovana I. Deretića. Ne predstavlja nikakav izuzetak, naravno.

Pa Deretić je amater. Valjda je red da i amateri sude o njegovom delu?

Ja sam pročitao šta piše. Prepisuje samo ono što su drugi rekli. Nekada prepisuje i bez citiranja, što bi neki možda nazvali čak i plagiranjem. Sve ono što je originalno; što je Deretićeva lična zasluga i njegovo samo navodno otkriće, nema osnove. Sve su loše citiranja, negde i otvorena krivotvorenja, istorijskih izvora i izvođenje zaključaka bez ikakve osnove.

Primera radi, Deretić piše:

Паусанија у Феничанима каже: ''Прве лађе до Сардиније довео је Сардо син Макеридов који је код Мисираца и Африканаца - Хераклес. Име Сардиније Јевреји пишу и као Сарбит. Кирно је син Хераклов по коме је Корзика добила своје име'' (2.II.I.XXXI).

content

Ovde sam dostavio tekst Pausanijinog Opisa Helade, u izvoru i prevodu: https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40731220

Deretićev citat je falsifikat. I osim što je falsifikat, prekrstio je doslovno Fokidu, što je oblast u Grčkoj, u Fenikiju (grubo govoreći u okviru današnjeg Libana). I sve je to iskoristio da u potpunosti izmisli velikog osvajača Serba Makeridovog, bez ikakvog istorijskog izvora koji bi pružio podršku takvoj konstrukciji.

Ovo sam naveo samo kao jedan ilustrativni primer kako izgleda izvođenje činjenica kod Jovana I. Deretića. Ne predstavlja nikakav izuzetak, naravno.
Koliko je knjiga napisao? jesi li ista nasao da moze da se iskoristi?

Koliko je knjiga napisao? jesi li ista nasao da moze da se iskoristi?

Napisao je 8 knjiga sam, i još nekih 7 mislim u koautorstvu. Kolike su međutim njegove zasluge u grupnim delima, pod upitnikom je, jerbo po mojim informacijama zapravo su njegova dela više delo Dragoljuba Antića, odnosno reč je o (dobrovoljnom?) plagijatu u prvom redu.

Odgovor na drugo pitanje je negativan.

Napisao je 8 knjiga sam, i još nekih 7 mislim u koautorstvu. Kolike su međutim njegove zasluge u grupnim delima, pod upitnikom je, jerbo po mojim informacijama zapravo su njegova dela više delo Dragoljuba Antića, odnosno reč je o (dobrovoljnom?) plagijatu u prvom redu.

Odgovor na drugo pitanje je negativan.
Istina mora negde da bude.Samo treba da se nadje.

Uh, ovo je sasvim druga tema.

Što se tiče Deretića, postoji teorija da je za postojanje nacije neophodan mit. Znači ne potreban, nego neophodan. Kad sam to prvi put čuo izgledalo mi je kao ispiranje mozga naroda radi pravljenja veštačkog identiteta ali danas sam pristalica takvog razmišljanja. Stvar je u tome što se Deretićev mit pamti bolje jer je lakši nego mitovi njegove konkurencije (a ovde uključujem i ono što istoričari smatraju za istorijsku istinu).

Što se tiče istorijskog znanja uvek sam nepoverljiv prema ad hoc intervjuima i anketama. nisam bio tamo prisutan i ne znam. Ono što me iznenađuje jeste suprotno, da ljudi, uključujući klince istoriju znaju bolje nego što bih očekvao. čak stariji i ljudi srednjih godina, moja generacija, imaju veće greške u istorijskom znanju od klinaca

O različitim tvrdnjama treba voditi argumentovanu polemiku ako se želi raspravljati o njoj. To što neko želi dokazati suprotno ne čini ga mojim neprijateljem i sasvim sigurno nije razlog da mu uskratim pravo na drugačije mišljenje
Ali mi već imamo mit i imamo naciju. Sa mitom da je Isus Hristos bio Srbin, ima da nestanemo sa svetske scene kao nacija retarda.

Ljudi pogrešno doživljavaju Deretića kao nekoga ko je, navodno, prvi došao na ideju, pa još uz to i dokazao, da su Iliri bili Srbi, a da su Albanci doseljeni u 11. veku sa područja Kavkaske Albanije i da ih je doselio Đorđe Manijakos. Međutim, to su tvrdnje koje postoje zadnjih 200 godina i koje su sistemski odbačene, kao što je u medicni odbačeno lečenje kuge pijavicama, to nije Deretićevo otkriće. Njegovo otkriće su Nino Belov i istorija Antičke Srbije, što su čiste nebuloze u koje ne veruju ni oni koji ga na ovoj temi hvale. Iliromanija nije Deretićev izum, iliromanija je manija njegovih sledbenika koji misle da je on to navodno otkrio.

Da budem i brutalno iskren, koja nam je poenta takvih mitova? Od Kosovskog mita i opredeljenja za Nebesku Srbiju i ideal da se u borbu ulazi srazmerno svetinji koja se brani, a ne srazmerno snazi neprijatelja, od mita gde se istina i pravda stavljaju na pijedastal, ispred samog života, od mita koji sanja vaskrsenje Srbije u punom sjaju, jer smo ispunili Zavet, deretićevci nam nude mit da se sa Albancima otimamo oko nasleđa jednog naroda koga su Grci i Rimljani smatrali divljacima i primitivcima koji nisu dobri ni za šta osim da budu roblje.

Back