Pa Deretić je amater. Valjda je red da i amateri sude o njegovom delu?
Ja sam pročitao šta piše. Prepisuje samo ono što su drugi rekli. Nekada prepisuje i bez citiranja, što bi neki možda nazvali čak i plagiranjem. Sve ono što je originalno; što je Deretićeva lična zasluga i njegovo samo navodno otkriće, nema osnove. Sve su loše citiranja, negde i otvorena krivotvorenja, istorijskih izvora i izvođenje zaključaka bez ikakve osnove.
Primera radi, Deretić piše:
Паусанија у Феничанима каже: ''Прве лађе до Сардиније довео је Сардо син Макеридов који је код Мисираца и Африканаца - Хераклес. Име Сардиније Јевреји пишу и као Сарбит. Кирно је син Хераклов по коме је Корзика добила своје име'' (2.II.I.XXXI).
Ovde sam dostavio tekst Pausanijinog
Opisa Helade, u izvoru i prevodu:
https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40731220
Deretićev citat je falsifikat. I osim što je falsifikat, prekrstio je doslovno Fokidu, što je oblast u Grčkoj, u Fenikiju (grubo govoreći u okviru današnjeg Libana). I sve je to iskoristio da u potpunosti izmisli velikog osvajača Serba Makeridovog, bez ikakvog istorijskog izvora koji bi pružio podršku takvoj konstrukciji.
Ovo sam naveo samo kao jedan ilustrativni primer kako izgleda izvođenje činjenica kod Jovana I. Deretića. Ne predstavlja nikakav izuzetak, naravno.