Jovan I. Deretić

U pravu u vezi sa čim?

Šta bi ti, konkretno, opisao kao Deretićevu zaslugu; kao njegovo otkriće?

Da podvučem, njegovo (dakle otpiši sve gde prepisuje od Milojevića, Olge Luković Pjanović, Bilbije i tako dalje).
U vezi sa istinom.
Nas ne zanima nikakva ni romanticarska ,ni politicka istorija kojekakvih okupatora. Nas zanima istina.
I dokazi o tome.

Aklo dakle neko raspolaze istinom lako mu je da raskrinka laz.

Pa sta je vise sa tim raskrinkavanjem lazi?
Gde su ti brojni strucnjaci?

Na žalost, slabo pamtim imena (sve manje pamtim i kome šta treba da naplatim:mrgreen:) ali po imenu se sećam jedino Radivoja Radića (o njemu smo već raspravljali, koliko mu treba da se meša u takvu raspravu). Sećam se da je bio i neki lik na FB koji je imao stranicu specijalno posvećenu njemu,sporadično se spominjao u različitim TV emisijama ali uglavnom nisam pratio imena i prezimena učesnika. Koliko se sećam i istoričar koji je trebao da postane direktor Muzeja genocida imao je tiradu o njemu u nekoj emisiji. Tako da je Deretić imao svoju publiku koja ga je pratila, bilo da ga mrzi ili voli, i pretpostavljam da će takav uticaj deretićizma ostati još neko vreme u srpskoj naučnoj javnosti. Dok god akadmici imaju nešto da kažu o njemu, on će tu biti živ da ih progoni

Mislim da nisam ali ne mogu sad da tražim. Znam da smo imali neku raspravu o Radićevoj knjizi i da smo spominjali i Milića od Mačve u njoj i tad si se lepo izražavao o Radiću i posebno o njegovoj knjizi

Pa to ti kažem; Deretićeva pojava je u potpunosti ostavila efemerni uticaj. Preko 99% humanističkih stručnjaka se na njega ni ne osvrće, ili čak uopšte ni ne zna za njega. Ovo što si nabrojao doslovno je šaka jada, da se tako izrazim. Za 45 godina istoričar sa mašnicom pomene te jednom posprdno, nimalo dakle vežbajući svoje znanje ili veštine objašnjavanja. A bogami ni Radić apsolutno ništa nije istančao zahvaljujući Deretiću. I to je sve?

Što se tiče potonjeg, evo moje ocene Radićeve knjige:

Pročitati jednom. Ne kupiti za policu. Ocena: 4/10.

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-33500688

Poslednja izmena:
Ubacio bi, kad se uči o osvajanjima Aleksandra Velikog, da se uči da se on zvao "Aleksandar III Karanović" i da je bio Srbin?
Он јесте из Каранове лозе и неким чудом прва српска(славенска) држава на овим просторима
је Самова Карантанија.
Да не буде неспоразума, нисам фан Деретићевих плагирања Орбинија и 'Родословне виле'
али ово ми је запало за око.

Konkretno, ne zanima me nikakvo etiketiranje Jovana Deretica nego iskljucivo argumentacija.

Etiketiranjem kriticari samo dokazuju da su neznalice, i sto ih vise ima, time dokazuju da su vece neznalice.

I to je ogromna njegova zasluga; sto je rekao da je car go.
A kad te čovek pita išta oko argumentacije, zašto ideš đonom i vređaš, umesto da odgovoriš? Da li ti znaš šta Deretić podrazumeva pod Bečkom školom i da pod time misli na antičku istoriju i rani srednji vek? Dakle, vreme starog Egipta i vreme pisanja Biblije (tamo on pronalazi Srbe) pa do ranog srednjeg veka i srpskih vladara tipa Strojimira, Prosigoja ili Časlava o kojima se zna veoma malo, a o kojima on piše kao da im je bio dvorski zapisničar?

"Bečka škola" kaže da je Isus Hristos bio jevrejskog roda i da je aramejski jezik bio stari semitski jezik u Palestini. Deretić govori da je Isus Hristos bio Srbin i da aramejski jezik nije postojao, da je to srpski. Kakva crna Bečka škola...

Otkrio je da je zvanicna srpska skola istorije pickin dim.I utvrdio.

Jos ga niko u tome nije pobio argumentima.
A dobro ih je prodrmao.To se vidi po reakciji.

Reakcija je blago rečeno skoro pa nepostojeća. Za 45 godina jedan univerzitetski profesor te pomene u dve publicističke knjižice i još par članaka. I jedom u gostovanju jednom na YouTube. Dakle, ukoliko je poenta bila da izazove reakciju stručne javnosti, možemo reći da je Deretić doživeo jedan totalni debakl.

No, je te baš iz razloga da čujemo konkretne argumente i pitam.

Ja sam čuo skoro sve šta Deretić priča i piše. I u suštini ni na šta pametno (a da je njegovo, dakle) nisam video. I zbog toga te pitam da me razuveriš, ukoliko je moj utisak pogrešan. Šta ti se svidelo kod Deretića, tačno? Koja kritika zvanične istorijske škole?

U pravu si, buke zapravo i nema van ove teme. Tenzije su malo podignute samo zbog toga ljudi ne vole da nam se snaga rasipa i troši na izmišljene unutrašnje sukobe. Neko provede godine istraživačkog rada i kad želi da to podeli sa ljudima koji nemaju vremena da se time bave, sazna da ti ljudi slede nekog šarlatana koji im je napunio glavu glupostima i mržnjom prema ljudima koji se istorijom ozbiljno bave.

Glavni je problem što naš narod, našu decu, naše žive ljude od njiva do kancelarija generalno ne zanima istorija i gaje aktivan mentalni otpor prema tome da o njoj slušaju. Na Pravnom fakultetu, među studentima, išla je anketa sa prostim pitanjima poput "Kad je bio Kosovski boj?" i ogroman je broj ljudi koji nemaju pojma o najosnovnijim stvarima, a radi se o akademskim građanima. Na tehničkim fakultetima je situacija još gora, a među ljudima koji ne studiraju nego rade nakon srednje, još gora i od toga.

I u takvoj atmosferi mraka u nacionalnoj osvešćenosti, kad ljudi ne znaju ni ko smo, ni šta smo, ni odakle smo, ni u kojim smo sve zemljama živeli i u kom broju, ni na koji način smo doprineli lokalnoj i svetskoj istoriji - u toj atmosferi u kojoj se za istoriju zanima svega 2-3% nacije, neko i to malo uzima da rasipa i da širi dezinformacije i da unutar tih 2-3% nacije pravi rat i nekakve "škole" podele i optužbe ko radi za okupatora zbog toga što ne veruje da je, na primer, Isus Hristos bio Srbin. Po majci, naravno, jer mu je otac Bog lično.
Uh, ovo je sasvim druga tema.

Što se tiče Deretića, postoji teorija da je za postojanje nacije neophodan mit. Znači ne potreban, nego neophodan. Kad sam to prvi put čuo izgledalo mi je kao ispiranje mozga naroda radi pravljenja veštačkog identiteta ali danas sam pristalica takvog razmišljanja. Stvar je u tome što se Deretićev mit pamti bolje jer je lakši nego mitovi njegove konkurencije (a ovde uključujem i ono što istoričari smatraju za istorijsku istinu).

Što se tiče istorijskog znanja uvek sam nepoverljiv prema ad hoc intervjuima i anketama. nisam bio tamo prisutan i ne znam. Ono što me iznenađuje jeste suprotno, da ljudi, uključujući klince istoriju znaju bolje nego što bih očekvao. čak stariji i ljudi srednjih godina, moja generacija, imaju veće greške u istorijskom znanju od klinaca

O različitim tvrdnjama treba voditi argumentovanu polemiku ako se želi raspravljati o njoj. To što neko želi dokazati suprotno ne čini ga mojim neprijateljem i sasvim sigurno nije razlog da mu uskratim pravo na drugačije mišljenje

O različitim tvrdnjama treba voditi argumentovanu polemiku ako se želi raspravljati o njoj. To što neko želi dokazati suprotno ne čini ga mojim neprijateljem i sasvim sigurno nije razlog da mu uskratim pravo na drugačije mišljenje

Evo, ja se ubi' da čujem da neko navede barem nekoliko Deretićevih otkrića.

Pratim ovaj forum već više od 10 godina i ovu temu od početka do kraja. I nikako da to neko učini. Jedini su argumenti idolopoklonički, Deretić je car, onda rasturio je i slično, te neke relativizovane izjave kao npr. kritikovao je Bečku školu.

A argumenata i bilo čega konkretnog, niđe.

A kad te čovek pita išta oko argumentacije, zašto ideš đonom i vređaš, umesto da odgovoriš? Da li ti znaš šta Deretić podrazumeva pod Bečkom školom i da pod time misli na antičku istoriju i rani srednji vek? Dakle, vreme starog Egipta i vreme pisanja Biblije (tamo on pronalazi Srbe) pa do ranog srednjeg veka i srpskih vladara tipa Strojimira, Prosigoja ili Časlava o kojima se zna veoma malo, a o kojima on piše kao da im je bio dvorski zapisničar?

"Bečka škola" kaže da je Isus Hristos bio jevrejskog roda i da je aramejski jezik bio stari semitski jezik u Palestini. Deretić govori da je Isus Hristos bio Srbin i da aramejski jezik nije postojao, da je to srpski. Kakva crna Bečka škola...
Nisi u toku. Ja ne podrzavam ni jednu stranu.Mene zanima samo istina i njihova zasluga je u tome sto jedni druge raskrinkavaju u lazima.
To je ono sto je bitno.Da ne prihvatamo lazi ni jednih, ni drugih, ali da da ono sto je tacno ne opovrgavamo.

Slavene ne prozivaj me jer nemas cime na temu i stvarno mislim da je dovoljno tvoje uljudnosti i postovanja prema umrlima. Nije mi jasno ni ko je temu ponovo otvarao, ako je vec bila zatvorena za komentare.

Reakcija je blago rečeno skoro pa nepostojeća. Za 45 godina jedan univerzitetski profesor te pomene u dve publicističke knjižice i još par članaka. I jedom u gostovanju jednom na YouTube. Dakle, ukoliko je poenta bila da izazove reakciju stručne javnosti, možemo reći da je Deretić doživeo jedan totalni debakl.

No, je te baš iz razloga da čujemo konkretne argumente i pitam.

Ja sam čuo skoro sve šta Deretić priča i piše. I u suštini ni na šta pametno (a da je njegovo, dakle) nisam video. I zbog toga te pitam da me razuveriš, ukoliko je moj utisak pogrešan. Šta ti se svidelo kod Deretića, tačno? Koja kritika zvanične istorijske škole?
Rekao sam vec. Rekao je : Car je go.

Pokazao je da njegovi oponenti slabo raspolazu dokazima,kao i znanjem, sto je tragicno kad se zna da je to zvanicna srpska skola.

Rekao sam vec. Rekao je : Car je go.

Pokazao je da njegovi oponenti slabo raspolazu dokazima,kao i znanjem, sto je tragicno kad se zna da je to zvanicna srpska skola.

To je relativna izjava koja ništa ne znači. U prevodu...koji car, gde kad je utvrđen da je go?

Ne znam da li me razumeš, ali ono što ja tebe pitam jesu neke konkretne informacije. Dakle, ne zanima me ko je pobedio utakmicu, već koji je tačan rezultat i kako su izgledali golovi.

Evo, ja se ubi' da čujem da neko navede barem nekoliko Deretićevih otkrića.

Pratim ovaj forum već više od 10 godina i ovu temu od početka do kraja. I nikako da to neko učini. Jedini su argumenti idolopoklonički, Deretić je car, onda rasturio je i slično, te neke relativizovane izjave kao npr. kritikovao je Bečku školu.

A argumenata i bilo čega konkretnog, niđe.
A ja sam cuo da publicista iznosi tvrdnje javno, a niko nece da se ponizava i raspravlja o tim istorijskim tvrdnjama, ako ni zbog cega, da narod cuje argumente obe strane, kada je vec doslo do javnosti.
Takvo ponasanje "istaknutih i potvrdjenih strucnjaka" u najmanju ruku je nepostovanje javnosti i zato Deretic ima podrsku....kao sto je svima jasno. Osim izuzecima ili izuzetnima....

To je relativna izjava koja ništa ne znači. U prevodu...koji car, gde kad je utvrđen da je go?

Ne znam da li me razumeš, ali ono što ja tebe pitam jesu neke konkretne informacije. Dakle, ne zanima me ko je pobedio utakmicu, već koji je tačan rezultat i kako su izgledali golovi.
Mene zanima sve. I ko je pobedio i kakav je rezultat i da li je sudija potplacen, i ko je bio gost a ko domaci, koliko je bilo navijaca, ko pravi zreb...

Hajde npr da pocnemo sa Luzickim Srbima.
Sta kaze Becka skola?

Hteo sam da čujem šta Deretić tvrdi...ali hajde da vidimo kuda ovo vodi. :D Misliš na veze? Pa, postoje različite teorije. Lingvistika isključuje jezičke veze, vrlo jasno ističući da su njihovi jezici zapadno-slovenski, ali istoriografija razmatra mogućnosti zajedničkog porekla u neka pradavna vremena (s južnim, balkanskim Srbima).

Hteo sam da čujem šta Deretić tvrdi...ali hajde da vidimo kuda ovo vodi. :D Misliš na veze? Pa, postoje različite teorije. Lingvistika isključuje jezičke veze, vrlo jasno ističući da su njihovi jezici zapadno-slovenski, ali istoriografija razmatra mogućnosti zajedničkog porekla u neka pradavna vremena (s južnim, balkanskim Srbima).
Razmatra velis,
Gde to razmatra, bas bih bio rad da vidim?
Gde to Srpsko - becka skola razmatra vezu Luzickuih i Balkanskih Srba?
Eto to bi bilo nesto od nacionalne koristi.
I koliko joj jos treba da razmotri?

Razmatra velis,
Gde to razmatra, bas bih bio rad da vidim?
Gde to Srpsko - becka skola razmatra vezu Luzickuih i Balkanskih Srba?
Eto to bi bilo nesto od nacionalne koristi.

Ovaj, u svakom istorijskom delu koji se bavi ranim srednjim vekom? :D Veze između Srba u Polablju i balkanskih su predmet istraživanja još od Pavla Jurišića Šturma...pa rekoh ti da lingvisti u toj polemici zastupaju pobijajuće stanovište. Ako te zanimju konkretni primeri, uzmi Tibora Živkovića, recimo (Južni Sloveni..) koji vrlo razmatra je li jedan ogranak plemena ostao tu, a drugi pošao vamo.

Zašto imam osećaj kao da ti misliš da je za zvaničnu nauku to neka tabu tema?

Ja sam mislio da ćemo da pričamo o Deretiću tj. njegovim tvrdnjama?

Back