Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
немачких легионарским дивизијама их је било дупло више у исто време..

Њемци су их ставили под своју команду да не дивљају. Такозвани поглавник је до задњег дана тражио да му се они врате под хрватску команду, али Њемци никад нијесу на то пристали. У стварности јадан је то савезник био, и то су добро знали и Талијани и Њемци и нијесу то крили.

Никада Хрвата није било толико у партизанима, на самом крају рата их је било око 100 000.
У исто време у усташама, домобранима и немачких легионарским дивизијама их је било дупло више у исто време.
Толико о хрватском антифашизму.

Koji autor navodi brojku 100 000? Ja znam samo za 185 000.

Њемци су их ставили под своју команду да не дивљају. Такозвани поглавник је до задњег дана тражио да му се они врате под хрватску команду, али Њемци никад нијесу на то пристали. У стварности јадан је то савезник био, и то су добро знали и Талијани и Њемци и нијесу то крили.
Усрећили су се њима, примера ради партизани су пробили обруч на Сутјесци управо на месту деловања 369. хрватске легионарске дивизије.
А злочине су вршили и у операцији "Вајс" над цивилима иако је командант био Немац.

- - - - - - - - - -

Koji autor navodi brojku 100 000? Ja znam samo za 185 000.
Комунистички аутори углавном, потражи не могу сада да тражим.

Upravo tako. Slab je odaziv bio u Ustaše. 80 000. A Partizana je bilo 185 000 u Hrvatskoj. U prime timeu.
Slab odaziv svakako jer upravo se radilo o tome da u hrvatskoj prije rata nije postojao fašistički pokret sa podrškom. Niti su Hrvati bili za komuniste. Hrvati su prije rata bili većinom za HSS. Za Radića.
Hrvati su se željeli otarasiti Karađorđevića. Kad su došle Ustaše neki su ih vidjeli kao spas. No kad je Pavelićev režim pokazao pravu stranu većina prelazi u Partizane.

I sam Tuđman je bio Partizan. I General Janko Bobetko koji se istako u domovinskom ratu. Bobetko je bio među prvim partizanima u cijeloj Jugi. Bio je na osnivanju u Sisku. On i još 7000.

Koliko god govoriš o Jasenovcu i Hrvatima i Ustašama vidim da ti fali elementarno znanje o situaciji prije rata i za vrijeme rata. Poznaješ neke detalje, imaš citate i to je to. No ne znaš ih staviti u kontekst.
Izvlačiš citate iz konteksta. Vidiš povijest kakvu ti želiš vidjeti i tražiš dokaze da bi potkrijepio svoju priču. Umjesto da tražiš što se stvarno dogodilo.

:hahaha::hahaha::hahaha:

klasicna hrvatska projekcija...sve ovo u stvari vazi za tebe...

Da najvise volim da "izvucem iz konteksta" citat gde sam Tito kaze da je u partizanima 95% Srba ili onaj gde Kardelj kao resenje navodi cak teror, ne bi li se hrvati iole digli protiv NDH...stvarno ne mozes bolje od ovoga? razocarao si me..

nekom treba vise puta...;)

Usprkos tomu, velika je većina Hrvata i tijekom
1942. bila nespremna prihvatiti sirenski
zov komunističkih pobunjenika i ustati protiv
vlastite države, unatoč svim njezinim nedostatcima.

I krajem veljače
1943. partizani su se tužili kako su Hrvati
hladni prema partizanima (zbog nasilja i
prisilnih mobilizacija), "dok su Srbi još
uvijek puni otvorenih simpatija za našu vojsku".
Partijska ćelija na Žumberku sa žaljenjem
konstatira 14. travnja kako je narod
"dosta neprijateljski raspoložen, što se je
moglo vidjeti po kresovima i svetkovanju na
10 aprila".6

Sredinom studenoga 1941. u pismu
Glavnom štabu NOP odreda za Hrvatsku,
Tito ističe kako je "oslobodilačka borba kod
vas još uvijek u uskim okvirima nekoliko
partizanskih odreda", s tim da se, za razliku
od Srbije, još "ne pokazuje da hrvatske mase
prihvaćaju u širem opsegu našu liniju po pitanju
oslobodilačke borbe".

Na sveukupnu području pod
zapovjedništvom tog štaba, sredinom ožujka
1942. partizanske su snage brojale tek 610
ljudi, dok u južnoj Dalmaciji "do Dubrovnika
i Kotora" partizanskog pokreta do tada
uopće nije bilo, niti ga sada ima.

Ne samo o nacionalnom sastavu, nego i o
protuhrvatskome naboju, koji je vladao u
partizanima krajem 1941. rječito svjedoči
izvješće Vladimira Bakarića, političkoga
komesara Glavnoga štaba NOP odreda
Hrvatske, upravljeno 27. prosinca Centralnom
komitetu KPH. Priznajući organizacijske
slabosti i napominjući kako najveće
poteškoće postoje "u radu s hrvatskim selima",
uslijed čega se "nailazi na ogromno
nerazumijevanje kod drugova". Po nekim bi
prosudbama, "u slučaju naglog poboljšanja
Istočnog fronta (!) vjerojatno došlo do klanja
hrvatskih sela i ne bi ostao živ niti jedan
Hrvat.

Tito se 6. ožujka 1942. tužio na slabu
organizaciju u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu.
"Prava je sramota za naše drugove u
Hrvatskoj" da u domobranstvu tako slabo
stoje, unatoč povoljnim uvjetima.

Izaslanik
Vrhovnog štaba i CK KPJ, Ivo Lola Ribar,
javljao je 17. ožujka Titu o situaciji u Hrvat
skoj i Vojvodini, napominjući kako i u Dalmaciji
glavninu partizanskog pokreta "sačinjavaju
još uvijek Srbi!"9

U molbi za ponavljanje postupka, koju je
pisao Zvonko Ivanković-Vonta, Hebrangova
udovica Olga 1984. napominje kako su "Srbi
u Hrvatskoj u prve dvije godine snosili glavni
teret NOB-e", dok su Hrvati "tek 1943.
počeli masovnije dolaziti u naše jedinice".

Tito 1942.: U našoj vojsci je 95%
Srba

Centralni komitet: Hrvate treba
pokrenuti terorom

"Na kraju", kaže
Kardelj, "još jedna činjenica - za koju se ne
može reći da su oni potpuno za nju odgovorni.
Postoji razlika u borbenoj spremnosti
hrv. i sip. sela. Ako bi mi tu išli po liniji
najmanjeg otpora, doveli bi u sukob ta dva
sela. Pošto-poto mi moramo dići u borbu i
hrv. sela ili će potpuno uništiti srpska
naselja. A to se bezuslovno može. Kod nekih
drugova postoji bojazan od represalija
(ne u rukovodstvu), od uništavanja sela i
ljudi itd. Baš taj strah najviše koči odlučnije
pristupanje mobilizaciji hrv. sela. A ja držim
da će baš represalije prebaciti hrv. selo na
stranu sip. sela. teror će bezuslovno dovesti
do oružane akcije. - U tom duhu smo i
donijeli sada naše konkretne zaključke...
Treba izazvati njihovu akciju.
Teror protiv mačekov. podići će
čitavu Hrvatsku. Da se je to
prije učinilo, danas bi stajali
dalje."

ovde opsirnije

http://www.tomislavjonjic.iz.hr/III_komunisti_12.pdf

jednostavno, mnogo je dokaza da bi se istorija sada lazirala...

Ma pravi budalu od sebe... da bar zna nešto... pročita nešto na hrvatskoj vikipediji pa dođe da provocira...

Зна он то све одлично, њему је ово забава. Док куца на тастатури, смеје нам се. Направљен је геноцид над српским народом и то је прошло некажњено, комунисти су их спасили, а ми овде у Србији имамо гомилу ,,срба" који су још увек залуђени преварантом Титом, партизанима и комунистима и њиховим паролама о братству и јединству. Код Хрвата нема тих глупости, они се одмах већина отресли Тита и комуниста и почели да кукају како су баш они били жртве комунистичке диктатуре

Зна он то све одлично, њему је ово забава. Док куца на тастатури, смеје нам се. Направљен је геноцид над српским народом и то је прошло некажњено, комунисти су их спасили, а ми овде у Србији имамо гомилу ,,срба" који су још увек залуђени преварантом Титом, партизанима и комунистима и њиховим паролама о братству и јединству. Код Хрвата нема тих глупости, они се одмах већина отресли Тита и комуниста и почели да кукају како су баш они били жртве комунистичке диктатуре

meni ga žao kad na Božić nema šta pametnije da radi već da ide na srpski forum...

Kako misliš da je prošlo ne kažnjeno?

Pa zar nije NDH-om vladao Tomislav II, princ od Savoya, prilikom osnutka koncentracijskih logora?

Gdje su se Ustaše trenirale? U hrvatskoj ili Italiji?

Otkuda su Ustaše došle napraviti coup? Iz Hrvatske ili Italije?

Ustaše su došle na vlast...Cui bono?
Није.

Углавном у Италији.

Мањина са Павелићем је дошла из Италије и то када је НДХ већ проглашена, већину усташа су чиниле домаће снаге, углавном из Мачекове сељачке и грађанске заштите.

Да, и подржане од већине Хрвата, чак је и вођа највеће странке Мачек ХСС тражио од својих да буду лојални новом режиму.

Pa zar nije NDH-om vladao Tomislav II, princ od Savoya, prilikom osnutka koncentracijskih logora?

Gdje su se Ustaše trenirale? U hrvatskoj ili Italiji?

Otkuda su Ustaše došle napraviti coup? Iz Hrvatske ili Italije?

Ustaše su došle na vlast...Cui bono?

Zanimljivo da nije bio optužen za ratne zločine niti se o njemu ikad govorilo u tom kontekstu. Samo o jadnom Paveliću. Kako to objašnjavaš?:zlud:

- - - - - - - - - -

meni ga žao kad na Božić nema šta pametnije da radi već da ide na srpski forum...

Ma nije to, nego ima niži čin od Kroasanija u obaveštajnoj zajednici, pa dok Kroasanije slavi jadni Lamasu radi blagdanom. Večiti pripravnik naš Lamasu

Zanimljivo da nije bio optužen za ratne zločine niti se o njemu ikad govorilo u tom kontekstu. Samo o jadnom Paveliću. Kako to objašnjavaš?:zlud:

Ovako

The British and American governments, fearful of post-war Italian Communist Party, effectively undermined the quest for justice by tolerating Italy's efforts made by its top authorities to avoid any of the alleged war criminals to be extradited and taken to court.

itd. Pročitaj sam.
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_war_crimes

Kao drugo to što nije osuđen ga ne lišava odgovornosti. Princ Savoya je vladao NDH-om sve dok Dalmacija nije pala u ruke Talijanima. Nakon toga on se povlači. A Pavelić preuzima. Iako je Pavelić, koji je isto bio treniran u Italiji, već napravio kult ličnosti u NDH.

Ovako

The British and American governments, fearful of post-war Italian Communist Party, effectively undermined the quest for justice by tolerating Italy's efforts made by its top authorities to avoid any of the alleged war criminals to be extradited and taken to court.

itd. Pročitaj sam.
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_war_crimes

Kao drugo to što nije osuđen ga ne lišava odgovornosti. Princ Savoya je vladao NDH-om sve dok Dalmacija nije pala u ruke Talijanima. Nakon toga on se povlači. A Pavelić preuzima. Iako je Pavelić, koji je isto bio treniran u Italiji, već napravio kult ličnosti u NDH.

Da li si ti uopšte pročitao o čemu piše u tekstu? O talijanskim zločinima. Da li ste vi u to vreme bili talijanski protektorat? Valjda je Tomislav II hrvatski vladar i trebao bi da odgovara za zločine u Hrvatskoj, ali niko ga ne optužuje za to jer nije ni bio u vlasti. Mani se prebacivanja odgovornosti. Vi ste krivi za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima. A onda ste se samo prebacili u komuniste i nastavili gde ste stali.

Da li si ti uopšte pročitao o čemu piše u tekstu? O talijanskim zločinima. Da li ste vi u to vreme bili talijanski protektorat? Valjda je Tomislav II hrvatski vladar i trebao bi da odgovara za zločine u Hrvatskoj, ali niko ga ne optužuje za to jer nije ni bio u vlasti. Mani se prebacivanja odgovornosti. Vi ste krivi za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima. A onda ste se samo prebacili u komuniste i nastavili gde ste stali.

Da o talijanskim zločinima. I? Što tebi nije jasno tu?

Ne nismo bili talijanski protektorat već Nazi puppet state. Puppeteri su bili Adolf i Musolini.

Tomislav II, princ Savoya je bio na vlasti. Nisi upoznat sa elementarnim stvarima.

Errr...ko to mi? Ja se ne osjećam odgovoran za zločine. Vjerujem niti većina mojih sunarodnjaka. Zašto bi se ja trebao osjećati odgovoran ili prebacivati odgovornost? O čemu ti govoriš?

Није.

Углавном у Италији.

Мањина са Павелићем је дошла из Италије и то када је НДХ већ проглашена, већину усташа су чиниле домаће снаге, углавном из Мачекове сељачке и грађанске заштите.

Да, и подржане од већине Хрвата, чак је и вођа највеће странке Мачек ХСС тражио од својих да буду лојални новом режиму.

Da u početku. Dok nisu ljudi vidjeli tko su i što su. Princ od savoya je bio imenovan. Nisi upoznat.

Ustaše su trenirane u Italiji iz koje su napravili coup. I profitirali su tko? Talijani. Dobili Dalmaciju.
Sve je jasno.

Upravo se pod Princom od Savoya otvara Jasenovac. Zato me i čudi zašto neki Srbi opravdavaju suradnju sa Talijanima. Istim onima koji su instalirali Ustaše.

Poslednja izmena:

Back