Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zašto onda izbjegavaš to napisati kada nabrajaš žrtve u Jasenovcu?
Зато што су за Јасеновац ирелевантни јер су незнатни.
Као када би написао да је страдао и понеки Пољак у Аушвицу, сигурно јесте али ни близу као Јевреји.
Логор смрти Јасеновац је превасходно формиран због истребљења Срба.

Stani malo. Jesu li Hrvati ubijani u Jasenovcu?

Ubijani su i Hrvati ali u zanemarljivom broju u odnosu na Srbe.

- - - - - - - - - -

У мизерно малом броју у односу на Србе.
Егзекутори су зато били Хрвати.

Tačno. A na našu sramotu među egzekutorima je bilo i Srba: Marko Šarac, Milka Tomić...

Poslednja izmena:
Tačno. A na našu sramotu među egzekutorima je bilo i Srba: Marko Šarac, Milka Tomić...

Izvor?

- - - - - - - - - -

Зато што су за Јасеновац ирелевантни јер су незнатни.
Као када би написао да је страдао и понеки Пољак у Аушвицу, сигурно јесте али ни близу као Јевреји.
Логор смрти Јасеновац је превасходно формиран због истребљења Срба.

I koliko je Srba nastradalo po tebi u Jasenovcu? Također jel mi možeš dati izvor za one slike leševa u Savi?

Егзекутора је било и Цигана, али као и код Срба, то је углавном било не би ли сачували главе или да би имали бољи третман, парче хлеба више итд.
То не може да промени чињеницу да је Јасеновац био логор за истребљење Срба пре свега.

- - - - - - - - - -

I koliko je Srba nastradalo po tebi u Jasenovcu? Također jel mi možeš dati izvor za one slike leševa u Savi?

Тачну бројку нажалост никад нећемо сазнати, неко је изгледа тако хтео.
С обзиром на резултате пописа становништва пре и после рата бројка се не мери милионима, како неки велики Срби шпекулишу, али није ни испод 100.000, вероватно стотинак хиљада.

Као што рекох прочитај тему и ту ћеш наћи моје мишљење о броју жртава.
http://www.jusp-donjagradina.org/eng/Jasenovac/CampIII-Ciglana/liquidation/
ако мислиш ко је аутор фотографија то не знам али их имаш колико хоћеш на све стране само што то тебе очито не занима.

- - - - - - - - - -

Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Ivo Josipović dodijelio je Javnoj ustanovi Spomen-području Jasenovac Povelju Republike Hrvatske. Povelja se dodjeljuje za izniman i osobit doprinos u odavanju počasti žrtvama koncentracijskih logora Jasenovac i Stara Gradiška, promociji istine i suočavanju s vlastitom prošlosti, te edukativnoj, znanstveno-istraživačkoj, publicističkoj i međunarodnoj suradnji u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 45. obljetnice osnutka i djelovanja. Povelju je primila gospođa Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac.16. мај 2013
935657_577681112265091_814669111_n.jpg

да није жалосно било би смешно.

Jel ima nešto u tim linkovima što ti se posebno dojmilo? Molim te citiraj nešto bitno za raspravu...

Шта може теби бити битно, то је под знаком питања. Ниси ти ни погледао те линкове које сам поставио, ни ја а ни било који други члан форума у овој дискусији. Мени је битно за расправу то што је у НДХ римокатолички кардинал Степинац такође био и војни викар војске НДХ.? Значи морао је знати шта се дешава у НДХ. Морао је знати за обим злочина. Или је он и организовао те злочине ?

Шта може теби бити битно, то је под знаком питања. Ниси ти ни погледао те линкове које сам поставио, ни ја а ни било који други члан форума у овој дискусији. Мени је битно за расправу то што је у НДХ римокатолички кардинал Степинац такође био и војни викар војске НДХ.? Значи морао је знати шта се дешава у НДХ. Морао је знати за обим злочина. Или је он и организовао те злочине ?

Које војске? Редовна војска у НДХ су били домобрани, а они се баш и не повезују са злочинима.

Što je tu žalosno?
Жалосно је то што председник земље која је и извршила геноцид у Јасеновцу додељује државну повељу за одавање почасти жртавама и ширењу истине о злочинима тамо установи која се бави управо сакривањем истине од јавности, а сама поставка "Спомен подручја Јасеновац" то и доказује, тако да највећи број Хрвата укључујући и тебе данас и не зна шта се тамо догађало нити их је брига.
То је ваљда то суочавање са властитом прошлости........

Ti si sve krivo shvatio. Prije svega RH nije napravila genocid. Nego Pavelićev režim.

Osim manjka znanja iz povijesti ti nisi niti informiran. Znači i današnjica ti šteka.

On 17 April 2011, in a commemoration ceremony, former-Croatian President Ivo Josipović warned that there were, "attempts to drastically reduce or decrease the number of Jasenovac victims." He added, "faced with the devastating truth here that certain members of the Croatian people were capable of committing the cruelest of crimes, I want to say that all of us are responsible for the things that we do." At the same ceremony, then Croatian Prime Minister Jadranka Kosor said, “there is no excuse for the crimes and therefore the Croatian government decisively rejects and condemns every attempt at historical revisionism and rehabilitation of the fascist ideology, every form of totalitarianism, extremism and radicalism ... Pavelić's regime was a regime of evil, hatred and intolerance, in which people were abused and killed because of their race, religion, nationality, their political beliefs and because they were the others and were different.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Jasenovac_concentration_camp

РХ и није могла да направи геноцид јер није ни постојала већ НДХ коју је подржавао највећи број Хрвата у том тренутку, тако да Јосиповић ипак лаже сводећи починиоце на малу групу Хрвата, а то није ништа друго до прикривање истине и збацивање одговорности са хрватског народа а не суочавање са прошлошћу како би требало.

Епилог те политике си и ти који ниси знао, како сам признајеш, ни да су лешеви бацани у Саву, као да је то тешко замислити поред свега што су усташе тамо радиле, да је прављен сапун од логораша, а константно позиваш на неких 450 ископаних остатака из 2-3 јаме у месец дана колико је тако провела републичка комисија за пописивање жртава рата пре него што је угашена, и то по теби значи вероватно да је то коначан број убијених тамо.
Дакле хрватски политичари и хрватска јавност и Спомен подручје Јасеновац су одрадили свој посао како треба.

Ne budi smiješan. Zašto bi se ja osjećao odgovoran? Kao drugo ne čitaš. Ja sam lijepo napisao da su leševi navodno bacani u Savu.
Brojku od 450 sam iznio ne kao krajnji broj. Ja ne znam broj. Ja se pozivam na broj od c. 50 000 ubijenih Srba kako stoji na spomeniku za Holokaust u USA.
Također Ustaše nisu imale potporu većine hrvatskog naroda.

Ne budi smiješan. Zašto bi se ja osjećao odgovoran? Kao drugo ne čitaš. Ja sam lijepo napisao da su leševi navodno bacani u Savu.
Brojku od 450 sam iznio ne kao krajnji broj. Ja ne znam broj. Ja se pozivam na broj od c. 50 000 ubijenih Srba kako stoji na spomeniku za Holokaust u USA.

i te kako su imali...mislim stvar je prosta, ne treba neka pamet...i nebitno ko je ovo rekao, sve je stvar logike..pa necete nas sada praviti budalama...

Vilhelm Hetl

Jedan od šefova nemačke obaveštajne službe, Vilhelm Hetl, pod pseudonimom Valter Hagen, objavio je 1950. godine u Cirihu knjigu “Tajni front”, u kojoj tvrdi da je 1941. vlast u Zagrebu preuzela šačica ustaša, koja u tome nikako ne bi uspela da nije imala podršku većine Hrvata. Čim su došli na vlast, ustaše su počele da istrebljuju Srbe i Jevreje: “Već u leto 1941. uzeše užasne grozote nečuvene razmere. Čitava sela, kao na primer Vojnić, čak čitavi predeli behu sistematski umoreni ili su stanovnici bili preseljeni da beže u Srbiju. /…/ Ustaše su sa masakrom Srba učinile početak beskrajnih zverstava”. Nemački opunomoćenik u Zagrebu, Gleza fon Horstenau, je 1942. godine, posle neviđenih pokolja srbskog življa, neke od najokorelijih ustaša iz Slavonije, uspeo da skloni ispred očiju javnosti; Hegl kaže: “Ali, Pavelić nije ni pomišljao na to da krivce kazni, nego ih je još zadržao u svojoj okolini i primao od njih savete. Opisujući pokolje i katoličenje Srba, Hetl ističe da su ustaški zločini mnoge Srbe oterali u šumu, ometajući tako nemačke vojne akcije protiv gerilaca.

vrlo jasno...

i te kako su imali...mislim stvar je prosta, ne treba neka pamet...i nebitno ko je ovo rekao, sve je stvar logike..pa necete nas sada praviti budalama...

Vilhelm Hetl

Jedan od šefova nemačke obaveštajne službe, Vilhelm Hetl, pod pseudonimom Valter Hagen, objavio je 1950. godine u Cirihu knjigu “Tajni front”, u kojoj tvrdi da je 1941. vlast u Zagrebu preuzela šačica ustaša, koja u tome nikako ne bi uspela da nije imala podršku većine Hrvata. Čim su došli na vlast, ustaše su počele da istrebljuju Srbe i Jevreje: “Već u leto 1941. uzeše užasne grozote nečuvene razmere. Čitava sela, kao na primer Vojnić, čak čitavi predeli behu sistematski umoreni ili su stanovnici bili preseljeni da beže u Srbiju. /…/ Ustaše su sa masakrom Srba učinile početak beskrajnih zverstava”. Nemački opunomoćenik u Zagrebu, Gleza fon Horstenau, je 1942. godine, posle neviđenih pokolja srbskog življa, neke od najokorelijih ustaša iz Slavonije, uspeo da skloni ispred očiju javnosti; Hegl kaže: “Ali, Pavelić nije ni pomišljao na to da krivce kazni, nego ih je još zadržao u svojoj okolini i primao od njih savete. Opisujući pokolje i katoličenje Srba, Hetl ističe da su ustaški zločini mnoge Srbe oterali u šumu, ometajući tako nemačke vojne akcije protiv gerilaca.

vrlo jasno...

Izvor?

Усташки злочини по сведочењима њихових савезника
Сакупио и обjавио др Лазо М. Костић

http://jadovno.com/ustaski-zlochini-po-svedocenima-njihovih-saveznika/#.Vnxm5fkrKUk

a vec je navedeno, prema:

Vilhelm Hetl, pod pseudonimom Valter Hagen, objavio je 1950. godine u Cirihu knjigu “Tajni front”,

Ko da je sad to neka novina pa trebaju posebni izvori da bi se uverio...znam ja da je hrvatska povijest cist falsifikat i jedna velika sarena lazi, i kapiram da to tako mora jer postoje potrebe za tim...otuda se i ne cudim tvom cudjenju...

Inace, procitaj i ovde, koliko su komunisti bili ocajni na pasivnost hrvatskog naroda, hrvatskog sela i na to sto nikako ne uspevaju da ih privole sebi, za razliku od Srba...Dok je Tito izjavljivao da je u partizanima 90% Srba, cak se pozivalo i da se terorom hrvatski narod pokrene protiv ustasa i NDH..

http://www.tomislavjonjic.iz.hr/III_komunisti_12.pdf

Poslednja izmena:
Не кажем да си одговоран већ да о њима ништа не знаш а то је заслуга данашње неоусташке пропаганде у Хрватској.
А када ти ја кажем да тај број нема никаквог смисла јер је ако ништа друго већ пописано 90 000 тебе то не дотиче очигледно.
Јесу.

Не кажем да си одговоран већ да о њима ништа не знаш а то је заслуга данашње неоусташке пропаганде у Хрватској.
А када ти ја кажем да тај број нема никаквог смисла јер је ако ништа друго већ пописано 90 000 тебе то не дотиче очигледно.
Јесу.

а то није ништа друго до прикривање истине и збацивање одговорности са хрватског народа.

Opet loše poznavanje današnjice. Ne znam o kojem neo ustašvu govoriš. Zbilja.
Kao drugo nitko ne može znati sve. Niti ti ni ja. O Jasenovcu se govori svakako. Mislim jesi ti ikad vidio spomenik u Jasenovcu?

Ne kažem da Kostić laže moguće da i Hetl nije upoznat sa situacijom na terenu. Naime svi strani autori govore o brojci 80 000 Ustaša te slaboj potpori naroda.

pa daj razmisli i sam logicno, ne treba ti niko...kazem i nebitno ko je rekao...logicno...sve drugo po meni vredja zdrav razum

...vlast u Zagrebu preuzela šačica ustaša, koja u tome nikako ne bi uspela da nije imala podršku većine Hrvata.

A kazem, procitaj i ovde...sta kazu sami komunisti

Usprkos tomu, velika je većina Hrvata i tijekom
1942. bila nespremna prihvatiti sirenski
zov komunističkih pobunjenika i ustati protiv
vlastite države, unatoč svim njezinim nedostatcima.

I krajem veljače
1943. partizani su se tužili kako su Hrvati
hladni prema partizanima (zbog nasilja i
prisilnih mobilizacija), "dok su Srbi još
uvijek puni otvorenih simpatija za našu vojsku".
Partijska ćelija na Žumberku sa žaljenjem
konstatira 14. travnja kako je narod
"dosta neprijateljski raspoložen, što se je
moglo vidjeti po kresovima i svetkovanju na
10 aprila".6

Sredinom studenoga 1941. u pismu
Glavnom štabu NOP odreda za Hrvatsku,
Tito ističe kako je "oslobodilačka borba kod
vas još uvijek u uskim okvirima nekoliko
partizanskih odreda", s tim da se, za razliku
od Srbije, još "ne pokazuje da hrvatske mase
prihvaćaju u širem opsegu našu liniju po pitanju
oslobodilačke borbe".

Na sveukupnu području pod
zapovjedništvom tog štaba, sredinom ožujka
1942. partizanske su snage brojale tek 610
ljudi, dok u južnoj Dalmaciji "do Dubrovnika
i Kotora" partizanskog pokreta do tada
uopće nije bilo, niti ga sada ima.

Ne samo o nacionalnom sastavu, nego i o
protuhrvatskome naboju, koji je vladao u
partizanima krajem 1941. rječito svjedoči
izvješće Vladimira Bakarića, političkoga
komesara Glavnoga štaba NOP odreda
Hrvatske, upravljeno 27. prosinca Centralnom
komitetu KPH. Priznajući organizacijske
slabosti i napominjući kako najveće
poteškoće postoje "u radu s hrvatskim selima",
uslijed čega se "nailazi na ogromno
nerazumijevanje kod drugova". Po nekim bi
prosudbama, "u slučaju naglog poboljšanja
Istočnog fronta (!) vjerojatno došlo do klanja
hrvatskih sela i ne bi ostao živ niti jedan
Hrvat.

Tito se 6. ožujka 1942. tužio na slabu
organizaciju u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu.
"Prava je sramota za naše drugove u
Hrvatskoj" da u domobranstvu tako slabo
stoje, unatoč povoljnim uvjetima.

Izaslanik
Vrhovnog štaba i CK KPJ, Ivo Lola Ribar,
javljao je 17. ožujka Titu o situaciji u Hrvat
skoj i Vojvodini, napominjući kako i u Dalmaciji
glavninu partizanskog pokreta "sačinjavaju
još uvijek Srbi!"9

U molbi za ponavljanje postupka, koju je
pisao Zvonko Ivanković-Vonta, Hebrangova
udovica Olga 1984. napominje kako su "Srbi
u Hrvatskoj u prve dvije godine snosili glavni
teret NOB-e", dok su Hrvati "tek 1943.
počeli masovnije dolaziti u naše jedinice".

Tito 1942.: U našoj vojsci je 95%
Srba

Centralni komitet: Hrvate treba
pokrenuti terorom

"Na kraju", kaže
Kardelj, "još jedna činjenica - za koju se ne
može reći da su oni potpuno za nju odgovorni.
Postoji razlika u borbenoj spremnosti
hrv. i sip. sela. Ako bi mi tu išli po liniji
najmanjeg otpora, doveli bi u sukob ta dva
sela. Pošto-poto mi moramo dići u borbu i
hrv. sela ili će potpuno uništiti srpska
naselja. A to se bezuslovno može. Kod nekih
drugova postoji bojazan od represalija
(ne u rukovodstvu), od uništavanja sela i
ljudi itd. Baš taj strah najviše koči odlučnije
pristupanje mobilizaciji hrv. sela. A ja držim
da će baš represalije prebaciti hrv. selo na
stranu sip. sela. teror će bezuslovno dovesti
do oružane akcije. - U tom duhu smo i
donijeli sada naše konkretne zaključke...
Treba izazvati njihovu akciju.
Teror protiv mačekov. podići će
čitavu Hrvatsku. Da se je to
prije učinilo, danas bi stajali
dalje."

ovde opsirnije

http://www.tomislavjonjic.iz.hr/III_komunisti_12.pdf

jednostavno, mnogo je dokaza da bi se istorija sada lazirala...

Upravo tako. Slab je odaziv bio u Ustaše. 80 000. A Partizana je bilo 185 000 u Hrvatskoj. U prime timeu.
Slab odaziv svakako jer upravo se radilo o tome da u hrvatskoj prije rata nije postojao fašistički pokret sa podrškom. Niti su Hrvati bili za komuniste. Hrvati su prije rata bili većinom za HSS. Za Radića.
Hrvati su se željeli otarasiti Karađorđevića. Kad su došle Ustaše neki su ih vidjeli kao spas. No kad je Pavelićev režim pokazao pravu stranu većina prelazi u Partizane.

I sam Tuđman je bio Partizan. I General Janko Bobetko koji se istako u domovinskom ratu. Bobetko je bio među prvim partizanima u cijeloj Jugi. Bio je na osnivanju u Sisku. On i još 7000.

Koliko god govoriš o Jasenovcu i Hrvatima i Ustašama vidim da ti fali elementarno znanje o situaciji prije rata i za vrijeme rata. Poznaješ neke detalje, imaš citate i to je to. No ne znaš ih staviti u kontekst.
Izvlačiš citate iz konteksta. Vidiš povijest kakvu ti želiš vidjeti i tražiš dokaze da bi potkrijepio svoju priču. Umjesto da tražiš što se stvarno dogodilo.

Poslednja izmena:
Opet loše poznavanje današnjice. Ne znam o kojem neo ustašvu govoriš. Zbilja.
Kao drugo nitko ne može znati sve. Niti ti ni ja. O Jasenovcu se govori svakako. Mislim jesi ti ikad vidio spomenik u Jasenovcu?
Нико не може знати све али ти јако мало знаш судећи по ономе што пишеш овде.
О Јасеновцу се говори само када се умањује број жртава или као део "четничке" пропаганде против поштеног хрватског пучанства, не видим никакво прихватање одговорности за злочине.
Нисам, а по ономе што видим на снимцима јако се мало и има видети тамо.

Које војске? Редовна војска у НДХ су били домобрани, а они се баш и не повезују са злочинима.

Без домобрана злочини таквог обима би били немогући. Једноставно такозвани "усташа" је било премало.

Ко је оно сламао Устанак 1941. на Тромеђи Лике, Босне и Далмације и у Херцеговини? Домобрани, ето ко.

- - - - - - - - - -

A Partizana je bilo 185 000 u Hrvatskoj.

Кад то, задњу недљу рата? :eek: Просјечна партизанска дивизија је била мало јача бригада. И тако је остало до задње године рата, кад је обављена масовна мобилизација.

Upravo tako. Slab je odaziv bio u Ustaše. 80 000. A Partizana je bilo 185 000 u Hrvatskoj. U prime timeu.
Никада Хрвата није било толико у партизанима, на самом крају рата их је било око 100 000.
У исто време у усташама, домобранима и немачких легионарским дивизијама их је било дупло више у исто време.
Толико о хрватском антифашизму.

Back