ITF Taekwon-do

Aperat i kroše su dozvoljeni ali polu-kontaktni, moraš vratiti ruku nazad odmah posle udarca, nema "prolaza". Low kick je zabranjen kao i svi udarci ispod pojasa.

Pa nauči već jednom neku malo komplikovaniju tehniku majku mu hahaha Evo na primer

Brate, mene će više sadašnji ITF taekwondo podsećati na WTF taekwondo, zamislite sebe kako samo izvodite tvimio tora jop ćagi, ili tvimio pande dolio ćagi, mene bi onda više podsećalo na balet....:rtfm:

Pa nauči već jednom neku malo komplikovaniju tehniku majku mu hahaha Evo na primer

Brate, mene će više sadašnji ITF taekwondo podsećati na WTF taekwondo, zamislite sebe kako samo izvodite tvimio tora jop ćagi, ili tvimio pande dolio ćagi, mene bi onda više podsećalo na balet....:rtfm:

Boze kako ti lupetas! Pravilo je uvedeno da bi se spojilo "lepo i korisno".Dakle,vise nema saketanja,morace se kombinovati.Debelo ces da se oznojis uvezbavajuci npr.gore navedene udarce da bih izveo brzo i jako.

zamislite sebe kako samo izvodite tvimio tora jop ćagi, ili tvimio pande dolio ćagi, mene bi onda više podsećalo na balet....:rtfm:
Sticem utisak da se tebi tkd svodi na dolio i ruke.Dobro ti je TheFalcon i rekao: Pa nauči već jednom neku malo komplikovaniju tehniku majku mu

Udarci iz skoka i okreta su lepi, a lepršav postaje onaj koji primi takav udarac hahaha Zaista, posle primljenog npr. tvimio pande dolia (zadnji kružni iz skoka, peta pogađa slepoočnicu) svako padne a retko ko ustane. Znači radi se o čistoj efikasnosti.

Boze kako ti lupetas! Pravilo je uvedeno da bi se spojilo "lepo i korisno".Dakle,vise nema saketanja,morace se kombinovati.Debelo ces da se oznojis uvezbavajuci npr.gore navedene udarce da bih izveo brzo i jako.

Sticem utisak da se tebi tkd svodi na dolio i ruke.Dobro ti je TheFalcon i rekao: Pa nauči već jednom neku malo komplikovaniju tehniku majku mu

Na takmičenjima ja tebe nisam video da radiš skoro nijedan udarac u skoku, bar što se tiče nožne tehnika, pa bih te zamolio da mi ovde ne držiš predavanje šta bih ja trebao da radim, ja sam kovač svojoj sudbini, a uostalom ta pravila će možda biti primljena samo za OI, to mi je rekao ja i samo ja.... toliko od mene....:thumbdown:

Eto najzad da cujem nesto novo... osim prepravljenih tehnika koje nam je doneo TKD_Mare sa seminara. Nisam cuo to za bodovanje. Ima li neko ko bi mogao to da potvrdi i da li ce se to koristiti sada u svim takmicenjima ili samo na OI? To ce biti zanimljivo, samo mislim da ce onda i ITF morati biti malo zasticeniji, mislim na opremu, slicno kao i WTF.

Ovo za K1, KickBox, TKD ne zelim da se upustam u raspravu, jer je poznato da se mora prilagodjavati bez obzira u koji se sport prelazi. Ima boraca u MMA kojima je TKD osnovna vestina ali i oni moraju da vezbaju i JiuJicu i rvanje i ostale sportove. Tako da ne mozemo ocekivati da TKD borac doje u K1 na pr. i bude dobar podjednako kao i borac K1 koji je samo to trenirao.

Poslednja izmena:
pa ovo sto se vise ne boduju potezi sa zemlje je cisto pokusaj da se vestina ucini primamljivijom i lepsom za oko

sto se tice pro tkd borbi...kolko znam dozvoljeni su samo direktni udarci rukom a zabranjeni krose, aperkat, overhand itd...sto je ogranicavajuce...

vi ne bodujete low kick...kickboxerima je on jedno od najvaznijih udaraca...

sada sto se K-1 tice...tamo je tehnika dosta bitna..ako budes pratio videces...uostalom imas K-1 i za lakse kategorije pa ni tamo nema TKD boraca...

pozdrav za tebe gnjec vidim da si stalno pratiš dešavanja u borilačkim sportovima i dosta si dobro upućen u sve . ali čim postoje pravila odmah je nešto ograničavajuće tako da u bilo kom sportskom sparingu bilo kog borilačkog sporta ako ima pravila znači da postoje ograničenja kakva i šta zavisi od sporta hvala bogu da imamo čitav spektar borilačkih veština pa gde se ko nadje .i još nešto samo informacije radi za tebe da znaš u tekwondou postoji i borba bez pravila ali ona nije u takmičarskom delu znaju to oni koji malo duže treniraju tu može da se koriste sve tehnike blokova i udaraca kako rukama i nogama tako i drugim delovima tela a takodje i bacanja poluge hvatovi davljenja ... itd sve to postoji i sve se to uči u taekwondou

Pozdrav

ok...to za mirka je svima poznato...

trenirao jeste kao mlad...al je onda presao na kickbox zato sto mu je tkd bio suvise mekan...

sve znam o tim borbama...ali samo mislim da je bilo malo prepotentno reci da tdk borci vladaju kickbox ringovima...nozna tehnika u tkd jeste bogata ali to ne znaci da je bolja i nadmocnija od kb ili mt

gnjec:
istom snagom ne verujem...zato sto 2-3 vezana u koren misica izbacuju tu nogu iz funkcije...
Sve je to ok,ako zelimo povrediti protivnika. U tkd-u nam to nije cilj,pa stoga postoje pravila i ogranicenja.
...vase noge ne mogu da prodju tako lako ako se radi box
...kao sto kod nas ne mogu tako lako da prodju ruke kada se radi box. Mada ja uopste ne sporim tehniku i jacinu rucnih udaraca. Po emisiji na National Geographic-u rucni box udarac je(koristili su instrumente koje koriste u auto intustriji na lutkama) najjaci rucni udarac medju testiranim vestinama-sportovima. Dok to nije slucaj sa nogama...

Na takmičenjima ja tebe nisam video da radiš skoro nijedan udarac u skoku, bar što se tiče nožne tehnika, pa bih te zamolio da mi ovde ne držiš predavanje šta bih ja trebao da radim, ja sam kovač svojoj sudbini, a uostalom ta pravila će možda biti primljena samo za OI, to mi je rekao ja i samo ja.... toliko od mene....:thumbdown:

Ja sam jedan od retkih takmicara koju u svakoj borbi bar jednom uradi twimio tora jop.Tako da bih te zamolio da pre nego sto iznosis svoje misljenje neke cinjenice proveris. Sto se tice pravila...vec sam naveo zasto su po mom misljenju uvedena,te stoga necu da se ponavljam.Uostalom, za sada je dogovoreno da na OI idu WTF borbe a ITF forme. Glupo je razmisljanje da ce ta pravila biti uvedena samo za OI kad ITF borbe(za sada) ne idu u London 2012.

istom snagom sigurno ne u glavu jer sto je udarac izveden višlje manj je snažan . postoji i u Taekwondou udarac ispod pojasa samo se ne koristi u sportskoj borbi

Zelis reci da postoji gradacija?Da je nadzunde jaci od kaunde,kaunde od nopunde... U tom slucaju,ne bih se slozio. Mislim da je kaunde(u telo) najjaci.Zbog kuka,polozaja tela...(u glavi mi je recimo jop)

gnjec:
sve znam o tim borbama...ali samo mislim da je bilo malo prepotentno reci da tdk borci vladaju kickbox ringovima
Covek se ispravio...
TheFalcon:
Pa dobro, možda sam malo pretarao, pogotova za K1 ne znam i više pričam na osnovu lokalnih poluinformacija.

trenirao jeste kao mlad...al je onda presao na kickbox zato sto mu je tkd bio suvise mekan...

...nozna tehnika u tkd jeste bogata ali to ne znaci da je bolja i nadmocnija od kb ili mt

Sto znaci da je naucio neke cake koje su mu sigurno pomogle.Tehnika...hmmm moje subjektivno misljenje je da je tkd tehnika lepsa i brza i od kb i mt.U kb sam video da koriste samo udarac sa strane(dolio) i to bez kuka tako je veoma diskutabilno da li je jaci.Mislim da nije.Mt udarci su jaki.To je nesporivo...A tu se opet povlaci pitanje "Ciji je tata jaci."Vestinu-sport trenira covek-individua.Ako tkd ili kb borac nije spreman moze ga pobediti bilo koji ulicar. Dakle spremnost i utreniranost bilo kog borca je od presudnog znacaja.Kao sto si sam rekao "ne mora da znaci da je bolja i nadmocnija",ali svaku vestinu-sport odlikuje nesto na sta borac moze da se osloni i time izvojeva pobedu.

...ali samo mislim da je bilo malo prepotentno reci da tdk borci vladaju kickbox ringovima...

Nema šta, preterao jesam, znaš kako je kada dođeš sa seminara, posle 10 dana treniranja sa svetskim šampionima, mnogi od njih se vrlo uspešno takmiče i u kik boksu...

...jer je poznato da se mora prilagodjavati bez obzira u koji se sport prelazi. Ima boraca u MMA kojima je TKD osnovna vestina ali i oni moraju da vezbaju i JiuJicu i rvanje i ostale sportove. Tako da ne mozemo ocekivati da TKD borac doje u K1 na pr. i bude dobar podjednako kao i borac K1 koji je samo to trenirao.

Što se tiče sportske borbe, ovo je tačka na raspravu. Slažem se.

Ono što bih takođe istakao kao prednost naprednih TKD nožnih tehnika je da mogu vrlo lako (naizgled) izgubljenu borbu u poslednjoj sekundi pretvoriti u dobijenu - nokautom. Jedna od taktika ITF borca može biti upravo čekanje ili navlačenje protivnike u takvu poziciju za izvođenje neke od tih tehnika. E tu dolazi do izražaja i inteligencija...Što se tiče brzine, dokazano je (Taekwondo enciklopedija) da se npr. tvimio pande dolio (zadnji kružni iz skoka i okreta) može izvesti brže od ljudkog refleksa...

...spremnost i utreniranost bilo kog borca je od presudnog znacaja. Kao sto si sam rekao "ne mora da znaci da je bolja i nadmocnija", ali svaku vestinu-sport odlikuje nesto na sta borac moze da se osloni i time izvojeva pobedu.

Ovo je u potpunosti tačno, zato je "redovita tjelovedžba" (kažem ovako čisto iz šale) najbitnija! Zato bez obzira na posao/fakultet/školu/vrtić najbitnije je redovno negovati veštinu, spremnost i kondiciju. Minimum svih minimuma je doći ta tri puta nedeljno na trening.

Na svetskom prvenstvu u kick-boxu, odrzanom u Beogradu, reprezentacija Hrvatske dovela je svoju ITF selekciju i prosla sa zapazenim uspesima. Ne zaboravimo da je prvak Srbije Sevaljevic nas ITF borac, a jedan od ljudi u vrhu Srpskog kick-boxa , gospodin Pelevic je takodje ITF-ovac. Mislim da je svaka rasprava zavrsena i propisno argumentovana uprvo iznetim cinjenicama.Naravno ja raspolazem sa jos mnostvom slicnih informacija, ali iz ovog teksta valjda shvatate da je suvisno ulaziti sa poznavaocem borilackih sportova i vestina u raspravu. " I rest my case" . Taekwon

Malo vise u sale, a manje za kompjuterima. Previse teorisete za vase godine. Lepo svi dodjite u ring, rukavice i kikove na udove i na borbe . Od ovoga nema puno koristi. Evo ja sam prvi , cekam vas...
Taekwon :-)

A pa moramo malo da promovišemo ITF i na ovaj (književno-filozofsko-mudrijaški) način...Neću ti zameriti ovo za "godine" jer znam da si mislio na "teakwondo godine" hehehe. Vidimo se sutra u sali ;)

Na svetskom prvenstvu u kick-boxu, odrzanom u Beogradu, reprezentacija Hrvatske dovela je svoju ITF selekciju i prosla sa zapazenim uspesima. Ne zaboravimo da je prvak Srbije Sevaljevic nas ITF borac, a jedan od ljudi u vrhu Srpskog kick-boxa , gospodin Pelevic je takodje ITF-ovac. Mislim da je svaka rasprava zavrsena i propisno argumentovana uprvo iznetim cinjenicama.Naravno ja raspolazem sa jos mnostvom slicnih informacija, ali iz ovog teksta valjda shvatate da je suvisno ulaziti sa poznavaocem borilackih sportova i vestina u raspravu. " I rest my case" . Taekwon

Taj isti slavni Ševaljević, nema više dva bubrega, već jedan, toliko o silini kick box - a, a što je prešao na kickbox, ja mislim da to svi koji treniraju ITF taekwondo znaju na ovom forumu....

Back