ITF Taekwon-do

Brate koji lik.... eh da bar mi na nekim od takmičenja munemo nekoga sudiju....:lol:

Uhhh ja bas ne bih da iskusavam srecu... :) Zamisli daje sudija recimo ja i samo ja ili sambek...Usi bi se crvenele!hehehehehee

E da,cuo sam od nekih starijih takmicara da je jedan cak pokusao da nasrne na ja i samo ja i da je automatski popio patos. :D Ne znam da li je istina ili mit,al svakako znam ko moze da razresi dilemu.;)
ja i samo ja javi se ponekad...

cuo sam od ujaka koji je trenirao taekwondo (dogurao do zelenog pojasa) da su nozne tehnike mnogo bolje nego u kik boksu. dali je to tako:?:

Postavimo stvari ovako: ako prevedeš tae kwon na engleski dobiješ kik box. U kik boxu se koriste samo nekoliko od veoma bogatog i širokog spektra taekwon-do nožnih tehnika. Poznata je stvar da ITF taekwon-do borci dominiraju i kik box ringovima, konkretne primere ti može nabrojati npr. TKD_Mare...

Postavimo stvari ovako: ako prevedeš tae kwon na engleski dobiješ kik box. U kik boxu se koriste samo nekoliko od veoma bogatog i širokog spektra taekwon-do nožnih tehnika. Poznata je stvar da ITF taekwon-do borci dominiraju i kik box ringovima, konkretne primere ti može nabrojati npr. TKD_Mare...

npr? aj mi navedi jednog ITF tkd borca u K-1...

Pa dobro, možda sam malo pretarao, pogotova za K1 ne znam i više pričam na osnovu lokalnih poluinformacija. Konkretno znam npr. da su Bugarski ITF TKD borci nastupali na njihovim kik box takmičenjima i prošli jako dobro, konkretno o kojim i kakvim takmičenjim se radi zna Mare, pa Mare kada nađeš vremena nabroj...Hoću da kažem da je šteta što ITF TKD nije toliko popularan jer su borbe mnogo atraktivnije, upravo zbog bogatstva tehnika, i ručnih a pogotovo nožnih...ali stvari se menjaju, evo pogledajte npr. PRO TAEKWONDO turnir...
http://www.pro-taekwondo.com/

omg...pricas o bugarima..pa to je nacionalna liga...gde se mecevi namestaju na veliko...takve stvari ne racunam...

Moguće...priznajem da sam malo preterao sa tvrdnjom da " ITF borci dominiraju kik boks ringovima". Hoću da kažem da neko ko ima ITF (pred)znaje je sigurno u prednosti nad nekim ko se bavio samo kik boksom. Uopšte je teško porediti jer je sparing samo jedna od 5 takmičarskih ITF disciplina (pored samoodbrane, formi, testa snage i specijalnih tehnika). A takmičarski(slobodni) ITF sparing je samo jedan od 4 oblika u ITF-u (pored dogovorenog, poluslobodnog i "realnog"). Takođe, suština ITF sparinga i kik boks meča nisu iste. Evo na rimer, nova ITF pravila propisuju da se tehnike od 1 poena uopšte više ne pišu. To su npr. nožne tehnike u telo bez skoka i/ili okreta, ručne tehnike koje nisu u skoku...To znači da tehnike od kojih je uglavnom sačinjen kik boks meč u ITF sparingu se više ni ne boduju. Ovim pravilima se žele podstaći takmičari da koriste karakteristične TKD tehnike koje se ne mogu videti u ostalim borilačkim veštinama i sportovima.

npr? aj mi navedi jednog ITF tkd borca u K-1...
Ne pratim ni kick box,niti K-1 ali licno poznajem dvojicu ITF boraca koji su potpisali profesionalne kick box ugovore. K-1 je, po mom nekom shvatanju, poprilicno surov i sirov sport,gde do izrazaja dolaze sirova snaga i umece hvatova... Nek me ispravi neko kompetetniji ako gresim. ITF Taekwon-do je vestina gde su borci brzi i lagani.Uglavnom!Dok su recimo u K-1 svi grdosije od 100kila pa na vise.Medjutim! TheFalcon je naveo pro-taekwondo koji je dokaz da i ITF borci itekako mogu da se nose recimo sa kick box borcima.
Nekako mi se cini da ova prica ide starom i poznatom putanjom sa porukom:"Moj tata je jaci od tvog tate" i vode do rasprave u beskonacnost.Pri cemu se nikad ne dodje do zakljucka. Mislim da je svaka borilacka vestina ili sport vredan.Sto vise znas to bolje.Polemika na temu koja je vestina/sport bolja ili primenljivija je besmislena.

*****************Mislim da je svaka borilacka vestina ili sport vredan.Sto vise znas to bolje.Polemika na temu koja je vestina/sport bolja ili primenljivija je besmislena******************nije dobro da mislis, moras da znas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jer misljenje je relativno!

pa ovo sto se vise ne boduju potezi sa zemlje je cisto pokusaj da se vestina ucini primamljivijom i lepsom za oko

sto se tice pro tkd borbi...kolko znam dozvoljeni su samo direktni udarci rukom a zabranjeni krose, aperkat, overhand itd...sto je ogranicavajuce...

vi ne bodujete low kick...kickboxerima je on jedno od najvaznijih udaraca...

sada sto se K-1 tice...tamo je tehnika dosta bitna..ako budes pratio videces...uostalom imas K-1 i za lakse kategorije pa ni tamo nema TKD boraca...

Back