Sad vidim ovaj Džamal Marej iz Denvera pogodio 11 od 12 trojki.. Gledam Hajlajts nisu bili laki šutevi.. Da li uzimaju betablokatore il tako nešto? U Evropi niko toliko ne pogađa.. nemoguće da postoji razlika u nekim genima pa amerikanci toliko bolje šutiraju!
Ok možda su po genetici fizički dominantniji al za šut msm da tu genetika ne igra ulogu!
Pa nisu genetski dominantniji s obzirom da Amera nema mnogo u tim fizičkim disciplinama gde je presudna sirova fizička snaga i izdržljivost (tipa strongest men, powerlifting, obaranje ruku, veslanje, čak nema ih nešto u poslednje vreme ni u boksu i tim borilačkim sportovima, pogotovo ne teškaša, iako doduše u borilačkim sportovima je mnogo bitnija tehnika, dobra taktika za borbu, mentalna snaga, itd nego čista snaga) iako ti crni sportisti uglavnom imaju urođene te dobre motoričke sposobnosti i kordinaciju pokreta, a pritom Džamal Marej je Kanađanin nije Amerikanac.
Inače šut nema nikakve veze sa dopingom, za šut ti pre svega treba mekoća i osećaj i šut je pre svega stvar vežbe i ponavljanja, mislim i ja kad odem uveče na koš ubaciću bez problema par stotina trojki, zato što to radim manje-više svako veče i to čim se malo zagrejem to prelazi u neki automatski mod i imam osećaj da ja tu maltene ništa ne radim već lopta sama ulazi u koš, mislim to već znaš tačno iz bilo koje tačke ili bilo kog ugla kad šutiraš i da li šutiraš iz driblinga, iz mesta ili kako god ono tačno pod kojim treba da šutiraš, pod kojim uglom telo treba da ti bude, koliko jak izbačaj treba da bude, koliko treba da se odraziš, koliko šut ide iz lakta a koliko iz zgloba, itd, to sve ono pređe u neki automatizam i radiš ono refleksno, slično ti je recimo i sa drblingom i nekim potezima, znači ono usled ponavljanja određenih pokreta stvaraju se sinapse između neurona u mozgu koje su kao linkovi i sad što ti više vežbaš i više puta ponavljaš te pokrete te sinapse (linkovi) postaju deblji i stabilniji i ti onda sve lakše i sve brže izvodiš te neke pokrete, tako da recimo ako ja jedan dribling ili potez izvodim malo slabije ili sporije nego neki drugi to samo znači da sam ga manje vežbao i manje puta ponovio.
Nego sad to što je on noćas šutirao 10/11 ne znači da možda već sledeću utakmicu neće da šutira 1/8 ili 2/9 recimo jer šut je uvek na neki način kocka i koliko god ti bio sjajan šuter, imao mehaniku šuta, osećaj, mekoću i sve ono nikad ne možeš biti 100% siguran da će ta lopta na kraju proći kroz obruč ili da će pocepati mrežicu , ali generalno zaista mi ne čudi to što jedan profesionalac i vrhunski igrač koji ceo život samo to radi i godinama ili decenijama svaki dan igra i trenira na vrhunskom nivou je eto u jednoj utakmici ubacio 10 trojki jer prosto ako to stalno radi i dobar je u tome ono prosto nekad mora da mu se otvori.