Isus i apostoli

a sta je blagi Bog ako ne apsolutno dobro?
nojini zakoni su deo teorija zavera da su nam ih isplanirali u nsp
Чекај пре овога си рекао да не признајеш дуалност да и зло долази од истог Бога?

Зашто би били део теорија завера кад су се баш Хам , Нојева жена па патријарх Аврам па Лотове кћери баш огрешили о њих?

Теорија завере је по мени пре одговор Јрвреја тад није постојала Тора није се знао закон!
Ноје је имао завет са Богом и сасвим сигурно да је нешто на њега пренето као оца свих људи.

pa sta da ih gledam kako se smeskaju da bi rekli isto sto i ja? mastaju o big bubiz
ja mislio ozbiljno o gnostizmima sa raznih meridijana, a ne na te seksualne aluzioniste
То је Барт овде мада на једном месту тумачи симболе у Томином Јеванђељу Хајсер је детаљан да можеш свуда препознати елементе тога ако ти се укаже.

Јбга ове емисије ипак нису попкорн или нетфликс.

Иначе гностици су били оргијаши јер су у њиховом сисему политеизма имаш божанство на врху трона а сви остали долазе у обзир баханалије , Дионисове оргије , шта год затреба само да је весело и да им је добро и да су они у јединством са свевишњим знањем до којег долазе преко посредника мидлмена.
Па сад ако је проблем нероткиња питамо Баха да пита неког горе па онда оргије па ако не роди онда свевишња сила и даље не дозвољава.
Отприлике данашње елитистичке интерне религије црпе корење одатле.

Чекај пре овога си рекао да не признајеш дуалност
ne, vec sam rekao da se dualizmima sluzi i jovanovo jevendjelje, aludirajuci na gnosticizam od pre Hrista, da udjemo u ti problematiki dobro vs zlo, a kroz jevandjelje svetlost-tama, pa sam cak i pozdravio da krenemo u kumranske svitke i rat sinova svetla protiv sinova tame, jel to je ta terminologija. ali opet ne znaci da smo gnosticari, samo delimo istu terminologiju
да и зло долази од истог Бога?
jok nego ce da vrsljaju andjeli i konjanici laznog otkrivenja [pobegao si sa ZAHARIJOG tumacenja i knj, o JOVU ko obilazi zemlju], da ubija djavo dok se ne naubija koliko hoce, i zlotvori? ko ga je ovlastio ako je Hristova sva vlast,. zasto klazete eufemisticki "s bozijim dopustenjem", kada cete se zaustaviti?
moras da ispratis kako i zasto smo dosli u ovu situaciju i problem, odakle eufemizam "s bozijim dopustenjem" itd? ne, ja se ne sluzim eufemizmima, smeta mi to sa "bozijim dopustenjem", a ti moras da se vratis na:
  • 5. Mojsijeva 32,31-40... Jer stena njihova nije kao naša stena, neprijatelji naši neka budu sudije. Jer je čokot njihov od čokota sodomskoga i iz polja gomorskoga, groždje je njihovo groždje otrovno, puca su mu gorka. Vino je njihovo otrov zmajevski, i ljuti jed aspidin. Nije li to sakriveno kod mene, zapečaćeno u riznicama mojim? Moja je osveta i plata,... Vidite sada da sam ja, ja saam, i da nema Boga osim mene. Ja ubijam i oživljujem, ranim i isceljujem, i nema nikoga ko bi izbavio iz ruke moje. Jer podižem k nebu ruku svoju i kažem: ja sam živ doveka.
Citat Mojsijevog prorokovanja, iznad, o neprijateljima sudijama, sodomskom čokotu, otrovnom i gorkom groždju, onome što je zaista zapečaćeno, čija je osveta i plata, ko jedini oživljuje i ubija, te ranjava i isceljuje, jasno raskrinkava lažno otkrivenje kao npr.:
OTK 6,8, gde jahaču imena smrt neko dade da ubija nad četvrtinom zemlje
OTK. 8,11, gde se umire od gorkih voda; opširnije...
OTK. 10,4, gde ne znamo šta je čuo, jer to nije ni napisao, već je zapečatio pisac OTK.
OTK. 10,9-11,1 gde pokrade stihove Jezekilja 3,1-3, po kojima on sam sebe predstavi Sinom čovečijim, pridoda zagorčavanje utrobe svoje, rekoše mu da treba nanovo da prorokuje, te se lati brljavljenja po stihu Jezekilja 40,3 itd.
OTK. 11,8-11, sodomski grad gde je i gospod od dva svedoka, * GOSPOD NJIHOV, kako reče pisac OTK., bio raspet, u kome i njih dvojicu ubi zver iz bezdana, zbog čeha se raduju stanovnici zemlje, jer ih njih dvojica mučiše, posle čega udje u ta dva duh života od boga, te stadoše na noge. (* PO PREVODU SINODA SPC)
OTK. 13,3 gde se jedna od glava zveri smrtno ranjena izlečila.

ne, vec sam rekao da se dualizmima sluzi i jovanovo jevendjelje, aludirajuci na gnosticizam od pre Hrista, da udjemo u ti problematiki dobro vs zlo, a kroz jevandjelje svetlost-tama, pa sam cak i pozdravio da krenemo u kumranske svitke i rat sinova svetla protiv sinova tame, jel to je ta terminologija. ali opet ne znaci da smo gnosticari, samo delimo istu terminologiju

jok nego ce da vrsljaju andjeli laznog otkrivenja, da ubija djavo dok se ne naubija koliko hoce, i zlotvori? ko ga je ovlastio ako je Hristova sva vlast,. zasto klazete eufemisticki "s bozijim dopustenjem", kada cete se zaustaviti?
moras da ispratis kako i zasto smo dosli u ovu situaciju i problem, odakle eufemiazam "s bozijim dopustenjem" itd? ne, ja se ne sluzim eufemizmima, smeta mi to sa "bozijim dopustenjem", a ti moras da se vratis na:
  • 5. Mojsijeva 32,31-40... Jer stena njihova nije kao naša stena, neprijatelji naši neka budu sudije. Jer je čokot njihov od čokota sodomskoga i iz polja gomorskoga, groždje je njihovo groždje otrovno, puca su mu gorka. Vino je njihovo otrov zmajevski, i ljuti jed aspidin. Nije li to sakriveno kod mene, zapečaćeno u riznicama mojim? Moja je osveta i plata,... Vidite sada da sam ja, ja saam, i da nema Boga osim mene. Ja ubijam i oživljujem, ranim i isceljujem, i nema nikoga ko bi izbavio iz ruke moje. Jer podižem k nebu ruku svoju i kažem: ja sam živ doveka.
Citat Mojsijevog prorokovanja, iznad, o neprijateljima sudijama, sodomskom čokotu, otrovnom i gorkom groždju, onome što je zaista zapečaćeno, čija je osveta i plata, ko jedini oživljuje i ubija, te ranjava i isceljuje, jasno raskrinkava lažno otkrivenje kao npr.:
OTK 6,8, gde jahaču imena smrt neko dade da ubija nad četvrtinom zemlje
OTK. 8,11, gde se umire od gorkih voda; opširnije...
OTK. 10,4, gde ne znamo šta je čuo, jer to nije ni napisao, već je zapečatio pisac OTK.
OTK. 10,9-11,1 gde pokrade stihove Jezekilja 3,1-3, po kojima on sam sebe predstavi Sinom čovečijim, pridoda zagorčavanje utrobe svoje, rekoše mu da treba nanovo da prorokuje, te se lati brljavljenja po stihu Jezekilja 40,3 itd.
OTK. 11,8-11, sodomski grad gde je i gospod od dva svedoka, * GOSPOD NJIHOV, kako reče pisac OTK., bio raspet, u kome i njih dvojicu ubi zver iz bezdana, zbog čeha se raduju stanovnici zemlje, jer ih njih dvojica mučiše, posle čega udje u ta dva duh života od boga, te stadoše na noge. (* PO PREVODU SINODA SPC)
OTK. 13,3 gde se jedna od glava zveri smrtno ranjena izlečila.
Па нису гностици дуалисти већ пагани класични пресвучени у ново рухо и еманциповани новим идејама о популарним пантенонима и боговима и трендовима и идејама.
Дакле у римском периоду није био екклузивитет ништа Митри , императору , Јахвеу ако има каква оргија и позван је у фино друштво где се нуди ексклузива онда је тамо.

pa to i pričam, težnja ka idealu. jel možeš biti savršen? ne možeš, a jel možeš da težiš? možeš
pa taj Bog koji je savrsen kome tezim je apsolutno dobro, ali ti odbijas da NJEGA bas verujes, hteo bi neke paganske, staroslovenske i sl. - tj. domace, a ovaj kazes da je stranac, ja pravo da ti kazem nisam tako razmisljao, jel Hristos neke nacije ili nije, i koje je

drvo saznanja dobra i zla ti je osnova gnosticizma, pa kaze, ali ti slabo citas samo gledas videe, a ja stvarno ne mogu da stignem. jer to su sati i sati videa, davincijev kod cu garant da preskocim:

Dualizam je zajednička oznaka gnosticizma,... https://hr.wikipedia.org/wiki/Gnosticizam
Јао ово је тако дебилно на википедији о ком монотеизму причамо ? Где ?
Дакле Бог и божији синови и и синови Бога и свети дух и небеска хиерархија свуда.

Онда кад каже да створимо човека по свом обличју?
То причају Јахве Исус и Свети Дух! Они су једно и причају сами са собом!

Овде у јудаизму Метатрон косач земља њива у ствари Енох али ту је и Илајџа па се код Исуса појављују Мојсије и Илија.
Онда апостоли да направимо три сенице за Илију Мојсија и учитеља.
Онда облак загрми ово је мој син њега слушајте он ми је по вољи!

Онда се препадоше и падоше на колена.

Онда има и Алах Метатрона Џибријела па је са послаником у множини без посланика у једнини .

Но и даље не пише какве везе има дуализам са гностицизмом?

Имаш светлост и таму дух и воду...и то је гностицизам?
дух и материја.

drvo saznanja dobra i zla ti je osnova gnosticizma, pa kaze, ali ti slabo citas samo gledas videe, a ja stvarno ne mogu da stignem. jer to su sati i sati videa, davincijev kod cu garant da preskocim:

Dualizam je zajednička oznaka gnosticizma,... https://hr.wikipedia.org/wiki/Gnosticizam
Ајде прочитај нешто о гностивиму или одгледај клип који сам ти поставио

Имаш светлост и таму дух и воду...и то је гностицизам?
jel ti mozes da shvatis da gnosticizam nisu ni rimske bahanalije, ni rugalastvo pseudohriscanskih sekti?
дух и материја.
ja sam tek sada shvatio tvoju logiku, da ti mnozinom pobijas dualizme, brojeci unatraske
Но и даље не пише какве везе има дуализам са гностицизмом?
heh, pa ne mislis valjda da cu ja da da te ucim gnozi?
ja sam mislio da vidimo koliko znas, pa da ti pokazem sta je pogresno u njoj, ali ispostavilo se...ccc
pa ti tvrdis da gnoze nema do tamo nag hamadija, tominog jevandjelja ili bahanalija u rimu? kao odakle dualizmi, sve mnogobosci

jel ti mozes da shvatis da gnosticizam nisu ni rimske bahanalije, ni rugalastvo pseudohriscanskih sekti?

ja sam tek sada shvatio tvoju logiku, da ti mnozinom pobijas dualizme, brojeci unatraske

heh, pa ne mislis valjda da cu ja da da te ucim gnozi?
ja sam mislio da vidimo koliko znas, pa da ti pokazem sta je pogresno u njoj, ali ispostavilo se...ccc

pa ti tvrdis da gnoze nema do tamo nag hamadija, tominog jevandjelja ili bahanalija u rimu? kao odakle dualizmi, sve mnogobosci

Не хајде објасни ми молим те и постави ми клипове које сам ти поставио да поново погледам па ћу ти рећи шта је.
Само схвати једну ствар библикал сколари нису школовани на википедији.
Википедија је само енциклопедија са много много грешки. Не признаје се као извор док се не погледа фуснота ко стоји иза те тврдње.
Тек онда је можеш користити као извор
Међутим ја видим да ти апсолутно ниси нити један клип одгледао.

Poslednja izmena:
Не хајде објасни ми молим те и постави ми клипове које сам ти поставио да поново погледам па ћу ти рећи шта је.
Само схвати једну ствар библикал сколари нису школовани на википедији.
Википедија је само енциклопедија са много много грешки. Не признаје се као извор док се не погледа фуснота ко стоји иза те тврдње.
Тек онда је можеш користити као извор
pa nije biblija izvor gnoze, samo se pojmovno ukrsta, kao i starogrcka filozofija, kao i vanbiblijski nag hamadi, itd
uzmes neki recnik prvo, pa proveris ne gresis li mozda
Википедија
nju sam ti ubacio jer si u startu odbacio dualizam, samo nisam ukapirao kako razmisljas do sada, mnogobostvo, mnozenstvo itd
pa onda ja tebi da predajem sta sam cuo.video?
nema veze biblijski skolaru, vec smo prekinuli kod zaharije, pa kod jova - ko obilazi zemlju... nije nam gnoza o glavu

pravilo je ovakvo - ko daje video taj mora i da ga reklamira, ti meni odrzi lekciju na brzinu
jes wiki ne valja :mrgreen: https://en.wikipedia.org/wiki/Gnosis

vise citaj, manje gledaj videe

nag hamadi, o tominom da gledam? pa nisam lud, ja sam procito to, i video o cemu se radi, dao sam ti na brzinu moju analizu tominog jevandjelja, zasto bi me zanimalo sada da gledam neki video, dva tipa koja se smeskaju?
kumranski su okey, nag nage zenske, to ti pustis video pa seksas, zato ti neces nista da citas

juce ona dva videa, pa prvih 10-20 minuta sam odgledao, sta treba da gledam sate? video,. cuo o cemu se radi i cao.
onaj video koji mi je odrzao paznju ceo sat, taj sam i pohvalio, i prepricao ponesto sta sam naucio

sredinom nedelje se vracam na posao, ni ovoliko necu da imam vremena za videe

Poslednja izmena:
nag hamadi, o tominom da gledam? pa nisam lud, ja sam procito to, i video o cemu se radi, dao sam ti na brzinu moju analizu tominog jevandjelja, zasto bi me zanimalo sada da gledam neki video, dva tipa koja se smeskaju?
kumranski su okey, nag nage zenske, to ti pustis video pa seksas, zato ti neces nista da citas

juce ona dva videa, pa prvih 10-20 minuta sam odgledao, sta treba da gledam sate? video,. cuo o cemu se radi i cao.
onaj video koji mi je odrzao paznju ceo sat, taj sam i pohvalio, i prepricao ponesto sta sam naucio

sredinom nedelje se vracam na posao, ni ovoliko necu da imam vremena za videe
Штета што не читаш више од два реда онога што сам поставиш нити гледаш дуже од два минута.
Не губи време читај викепидеју.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gnosis

Screenshot_2024_1021_022810_com.krstarica.krstarica.png

Poslednja izmena:
Штета што не читаш више од два реда онога што сам поставиш нити гледаш дуже од два минута.
Не губи време читај викепидеју.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gnosis

Pogledajte prilog 1629342
to ti je hriscanski gnosticizam van i unutar scriptural, rekoh ti za drvo saznanja dobra i zla, a samo sam ti skrenuo paznju da je judeo i hriscanstvo pozajmilo helenisticki pojam gnozu, ali da je besmisleno misliti da je tada pocetak gnosticizma https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dualism_in_cosmology
ne propusti i https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mandaeism

to ti je hriscanski gnosticizam van i unutar scriptural, rekoh ti za drvo saznanja dobra i zla, a samo sam ti skrenuo paznju da je judeo i hriscanstvo pozajmilo helenisticki pojam gnozu, ali da je besmisleno misliti da je tada pocetak gnosticizma https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dualism_in_cosmology
ne propusti i https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mandaeism
Хвала пређи два реда лаку ноћ.
Screenshot_2024_1021_025401_com.krstarica.krstarica.png

У случају да не знаш енглески.

Screenshot_2024_1021_030201.png

Поздрав било ми је мило ем драго.

Хвала пређи два реда лаку ноћ.
kao da je usao duh naseg zilota u tebe, samo razmisli koliko ove bljuvotine mogu da budu utemeljene, i zasto bi prihvatao esene, a ove odbacivao?
druga stvar, 17, ili 13 vek kada su otkriveni? znaci neko laze

When they were first discovered by Europeans in the 17th century, and it was found that they were neither Catholics nor Protestants but that they made much of baptism and honoured John the Baptist, they were called Christians of St John, in the belief that they were a direct survival of the Baptist's disciples. Further research, however, made it quite clear that they were not Christians or Jews at all, in any ordinary sense of the word. They regard 'Jesus Messiah' as a false prophet, and 'the Holy Spirit' as a female demon, and they denounce the Jews and all their ways.
---------------------------------------
Oko 1290, dominikanac iz Toskane, Ricoldo da Montecroce, bio je u Mesopotamiji, gde se susreo mandejce. Opisao ih je kao ljude koji preziru Abrahama, obožavaju Jovana, "žive samo u blizini reka u pustinji, i koji se peru danju i noću, da ne budu osuđeni od Boga."[7]
---------------------------------------
Some scholars take the view that Mandaeism is older and dates back to pre-Christian times.[35] Mandaeans claim that their religion predates Judaism, Christianity and Islam,[36] and believe that they are the direct descendants of Shem, Noah's son.[37]: 186  They also believe that they are the direct descendants of John the Baptist's original Nasoraean Mandaean disciples in Jerusalem.[32]: vi, ix 
=============
imajuci sve u vidu, i tvoje raspitivanje za gnostike, njih sam naveo kao primer kao dokaz da ima gnostika van hriscanstva, kako je krenulo sad ce mene neko da etiketira da sam njihov, jer se ponegde poklapamo, rekoh - ponovih jevandjelje - krstitelj je poslednji prorok

1. „The Mandaeans: True descendents of ancient Babylonians”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-09. Pristupljeno 2011-03-18.
  2. Lupieri, Edmondo (2001). The Mandaeans: The Last Gnostics. Grand Rapids, MI: Eerdmans, pg. 116.

Poslednja izmena:
Поздрав било ми је мило ем драго.
samo mi odgovori za esene koje priznajes, a sada se jogunis:
https://web.archive.org/web/20110612184047/http://www.askwhy.co.uk/christianity/0255Mandaeans.php
Sabians, baptizers, identified with the Mandæans, believed “there is no God but God”, like the band of Galileans and later the Christians. Mandæans say Jesus is a false messiah, but the true one was Enosh-Uthra, the “good man”, John the Baptist, who came in the days of Pilate, healed the sick, gave sight to the blind, and raised the dead. So, John does the same miracles as Jesus, contrary to the fourth gospel—“John did no miracle”. In Christian tradition, miracles are reserved for Jesus and baptism for John, though Christ did baptize. In Mandæan tradition, John does both, and looks much like the gospel Jesus. It makes sense. As successive Essene Nesiim, John and Jesus had similar characteristics particularly healing Jewish apostates, and so were mixed up. Enosh-Uthra taught a dualism of truth and error, light and darkness, and life and fiery death, Essene teaching. After unmasking Christ, who was crucified, He ascended to the Abode of Truth, but will return at the End.

pogledaj, nadji zamerku umesto sto nam se potura tomino ljigavo lazno kao gnosticko
The Messenger of Light.

Poslednja izmena:
In some Gnostic systems, the supreme being is known as the Monad, the One, the Absolute, Aiōn Teleos (the Perfect Aeon, αἰών τέλεος), ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Monad_(Gnosticism)
Монада је монархија без ничега изнад ње. То је онај који постоји као Бог и Отац свега, онај невидљиви који је изнад свега, који постоји као нетрулежност, која је у чистој светлости у коју ниједно око не може погледати. „Он је невидљиви Дух, о коме није у реду мислити о њему као о богу или нечем сличном. Јер он је више од бога, јер нема ничега изнад њега, јер нико над њим не господари...

zar nije?

Монада је монархија без ничега изнад ње. То је онај који постоји као Бог и Отац свега, онај невидљиви који је изнад свега, који постоји као нетрулежност, која је у чистој светлости у коју ниједно око не може погледати. „Он је невидљиви Дух, о коме није у реду мислити о њему као о богу или нечем сличном. Јер он је више од бога, јер нема ничега изнад њега, јер нико над њим не господари...

zar nije?
pa, da kao apsolutni monarh, ili apsolutno dobro, moze i kao jedini bog koji ni sa kim ne deli vlast itd
ja sam skrenuo sa teme jer smo se dotakli dualizama i gnoze [on ni ovo dvoje ne povezuje], pa sam samo na tvoju temu nadovezujuci i Krstitelja ubacio mandejce i pitao ovoga biblijskog studenta, zasto ne bismo njih analizirali, a analiziramo Esene kao da je Jovan krstitelj njihov, ako ga ovi svojataju?
njegovo stanoviste koje je kopiorao iznad, tj postavka za tebe, je da gnoza pripada i pocinje u 2. veku, kraj. 1. kao teoretsko znanje nasuprot prakticnom hriscanstvu koje se siri, ali vidis da nije sveznalica htela dalje da se upusti samnom.

dakle hriscani imaju cuda, i vera se siri prakticno, i onda hrsc. GNOSTICARI navodno njima pariraju sa nekim kao teoretskim "znanjem", a jos za vreme apostola Pavla bivaju odbaceni - to je postavka stvari koju @NickFreak nama daje, a moja postavka je da je gnoza mnogo siri pojam, a ovo ne negiram samo pokazujem stanoviste

mandejci su inace jako zanimljivi, vidis da im je Krstitelj preuzeo Hristova cuda, plus oni imaju po 4 imena, plus... zamenili su Isusa sa Jovanom, to je teorija

Poslednja izmena:
pa, da kao apsolutni monarh, ili apsolutno dobro, moze i kao jedini bog koji ni sa kim ne deli vlast itd
ja sam skrenuo sa teme jer smo se dotakli dualizama i gnoze [on ni ovo dvoje ne povezuje], pa sam samo na tvoju temu nadovezujuci i Krstitelja ubacio mandejce i pitao ovoga biblijskog studenta, zasto ne bismo njih analizirali, a analiziramo Esene kao da je Jovan krstitelj njihov, ako ga ovi svojataju?
njegovo stanoviste koje je kopiorao iznad, tj postavka za tebe, je da gnoza pripada i pocinje u 2. veku, kraj. 1. kao teoretsko znanje nasuprot prakticnom hriscanstvu koje se siri, ali vidis da nije sveznalica htela dalje da se upusti samnom.

dakle hriscani imaju cuda, i vera se siri prakticno, i onda hrsc. GNOSTICARI navodno njima pariraju sa nekim kao teoretskim "znanjem", a jos za vreme apostola Pavla bivaju odbaceni - to je postavka stvari koju @NickFreak nama daje, a moja postavka je da je gnoza mnogo siri pojam, a ovo ne negiram samo pokazujem stanoviste

mandejci su inace jako zanimljivi, vidis da im je Krstitelj preuzeo Hristova cuda, plus oni imaju po 4 imena, plus... zamenili su Isusa sa Jovanom, to je teorija
Слажем се !
Screenshot_2024_1021_161623_com.krstarica.krstarica.png

Подесебно због овог!
Screenshot_2024_1021_030201.png

Где полако долазимо да није реч о Откровењу већ о нечему сасвим другом.

Дакле написао сам ти ово.
Сложио си се!
Међутим иако на мало исказане искрене препоруке и савета пријатељских показао си "крваве зубе" сад пошто те је срамота крвавих зуба ниси се покајао! Већ те је срамота што те је неко прозрео а не због дела свога!!!линкујеш и покушаваш да ми скренеш пажњу са неким вики ала викиликс програмом 1. клип који сам поставио саджи више информација и вреднодти од овога што пишеш и копираш са википедије на 10 тема.
Не можеш се осветити на тако примитивсн начин немој ме линковати јер ћеш бити заблокиран!

Back