Isus i apostoli

Нисам ли изабрао дванаесторицу од вас, а један од вас је ђаво
Juda je zbunjeni nacionalista koji hoće izručenjem Isusa sudu da isprovocira Isusa da podigne ustanak....u njega ulazi đavo u vreme poslednje večere..ne može đavo da uđe u đavola

Luka 22,3A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji bješe jedan od dvanaestorice.

Petar je đavo :p
Matej 16,23A on obrnuvši reče Petru: idi od mene sotono; ti si mi sablazan; jer ne misliš što je Božije nego ljudsko.

Juda je zbunjeni nacionalista koji hoće izručenjem Isusa sudu da isprovocira Isusa da podigne ustanak....u njega ulazi đavo u vreme poslednje večere..ne može đavo da uđe u đavola

Luka 22,3A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji bješe jedan od dvanaestorice.

Petar je đavo :p
Matej 16,23A on obrnuvši reče Petru: idi od mene sotono; ti si mi sablazan; jer ne misliš što je Božije nego ljudsko.
što ja to tumačim da nikakav đavo ne postoji već tzv đavolske pomisli i dela.

indikativno je i to da već znajući koga je birao zašto je rekao "ko izda sina čovečijeg bolje da se nije ni rodio"
sve mi liči na žrtvenog jarca.
petru kaže sotono , sotona u prevodu znači protivnik i on je protivno isusovom planu govorio.

Ps 41:9 - "Pa i prijatelj moj, u koga sam se uzdao, koji je jeo kruh moj, podiže na me petu."
Zah 11:12,13 - "Tada sam im rekao: "Ako vam je drago, dajte mi plaću; ako li nije, onda pustite! Oni mi platiše trideset šekela kao plaću. Tada mi reče Gospod: "Baci je u hramsku blagajnu, tu sjajnu plaću, kojom me procijeniše! I uzeo sam tih trideset šekela i bacio I ih u blagajnu u kući Gospodnjoj."

pa ne znam, čitam kako piše
Па ок него да би неко тачно одговорио морао би знати тачно на шта дакле 3 јеванђеља не говоре то у 4 је 1 од 12 ђаво.
Како год моје мишљење да у та 4 има много. Али да су многа избацили. Наравно не мислим само на гностичка већ сам сигуран да има још добрих. заправо их укупно има око 30.
Проблем је што је теологија морала да се усклади са империјом у 4. веку.
Ту нема места за нешто што би водило у анархију или било какво одбацивање царског ауторитета и политике и сама црква се укључује у то.
Са тим у складу кажем да су нека избачена иако нису била гностичка можда али нису била идеолошки прихватљива за концепт цркве у империји која их је убијала и прогонила 300 година и сад су они њена легитимна црква.

Па ок него да би неко тачно одговорио морао би знати тачно на шта дакле 3 јеванђеља не говоре то у 4 је 1 од 12 ђаво.
Како год моје мишљење да у та 4 има много. Али да су многа избацили. Наравно не мислим само на гностичка већ сам сигуран да има још добрих. заправо их укупно има око 30.
Проблем је што је теологија морала да се усклади са империјом у 4. веку.
Ту нема места за нешто што би водило у анархију или било какво одбацивање царског ауторитета и политике и сама црква се укључује у то.
Са тим у складу кажем да су нека избачена иако нису била гностичка можда али нису била идеолошки прихватљива за концепт цркве у империји која их је убијала и прогонила 300 година и сад су они њена легитимна црква.
i ova tri moglo je samo jedno ali valjda je bila poenta kako su suštinski ista sa različitim formama i navodno ti evanđelista kada su pisali nisu bili u kontaktu. međutim kažu da je markovo prvo koji se u stvari zove jovan pa se i tu postavlja pitanje da nije on onaj jovan koji je napisao i četvrto.
neki teoretičari tvrde da oni i nisu autori već je po njihovoj priči pisano.

ali imamo to što imamo i tu šta piše o tome komentarišemo

što ja to tumačim da nikakav đavo ne postoji već tzv đavolske pomisli i dela.

indikativno je i to da već znajući koga je birao zašto je rekao "ko izda sina čovečijeg bolje da se nije ni rodio"
sve mi liči na žrtvenog jarca.
petru kaže sotono , sotona u prevodu znači protivnik i on je protivno isusovom planu govorio.
Сотона значи Диаволос односно Ђаво односно онај који обмањује, обмањивач. Лажа и отац лажи.

https://biblehub.com/greek/1228.htm

Нико није жртвени јарац већ је Јуда сам пристао и изабрао свој пут. Нико га није наговарао на то.

Сотона значи Диаволос односно Ђаво односно онај који обмањује, обмањивач. Лажа и отац лажи.

https://biblehub.com/greek/1228.htm

Нико није жртвени јарац већ је Јуда сам пристао и изабрао свој пут. Нико га није наговарао на то.
hebr. שָּׂטָן‎‎ satan - neprijatelj, protivnik, tužitelj

ako je znao koga birao zašto je izabrao judu
ili nije znao?

Зато што се Јуда преумио због среброљубља...

Јуда је прво волео Христа, али га је љубав ка новцу охладила кад је чуо проповед о скромном задовољству које треба да имамо када имамо само основне ствари... хлеб и одећу...

Пошто је био материјалиста који воли луксуз (јер је пре тога живео на Иродовом двору у бахатом богаћењу), одлучио је да издајом увећа себи приходе, које је Бог сматрао непотребним за његове ученике

Бог је све знао унапред, али је и све урадио унапред да Јуда не пређе са Богољубља на среброљубље...

Дао му је да буде благајник, што је овај користио за поткрадање и гомилање пара, није га никад јавно разобличавао за лоповлук, већ га је до краја, тим метафоричким питањима терао да се покаје у себи...

Грчки
diabolos: slanderous, accusing falsely​
Original Word: διάβολος, ον
Part of Speech: Adjective
Transliteration: diabolos
Phonetic Spelling: (dee-ab'-ol-os)
Definition: slanderous, accusing falsely
ili nije znao?
Бог зна последице нашег слободног избора.
Како Бог може нешто да не зна ?

Сотона значи Диаволос односно Ђаво односно онај који обмањује, обмањивач. Лажа и отац лажи
Грчки
diabolos: slanderous, accusing falsely
Original Word: διάβολος, ον
Part of Speech
sotona ne znači đavo
sotona je protivnik a đavo zli bog, zao duh, nepomajnik, beštija...

Бог зна последице нашег слободног избора.
Како Бог може нешто да не зна ?
znači planski je izabrao judu. zašto onda kaže "bolje da se nije rodio"
šta je to nego žrtveni jarac?

sotona ne znači đavo
sotona je protivnik a đavo zli bog, zao duh, nepomajnik, beštija...
Значи.
https://en.wikipedia.org/wiki/Satan
Satan,[a] also known as the Devil,[b
In many cases, the translators of the Septuagint, the pre-Christian translation of the Hebrew Bible into ancient Greek, chose to render the Hebrew word sâtan as the Greek word διάβολος (diábolos), meaning "opponent" or "accuser".[3][2] This is the root of the modern English word Devil.[2][4] Both the words satanas and diábolos are used interchangeably in the New Testament and in later Christian writings.[2] The Pauline epistles and the Gospel of Mark both use the word satanas more frequently than diábolos,[2][5] but the Gospel of Matthew uses the word diábolos more frequently and so do the Church Fathers Justin Martyr, Irenaeus, and Origen.[2]

ria to ima samo u avramovskim religijama i nigde više i možeš mi postavljati hiljade sajtova promeniti neće da je đavo sasvim nešto drugo.
u bibliji zvezda danica je i Isus i sotona, jer su obojica lučonoše (svetlonoše) , a đavo je đavo, po definiciji on je uvek mračan, htonsko božanstvo

Back