Веома је индикативно за вашу стручност да не правите разлику између турског и туркијског. Али ово је разумљиво. А ко су први на Балкану - да ли Срби или Бугари, нигде нисам разговарао о овој теми.
Историјски се сви турски народи називају Турцима.
Та разлика је почела да се прави после 1920-их година да се појам "турски" не би доводио у везу са Анадолским Турцима, који и нису прави Турци.
Али ја овде и не говорим о Анадолцима па нема потребе цепидлачити.
А да су Срби живели пре Бугара на Балкану и то је тачно, као и да су Бугари од наших српских предака узели језик.
Да Бугари нису узели језик од наших предака, ви бисте господине данас говорили неким турским језком, можда сличним гагауском.
Ваљда разумете због чега Србо-Словени не желе да се именују по неком турском племену из раног средњег века, које данас и не постоји и због чега је тај етнички турски идентитет, који ви намећете, стран и туђ нашем српско-словенском менталном склопу.
На овом видео се нигде не спомиње ко је убио Делчева, а још мање да је то био Бугарин. Да ли је Делчев издан, може се само нагађати. Ову „унуку“ добро знамо. Она је Делчева праунука колико и ја ваш стриц. Васко Ефтов је последња особа од које можете научити неке истине.
То око Делчева и Ботева је био мали екскурс, ко је убио Делчева знате ви и сами сигурно боље од мене, мада је то непопуларна тема у бугарско-бугарашким круговима. Углавном Делчев није ни прва а ни последња жртва интерних обрачуна у бугарском револуционарном покрету.
Док дајете изјаве - очекује се да наведете бар неке чињенице и документе - ево званичне српске државне карте, коју је први пут издао 1821. године ваш државни секретар и Обреновићев саветник, Димитрије Давидовић. Па сад ми реците, на чијој су територији Ниш и Пирот? И да ли на карте постоји територија означена као Бугарска? Врло је сумњиво да само српска историографија тврди да су Ниш и Лесковац ослобођени. Међутим, руска историографија показује друге доказе, наиме да Срби уопште нису заузели Ниш јер су изгубили битку на Чегру 1809. Ни немачки ни британски извори нису потврдили српске тврдње. Карте из тог времена показују да је Ниш остао ван подручја устанка.
Драги господине, морате разумети да револуционарна Србија није имала много писмених људи, да су наука и школство у Србији били тек у повоју, да Д.Давидовић није био етнограф, етнолог, антрополог а ни лингвистичар/језикословац те да не можете у 21-ом веку махати неком мапом из 1820-их година као некаквим "доказом".
Сасвим сам сигуран да Давидовић није обилазио пределе данашње југоисточне Србије и западне Бугарске и скупљао податке, анкетирао становништво на терену итд. те је наведена мапа израз тадашњих политичких схватања. Бугарска 1820 није постојала ни као политичко-административна територија а ни као етнографска целина. Давидовић је комотно могао ту да стави и назив Јапан уместо Бугарска, имало би исту научну вредност.
Битка на Чегру је била 1809, овде се ради о привремено ослобођеној територији 1807 до 1809, на којој су дејствовали српски устаници Илија Стреља, Сава Дедобарац и Цветко Врановачки, о спаљивању манастира св. Димитрија, Дивљана код Беле Паланке 1809, а и то све опет нема никакве везе са Бугарима и Бугарском.
Бугари су морали да сачекају Георгија Раковског (правог презимена Поповић), Васила Левског и Христа Ботева, као и стварање 2 легије у Србији, да би почели револуционарну делатност. А ви наравно знате и шта је потписано у Букурешту 1867.