ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drzave nisu nista drugo nego podjele teritorije izmedju nekolicine koji vladaju planetom.Drzava nastaje samo zato sto je neka struktura ljudi dovoljno establirala na odredjenoj teritoriji te je iz pohlepe ista struktura ljudi odlucila da postane vladajuca i da zbaci do tada vladajucu strukturu.Ako je Bog rekao kako treba da se vodi drzava onda je granice drzave trebao utvrditi prirodnim zakonima a ne ostaviti da te granice utvrdjuju i mjenjaju ljudi.Zbog drzavni granica i postoje ratovi,neravnopravna drustva (ljudi u americi zbog bogatstva nemaju ista prava kao ljudi u africi),izrabljivanja itd.Interesantno je da bog podrzava drzavnu strukturu.
Eh, ti si daleko otisao. Pa kao da se Bog mnogo pita u svetu gde smo izabrali da sluzimo Sotoni. Pa Bog nam samo udovoljava...da se On pita, tacnije da Mu mi dopustamo da se On pita druga bi pesma bila, ovako, mi smo ti koji ''znamo sta je najbolje'', mi smo ''najpametniji'' i radimo po kako mislimo da je najbolje. Ako zelis da zivis po Bozjoj volji, uzmi krst i sledi Ga.
Dakle, ljudi su ti koji odlucuju da li ce da postuju Boga ili Sotonu, bar ovaj kratak zivot koji imaju,...Bog im je predlozio sta je za njih najbolje na njima je da izaberu.

....................
Da ti objasnjavam ocigledne i toliko jasne stvari, mislim da bi bilo previse uzaludno s obzirom da ih sam nisi uvideo.

ni tebi nisu jasne neke stvari ali si ih vec upamtio napamet pa vise ni ne razmisljas o njima. prihvatio si sve nelogicnosti i prestao da postavljas pitanja. uzimas sve zdravo za gotovo bez da porazmislis i probas da sagledas iz neke druge perspektive...
ti si sebi zacrtao da bez boga ne mozes i da ti je ideja o bogu jedina vodilja. to je sasvim ok. kome bas treba bog - neka 'ga pronadje' i zivi po zakonima za koje misli da su bozji.
dakle - nije problem sto si vernik - problem je sto 'satanizujes' one koji to nisu.
problem je sto su vas tako naucili i sto nastavljaju da vas uce netoleranciji i netrpeljivosti prema drugima.
budi vernik za sebe ako vec imas potrebu i prestani da etiketiras druge....

Drizzt,
ako ti ne verujes u Boga mozes li da das jedno racinalono objasnjenje sto visis na temama koje se time bave?Ja recimo vidim pregrst tema koje se vrte i nikada nisam ni pogledao sta pise na njima jer me interesuju.Znas nema logike,to je kao kada bi orisao na politiku i da tamo stalno pises i kazes ma mene politika ne interesuje.Ko bi ti poverovao ili to uzeo za validan argument,verujem niko.

Drizzt,
ako ti ne verujes u Boga mozes li da das jedno racinalono objasnjenje sto visis na temama koje se time bave?Ja recimo vidim pregrst tema koje se vrte i nikada nisam ni pogledao sta pise na njima jer me interesuju.Znas nema logike,to je kao kada bi orisao na politiku i da tamo stalno pises i kazes ma mene politika ne interesuje.Ko bi ti poverovao ili to uzeo za validan argument,verujem niko.

да ли не верују?
траже потврду о својој сумњи да ипак Бог постоји, само овде неће наћи оно што траже.

Drizzt,

jednostavan je odgovor - zanimljiv mi je uticaj avramskih religija na ljudsku svest (konkrento kada je srbija i okruzenje u pitanju).

stanje postaje alarmantno u srbiji. javljaju se neke nove srBske patriJote, pravoslavni kvazikrstasi i kvazivitezovi, pravoslavlje ili smrt blah blah...dovoljan je jedan amfilohije da dodatno 'motivise' honorarne huligane i nabedjuje horde tinejdzera kako je lincovanje 'razlicitih' pozitivna stvar...

dakle, ne vidim problem u prosecnim vernicima koji veruju da veruju u boga.
problem je u ovima koji svet dele na 'svoje' i na sataniste/nesrbe/nepravoslace/nevernike i ne ustrucavaju se da to isticu a neki bi i da 'lincuju malo'...

ne kazem da je ovo mentalno posrnuce posledica (ne)delovanja spc-a. problemi u srbiji su mnogo dublji i stariji od ovih 10 godina - to je problem visedecenijske sistematske degradacije naseg mentaliteta...pojave poput amfilohija samo koriste situaciju za sopstveno promovisanje...nema ovde ni price o onih vasih 10 zapovesti na kojima mnogi avramovci insistiraju...

Eh, ti si daleko otisao. Pa kao da se Bog mnogo pita u svetu gde smo izabrali da sluzimo Sotoni. Pa Bog nam samo udovoljava...da se On pita, tacnije da Mu mi dopustamo da se On pita druga bi pesma bila, ovako, mi smo ti koji ''znamo sta je najbolje'', mi smo ''najpametniji'' i radimo po kako mislimo da je najbolje. Ako zelis da zivis po Bozjoj volji, uzmi krst i sledi Ga.
Dakle, ljudi su ti koji odlucuju da li ce da postuju Boga ili Sotonu, bar ovaj kratak zivot koji imaju,...Bog im je predlozio sta je za njih najbolje na njima je da izaberu.
Imam osjecaj da je kod vjernika ovako.Sve ono sto je bozije dobro je. Kako to znamo? Pa dobro je, mora biti bozije.A sve ono sto je lose dzavolje je.Kako to znamo?pa lose je, mora biti djavolje.A dok ne znamo da li je dobro ili lose ne znamo ni cije je.Za dogadjaje za koje od dodatni uvjeta koji se jos ne znaju ovisi da li su ti dogadjaji dobri ili losii vidjecemo da li su dzavolji ili boziji.Bog je sustinski izvor dobrote a dzavo je sustinski izvor zla.I dobrota i zlo ulaze u ljude i onda se filtriraju, te od covjeka kao filtra ovisi sta ce se isfiltrirati a sta ce ostati.Onda kazu Bog je stvorio te filtre ali nije proracunao kako ti filtri rade nego ih je podvrgao eksperimentu da vidi kako ce raditi pa da odluci da li su ti filtri ispravni ili neispravni.Znaci li to da je Bogu za odlucivanje potrebno eksperimentalno istrazivanje?Ako nije potrebno zasto onda Bog sve to radi.

Imam osjecaj da je kod vjernika ovako.Sve ono sto je bozije dobro je. Kako to znamo? Pa dobro je, mora biti bozije.A sve ono sto je lose dzavolje je.Kako to znamo?pa lose je, mora biti djavolje.A dok ne znamo da li je dobro ili lose ne znamo ni cije je.Za dogadjaje za koje od dodatni uvjeta koji se jos ne znaju ovisi da li su ti dogadjaji dobri ili losii vidjecemo da li su dzavolji ili boziji.Bog je sustinski izvor dobrote a dzavo je sustinski izvor zla.I dobrota i zlo ulaze u ljude i onda se filtriraju, te od covjeka kao filtra ovisi sta ce se isfiltrirati a sta ce ostati.Onda kazu Bog je stvorio te filtre ali nije proracunao kako ti filtri rade nego ih je podvrgao eksperimentu da vidi kako ce raditi pa da odluci da li su ti filtri ispravni ili neispravni.Znaci li to da je Bogu za odlucivanje potrebno eksperimentalno istrazivanje?Ako nije potrebno zasto onda Bog sve to radi.

Polariziranje nema smisla bilo koje da je vrste.
Bilo bog djavo ili ateizam religija ili duh tjelo ili što ja znam što neće sve da se ispolarizira..

ni tebi nisu jasne neke stvari ali si ih vec upamtio napamet pa vise ni ne razmisljas o njima. prihvatio si sve nelogicnosti i prestao da postavljas pitanja. uzimas sve zdravo za gotovo bez da porazmislis i probas da sagledas iz neke druge perspektive...
ti si sebi zacrtao da bez boga ne mozes i da ti je ideja o bogu jedina vodilja. to je sasvim ok. kome bas treba bog - neka 'ga pronadje' i zivi po zakonima za koje misli da su bozji.
dakle - nije problem sto si vernik - problem je sto 'satanizujes' one koji to nisu.
problem je sto su vas tako naucili i sto nastavljaju da vas uce netoleranciji i netrpeljivosti prema drugima.
budi vernik za sebe ako vec imas potrebu i prestani da etiketiras druge....
Bilo bi lepo da u buduce, kada pocnes sa nekim da vodis diskusiju, vezano za religiju, ili neku drugu temu, da se prethodno malo edukujes i saznas nesto vise...jer logicno da ti je potrebno neko odredjeno predznanje, medjutim ti u raspravu ulazis bez i malo predznanja i javljaju ti se mnoge nelogicnosti i ne uspevas da razumes neke jednostavne stvari,..e sad da se ja zadrzavam na svaki detalj po nekoliko postova mislim da nebi nista postigli....a pritom vidim da te to ni nedotice, vec si stvorio svoju sliku, ma kakva ona bila, i zivi sa njom, ja ti necu smetati.
Dalje, ovo sto ja bezakonike, ljude koji su odvojeni od Boga nazivam satanistima to je moja licna stvar. Ti lepo kazes da ne verujes u nikakvog boga, a ni djavola, tako da ti neki izmisljeni lik nebi trebao doticati.

......................
Dalje, ovo sto ja bezakonike, ljude koji su odvojeni od Boga nazivam satanistima to je moja licna stvar. Ti lepo kazes da ne verujes u nikakvog boga, a ni djavola, tako da ti neki izmisljeni lik nebi trebao doticati.

mene izmisljeni likovi i ne doticu.
znaju da mi zasmetaju njegovi fanovi (sigurno si ovo cesto cuo ali tako je).

sad...ti se zadrzavas samo na etiketiranju...ti kao pojedinac nisi bitan osim sto nesvesno sebe prikazujes u losem svetlu misleci da radis pozitivnu stvar.

videli smo da se javljaju neki ekstremni nazadni pokreti sa amfilohijevim 'blagoslovom' koji se ne bi zadrzavali samo na 'etiketi'...tu nastaje problem. tako to krece...prvo se izvrsi etiketiranje (kao npr. nacisti jevreje) a onda krece bezumlje. nema to vise veze sa religijom...

zasto bi se ti plasio, kako kazes, bezakonika, i imao potrebu da ih etiketiras? da li si ti ugrozen necijim neverovanjem? da li je tvoja vera uzdrmana time? ako si pravi vernik kao sto kazes - ne bi trebalo. u cemu je onda problem? mislis li da je tvom bogu potrebno da neko odlucuje umesto njega ko je satanista a ko je 'njegov'?

A imali smo i izdajnike revolucije i naroda , nazadne ljude kojima je jedini greh bio to sto su zadrzali pravo da veruju u sta oni sami odluce , pa su ti neprijatelji fanaticno proganjani , cesto ubijani , porodice etiketirane ... a sve u ime ateisticke religije i to na drzavnom nivou ,institucionalno . Amfilohije je malo dete prema ateistima od pre 50-60 godina . I sad se oni koji su tako lako ubijali i proganjali plase onih koje su ubijali i proganjali . Naravno , sada ce ce se naci neko "pametan" da mi objasni da ateisti i komunisti nisu isto samo sto tu postoji mali problem - nema nikakve razlike u odnosu prema vernicima i veri i nacinu shvatanja i slike koju imaju o istima , izmedju komunista i danasnjih ateista . Iste parole , iste kvalifikacije , nista se promenilo nije .

Tvorac nas pusta da sami vidimo sta je dobro sta je zlo, i da donesemo odluku. Moje misljenje je da je Tvorac pravican i bezgresan, u tvoje misljenje ne ulazim. To sto su ljudi od Boga i takozvanog djavola napravili razne price i verovanja to me ne dotice. U knjizi u koju ja verujem, u za koju sam siguran da je od Tvorca lepo je sve objasnjeno i nema mesta spekulacijama...tako da koga zanima istina moze je saznati.
Sto se tice filtera, filteri savrseno rade, i ne postoji covek na ovoj planeti koji se moze pravdati da mu je takozvani filter neispravan! Dakle, nema nikakve probe, testa,..ovo gde smo se uvalili smo sami krivi, i snosimo zasluzenu krivicu...mozes se ti buniti do mile volje, ali nista neces postici dok ne razmislis malo glavom.

mene izmisljeni likovi i ne doticu.
znaju da mi zasmetaju njegovi fanovi (sigurno si ovo cesto cuo ali tako je).

sad...ti se zadrzavas samo na etiketiranju...ti kao pojedinac nisi bitan osim sto nesvesno sebe prikazujes u losem svetlu misleci da radis pozitivnu stvar.

videli smo da se javljaju neki ekstremni nazadni pokreti sa amfilohijevim 'blagoslovom' koji se ne bi zadrzavali samo na 'etiketi'...tu nastaje problem. tako to krece...prvo se izvrsi etiketiranje (kao npr. nacisti jevreje) a onda krece bezumlje. nema to vise veze sa religijom...

zasto bi se ti plasio, kako kazes, bezakonika, i imao potrebu da ih etiketiras? da li si ti ugrozen necijim neverovanjem? da li je tvoja vera uzdrmana time? ako si pravi vernik kao sto kazes - ne bi trebalo. u cemu je onda problem? mislis li da je tvom bogu potrebno da neko odlucuje umesto njega ko je satanista a ko je 'njegov'?
To sto sam ja sebe prikazao u losem svetlu u tvojim ocima, jer sam te okarakterisao kao satanistu, mene mnogo ne zanima, jer je to i ocekivano. Dakle, nije me briga kakav sam u ocima satanista, bitno mi je kakav sam u Bozjim ocima.
I neznam po cemu si zakljuci da se plasim ili sta vec od vas? Pa nisam ja taj koji sam ti zalepio etiketu! pa ti si taj koji si je sam sebi zalepio.

A imali smo i izdajnike revolucije i naroda , nazadne ljude kojima je jedini greh bio to sto su zadrzali pravo da veruju u sta oni sami odluce , pa su ti neprijatelji fanaticno proganjani , cesto ubijani , porodice etiketirane ... a sve u ime ateisticke religije i to na drzavnom nivou ,institucionalno . Amfilohije je malo dete prema ateistima od pre 50-60 godina . I sad se oni koji su tako lako ubijali i proganjali plase onih koje su ubijali i proganjali . Naravno , sada ce ce se naci neko "pametan" da mi objasni da ateisti i komunisti nisu isto samo sto tu postoji mali problem - nema nikakve razlike u odnosu prema vernicima i veri i nacinu shvatanja i slike koju imaju o istima , izmedju komunista i danasnjih ateista . Iste parole , iste kvalifikacije , nista se promenilo nije .

nema poente vise tebi pojasnjavati razliku izmedju ateizma i komunizma.

nijedna ideologija ni religija ni neverovanje u bogove nisu garant 'ispravnog ponasanja' ljudi.

danas, evo, mozes da verujes do mile volje i za posledicu imamo parole "pravoslavlje ili smrt" i slicne gluposti. isti ti bi u doba komunizma bili najvece komunjare jer imaju potrebu da se isticu svojim ekstremizmom usled nesposobnosti da se iskazu na pametniji nacin.

amfilohije bi bio isti zlotvor kao i komunjare koje su slale ljude na goli otok. jedina je razlika sto je drzava u praksi ipak, koliko toliko odvojena od crkve pa doticni ne moze da ispuni svoje bizarne zelje.

To sto sam ja sebe prikazao u losem svetlu u tvojim ocima, jer sam te okarakterisao kao satanistu, mene mnogo ne zanima, jer je to i ocekivano. Dakle, nije me briga kakav sam u ocima satanista, bitno mi je kakav sam u Bozjim ocima.
I neznam po cemu si zakljuci da se plasim ili sta vec od vas? Pa nisam ja taj koji sam ti zalepio etiketu! pa ti si taj koji si je sam sebi zalepio.

tvoj mentalni sklop je izvrsio etiketiranje.
ja sebi nisam lepio nista - ja nisam iz te price.

ti, dakle, mislis da cinis bozju volju tako sto ces deliti ljude na one koji su 'tvoji/vasi' i ove druge - sataniste. kao sto sma napisoa ranije - tako to pocinje.
i posle treba da pojasnim svom detetu, koje nece ici na verokvazinauku, zasto ova druga deca dele ljude na 'ispravne' i sataniste...

tvoje poimanje je prvi stepen ka ekstremizmu...sledeca stepenica je pokusaj nasilnog prevaspitavanje neistomisljenika - ovo smo mogli da vidimo na ulicama...

bio jednom jedan lik sa brcicima koji je tako, delio ljude na svoje i one pogresne.

Hrišćanstvo.Hm.Pa to je verovanje u samo jednog nametnutog Boga i njegovog Sina Jevreja Isusa.U bibliji se nigde ne pominje Sloven,Nemac,Grk...nego samo Jevreji.Čitava hronologija događaja se zasniva na rodoslov Jevrejski.U novom zavetu se nameće Isus Hrist kao bogo-čovek koji je lutao po selendrama i pustinjama sa svojim apostolima koji su totalno nepismeni i propovedao neke već ispričane priče.I sad treba da mu se divimo i da ga uzdižemo kao boga.Zašto se spominje samo jedan bog ako se zna da su postojali još neki.A kada su ga razapeli na krst ( zašto su rimljini baš njega na krst raspeli a druge samo na stub) njegovi učenici su se razbežali kao miševi pred mačkom.
Gde je tu mesto Slovenima?Pa mi smo imali svoje bogove Slovenske.
Toliko za sada

petar m je napisao:
A ko kaže da život postoji samo na našoj planeti da ćemo se samo mi spasti?
kraj citata.

Nije u tome poenta nego je poenta u tome da mi vjernici objasne zbog cega su ljudi toliko specijalni za Boga da je on dosao bas nama od toliko planeta da zacne svoga jedinoga sina.

Isto pitanje:a ko kaže da je došao samo nama?:)
Možda je došao i nekim drugim.

Isto pitanje:a ko kaže da je došao samo nama?:)
Možda je došao i nekim drugim.

Biblija kaze da je sa zemljankom Marijom Bog zaceo svoga jedinoga sina. Zasto je Marija i zasto su zemljani toliko posebni da Bog bas sa njima zacne svoga jednoga jedinoga sina.Ako je Bog stvorio sve ove planete i sva ova ziva bica zasto mu je za stvaranje svoga jedinoga sina bila potrebna Marija.

Biblija kaze da je sa zemljankom Marijom Bog zaceo svoga jedinoga sina. Zasto je Marija i zasto su zemljani toliko posebni da Bog bas sa njima zacne svoga jednoga jedinoga sina.Ako je Bog stvorio sve ove planete i sva ova ziva bica zasto mu je za stvaranje svoga jedinoga sina bila potrebna Marija.

Hristos je postojao oduvek,dok je ovaploćenjem prihvatio ljudsku prirodu.,Prema tome,nije tačno da je Bog sa Marijom začeo svoga Sina.Marija mu nije bila potrebna za rodjenje Sina,već za izvršenje Ikonomije spasenja.

Privukao mi je paznju ovaj post :D Imamo svemocnog Boga ali se On ne pita....On nam udovoljava i mi radimo sta hocemo...a posto mi znamo sve, najpametniji smo, radimo onako kako mislimo da je najbolje. I zbog svega toga idemo tamo gde vec idemo. Kada bi svi verovali i sledili Boga, uzeli krst, onda bi stvari bile mnogo drugacije....verujem da mislis da bi bile mnogo bolje, da bi harmonicnije ziveli itd.... Znaci, sve ostaje na nesem izboru i bice onako kako mi odlucimo, kako mi zivimo....Sve kreiramo sami :D I odakle sve to kreiramo? Iz svoje svesti :) I time dolazimo na polaznu tacku svega vidljivog i nevidljivog ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back