Tko odlučuje o dušama, samo Otac ili i Sin ?

Baš obrnuto...kad se u bibliji kaže da je bog "jedan" onda se koristi riječ "ahad" koja govori o složenoj jednosti...a kad se kaže da je nešto monolitno jedno onda se koristi riječe "jehid". Tako su muž i žena ahad, a samac kojemu je umrla žena je jehid.
A koji bi bio razlog da verujemo baš Bibliji, od svih drugih svetih knjiga?

@Slap888: Da li Gospod može znati kako će se svaki dogadjaj u budućnosti odvijati?

Naravno da zna ali time nije opterećen.

Da li Gospod može učiniti da nije bilo ono što je bilo?

Naravno da može i to ali onda bi upadao u slobodnu volju duša pa bi to onda bilo besmisleno u zakonu slobode/odgovornosti i ljubavi.

Da li Bog može pronaći prirodan broj koji pomnožen samim sobom daje -1?

Neću matematik u moja butik !

Ne. Bog moze biti samo jedan. Isus je Bozji sin.
Otac i Sin su AHAD ili jedno u složenosti, imaju jednu zajedničku volju. "Sve Očevo i moje je" znači zajednička volja i odluka također. Otac odlučuje hoće li neka duša umrijeti za vječnost a to odlučuje i Sin. Sin u svojoj ljudskost daje "kontraverzne" izjave pa i takve da ništa ne odlučjuje nego samo Otac, pa tako kaže da Otac odlučuje tko će njemu sa desna ili tko će mu postati učenik...ali ima jedna teška rečenica u kojoj Isus kaže da i on odlučuje o krajnjoj sudbini neke duše. Aha...što ćeš sada? Ako ne znaš za takvu Isusovu izjavu nisam ti ja kriv, ti si neznalica po sebi a ne po Sinu koji te uči i ono drugo-o Sinu Bogu.

O sudbini gresnika mozes i ti odlucivati. Naprimer, tako sto ces oprostiti onome ko se ogresio o tebe.

Dakle, o gresima odlucuje onaj ko sudi.

Ovo su besmislene i kontradiktorne izjave. Ako ja nisam oprostio nekom griješniku koji se o mene ogriješio to je nebitno jer ako se je taj griješnik pokajao onda oprost prelazi u odluku Boga....

Krajnji sud kod koga li je? :think:
I Oca i Sina..rekao sam...a ti nađi taj stih u kojem Sin kaže da je krajnji sud i njegov sud te taj sud Otac neće pobiti.

Naravno da zna ali time nije opterećen.
naravno da ne zna kako će se svaki dogadjaj odvijati. da bi znao tok svakog dogadjaj morao bi veći biti od faktorijala sebe samoga. tj. svačiju sudbinu i svačiju misao do najsitnijeg detalja. pojam slobode ne bi imao smisla.
Naravno da može i to ali onda bi upadao u slobodnu volju duša pa bi to onda bilo besmisleno u zakonu slobode/odgovornosti i ljubavi.
Naravno da ne može. Morao bi brisati svoje sećanje a čemu?
Neću matematik u moja butik !
dobro.

naravno da ne zna kako će se svaki dogadjaj odvijati. da bi znao tok svakog dogadjaj morao bi veći biti od faktorijala sebe samoga. tj. svačiju sudbinu i svačiju misao do najsitnijeg detalja.

Ti se zapravo diviš Bogu koji je strašno velik i moćan !

pojam slobode ne bi imao smisla.

Povezuješ što se ne treba povezivati...

Naravno da ne može. Morao bi brisati svoje sećanje a čemu?

Nije problem brisanje sećanja već problem brisanja namjere i volje duša...a to Bog ne čini... čak i kad se ne sijećamo svojih postupanja u prošlim inkarnacijama to nije bitno...naše se sijećanje svodi na produžetak našeg mentaliteta i idejnih težnji.

Ovo su besmislene i kontradiktorne izjave. Ako ja nisam oprostio nekom griješniku koji se o mene ogriješio to je nebitno jer ako se je taj griješnik pokajao onda oprost prelazi u odluku Boga....
Možada nije bilo razumljivo.)

1. Bitan si ti. jer ti nalaziš a je neko grešnik. a je li on uistinu grešnik to je drugo pitanje.mogli bi reći da je češći greh ljudski sud a ne stvarni greh počinioca.

ko si ti da sudiš nekome?jesi li sposoban za pravedan sud?

2. Kad je pravi grešnik svestan svoga greha i pomoli se Bogu onda mu oprost zavisi od Boga. Svešću je grešnik promenio svoju predstavu i postao druga ličnost.

I Bog i covek,svako u svom domenu delovanja s tim sto je Bog otisao korak dalje - SVOJIM JE 'PRSTOM'zapisao 10 zapovesti i to na kamenim plocama kako bi im dao globalnu dimenziju i profilirao ih kao vecne i nepromenljive !
pa koji je to Božji deo? gde su ploče?

pisao je samo čovek. kada čovek piše istinu onda je to isto kao kad piše Bog.

Poslednja izmena:
Ko ti to kaza...!?
..ili mozda treniras logiku ? :kez:
ljudsko zamisljanje Boga je poput opisa coveka od strane mrava.
Sta ima lose u tome,daj da vidimo kako ti zamisljas Boga...!?
Najvise umno bice. Stvoritelj ovoga sveta. Dakle konstatujem da ga mora biti, jer je on uzrok, a ne govorim kako fizicki izgleda.
...i onda zakljucujes - covek =Bog, jel tako ? :D
to je tvoje "zakljucivanje". Ja sam rekao da kada covek govori istinu da govori isto sto bi rekao Bog. Onoliko koliko istinito govoris toliko si blizak Bozjem umu.

Back