Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Свете тајне је установио Дух Свети, на основама тајне Христове - Освећењем благодаћу на благодат...
jel te to justin naucio, ovde https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-2/42/ ?
Бог Логос, поставши тело, и тиме поставши човек, усели се у нас, пун благодати и истине; и од пуноће његове ми сви, као чланови тела његовог — Цркве, примисмо благодат на благодат.[7]
onaj sto je tvrdio da je Hristos osudjeni knez ovoga sveta!?
Бошко, опет циркаш...? Немој
sad ces da popijes, samo nemoj da pobegnes: jel' ces da objasnih justina na koga se pozivas? blagodat znamo, nego ko je osudjeni knez, zasto kaze Hristos ako zna da je satana?

Poslednja izmena:
не пише да је треба читати.
Јасно пише да се у Цркви не смију читати књиге ОСИМ наведених канонских што значи да се наведене канонске смију читати.

Јасно пише да се у Цркви не смију читати књиге ОСИМ наведених канонских што значи да се наведене канонске смију читати.
кад је предвиђено да се чита тзв. Откривење? никад.

у потаји? у Цркви се ништа не ради у потаји.
Лупаш... Имаш молитве које се читају тајно, тј безгласно на литургији...

Боље ћути

Џаба спин, све је јасно ко дан која је порука свима
Није то спин, то се зове питање везано за тему коју си сам започео. То што ти пишеш је спиновање.

Опет се позиваш упитно на Типик, ти који за све тражиш писани доказ, који ти се метнуо пред очи?

Па не чита се на Литургијама али то не значи да се не смије уопште читати. Није забрањена књига. По Јерусалимском типику се рецимо чита. Св. Сава је био сасвим јасан.

Џаба подмећеш, свете тајне имају не само Христа као установу, већи и Дух Светога као светотајинско Освештење Тајне...
да ли је могуће имати Христа, а немати Духа Светог? шта мислиш, зурлоте?

Не чита се саборно, него лично...
znaci svaka sektaska susa sama za sebe, i odatle svako je tumaci na svoj uvrnuti nacin, drugacije od drugog
Дакле, чита се и не тумачи се свима, већ само себу
tako je, napravi si sektu, pa citaj samome sebi, ali Crkveno neces, Crkvu, zajednicu svetih, EKLESIU vrata pakla nece nadvladati,a ti sam bludnici sa tom knjigom u svojoj kleti, tesko tebi, a mi cemo da raskrinkavamo andreja kesarijskog i njegovo tumacenje da ce po njoj u ratu da izgine trecina svih zivih na zemlji

Опет се позиваш упитно на Типик, ти који за све тражиш писани доказ, који ти се метнуо пред очи?
та књига је као оно дрво што Господ засади у рају, а од кога не дође ништа добро.

Није то спин, то се зове питање везано за тему коју си сам започео. То што ти пишеш је спиновање.
Зашто "ви" са демонима и муслиманима имате истог Бога (а веру), ко што Сталтер "лепо павлијански" генерализова ону политикантску јасноћу?

Нема шта да објашњаваш оно зло, нема му спаса јер није било ни јавног покајања за проглашење исламског демона - Богом заједничким!

та књига је као оно дрво што Господ засади у рају, а од кога не дође ништа добро.
Па ако ћемо ићи том аналогијом то не негира каноничност Апокалипсиса. Људима је било предвиђено да једу и са дрвета познања добра и зла само кад сазрију до тог нивоа али пошто су људи полетили прерано и појели изгубили су све. Исто и Апокалипсис. Ако га чита неко ко је неспреман биће му на зло али ако је неко спреман онда ће му бити на добро.

Немаш појма са животом
немаш ти појма. свештеник литургијске молитве чита нижим или вишим гласом, тј. возгласом. нема тајних (скривених) молитава, јер он није врач да мрмља неке враџбине.

Зашто "ви" са демонима и муслиманима имате истог Бога
to za alaha je tvoja neukost, mislilo se na ala, h se ne cuje od alah, a to ti je al, el, il, genericko ime za boga koga je i Isus zazivao, bibl. EL-OHIZAM

ej,. da si toliko ogranicen, plus pljuckas na pocivseg patrijarha, stvarno si bre kompleksas
То што ти пишеш је спиновање.
ma ziki je nabedjen

да ли је могуће имати Христа, а немати Духа Светог? шта мислиш, зурлоте?
А што онда мистичну установу Евхаристије поистовећујеш безузрочно, са самом освештаном Духом Светим - светом тајном? Због Филиокве који неће то временско разраничење узрочно- последично пре Педесетнице?

Па ако ћемо ићи том аналогијом то не негира каноничност Апокалипсиса. Људима је било предвиђено да једу и са дрвета познања добра и зла само кад сазрију до тог нивоа али пошто су људи полетили прерано и појели изгубили су све. Исто и Апокалипсис. Ако га чита неко ко је неспреман биће му на зло али ако је неко спреман онда ће му бити на добро.
не пише да је било предвиђено да једу, али знамо поуздано да им је било забрањено. тако и са том књигом. ко од ње једе, "погинуће".

Људима је било предвиђено да једу и са дрвета познања добра и зла само кад сазрију до тог нивоа али пошто су људи полетили прерано и појели изгубили су све.
Ovo si isto naucio od nekog "svetitelja"; naravno, ja se strogo protivim, jer ovo je izmisljotina, sto je babi milo, to joj se snilo
не пише да је било предвиђено да једу, али знамо поуздано да им је било забрањено. тако и са том књигом. ко од ње једе, "погинуће".
ma, naucio ga isak sirin, koliko se ja secam, onaj koji je zamenio dva drveta u raju, koje je bilo usred, sa koga je smelo i trebalo da se jede, a sa koga NIJE - STRIKTNO. od njega je ta "nauka", zabrljavio, sirijski, pa se nastavise mnogi, dok ja adam nisam dosao, i prodrao se "aman-zaman"! pa valjda lepo pise koje je bilo usred, ako meni ne verujete da znam.

А што онда мистичну установу Евхаристије поистовећујеш безузрочно, са самом освештаном Духом Светим - светом тајном? Због Филиокве који неће то временско разраничење узрочно- последично пре Педесетнице?
одговори шта те питах- да ли је могуће имати Христа, а немати Духа Светог?

Ovo si isto naucio od nekog "svetitelja"; naravno, ja se strogo protivim, jer ovo je izmisljotina, sto je babi milo, to joj se snilo
Откад смо постали сола скриптура?

немаш ти појма. свештеник литургијске молитве чита нижим или вишим гласом, тј. возгласом. нема тајних (скривених) молитава, јер он није врач да мрмља неке враџбине.
Мрмљо ти зизјулас новотарије по ложама...

Знам да се код вас тајне молитве по папски избациле, дерете се пре епиклезе да вас непосвећени у тајну чују да умете да контрирате типику и добацујете мистку, забрањену за лаике...

Код вас не да не постоји молитвено безмолвије пре тајне, већ ни тихо по икономији не уме да читате, ко студенти по клупама...

Back