Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Ne znam ja to, ja koristim Karadzicev prevod, ne bavim se intrigama.
Класичан секуларни дух имају новотарци, зато лапрадју и интригаше ко женице по цео дан... друге силе немају, јер су је се и одрекли несамокритичношћу

Тешки нерадници и гордељивци који своју беду не желе фарисејски да сагледају... после тај дух прелази и на млађане наивчине попут овог нашег и добијеш врзино коло лудих и збуњених у истој новотарији и фарисејству

Zamuknuli skoro svi :whistling: je li @Statler and Waldorf je li sveti Marko Efeski ovako radio?
јесте. Св. Марко Ефески је управо то урадио на Сабору у Фиренци- поклонио се папи и пољубио му десну руку и десни образ. папа није био нарочито срећан, јер је очекивао да му православни епископи пољубе папучу, али су они то одбили и целивали му десницу. а ево којим и каквим се речима Марко обратио папи:

Поздравна беседа Св. Марка Ефеског папи Евгенију IV:

НАЈСВЕТИЈЕМ ПАПИ СТАРОГ РИМА МАРКО, ЕПИСКОП ЗБОРА ВЕРНИКА У ЕФЕСУ

Данас наста увод у радост читавоме свету; данас почињу да изгревају целој васељени словесни зраци сунца мира; данас уди Господњега Тела, раније за много времена разбијени и отргнути једни од других, хитају ка међусобном сједињењу. Јер Глава, Христос Бог, неће више да подноси да стоји над раздељеним телом, нити, будући Љубав, хоће да веза љубави међу нама буде потпуно прекинута! Стога подиже (Христос) тебе, првенствујућега међу свештеницима Његовим, да нас сазове овде ... Хајде дакле, пресвети оче, прими чеда своја, која ти дођоше издалека, са Истока; загрли оне што од давног времена беху одвојени од тебе, а сада прибегоше твоме наручју; исцели саблажњене ... Докле ћемо се ми, који имамо истога Христа и исте смо вере, борити једни против других и гложити се међу собом? Докле ћемо се ми, поклоници исте Тројице, међу собом клати и јести, док једни друге не истребимо и док нас спољни непријатељи не претворе у ништа?

јесте. Св. Марко Ефески је управо то урадио на Сабору у Фиренци- поклонио се папи и пољубио му десну руку и десни образ. папа није био нарочито срећан, јер је очекивао да му православни епископи пољубе папучу, али су они то одбили и целивали му десницу. а ево којим и каквим се речима Марко обратио папи:

Поздравна беседа Св. Марка Ефеског папи Евгенију IV:

НАЈСВЕТИЈЕМ ПАПИ СТАРОГ РИМА МАРКО, ЕПИСКОП ЗБОРА ВЕРНИКА У ЕФЕСУ

Данас наста увод у радост читавоме свету; данас почињу да изгревају целој васељени словесни зраци сунца мира; данас уди Господњега Тела, раније за много времена разбијени и отргнути једни од других, хитају ка међусобном сједињењу. Јер Глава, Христос Бог, неће више да подноси да стоји над раздељеним телом, нити, будући Љубав, хоће да веза љубави међу нама буде потпуно прекинута! Стога подиже (Христос) тебе, првенствујућега међу свештеницима Његовим, да нас сазове овде ... Хајде дакле, пресвети оче, прими чеда своја, која ти дођоше издалека, са Истока; загрли оне што од давног времена беху одвојени од тебе, а сада прибегоше твоме наручју; исцели саблажњене ... Докле ћемо се ми, који имамо истога Христа и исте смо вере, борити једни против других и гложити се међу собом? Докле ћемо се ми, поклоници исте Тројице, међу собом клати и јести, док једни друге не истребимо и док нас спољни непријатељи не претворе у ништа?
https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2016/07/15/разобличавање-екуменистичких-лажи-1/

I u poslednja vremena koja mi vec sada i zivimo
у ком смислу? желиш да кажеш да ми хришћани треба увек да живимо тако и молимо се као да ће Страшни Суд наступити сваког тренутка? или видиш неке знаке и закључујеш да су ово последња времена и да је ускоро крај света?

желиш да кажеш да ми хришћани треба увек да живимо тако и молимо се као да ће Страшни Суд наступити сваког тренутка
Treba da zivimo u podvigu, da se trudimo i da strazimo nad sobom, realno mi smo veoma daleko od starih hriscana koji su pre ziveli.... a sto se tice ovih naznaka da li ih ima, mislim da ih ima i to sve vise.

Синодски је исто смејурија за напредно изучавање које аматери не виде, јер се не држи старогрчког, већ шара са основама превода
а ти си "напредним изучавањем" Писма дошао до спознаје да Тајна Вечера није истинска Евхаристија и да се апостоли нису причестили истинским Телом и Крвљу Христовом?

а ти си "напредним изучавањем" Писма дошао до спознаје да Тајна Вечера није истинска Евхаристија и да се апостоли нису причестили истинским Телом и Крвљу Христовом?
Научи разлику између установа Христових мистерија и светих тајни пре и после Педесетнице... Посредник тајне је променио место и послао Духа Светога који то обавља светотајинску уместо Њега на земљи - садејствено и саборно у Цркви - свештеним хиротонијама и посвећењима у ту тајну - Духом

Џаба импутираш кад машиш целокупни контекст истанчане разлике пре и након Педесетнице у Духу, реко сам ти да не разумете ни на србском ту разлику у ПОСРЕДНИШТВУ РАЗЛИЧИТИХ ЛИЦА Свете Тројице код истих тајинстава и да јасно образложите догматику ТОГ УСКОГ ПРЕДМЕТА сагледавања...

Не разумеш да се тело Христово светотајнски ДАНАС раздаје са неба, иако је установљено на земљи... ово друго нико не пориче, али ви поричете прво због садејствености и повезаности у времену

Другачије се образлаже сува догматика, јер ваша духоборачка кривовера негира ОСВЕШТЕЊЕ ДУХОМ тих тајни Христових, које тек Духом добијају пуноту СВЕТОТАЈИНСТВА, раније иницијалног установљега Христом кроз Праобразце и Преднацрте оног што само Дух Свети опуноћује и чини светотајиснки и саборно...

Научи разлику између установа Христових мистерија и светих тајни пре и после Педесетнице...
разлике нема, то је једна иста Тајна Евхаристије. то што ти тврдиш, није тврдио нико од отаца Цркве, ни на Истоку ни на Западу. то су тврдили протестанти, а нико пре њих. то је најстрашнија јерес.

ПОСРЕДНИШТВУ РАЗЛИЧИТИХ ЛИЦА Свете Тројице код истих тајинстава
Господ Христос није никакав посредник, Он је Савршитељ Тајне, јер он је Вечити Првосвештеник Цркве Божије. епископ на Литургији само изображава (представља) Христа као Великог Архијереја. јер постоји само једна, вечна и непоновљива Пасха Христова (Жртва), којој сви приступамо.

прави пророк не говори ништа од себе, из њега говори Дух Свети, чији Глас чује. зато пророци Божији никад нису пророковали у своје име, него су објаве речи Божијих увек почињали са- овако говори Господ..
ти што "пророкују" од себе, у прелести су, сви до једног.
ne moras to meni da govoris, jer ja videh da je bio zagovornik laznog otkrivenja, ali mi je zanimljiv jer je bio u srbiji, i jer su i drugi pominjali povratak cara u rusiji

p.s. kada si mi se vec obratio, da ti kazem da nije u redu da vi medju sobom se prepucavate, a mi ostali da skoro nista ne razumemo, hteli bi da naucimo, ako moze

Drugo je uctivost a drugo je kada se uzima "blagoslov" celivanjem.
Ava Justin je lepo sve objasnio kao i ostali Sveti Oci sta i kako.
Па св. Марко Ефески се папи обратио као Светом Оцу. Да данас неко из СПЦ упути такво писмо папи оптужен би био за јерес од зилота у року од одмах.

Господ Христос није никакав посредник, Он је Савршитељ Тајне, јер он је Вечити Првосвештеник Цркве Божије. епископ на Литургији само изображава (представља) Христа као Великог Архијереја. јер постоји само једна, вечна и непоновљива Пасха Христова (Жртва), којој сви приступамо.
Христос је и посредник између нас и Бога и Савршитељ тајни и сама Тајна... све ви редуктори бркате искључивошћу и негацијом Посредништва...

Зато се и каже Христос, по среди нас (тј. међу нама и у нама и у Њему Самом)

Немаш појма о посредништвима између нас и Бога, кроз своја различита Лица се она одвија светотајински у Духу (ово у Духу појма немаш шта значи)

ne moras to meni da govoris, jer ja videh da je bio zagovornik laznog otkrivenja, ali mi je zanimljiv jer je bio u srbiji, i jer su i drugi pominjali povratak cara u rusiji

p.s. kada si mi se vec obratio, da ti kazem da nije u redu da vi medju sobom se prepucavate, a mi ostali da skoro nista ne razumemo, hteli bi da naucimo, ako moze
Џаба од збрканог очекујеш просвету, тај је помрачен догматским жонглирањем речима, ко кловн лоптицама у циркусу

разлике нема, то је једна иста Тајна Евхаристије. то што ти тврдиш, није тврдио нико од отаца Цркве, ни на Истоку ни на Западу. то су тврдили протестанти, а нико пре њих. то је најстрашнија јерес.
Немој ти о јереси, негираш потребност освећења Духом - светотајински, јер си напао праксу цркве, а не ове догме о Телу Христовом, које не разумеш и не можеш да доведеш у везу пре Педесетнице, без поимања разлике установа и сакрамената У ВРЕМЕНУ

Него де ти реци имаш ли храбрости "владици" Акакију који је исто рекао да је на Тајној вечери савршена Св. Тајна Причешћа а не некакав праобраз исто ово рећи као и нама.

Џаба од збрканог очекујеш просвету, тај је помрачен догматским жонглирањем речима, ко кловн лоптицама у циркусу
citao sam vasu diskusiju na preskok, vidis da sam vam nedorastao, preucili ste... da sam znao gde da se ubacim, kao DarkMoon, ubacio bih se, samo se nadgornjavate
(ово у Духу појма немаш шта значи)

Па св. Марко Ефески се папи обратио као Светом Оцу. Да данас неко из СПЦ упути такво писмо папи оптужен би био за јерес од зилота у року од одмах.
onda i marka efeskog smatraju za jeretika, ili ne?

e, ali kako vam ne dosadi licemerje, ili njima, zilotima? svima vama.
Него де ти реци имаш ли храбрости "владици" Акакију који је исто рекао да је на Тајној вечери савршена Св. Тајна Причешћа а не некакав праобраз исто ово рећи као и нама.
nema, jer je licemer, ali ko je veci, ti ili on?

Научи разлику између установа Христових мистерија и светих тајни пре и после Педесетнице... Посредник тајне је променио место и послао Духа Светога који то обавља светотајинску уместо Њега на земљи - садејствено и саборно у Цркви - свештеним хиротонијама и посвећењима у ту тајну - Духом
e, tu ste se svi slozili, da Duh silazi da pretvara Darove u telo i krv Gospodnju, ali sta ako niko od vas nije u pravu? ??? HALO?!

jel sam vas vec sve pitao zasto pobogu pretvarati Darove? odrekli ste se Dara prorostva, i jezika i svih darova Duha! - JER TRAZITE DA SE PRETVORE , uvek iznova i iznova u telo i krv presvetu! potom tek dolazimo do tvoje logike da je morao prvo da bude raspet, i da dodje 50-nica, ali ja pitam ono sto je sustina

molim bilo koga da mi to objasni, meni neukom, bilo ko:

Maki!

Statler and Waldorf

Poslednja izmena:
Od ranije, nemoj sada da me teras da se prisecam, od rhiza, a ne zanima te Vinogradar zasto je zapad preveo Husbandman, uhvatio si se za 1 rec i ona ti je dokaz za Zlatoustog, a kontekst te ne zanima, pa ako to nije licemerje?
Još uvijek ti smeta što sam ti razobličio zabludu da Zlatousti nikad nije pominjao Otkrivenje?

Back