Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

није дар, у томе и јесте ствар. дар је лично својство, пророштво није. пророк је изабран да некоме (човеку, групи, народу, свету) објави и пренесе поруку Божију. он чује глас Духа Светога, дословно, и преноси оно што чује, оно што му говори. и како му говори Дух Свети, тако саопштава.
Не може дар бити лично својство. Онда није дар.

Не знам шта је твоја поента?
Ma ja ne vidim na koji način je donošenje zapovesti i zakona skupa, uticalo na promenu suštine jednih i drugii, na šta si skrenuo pažnju? Šta bi bilo da su donošeni sa vremenskim otklonom po čemu bi se ta situacija bitno razlikovala?

Па причали смо. Суботња заповијест је једина која је образложена од 10 и једина која успоставља неко седмично празновање. То је церемонијално.
Pa nije to ceremonijalno Maki,lepo sam ti rekao da prvo istrazis tu materiju.
Ceremonijalni zakon jeste sve ono sto je vezano sa zakonom o prinosenju krvnih zrtava i sve se to trebalo obavljati po strogo definisasnim pravilima i nikako drugacije.
Za razliku od toga svetkovanje subote nema nikakvih dodirnih tacaka s tom kategorijom zakona i upravo je toga radi sastavni deo onih 10 Bozjih zapovesti koje je Bog "svojim prstom"zapisao na kamene ploce.

Морална страна је у томе да се један дан посвети Богу а ми хришћани смо позвани да одемо корак даље и сваки дан посветимо Богу у потпуности.
Ne postoji takva moralna strana jer nije sustina da ljudi posvecuju jedan dan Bogu vec svi dani u citavom zivotu...
Bogu se dakle posvecuju 365 dana u godini dok se subota svetkuje tako sto se radi sesta dana i svrsavaju se svi poslovi dok se u sedmom desava treba desdavati potpuni obustavak tih poslova i praktikuje se odmor a sve to po primeru Bozjeg stvaranja.

Не може дар бити лично својство. Онда није дар.
све што нас чини јединственим и непоновљивим личностима, дар је Божији.. и сам живот, дар је од Бога. ти дарови, наслеђени (од рођења) или стечени, део су наше личности. пророштво није, јер пророк је само инструмент - труба Божија, одабран да пренесе вест и саопшти оно што му Глас Божији говори (у дословном, а не у пренесеном смислу). прозорљив човек не чује ничији глас. он саопштава оно што му његов предосећај наговештава. он види оно што ми скривамо, он најављује оно што ће бити или може бити. у том површном смислу и прозорљивац је, загледан у будућност, пророк, иако постоји суштинска разлика међу њима.

Pa nije to ceremonijalno Maki,lepo sam ti rekao da prvo istrazis tu materiju.
Ceremonijalni zakon jeste sve ono sto je vezano sa zakonom o prinosenju krvnih zrtava i sve se to trebalo obavljati po strogo definisasnim pravilima i nikako drugacije.
Za razliku od toga svetkovanje subote nema nikakvih dodirnih tacaka s tom kategorijom zakona i upravo je toga radi sastavni deo onih 10 Bozjih zapovesti koje je Bog "svojim prstom"zapisao na kamene ploce.
Сама заповијест уређује светковину на седмичном нивоу. Светковина је церемонија. Ниједна друга заповијест то не успоставља. По томе је четврта посебна.

Ne postoji takva moralna strana jer nije sustina da ljudi posvecuju jedan dan Bogu vec svi dani u citavom zivotu...
Bogu se dakle posvecuju 365 dana u godini dok se subota svetkuje tako sto se radi sesta dana i svrsavaju se svi poslovi dok se u sedmom desava treba desdavati potpuni obustavak tih poslova i praktikuje se odmor a sve to po primeru Bozjeg stvaranja.
Површно читаш. Мораш изучити шта је позадина те заповијести и моралног стања јеврејског народа у том тренутку.

Својство не својина.
Dobro, ali telo ti je npr dato. I šta onda nije tvoje lično svojstvo? Kako misliš da bi onda njime mogao upravljati izvoditi komplikovane pokrete, osećati da nešto ne valja ili prija itd ako ti nije deo tvoga svojstva?

Da nadopunim, ima li kakvog smisla darivati nekoga nečim, što mu neće postati lično svojstvo?

Takvim "darovima" su darivani đavoimani, pa onda rade stvari koje možda inače nikad od sebe ne bi činili. Ja bih se zahvalio na takvom Daru i reko, fala ne treba...imam već 3 komada i ne znam kud bi sa četvrtim. Nemam mesta...

Већ ти је објашњено за Чудотворне светиње... разликуј их по реткости од обичних који се приносе у нове храмове или дом...

Али они оно ти не схваташ, да њима само свештеници могу да благосиљају, а не како се коме дуне
значи, по твом мишљењу, Благодатна Сила није у сваком Часном Крсту, него само у неким од њих (у "чудотворним"). остали нису чудотворни, него су лажњаци, ћорци?

значи, по твом мишљењу, Благодатна Сила није у сваком Часном Крсту, него само у неким од њих (у "чудотворним"). остали нису чудотворни, него су лажњаци, ћорци?
Не можеш без подметачине и натезања...

Часни Крст је само један, његови делови такође...

Упао су брате у зачетке иконоборства, чисто да знаш... Тако је и Јован Векос Цариграски изгино од вишке паметовања и нерада на себи...

Остали Крстови, су свети Крстови тек онда кад их освештају попови... морају задовољавати одређена правила, да би били освештани и стављени у верску функцију

Имаш цео процес израде и уношења нечега новонаправљеног по образцу у богослужење или личне потребе... то што се то данас прескаче, само је због доконих попова и неуких блејача, пре се о свему водио рачун до ситних детаља...

све што нас чини јединственим и непоновљивим личностима, дар је Божији.. и сам живот, дар је од Бога. ти дарови, наслеђени (од рођења) или стечени, део су наше личности. пророштво није, јер пророк је само инструмент - труба Божија, одабран да пренесе вест и саопшти оно што му Глас Божији говори (у дословном, а не у пренесеном смислу). прозорљив човек не чује ничији глас. он саопштава оно што му његов предосећај наговештава. он види оно што ми скривамо, он најављује оно што ће бити или може бити. у том површном смислу и прозорљивац је, загледан у будућност, пророк, иако постоји суштинска разлика међу њима.
Стављао сам текстове гдје се дар прозорљивости јасно разликује од дара пророштва. Нису они идентични како ти тврдиш да јесу.

Не можеш без подметачине и натезања...

Часни Крст је само један, његови делови такође...

Упао су брате у зачетке иконоборства, чисто да знаш... Тако је и Јован Векос Цариграски изгино од вишке паметовања и нерада на себи...

Остали Крстови, су свети Крстови тек онда кад их освештају попови... морају задовољавати одређена правила, да би били освештани и стављени у верску функцију

Имаш цео процес израде и уношења нечега новонаправљеног по образцу у богослужење или личне потребе... то што се то данас прескаче, само је због доконих попова и неуких блејача, пре се о свему водио рачун до ситних детаља...
тако како мислиш ти, тако мисле и католици. али тако не мисле православни хришћани. сваки крст је свет, јер га је осветио Господ својом Крсном Жртвом. нема тог свештеничког чинодејства које има већи значај и већу силу од Распећа и Васкрсења самог Господа. ти си латински заробљен у ритуализам, а то је магија (паганство) а не хришћанство.

све што нас чини јединственим и непоновљивим личностима, дар је Божији..
Такође и оно што нас чини општим и поновљивим (попут народности, традиције) такође... велик фокус имаш на лично, зато слепиш

и сам живот, дар је од Бога. ти дарови, наслеђени (од рођења) или стечени, део су наше личности.
Нису... Само је личност непоновљива, али не и стечени дарови, КОЈИ СЕ НЕ ДАЈУ СВАКОЈ ЛИЧНОСТИ

пророштво није, јер пророк је само инструмент - труба Божија,
Овим кидаш све из прве реченице, јер се пророштво стиче и не рађаш се са тиме... Мешаш природно и лично својство, а негираш натприродно генерализацијом са личним

одабран да пренесе вест и саопшти оно што му Глас Божији говори (у дословном, а не у пренесеном смислу).

прозорљив човек не чује ничији глас.
Прозорљив ВИДИ, ВИДИОЦ ЈЕ...

он саопштава оно што му његов предосећај наговештава.
Апсолутно немаш тај надприродни дар, чак ни схватање да то појмиш... Видиоц је увек у Духу, вансебан је... Тебе вансебност духовна збуњује, јер ни благог појма о томе не имаш

он види оно што ми скривамо,
Види и што ми не знамо о себи

он најављује оно што ће бити или може бити.
То је већ пророштво, виши дар... Видиов види само кретање духа, а пророк је скроз у другом вансебном Духу

у том површном смислу и прозорљивац је, загледан у будућност, пророк, иако постоји суштинска разлика међу њима.
Тек си овде мало логике испоштово, али мрка капа од твог духовнества и категоризација дарова Духа

тако како мислиш ти, тако мисле и католици. али тако не мисле православни хришћани.
Генерализујеш

сваки крст је свет,
Није

јер га је осветио Господ својом Крсном Жртвом.
Није сваки, већ само Свој... остале освећују Његове слуге, таква је хијерархија у свештенству, Он је све први заопчео, ми настављамо започето ради спасења свих Православаца

нема тог свештеничког чинодејства које има већи значај и већу силу од Распећа и Васкрсења самог Господа.
Има... свето причешће је већи - Чин освештавања воде и вина које Дух Свети претвара у тело и крви Господње (зато се зове ''предложење'')...

Веће је од освештења Часног Крста Богом, јер код причешћа освештано - Духом постаје Бог тј. тело и Крв, а Крст Часни је дрво и није Бог, иако има Његову силу...

Веће је свето причешће и по броју а исте је силе са Васкрсењем, јер код Првог је васкрсо само Господ, а код причешћа Васкрсава мноштво нас...

ти си латински заробљен у ритуализам, а то је магија (паганство) а не хришћанство.
Е сад... није богослужење ритуал, масонко наш

Ниси свештеник а млатиш о свештенству... не надимај се гордошћу, пљујеш по нашој Светој Традицији

Генерализујеш

Није

Није сваки, већ само Свој... остале освећују Његове слуге, таква је хијерархија у свештенству, Он је све први заопчео, ми настављамо започето ради спасења свих Православаца

Има... свето причешће је већи - Чин освештавања воде и вина које Дух Свети претвара у тело и крви Господње (зато се зове ''предложење'')...

Веће је од освештења Часног Крста Богом, јер код причешћа освештано - Духом постаје Бог тј. тело и Крв, а Крст Часни је дрво и није Бог, иако има Његову силу...

Веће је свето причешће и по броју а исте је силе са Васкрсењем, јер код Првог је васкрсо само Господ, а код причешћа Васкрсава мноштво нас...

Е сад... није богослужење ритуал, масонко наш

Ниси свештеник а млатиш о свештенству... не надимај се гордошћу, пљујеш по нашој Светој Традицији
ти уопште и не читаш шта ја пишем. а не знаш ни шта је Евхаристија. ти си тотални латин, и с тобом је свака прича узалудна.

написао сам "од Распећа и Васкрсења самог Господа". шта је Евхаристија? ти ниси у стању да схватиш суштинску везу Тајне Вечере (Пасхе) и Крсно-Васкрсне Жртве на Голготи (Пасхе). и ти за себе мислиш да си православни хришћанин. страшно!

ово су страшне ствари што пишеш, и говоре колико ти суштински не познајеш основне ствари наше вере. не знаш ни зашто је Господ претрпео Крст, ни зашто је Васкрсао, ни зашто је установио Евхаристију, ни шта је Евхаристија, ни зашто се ми уопште причешћујемо.

Ништа писмено... Писмено само о букагијама апостола Павла, ког ће свезаног да одведу у Рим...
da, sva prorostva iz 1. veka kao dar Duha su se ispunila, niti 1 nije eshatolosko
Битно је да знаш да пророштва НИКАД НЕ СТАЈУ
pa nisu stajala, prorok kaze rec, i to se zbude u kratkom roku, a o poslednjim vremenima niko nije lagao
potom je i to stalo, svi lazu, kao ipolit prorokujuci lazno za vreme kada oni budu pokojni

jedino ovaj cb nam stavlja do znanja da nije posteno tako, nego sad sta ce da bude za nedelju, dve, a o kraju sveta imamo nebrojene lazovcine koje su mastale, svaki je slagao

ово су страшне ствари што пишеш, и говоре колико ти суштински не познајеш основне ствари наше вере. не знаш ни зашто је Господ претрпео Крст, ни зашто је Васкрсао, ни зашто је установио Евхаристију, ни шта је Евхаристија, ни зашто се ми уопште причешћујемо.
Рекох ти да је свето Причешће највеће освећење Духа Светога кроз свештену молитву и принос...

Шта теби духоборноме и антиосвештавајућем лаику може да буде јасно о нијансама освећења?

Рекох ти да је свето Причешће највеће освећење Духа Светога кроз свештену молитву и принос...

Шта теби духоборноме и антиосвештавајућем лаику може да буде јасно о нијансама освећења?
написао си да је Св. Причешће веће и значајније од Васкрсења Христовог, а не схваташ малоумниче, да је Св. Причешће наше учешће у Васкрсењу Господа нашег. Кроз Св. Причешће и ми постајемо судеоници Његове Победе. то је једно исто, једна иста Пасха. ето у какве заблуде и застрањивања те одвео твој латински ритуализам.

Негирањем пророка новог закона, сам нови закон тј. Завет се негира и то лукаво и чивутски духоборно
ne luduj, ako vec svi znaju da su ga mnogi sveti negirali nasuprot tek nekima koji su ga prihvatali, lepo ti pise u mom potpisu, nisam ja to izmislio

Не, Откривење је НОВОЗАВЈЕТНО пророштво које не најављује Месију који је већ дошао.
a drugi Dolazak? kako ce najavljivati proslost? ah, da, aluzijama na nju, zaboravih

otkrovenje prvo najavljuje zver i 1 laznog proroka, prorokuje o satani i sl., pis zivi sta vi kao fol verujte

Back