Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

да ли је Часни Крст свет и без свештеничког чинодејства, тј. да ли има благодатну Силу без наведеног обреда освећења?
Да...

Ево где је твоје неразумевање са осталим крстовима

Тек кад се освештају, остали и по ПРАВИЛУ ИЗРАЂЕНИ крстови постају свети... само реч свето и освештано су исте, с тим што је прва својствена (или лична, кад је њен носилац личност, а не предмет), а друга је дејствена, јер освештавање је деловање (Духа кроз свештене радње)... Ти би некако да прескочиш свештене радње и свештенике аутоматизмима светости, што је чист протестантизам и јудејствовање Датана и Авирона

Ти бркаш својственост и дејственост, зато си збркан...

Или пак мислиш да кад неко нацрта нетачни аматерски крст да зиду спрејем има ''светост'', или да две попречно накачене греде, без пијатета, правила и побожности, као ''неки крст'' имају исту силу као освештани и складни крстови?

Зато не бркај крстове и ''све крстове'', јер Један је Частан и Животворјашчи Крест, неосвештани су обичан крстолики предмети, а остали су свети крстови... ти би све што личи или може бити крст у одређеној мери, аутоматски прогласио светињом, што је лудило

ne luduj, ako vec svi znaju da su ga mnogi sveti negirali nasuprot tek nekima koji su ga prihvatali, lepo ti pise u mom potpisu, nisam ja to izmislio
Нико није негирао... појединци су сумњљали, али нити један православац након 7 Сабора, Не

Измишљаш ти и уврћеш на своју протестантску самоукост све и свашта

написао си да је Св. Причешће веће и значајније од Васкрсења Христовог,
Већи је дар, зато што је дар Духа Светога - лично спасоносан дар, а Васкрсење је општи дар, и живима и мртвима - то заборављаш...

Нама који смо живи, битније је Причешће јер кроз њега тек Васкрсавамо са Христом у Духу

а не схваташ малоумниче, да је Св. Причешће наше учешће у Васкрсењу Господа нашег. Кроз Св. Причешће и ми постајемо судеоници Његове Победе. то је једно исто, једна иста Пасха. ето у какве заблуде и застрањивања те одвео твој латински ритуализам.
Мораћу да обустави расправу са тобом, јер си попуцо, не умеш да водиш полемику

уврћеш на своју протестантску самоукост све и свашта
svi vi odgovarate nekom autoritetu, autoriteti vam govore sta da mislite, pa i protestantima, a mene je licno Bog ucio, vodio, zato vam i ne pricam sve, samo ono sto je vec znano
појединци су сумњљали
Откровење Јованово неки примају. али многи га називају лажним.
Ово нека ти буде истинити богонадахнути канон списа.
ovde pise mnogi, ali tebi rece ovaj da si zadojen latinskom ritualistikom, sta misli, da si papoljubac? moras da budes cim mrzis ruse, a zavidis meni ameru

Сама заповијест уређује светковину на седмичном нивоу.
Jok bato,uredjuje svetkovanje subote koje traje sedam dana u sedmici sto ce reci 365 dana u godini !
Naime,zapovest nalaze ljudima da se secaju subotnjeg dana da ga svetkuju dok u produzetku sledi pojasnjenje kako se to radi - sesta dana ljudi trebaju svrsavati sve svoje poslove sto znaci trazi se kvalitetan i efektivan rad upravo onako kao sto je Bog radio u toku sesta dana stvaranja.
Nakon tih radnih dana sledi sedmi dan u kojeg se trebaju obustaviti svi uobicajeni poslovi i sledi pocinak,upravo onako kao sto je i Bog u radio u sedmom danu nakon stvaranja.
Dakle imamo svetkovanje subote u kontinuitetu sto ce reci da ukoliko izostavimo bilo koju od te dve faze onda krsimo subotu ili jos preciznije - to vise nije svetkovanje subote u skladu sa uputstvima iz 4-te Bozje zapovesti.
Evo Biblijskog dokaza:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. a kako se to radi vidimo u produzetku:
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. sto ce reci trazi se izuzetno obeaman profil radnih aktivnosti sa izuzetno visoko postavljenim ciljem...a nakon toga:
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. sto ce reci dijametralno suprotno od onog sto se radilo u toku proteklih radnih dana s tim sto u produzetku vidimo razlog zasto se sve to treba raditi i po kom primeru:
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga...."

Светковина је церемонија. Ниједна друга заповијест то не успоставља. По томе је четврта посебна.
Kakva bre ceremonija,evo pojasnio sam ti detaljno da cak i ako citas zatvorenim ocima da uspes razumeti...
Површно читаш. Мораш изучити шта је позадина те заповијести и моралног стања јеврејског народа у том тренутку.
I sad ja povrsno citam...!?
...u redu,ako ti tako kazes nek ti bude...

Poslednja izmena:
Jok bato,uredjuje svetkovanje sedam dana u sedmici sto ce reci 365 dana u godini !
Naime,zapovest nalaze ljudima da se secaju subotnjeg dana da ga svetkuju dok u produzetku sledi pojasnjenje kako se to radi - sesta dana ljudi trebaju svrsavati sve svoje poslove sto znaci trazi se kvalitetan i efektivan rad upravo onako kao sto je Bog radio u toku sesta dana stvaranja.
Nakon tih radnih dana sledi sedmi dan u kojeg se trebaju obustaviti svi uobicajeni poslovi i sledi pocinak,upravo onako kao sto je i Bog u radio u sedmom danu nakon stvaranja.
Dakle imamo svetkovanje subote u kontinuitetu sto ce reci da ukoliko izostavimo bilo koju od te dve faze onda krsimo subotu ili jos preciznije - to vise nije svetkovanje subote u skladu sa uputstvima iz 4-te Bozje zapovesti.
Evo Biblijskog dokaza:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. a kako se to radi vidimo u produzetku:
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. sto ce reci trazi se izuzetno obeaman profil radnih aktivnosti sa izuzetno visoko postavljenim ciljem...a nakon toga:
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. sto ce reci dijametralno suprotno od onog sto se radilo u toku proteklih radnih dana s tim sto u produzetku vidimo razlog zasto se sve to treba raditi i po kom primeru:
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga...."

Kakva bre ceremonija,evo pojasnio sam ti detaljno da cak i ako citas zatvorenim ocima da uspes razumeti...

I sad ja povrsno citam...!?
...u redu,ako ti tako kazes nek ti bude...
Причај како хоћеш једино четврта заповијест уводи празник или посебно обиљежавање. Субота се сваке седмице светковала и поштовала. Друге заповијести то не раде. То је церемонијални закон један кроз један.

svi vi odgovarate nekom autoritetu, autoriteti vam govore sta da mislite, pa i protestantima, a mene je licno Bog ucio, vodio, zato vam i ne pricam sve, samo ono sto je vec znano
ovde pise mnogi, ali tebi rece ovaj da si zadojen latinskom ritualistikom, sta misli, da si papoljubac? moras da budes cim mrzis ruse, a zavidis meni ameru
И ето нам узрока твојих заблуда што мислиш да те Бог учио.

И ето нам узрока твојих заблуда што мислиш да те Бог учио.
ja kada iznosim svoje misljenja ja to naglasam, a od vas se niko nije ni pokajo, ni prosvetlio, eto... kazem, ono sto ja znam nije za vas, a kako je bas mene Bog ucio, pa, TRAZIO SAM, a vas ne zanima ni sta Hristos rece u jevandjelju, a kamoli ovo moje dobijano od Boga ihahaj

Причај како хоћеш једино четврта заповијест уводи празник или посебно обиљежавање. Субота се сваке седмице светковала и поштовала. Друге заповијести то не раде. То је церемонијални закон један кроз један.
Kao sto sam ti rekao i dokazao jasnim i preciznim citatima iz Svetog Pisma,subota se svetkuje sedam dana sedmizno 365 daqna u sedmici i toga radi to nije praznik koji se praznuje jedan ili nekoliko dana u godini,
Stvarno sam iznenadjen kako ne vidis ovu jasnu Biblijsku realnost !???
Nisu to moje reci Maki nego Bozje koje je svojim prstom zapisao na kamenim plocama stoga molim te budi izuzetno pazljiv kada ih citas i razmisljas o njima.

Већи је дар, зато што је дар Духа Светога - лично спасоносан дар, а Васкрсење је општи дар, и живима и мртвима - то заборављаш...

Нама који смо живи, битније је Причешће јер кроз њега тек Васкрсавамо са Христом у Духу

Мораћу да обустави расправу са тобом, јер си попуцо, не умеш да водиш полемику
какав дар мртвима?! шта ти причаш човече! нема мртвих, јер Господ победи смрт. сви су живи. јер шта је спасење него живот вечни. Причешће и јесте Дар Живота Вечног. не симболички, него суштински.

кад смо код Св. Причешћа, да те питам- да ли је Чаша (Путир) света и без посебног свештеничког чинодејства (обреда освећења)? или је Света само она којом је Господ причестио апостоле, а остале нису?

какав дар мртвима?! шта ти причаш човече! нема мртвих, јер Господ победи смрт.

Па тих умрлих у шеолу пре Христа... и они су васкрсли, многи и са телима... чуди ме да не знаш...

сви су живи. јер шта је спасење него живот вечни. Причешће и јесте Дар Живота Вечног. не симболички, него суштински.

кад смо код Св. Причешћа, да те питам- да ли је Чаша (Путир) света и без посебног свештеничког чинодејства (обреда освећења)?
После освећења - јесте... имаш посебан чин освећења црквених сасуда - од апостола води порекло по предању...

Да те питам... јел може светост сама по себи, без освештавања да преображава природу, или јој треба учешће свештеника као судеоник дејства?

И да ли разликујеш просвећујућу благодат (коју има свако) од светотајинске (коју имају само истински Хришћани)?

Па тих умрлих у шеолу пре Христа... и они су васкрсли, многи и са телима... чуди ме да не знаш...
они су васкрсли, кажеш. а они што се упокојише од тог дана до данас (за ових 2.000 година), да ли су и они васкрсли?
После освећења - јесте... имаш посебан чин освећења црквених сасуда - од апостола води порекло по предању...

Да те питам... јел може светост сама по себи, без освештавања да преображава природу, или јој треба учешће свештеника као судеоник дејства?

И да ли разликујеш просвећујућу благодат (коју има свако) од светотајинске (коју имају само истински Хришћани)?
дакле, ако се неким случајем у Св. Евхаристији употреби путир који није претходно освештан посебним обрадом освећења, онда такав путир није свет?

МОЖЕ. ти свештенике доживљаваш као некакве проточне бојлере Благодати Божије, које не би ни било да нема неког ритуала. по твом мишљењу, свештеници су сасуди Духа Светог, и где Га они изруче или уделе (отворе славину), ту је Дух. тако мисле и латини, идентично.

они су васкрсли, кажеш. а они што се упокојише од тог дана до данас (за ових 2.000 година), да ли су и они васкрсли?
Глупа су ти питања... и нису тема

Ти што су васкрсли са телима су опет умрли и чекају опште Васкрсење, када ће сви са телима тако да васкрсну ко они некад, с разликом да неће више умирати у телу ко они, него или већно живети или вечно се мучити у паклу уживо, са све телима...

Њихова је судба иста, као и свих оних после Васкрсења - чекање Суда!

дакле, ако се неким случајем у Св. Евхаристији употреби путир који није претходно освештан посебним обредом освећења, онда такав путир није свет?
Свет је, јер га је освештала већа и другачија по врсти Тајне светост, али га је опет ОСВЕШТАЛА СВЕШТЕНИЧКА МОЛИТВА + Дух Свети на епиклези... дакле опет у њено освештавање улази свештеник, иако не циљно на неосвештани сасуд пре тога, него на садржај у њему (вино и хлеб)

После Епиклезе, сва се околина храма осветила, али другачијом тајном и освећењем, од оне која освештава мртав предмет (путир)

Пито си за изолован случај катакомбне икономије кад се врши свештеномученички принос без претходно освећених сасуда, али ми не говоримо о њој, већ о правилу(акривији) и црквеном поретку, где пре епиклезе морају сва приложења и освештења да се изврше ради Тајне највећег деловања и степена...

Не можеш икономију подводити под акривију, јер највиши степен Епиклезе која низводи Тело и Крв Христову са неба на земљу - није сравњив са другим свештеним радњама које су му припрема, јер је деловање Духа усмерено на Тело Христово (нетварно), а не на тварну материју Чаше, која не служи директно (већ објектно) у претварању у Христа Бога тј. Тело Његово...

Па онда су свештеници вишак, свако може онда да освећује предмете, крштава, причешћује и сл... протестант си постао...

Ти си за АУТОМАТСКУ благодат без посредника - ко јудејци и протестанти - ЛИКВИДИРО ЦРКВУ И СВЕШТЕНСТВО као пријемнике и разделитеље служби и дарова...

ти свештенике доживљаваш као некакве проточне бојлере Благодати Божије, које не би ни било да нема неког ритуала.
Прсо си

по твом мишљењу, свештеници су сасуди Духа Светог, и где Га они изруче или уделе (отворе славину), ту је Дух. тако мисле и латини, идентично.
Наравно да су свештеници сасуди Духа... нису џаба хиротонисани, тј. узведени у служење Богу... пастор Сталтере... нека ти подизање у хијерархији свештеника нешто каже о ''носилаштву службовања'' Богу, у светима својим

Глупа су ти питања... и нису тема

Ти што су васкрсли са телима су опет умрли и чекају опште Васкрсење, када ће сви са телима тако да васкрсну ко они некад, с разликом да неће више умирати у телу ко они, него или већно живети или вечно се мучити у паклу уживо, са све телима...

Њихова је судба иста, као и свих оних после Васкрсења - чекање Суда!
значи, неки ће васкрснути једанпут, а неки двапут?
Свет је, јер га је освештала већа и другачија по врсти Тајне светост, али га је опет ОСВЕШТАЛА СВЕШТЕНИЧКА МОЛИТВА + Дух Свети на епиклези... дакле опет у њено освештавање улази свештеник, иако не циљно на неосвештани сасуд пре тога, него на садржај у њему (вино и хлеб)

После Епиклезе, сва се околина храма осветила, али другачијом тајном и освећењем, од оне која освештава мртав предмет (путир)

Пито си за изолован случај катакомбне икономије кад се врши свештеномученички принос без претходно освећених сасуда, али ми не говоримо о њој, већ о правилу(акривији) и црквеном поретку, где пре епиклезе морају сва приложења и освештења да се изврше ради Тајне највећег деловања и степена...

Не можеш икономију подводити под акривију, јер највиши степен Епиклезе која низводи Тело и Крв Христову са неба на земљу - није сравњив са другим свештеним радњама које су му припрема, јер је деловање Духа усмерено на Тело Христово (нетварно), а не на тварну материју Чаше, која не служи директно (већ објектно) у претварању у Христа Бога тј. Тело Његово...
дакле, није потребно освећење путира, јер је освећен Крвљу Христовом. освећује га садржај. тај исти Садржај осветио је и Путир на Тајној Вечери. то важи и за икону Христову. освећује је њен садржај, тј. Прволик (Образ Господњи) и страшно и свесвето Име Његово, у чију Силу ти не верујеш. а од Силе Имена Божијег ад се потресе.

Па онда су свештеници вишак, свако може онда да освећује предмете, крштава, причешћује и сл... протестант си постао...

Ти си за АУТОМАТСКУ благодат без посредника - ко јудејци и протестанти - ЛИКВИДИРО ЦРКВУ И СВЕШТЕНСТВО као пријемнике и разделитеље служби и дарова...
како могу бити протестант, кад протестанти уопште не верују у Благодат Божију. они мисле да их спасава само вера и ништа друго. немају Свете Тајне.
Наравно да су свештеници сасуди Духа... нису џаба хиротонисани, тј. узведени у служење Богу... пастор Сталтере... нека ти подизање у хијерархији свештеника нешто каже о ''носилаштву службовања'' Богу, у светима својим
проблем је у томе што си ти Благодат Божију затворио у свештенике, и мислиш да је изван свештеника нема. за тебе су онда Црква само свештеници, јер само у њима пребива Благодат, тј. Дух Свети. то није православно хришћанство, него латинско.

дакле, није потребно освећење путира,
Написо сам да јесте... јер свештеник врши приносне молитве за освећење онога у путиру, плус Делује Дух да би се осветили Хлеб и Вино...

теби и кад се објасни - не схватиш од лудила протестантског
јер је освећен Крвљу Христовом. освећује га садржај.
Не садржај, већ Дух свети на Свештене молитве попа - освећује... без свештеник Дух - НЕ СИЛАЗИ, тако да ни нема освећења... Видиш да треба освећење, да би било освећено нешто...

тај исти Садржај осветио је и Путир на Тајној Вечери.
Није... Дух Свети освећује код нас сада, на Тајној Вечери није била света тајна Причешћа, јер је пре Педесетице одиграна (нису још били раздати дарови нити формирана Црква)... само је праобраз причешћа био, уз Самог Христа, који се није претворио из хлеба и вина, већ био присутан ту Лично у људском телу (а не у путиру)... зато и говори о о том чину као ''спомену на Њега'', а не Причешћем Његовим телом, које није било од хлеба и вина, већ људско

то важи и за икону Христову. освећује је њен садржај, тј. Прволик (Образ Господњи) и страшно и свесвето Име Његово,
Рекох ти да благодат (а не неосвештани садржај) свештеничка освећује обичне иконе по уставу Духа Светога у Цркви... не разумеш да су сва правила, као и Писмо Црквено, БОГОНАДАХНУТА и Богом заповеђена... нећу више да се понављам, добро размисли о посту пре овог

Испаде да нацртана слика ''освећује'' иконе аутоматски или натпис ''Исус Христос'' без учешћа Цркве у томе...

Вараш се дебело, оци кад су причали о Светом Имену, мислили су баш на Молитве које призивају свето име, а не на натписе на иконама људима написане...

у чију Силу ти не верујеш. а од Силе Имена Божијег ад се потресе.

Ма дај...

како могу бити протестант, кад протестанти уопште не верују у Благодат Божију. они мисле да их спасава само вера и ништа друго. немају Свете Тајне.
Па верујеш само у непосредну благодат, али не и посредничку, која се даје кроз Цркву (тј. попове који врше богослужења ради пријема дарова)
проблем је у томе што си ти Благодат Божију затворио у свештенике, и мислиш да је изван свештеника нема.
Не... те благодати има, али није свештена благодат тј. светотајнска, већ просвећујућа, која се не додирује преображаја ко у Цркви (веч само Цркви привлачи), где у Њој посаје нова и света по благодати (светотајинској)

за тебе су онда Црква само свештеници, јер само у њима пребива Благодат, тј. Дух Свети. то није православно хришћанство, него латинско.
Глупост...

на Тајној Вечери није била света тајна Причешћа
:eek:
Господе Боже, страшно је какве хуле ти овде пишеш. нема у теби греха, јер ти си само неук.. нека ти Господ опрости лапрдања, јер ниси злобив.

Господе Боже, страшно је какве хуле ти овде пишеш. нема у теби греха, јер ти си само неук.. нека ти Господ опрости лапрдања, јер ниси злобив.
Ово је и мени Зики запарало очи. Зар ово није онај класични протестантски аргумент против реалног присуства Христа у Евхаристији?

Не... те благодати има, али није свештена благодат тј. светотајнска, већ просвећујућа, која се не додирује преображаја ко у Цркви (веч само Цркви привлачи), где у Њој посаје нова и света по благодати (светотајинској)
ти не разумеш да је све у Цркви Света Тајна, јер највећа Тајна је сама Црква Божија. кад се прекрстимо, то је Света Тајна јер делује Сила Духа Светога.

Ово је и мени Зики запарало очи. Зар ово није онај класични протестантски аргумент против реалног присуства Христа у Евхаристији?
он је неук, а горд је у својој глупости и незнању. мене доживљава као непријатеља, а не као брата.

Па није... то је праобраз литургијског Причешћа по учењу Цркве... ништа не знаш ко теле...

Тек од Педесетнице почиње Причешћивање Хлебом и Вином које се преображавају послатим Духом Светим у Тело Христово, ти ко да не знаш да је тајна Вечера била пре Васкрсења и Педесетнице?

Како је могуће да пре Педесетнице постоји света тајна Причешћа, која је искључиво Црквена? Цркве тек од Педесетнице има, тад јој је Рођендан!

Back