Evo neshto od pravih Epirota - Arbanasa kojima pripadaju i rodovi Bocari, Kastriotu, Ciorkina (Kolokotroni) ,.....
dal moze neko neshto da prokomentarishe:
Koji su ovi ARBANASI - ALBACI ?
Valjda ce neko neshto naci na internetu ?
Arbanasi
Selo Arbanasi pripada opshtini Veliko Trnovo u Bugarskoj. Nalazi se 4 km. severoistocno od administrativnog centra i 4 km. jugoistocno od grada Gorna Orahovica.
Srednja nadmorska visina je 400 m.
Izgragjeno je na jednom platou koje dominira okolinom.
Prema istoriskim izvorima prvo ime mu je Zagori, a sa dolakom Turaka da bude preimenjeno u tursko ime “Jailjak” (Pasishte). Kasnije Turci su mu promenili ime u “Arnautkoji” (Albansko selo) pa javlja se pod imenom “Androhorja”, da bi ga sveshtnik crkve “Sv.Nikole” godine 1799 imenovao kao “ALVANITOHORI” (Albansko selo).
Predpostavlja se da je ime “ARBANASI”,ustanovljeno krajem XVIII veka.
U Arbanasima 1779 god. je otvorena prva grcka shkola na tlu kasnije osnovane Bugarske.
Selo Arbanasi tokom nekoliko vekova predstavlja trgovacki centar citavog prostora gde je kasnije osnovana Bugarska.
Selo ????, a trgovacki centar. Nadmashuje u trgovini daleko veca naselja. Zbog bogatstva cesto je cilj pljacki turskih begova.
Selo sa priznatom “AUTONOMIOM OD STRANE SULTANA”, a cilj cestih pljacki od strane turskih pasha iI begova????
Znao sam odavno za Arbanasi, megjutim nisam imao na raspolaganje nikakih opipljivih informacija na osnovu kojih bih mogao da uokvirim sliku o samom naselju i narodu koji je podigo ovo “selo”, trgovacki centar jednog velikog regiona.
ARBANASI, kake veze mogu da imaju sa etnickim Shchipitarima ?
A, kakvu su vezu mogli u XVII, XVIII, XIX veku da imaju etnicki Shchipitari sa trgovinom ?
Pa i ja sam arbanas, iz arbanaske mahale koju su osnivali plemici iz grada Gramosa sa planine Gramos koji su spalili etnicki Shchipitari islamske veroispovesti, pripadnici plemena Gega, al nisam etnicki Shchipitar, vec etnicki MAKEDON (Anticki Makedonac).
Godine 2003, bio sam na godishnjem odmoru u Albeni.
Tad se je dogodio jedan nemio nastan, bio je ubijen g-din. Ivan Pavlov, gazda kontraverznog “MULTIGRUPA”, najvece i najbogatije firme ne samo u Bugarskoj vec i shire.
Bilo je obljavljeno da ce telo Ivana Pavlova biti sahranjeno u njegovom rodnom mestu s.Arbanasi. To je bila dovoljna provokacija da posetim s.Arbanasi.
Prvi susret sa s.Arbanasi bio je nekako jako topao, prepoznatljiv; poznate kuce, avlije, arhitektura, kaldarma, samo okruzenje, mestopolozba, KAO KOD SVOJE KUCE.
Ushao sam u jednoj prodavnici za suvenire.
Prodavnica lepo uregjena, bogata svim i svacim, kao da se je u njoj uselio duh celoga sela.
Gazda, Ivan Ivanov i njegova supruga, iz Gornje Orahovice. Oboica intelektualci, ljubazni, predustljivi, pravi domacini. Priupitah ih: kakvo je to selo, ko ga je osnovao, ko je u njemu ziveo? Kao dobri domacini, predusetljivi i krajno ljubazni pozvashe g-dina. Panajotova – kmeta i univerzitetskog profesora iz Velikoga Trnova. G-din.Pajanotov preleti tih 4 km. udaljenosti u prosto uleti u prodavnici.
Objasnishe mi da je u vreme kad je Enver Hodza predsednik Albanije, bio u zvanicnoj poseti Bugarske, njegov ga je domacin Todor Zivkov (koji po majci je vlah srodan onima iz istocne Srbije, ali sa bugarske strane), da bi se pokazao kao dobar domacin doveo ga u poseti s.Arbanasi sa recima: “Tovarish Enver Hodza ovo je selo Arbansi koje su podigli TVOJI Albanci.”
Domacini objasnishe da je Enver Hodza ostao krajnje rezerviran, bukvalno nije ispoljio nikakvu reakciju, niti je dao bilo kakav komentar, samo se je kurtuazno nasmeshio.
Pitanje je: zashto je Enver Hodza reagovao krajnje rezervirano ????