Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za Vllahe priznajem ko sta sam prije rekao , da smatramo njih kao blizim u proslosti ali ovo novokomponovana Istorija sa Aromanima nikako , sve fali , niko nista nije dokazao sem bajke ovde .. Taj sa fustanellom i kapom , ako nije Albanac onda nosi Albansku nosnju:mrgreen:

Наравно да новокомпонована историја иде у крајност. Али чињеница је да су Аромани веома блиски Тоскама, као и онима који се данас зову Грцима, зато и имате заједничку ношњу.

Meni je jedan od rodtilje Tosk i jedan Geg , za ovo sam doznao tek kad sam po forumima aktivan , do tada nikad ne bi znao sta je Geg i sta je Tosk :mrgreen:

То је твоје лично искуство. Међутим , постоји разлика.

Poslednja izmena:
Deneshnite Albanci masovo se iselija od Morea (peloponez) pred dovadzanjeto na Turcite :mrgreen:
Ti ne si ni bil spomnat togas vo toa vreme , niti si postoel nekade a uste mi drzite lekcii tuka za mojata nacija bez nikakov argument :rtfm:
Ako sakas ponatamu da repliciras , prvo dokazi za tvoeto poteklo , kako sto od mene baravte , bez toa nisto , nema da zboram bajki tuka :

Znaci ISELIJA , na nivno mesto se naselija turski robovi od Azerbejdzan .E tie se denes Albanci takanareceni" Iliri "tamu.
Sega se nadevam ti stana jasno :D

a sta ce nam car dusan uopste? on je bio srpski isto koliko i albanski, odnosno grcki (ili romejski) car. da si moj student, za ovo bih te oborila na ispitu :lol:
Pa i ti praviš grešku, šta znači u zagradi " ili romejski"????? u vreme Cara Stefana Dušana već je bio odomaćen izraz "Grčki, Grk", sve hrisovulje pisane i prepisane kasnije koriste potpis "Srblem i Grkom" To "romejski" je stiglo iz latinskih prevoda.
koristan link: http://www.archive.org/details/monumentaserbic00miklgoog

srbaigrka.jpg

Poslednja izmena:
Bocari, Teodor Kolokotroni, ……. i mnogi drugi etnicki Arman Makedoni identifikovani kao Shchipitari, samo zbog jedne najobicnije bizarnosti da su u grckim spisima Epiroti koji su arman makedonskog porekla zapisivani kao “ARVANITES” shto se u danashnjem kontekstu stvari podrazumeva isto shto i Albanci (Shchipitari).
Radi uporegjenja to je isto kao kad bi neki Srbin sa Kosova koji bi izjavio da je “Kosovac” automatski bio identifikovan da je etnicki Albanac (Shchipitar) shto se u praksi i potvrgjje. I ako taj “Kosovac” izjavi negde van Kosova da ce da se boriti ili ce graditi “NOVO KOSOVO” onda trebamo razumeti da taj “Kosovac” nije etnicki Srbin vec “Kosovar” (Albanac) koji zeli “Novo Kosovo” negde u Vojvodini, ili negde dalje.
Istina je u tome da etnicki Albanci (Shchipitari) koji su u vecini slucajeva muslimanske veroispovesti od strane Arman Makedona i Grka identifikovani ne kao Albanci, vec kao “Turci, Gege, ……bakatar”.

Ko su Bocari ?

Bocari su etnicki Arman Makedoni i pripadaju epirotskom plemenu SULI.

Ko su SULI ili Sulioti ?

IMA MNOGO MATERIJALA O Suliotima ali,

Ukratko: S kraja XVII veka zitelji grada Gardike (danashnja Juzna Albanija) koji je bio nastanjen Arman Makedonima ne mogavshi da istrpe svakodnevne napade albanskog (shchipitarskog) bashibozuka, svojim su stadima prebegli na planini Amure (kupina) koja se nalazi nasuprot ostrva Krf. Ta oblast se je zvala SULI i sacinjavali su je 22 sela nastanjena etnickim Arman Makedonima sa centrom u selu Suli. Sela su bila dobro voeno organizovana.
Godine 1792 Suli je postao centar “republike” koja je imenovana kao “REPUBLIKA SULI”.
Republika Suli je mogla da da 1.500 iskusnih boraca.
U borbama protivu shchipitarskih bandi i turskog bashibozuka, rame uz rame sa borcima ucestvovale su i zene i deca Suliota.

Kolika je bila mocna odbrana Suliota govori fakt da se ova shaka boraca celih 10 godina aktivno i uspeshno borila protivu arman makedonskog krvnika Ali-pashe Tepelina iz Janine koji je na Suliote napadao sa vojskom od 15. 000 vojnika.

Ali-pasha u vreme danashnje je proglashen za “Nacionalnog heroja Albanskog (Shchipitarskog) naroda”.

Godine 1803 pod pritiskom Visoke porte (znaci Turaka iz Istambula), Ali-pasha je bio prinugjen da skljuci mir sa Suliotima. Sulioti iscrpljenj dugogodishnim vojevanjem skljucili su mir, koji je bio regisrtovan preko jednog “formalnog akta”. Tim aktom Sulioti su trebali da predadu oruzje i u miru da se povuku prema Pargi.

Garancija je bila “BESA” (javno data rec).

“BESU” u ime Ali-pashe dao je njegov sin Veli Pasha dana 25.12.1803 g.

“BESOM” koja je bila data predstavniku Suliota, Fotu Caveli, je bilo obecano da ce im biti garantovano mirno povlacenje prema Pargi, a, i to da bez ikakih “davacki” biti omoguceno da po Epirskim planinama napasaju svoja stada.

Iznemogli zbog dugogodishnjeg ratovanja Sulioti prihfataju “BESU” i na dan Bozica u dve kolone napushtaju rodna ognjishta.

Jednu je kolonu predvodio licno Fotu Cavela koji je usilenim marshem uspeo da izvuce svoje ljude do grada Parge.

Drugu kolonu je predvodio Gjorgji BOCARI. Ova kolona je bila sacekana u zasedi vojske krvnika Ali-pashe. Mushkarci su se hrabro borili protivu daleko nadmocnijeg neprijatelja KOJI JE POGAZIO “BESU”.

Zene iz ove kolone gledajuci smtr svojih muzeva, UHFATILE SU SE U “KOLO SMRTTI”, I onako kako kojoj je dolazio red, jedna za drugom, sa malom decom u rukama, pevajuci tugovnu pesmu, BACALE U PROVALIJI REKE Akeron.

Treca grupa, ne verujuci “BESI” velikog Shchipitarskog nacionalnog heroja, predvogjena kalugjerom Samoilom, ostala je da se bori do kraja u jednoj od tvrgjava Suliota.

To je ukratko istina o Suliotima koje danas oni koji su ih masakrirali na datu “BESU” prisvajaju i prikazuju za svoje.

Lazne informacije i bez i najmanjeg stida je lansirao poznati albanski pisac Sabri Godo (koji ako se ceni po prezimenu “GODO” treba da je islamiziran i shchipitarizirani Epirot, shto znaci etnicki Arman Makedon), koji je vrlo veshto radeci 40 godina na “liku i delu Ali-pashe Tepeline” uspeu da proguta i izvitoperi mnoge fakte i kao take inkorporira u “istinitoj istoriji Shchipitara”.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dali mi moze neko objasniti fenomen kad se DZELAT IDENTIFIKUJE SA SVOJOM ZRTVOM, o cemu se radi?
----------------------------------------------------------------------------------------

Koja je bila uloga Shchipitara muslimana u oslobodilackom ratu (koji je nepravedno i lazno predstavljen kao rat za oslobodjenje Grka).

Godine 1828 Shchipitari muslimanske veroispovesti su se pobunili protivu Centralne Turske vlasti. Nezadovoljni od toga shto im Turci nisu isplatili dogovorenu sumu zbog njhovog uceshca u RATU PROTIVU USTANIKA, oni su se digli na ustanak. Pritom su zauzeli gradove Ohrid, Bitolj i Prilep sa zeljom da ih opljackaju i time nadoknade svoje zahteve. Ustanak je ugushen u krvi (B.Nicolaidy,Les Turcs de la Turquie Cont. Paris. 1857, II. Pp. 167 – 172.)

Dali mi moze neko objasniti fenomen kad se DZELAT IDENTIFIKUJE SA SVOJOM ZRTVOM, o cemu se radi?
----------------------------------------------------------------------------------------

Ne vredi D-1, oni to ne zele da shvate. Najgori su potomci "janicara" svih starih naroda koji mozda i vide da su njihovi pretci ucinili kardinalne greske izdajom svog naroda, ali se sada opet poistovecuju sa tim narodom i svojataju ga, pokusavajuci da "preskoce-anuliraju" greske (masakre, progone..) svojih predaka.
Ne poznajem dovoljni pisanu istoriju naseg naroda, uglavnom pamtim usmena predanja mojih predaka. Citajuci tvoje postove nailazim na dosta stvari koje sam vec cuo od nekog od predaka, koji to ocito nisu izmislili. Zivi sam svedok da se tvoji postovi poklapaju sa istorijskim cinjenicama o zivotu naseg naroda. Ko ne zeli da shvati ne mozemo ga ubediti, niti ga treba uzaludno ubedjivati...

Bocari, Teodor Kolokotroni, ……. i mnogi drugi etnicki Arman Makedoni identifikovani kao Shchipitari, samo zbog jedne najobicnije bizarnosti da su u grckim spisima Epiroti koji su arman makedonskog porekla zapisivani kao “ARVANITES” shto se u danashnjem kontekstu stvari podrazumeva isto shto i Albanci (Shchipitari).

Д1- потпуно си у праву, то је оно што покушавам да објасним. Данашњи Албанци узимају ИДЕНТИТЕТ својих претходника и мање-више блиских или даљих рођака у сваком могућем примеру. Овај пример ти није баш најбољи јер може да се протумачи двострано, Грци су увек записивали на основу фонетског доживљаја јер АРВАН и АРМАН имају сличну фонетску вредност.
У Епиру живи Цинцарско становништво , а теза жртва и џелат је веома уобичајена за Балкан, везана је искључиво за религијска питања у оквиру једног истог народа чији се део, променом религије идентификује сасвим другачије, опозитно од својих рођака који нису променили религију.

И даље стојим иза става да нема потребе развлачити у ситна цревца и анализирати неке ствари које немају темељ. Рецимо , опет си се "уфљацкао" са БЕСОМ, јер је евидентно да је БЕСА настала од доказане најстарије свесловенске речи БЕСЕДЕТИ то јест говорити или дати реч.

Sulioti su izuzetno zanimljivi, a naveo si ovde osim njih i Kolokotronija koji je jos zanimljiviji. Suliote svojataju tri naroda.

Grci tvrde da su Sulioti zato sto su bili hriscani ( naravno i zbog junastva). Da li su bili katolici ili pravoslavci i to nije bas jasno, mada mnogi tvrde da su bili pravoslavci. Drugo, Suliote svojataju i Cincari koji tvrde da su oni bili etnici Cincari sa tragovima Albanaca pravoslavaca, dok Grci tvrde da su oni cisti Grci.
Oko Kolokotronije isto stvar nije jasna, jer se Kolokotroni navodi u mnogim cincarskim knjigama kao covek cincarskog porekla ili kao etnicki Cincarin, dok Grci o tome nece ni da cuju, vec je on cist Grk.

Kod Ali Pase je stvar jasnija on je po ocu sigurno bio Albanac muslimanske veroispovesti, jedan od najkrvolocnijih tiranina svih vremena na Balkanu, odgovoran za proterivanje urbanog cincarskog stanovnistva iz severnog Epira. Najvazniji i najveci gradovi su bili Moskopolje i Gramos. Kod Ali Pase nema nikakve dileme. Za njega se sve to zna.

Pozdrav

Sulioti su izuzetno zanimljivi, a naveo si ovde osim njih i Kolokotronija koji je jos zanimljiviji. Suliote svojataju tri naroda.

Grci tvrde da su Sulioti zato sto su bili hriscani ( naravno i zbog junastva). Da li su bili katolici ili pravoslavci i to nije bas jasno, mada mnogi tvrde da su bili pravoslavci. Drugo, Suliote svojataju i Cincari koji tvrde da su oni bili etnici Cincari sa tragovima Albanaca pravoslavaca, dok Grci tvrde da su oni cisti Grci.
Oko Kolokotronije isto stvar nije jasna, jer se Kolokotroni navodi u mnogim cincarskim knjigama kao covek cincarskog porekla ili kao etnicki Cincarin, dok Grci o tome nece ni da cuju, vec je on cist Grk.

Kod Ali Pase je stvar jasnija on je po ocu sigurno bio Albanac muslimanske veroispovesti, jedan od najkrvolocnijih tiranina svih vremena na Balkanu, odgovoran za proterivanje urbanog cincarskog stanovnistva iz severnog Epira. Najvazniji i najveci gradovi su bili Moskopolje i Gramos. Kod Ali Pase nema nikakve dileme. Za njega se sve to zna.

Pozdrav
Kolokotronis da je Albanac nismo mi pisali nego istoricari u to vreme dok rat bio , dok je on bio jos ziv , dakle ?
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12459229&postcount=404
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12459520&postcount=412
Zasto je toliko tesko dokazati ako je jedna poznata licnost Albanac ?
Sta ce mi on npr. ako nije Albanac ?
Cincari ako pisu za sebe to nije uopce interesantno , nadji mi jedan neutralan izvor da vidimo , evo od mene imas 5 a dobices jos toliko .,
Samo ovde toga ima izgleda , ljudi ne daju niti jedan -jedini izvor i argumente a vec svojatali celu naciju , dok poreklo njihovo je negde od ........
Kako ovaj drugi Marko Bocari da bude Cincar , kad je potpisao , ''' GRCKA DA SE ZOVE NOVA ALBANIJA'' , i zasto je napisao Albansku azbuku a nije cincarsku , niti spomenuo negde ??
Imas linkove za Bocari u ovoj i pre ovoj stranici ..

Zamislitie vi da bi imali takve dokaze za vas narod , a da neko dolazi pijan na forumu i rece sve je nase , vama nista ne pripada :mrgreen:
Gde toga ima :mrgreen:
Lesander
Ako vec se prestavljas kao pravedan Istoricar ovde , zasto ne trazis argumente ko sta trazis od mene ????????

Poslednja izmena:
Lesander
Ako vec se prestavljas kao pravedan Istoricar ovde , zasto ne trazis argumente ko sta trazis od mene ????????

Зато што је ствар јасна, и у овом случају који си навео, овде није поменута НОВА АЛБАНИЈА као национални него географски појам. Као што су Италијани говорили да ће од горње Далмације створити НОВУ ШВАЈЦАРСКУ.
Што се тиче Тоски и ја имам мишљење ( а то сам већ истакао) да су ближи Цинцарима него Гегима. Геги су мешавина са Кавказцима и осталим мамелуком.

Evo neshto od pravih Epirota - Arbanasa kojima pripadaju i rodovi Bocari, Kastriotu, Ciorkina (Kolokotroni) ,.....

11qmsut.jpg

2dcevx2.jpg

2zjez3k.jpg

dal moze neko neshto da prokomentarishe:

Koji su ovi ARBANASI - ALBACI ?

Valjda ce neko neshto naci na internetu ?

Poslednja izmena od moderatora:
Evo neshto od pravih Epirota - Arbanasa kojima pripadaju i rodovi Bocari, Kastriotu, Ciorkina (Kolokotroni) ,.....

11qmsut.jpg

2dcevx2.jpg

2zjez3k.jpg

dal moze neko neshto da prokomentarishe:

Koji su ovi ARBANASI - ALBACI ?

Valjda ce neko neshto naci na internetu ?

Arbanasi

Selo Arbanasi pripada opshtini Veliko Trnovo u Bugarskoj. Nalazi se 4 km. severoistocno od administrativnog centra i 4 km. jugoistocno od grada Gorna Orahovica.

Srednja nadmorska visina je 400 m.

Izgragjeno je na jednom platou koje dominira okolinom.

Prema istoriskim izvorima prvo ime mu je Zagori, a sa dolakom Turaka da bude preimenjeno u tursko ime “Jailjak” (Pasishte). Kasnije Turci su mu promenili ime u “Arnautkoji” (Albansko selo) pa javlja se pod imenom “Androhorja”, da bi ga sveshtnik crkve “Sv.Nikole” godine 1799 imenovao kao “ALVANITOHORI” (Albansko selo).

Predpostavlja se da je ime “ARBANASI”,ustanovljeno krajem XVIII veka.

U Arbanasima 1779 god. je otvorena prva grcka shkola na tlu kasnije osnovane Bugarske.
Selo Arbanasi tokom nekoliko vekova predstavlja trgovacki centar citavog prostora gde je kasnije osnovana Bugarska.

Selo ????, a trgovacki centar. Nadmashuje u trgovini daleko veca naselja. Zbog bogatstva cesto je cilj pljacki turskih begova.

Selo sa priznatom “AUTONOMIOM OD STRANE SULTANA”, a cilj cestih pljacki od strane turskih pasha iI begova????

Znao sam odavno za Arbanasi, megjutim nisam imao na raspolaganje nikakih opipljivih informacija na osnovu kojih bih mogao da uokvirim sliku o samom naselju i narodu koji je podigo ovo “selo”, trgovacki centar jednog velikog regiona.

ARBANASI, kake veze mogu da imaju sa etnickim Shchipitarima ?

A, kakvu su vezu mogli u XVII, XVIII, XIX veku da imaju etnicki Shchipitari sa trgovinom ?

Pa i ja sam arbanas, iz arbanaske mahale koju su osnivali plemici iz grada Gramosa sa planine Gramos koji su spalili etnicki Shchipitari islamske veroispovesti, pripadnici plemena Gega, al nisam etnicki Shchipitar, vec etnicki MAKEDON (Anticki Makedonac).

Godine 2003, bio sam na godishnjem odmoru u Albeni.

Tad se je dogodio jedan nemio nastan, bio je ubijen g-din. Ivan Pavlov, gazda kontraverznog “MULTIGRUPA”, najvece i najbogatije firme ne samo u Bugarskoj vec i shire.

Bilo je obljavljeno da ce telo Ivana Pavlova biti sahranjeno u njegovom rodnom mestu s.Arbanasi. To je bila dovoljna provokacija da posetim s.Arbanasi.

Prvi susret sa s.Arbanasi bio je nekako jako topao, prepoznatljiv; poznate kuce, avlije, arhitektura, kaldarma, samo okruzenje, mestopolozba, KAO KOD SVOJE KUCE.

Ushao sam u jednoj prodavnici za suvenire.

Prodavnica lepo uregjena, bogata svim i svacim, kao da se je u njoj uselio duh celoga sela.

Gazda, Ivan Ivanov i njegova supruga, iz Gornje Orahovice. Oboica intelektualci, ljubazni, predustljivi, pravi domacini. Priupitah ih: kakvo je to selo, ko ga je osnovao, ko je u njemu ziveo? Kao dobri domacini, predusetljivi i krajno ljubazni pozvashe g-dina. Panajotova – kmeta i univerzitetskog profesora iz Velikoga Trnova. G-din.Pajanotov preleti tih 4 km. udaljenosti u prosto uleti u prodavnici.

Objasnishe mi da je u vreme kad je Enver Hodza predsednik Albanije, bio u zvanicnoj poseti Bugarske, njegov ga je domacin Todor Zivkov (koji po majci je vlah srodan onima iz istocne Srbije, ali sa bugarske strane), da bi se pokazao kao dobar domacin doveo ga u poseti s.Arbanasi sa recima: “Tovarish Enver Hodza ovo je selo Arbansi koje su podigli TVOJI Albanci.”
Domacini objasnishe da je Enver Hodza ostao krajnje rezerviran, bukvalno nije ispoljio nikakvu reakciju, niti je dao bilo kakav komentar, samo se je kurtuazno nasmeshio.

Pitanje je: zashto je Enver Hodza reagovao krajnje rezervirano ????

Arbanasi

Selo Arbanasi pripada opshtini Veliko Trnovo u Bugarskoj. Nalazi se 4 km. severoistocno od administrativnog centra i 4 km. jugoistocno od grada Gorna Orahovica.

Srednja nadmorska visina je 400 m.

Izgragjeno je na jednom platou koje dominira okolinom.

Prema istoriskim izvorima prvo ime mu je Zagori, a sa dolakom Turaka da bude preimenjeno u tursko ime “Jailjak” (Pasishte). Kasnije Turci su mu promenili ime u “Arnautkoji” (Albansko selo) pa javlja se pod imenom “Androhorja”, da bi ga sveshtnik crkve “Sv.Nikole” godine 1799 imenovao kao “ALVANITOHORI” (Albansko selo).

Predpostavlja se da je ime “ARBANASI”,ustanovljeno krajem XVIII veka.

U Arbanasima 1779 god. je otvorena prva grcka shkola na tlu kasnije osnovane Bugarske.
Selo Arbanasi tokom nekoliko vekova predstavlja trgovacki centar citavog prostora gde je kasnije osnovana Bugarska.

Selo ????, a trgovacki centar. Nadmashuje u trgovini daleko veca naselja. Zbog bogatstva cesto je cilj pljacki turskih begova.

Selo sa priznatom “AUTONOMIOM OD STRANE SULTANA”, a cilj cestih pljacki od strane turskih pasha iI begova????

Znao sam odavno za Arbanasi, megjutim nisam imao na raspolaganje nikakih opipljivih informacija na osnovu kojih bih mogao da uokvirim sliku o samom naselju i narodu koji je podigo ovo “selo”, trgovacki centar jednog velikog regiona.

ARBANASI, kake veze mogu da imaju sa etnickim Shchipitarima ?

A, kakvu su vezu mogli u XVII, XVIII, XIX veku da imaju etnicki Shchipitari sa trgovinom ?

Pa i ja sam arbanas, iz arbanaske mahale koju su osnivali plemici iz grada Gramosa sa planine Gramos koji su spalili etnicki Shchipitari islamske veroispovesti, pripadnici plemena Gega, al nisam etnicki Shchipitar, vec etnicki MAKEDON (Anticki Makedonac).

Godine 2003, bio sam na godishnjem odmoru u Albeni.

Tad se je dogodio jedan nemio nastan, bio je ubijen g-din. Ivan Pavlov, gazda kontraverznog “MULTIGRUPA”, najvece i najbogatije firme ne samo u Bugarskoj vec i shire.

Bilo je obljavljeno da ce telo Ivana Pavlova biti sahranjeno u njegovom rodnom mestu s.Arbanasi. To je bila dovoljna provokacija da posetim s.Arbanasi.

Prvi susret sa s.Arbanasi bio je nekako jako topao, prepoznatljiv; poznate kuce, avlije, arhitektura, kaldarma, samo okruzenje, mestopolozba, KAO KOD SVOJE KUCE.

Ushao sam u jednoj prodavnici za suvenire.

Prodavnica lepo uregjena, bogata svim i svacim, kao da se je u njoj uselio duh celoga sela.

Gazda, Ivan Ivanov i njegova supruga, iz Gornje Orahovice. Oboica intelektualci, ljubazni, predustljivi, pravi domacini. Priupitah ih: kakvo je to selo, ko ga je osnovao, ko je u njemu ziveo? Kao dobri domacini, predusetljivi i krajno ljubazni pozvashe g-dina. Panajotova – kmeta i univerzitetskog profesora iz Velikoga Trnova. G-din.Pajanotov preleti tih 4 km. udaljenosti u prosto uleti u prodavnici.

Objasnishe mi da je u vreme kad je Enver Hodza predsednik Albanije, bio u zvanicnoj poseti Bugarske, njegov ga je domacin Todor Zivkov (koji po majci je vlah srodan onima iz istocne Srbije, ali sa bugarske strane), da bi se pokazao kao dobar domacin doveo ga u poseti s.Arbanasi sa recima: “Tovarish Enver Hodza ovo je selo Arbansi koje su podigli TVOJI Albanci.”
Domacini objasnishe da je Enver Hodza ostao krajnje rezerviran, bukvalno nije ispoljio nikakvu reakciju, niti je dao bilo kakav komentar, samo se je kurtuazno nasmeshio.

Да, Тоске су Власи.

Valjda zato shto je bio obrazovan covek, koji je znao neshto shto drugi nisu znali.

Svakako da pre no shto je otisho u poseti Bugarskoj, sigurno da je naucio neshto o istoriji, a posebno o s.Arbanasi.
Ako se zna da Enver Hodza potice iz Juzne Albanije iz grada Gjirokastra, onda nije teshko zakljuciti da su mu neke stvari bile daleko poznatije no Todoru Zivkovu.

Imeno, Gjirokastro je jedan stari grad sa tipicnom arman makedonskom arhitekturom VELIKE KAMENE KUCE sa krovom od KAMENIH PLOCA. Iste takve kuce, potpuno arhitektonski identicno izvedene, mozmo sresti iskljucivo u arman makedonskim naseljima.

U gradu se govori arman makedonski, grcki i shchipitarski.

Postoji jedno verovanje, da ne kazem “postoje glasine” o Enveru Hodzi da “ima” neko staro arman makedonsko poreklo, megjutim dok se te “glasine” ne dokazu, one ostaju u sveri “shpekulacija”.

Poznato je da za vreme njegove “vladavine”, takoreci 40 % rukovodeceg kadra bilo “cobanskog, ovcearskog” (arman makedonskog) porekla.

Arman Makedoni su bili identificovani kao “cobani, ovceari”, sve sa ciljem da se ponize i iz glave im se izbije etnicka posebnost. Crkve su bile unishtene i ishlo se je na stvaranje monolitne, jedinstvene ateisticke shchipitarske drzave i nacije.

U, danashnje vreme “ciobani, ovceari” evoluirali su u “vlehe” (vlahe). Stvarno, veliki progres od “ciobana, ovceara” napredovashe do “nomada”.

Poznati savremeni shchipitarski pisac Ismail Kadare u naplivu “patriotizma”, u svom romanu “Albansko prolece”, svu krivnju za nedace kroz koje je proshao narod za vreme Envera Hodze, svalio je na “SHULE” (pezorativno ime kojima je identifikovao Arman Makedone). “Shula” je tipicno mushko arman makedonsko ime.

“Shuli” su bili krivi za sve nedace naroda jer su “verno” sluzili Enveru Hodzi, a bili su druge etnicke pripadnosti, pa onda shto od kukavicluca, shto od nesposobnosti, najlakshe je druge optuziti za sve ono shto sam ne mozesh da sredish, i na njih svalish svu licnu bedu.

Izgleda da je Ismail Kadare zaboravio da su ti “SHULI” za vreme Envera Hodze, a i kasnije bili obezliceni kao etnos, bez prava da koriste svoj maternji jezik, sa ogromnim imanjima koja su kolektivizovana i od kojih se je hranio “njegov” shchipitarski narod. Da “SHULI” koliko su bili u vlasti, josh vishe bili po kazamatima, 10.- 15 - 20 godina, nishta manje, samo zato shto su bili Arman Makedoni.

I, josh neshto, zaboravio je Ismail Kadare da kuci ima jednu “SHULI”, pa nisam siguran shta kuci odgaja, shta ce mu odluciti detsa da budu “Shchipitari” ili mozda “SHULI”.

Shta je znao Enver Hodza, adrugi ne ?

Znao je da su te kuce, ta arhitektura, pripada Arman Makedonima.

Znao je da tako bogati i sposobni radnici i trgovci, mogu da budu samo Arman Makedoni.

Poznato je da se je drzao rezervirano i u vezi “ilirskog” porekla Shchipitara, cak je sugerirao “naucnim” radnicima da NE PRENAGLJUJU SA TOM IDENTIFIKACIJOM”.

Poznavao je dobro istoriju (imao je dobre savetnike).

A, shta kaze istorija ?

Veliki Car Asen II, Arman Makedon sa Planine Hem (Balkan).
U knjizi “Istorija Arman Makedona” od Jona Argentianua, Bukuresht, 1904 g. u vezi valadavine Asena II zapisano je: “Vlashko-bugarsko carstvo dolaskom na vlast Asena II, dozivljava svoj procut. Imeno posle begstava u Rusiji, Asena II sa brojnom vojskom vratio se natrag sa ciljem da srushi sa prestola Burilu (takogje Arman Makedon). U prvoj bitci godine 1218, Burila je porazen i postao je zarobljenik Asena II. Posle ove izvojevane pobede Asen II se je uputio da zauzme prestonicu Trnovo. U megjuvremenu umire Henrih. U stvari Henrih je usmrcen od njegovih “doverljivih” podanika. Postoji mishljenje da je njegova smrt delo njegove zene koja je bila arman makedonskog porekla, i cerka Burilina. Asen II, zeni se Marijom, cerkom Ugarskog kralja Andreja II.
U daljim postupcima , Asen II tezi da ucvrsti svoju vlast. Radi toga, on sklapa savez sa knjazom Tesalije, Teodorom Komnenom, time shto je Manuelu bratu Teodora Komnena, daje za zenu svoju kcer. Megjutim to saveznishtvo nije trajalo dugo. Teodor Komnen sa svojom mocnom i mnogobrojnom vojskom napao je na Trakiju, pritom pljackajuci mnoga naselja u Vlashkom carstvu Asena II. Do sukoba izmegju dva arman makedonska vladara doshlo je na reci Marici godne 1230, kod sela zvanog Klokotnica. Bitka je zavrshila strashnim porazom EPIROTA. Sam Teodor Komnen zajedno sa brojnim plemstvom i celom vojskom pao je u zarobljenishtvo Asena II. Asen II, Teodora Komnena i celokupno plemstvo zadrzava u svoje zarobljenishtvo, a svu vojsku bez ikakvog otkupa oslobagja. Vracajuci se kuci u svojoj otadzbini Tesaliji i Epiru (koji su u to vreme bili naseljeni iskljucivo Arman Makedonima), vojnici su putem pevali pesme izrazavajuci zahvalnost Asenu II, i ujedno izrazavajuci zelju on da bude i njihov vladar.
Posle te sjajne pobede pod vlast Asena II potpali su i gradovi Adrijanapol, Voden, Seres, Prilep, Bitolj, Ohrid, Elbasan, skoro cela Istorijska Makedonija sve do Draca. Posle toga Asen II sa vojskom se je uputio ka Velikoj Vlahiji (juznim delovima Istoriske Makedonije, juzne delove Pindskog masiva i Tesalije sa Akarnanijom.
Ove pobede na bojnom polju Asena II, rezultat su ne samo uspeshnih vojnih dejstava, vec i na faktu da je u tim krajevima zivelo istorodno arman makedonsko stanovnishtvo prema kojemu Car Asen II se je odnosio kao prema svojim najblizim, pa posle pobede i njihovog zarobljavanja, bez nikakih uslovljavanja, pustio ih je da odu slobodno svojim kucama. Obzirom da se knjaz Teodor Komnen kao zarobljenik nije pridrzavao odregjenim pravilima, bio je osljepljen I bacen u okove. No, posle nekog vremena Asen II se je ozenio cerkom Teodora Komnena i on je bio oslobogen zarobljenishtva.”
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

rlw4th.jpg

Kako je bilo receno Teodor Komnen i celokupno njegovo plemstvo koje je poticalo iz Tesalije i Epira ostalo je u zarobljenishtvo Asena II.
Da ne bi imao problema sa zarobljenicima, pritom ne htedeci da proliva BRATSKU KRV, Asen II, sa ciljem da bi ih imao pod svojom kontrolom naselio ih je blizu svoje prestonice Trnova u novo formiranom naselju Zagori, danashnje ARBANASI.
Znaci osnivanje i naseljavanje sela ARBANASI bilo je u godini 1230.
Naselje je bilo naseljeno iskljucivo sa zarobljenim plemstvom i njihovim porodicama koji su poticali iz Tesalije i Epira.

The sacrifice of the seven vlach-armanji women that fell into the crag- raven of ‘Galaktou... See More’ near the church of ‘’AGIOI PANTES ’’and acting like the women of Souli and Naousa had a tragic death avoiding falling into the enemy hands of THE TURKS in 1878.That event took place during the insurrection in Kolindros town for the liberation of Macedonia where the vlachs(armanji) leaders Mpandralexi from SELI village starred to this epic event. The leaders of the insurrection were Pavlos and Petros Bandralexis from SELI village.There would be a great omission if we didn’t commemorate the certain vlach-armanji women from SELI village who in the revolution in 1878 had a tragic death to the monastery of ‘’AGIOI PANTES’’ in Palatitsia village area. That is the reason we should honor them commemorating them one by one by their names: Maria Mitridoni, Kyratsa Mpindivanou, Eleni Tsouliu ,Evaggelia Santou, Soultana Maritsa, Maria Souliou, Katerina Niopa. The last mentioned woman fell to the crag with her baby son who was found sucking his dead mother’s breast and finally survived this devastating event living in Veria for years and died in 1930.

U jednom clanku na internetu sam cak procitao i sledece: Da su Sulioti zapravo potomci ostatka Skenderbegove vojske i da s rimli usvoja sela svakoga ko jehteo da ide u pljakaske pohode protiv Turaka. Mozda se tu nasao i poneki Arman. Ko ce ga zati. A mozda ih je bilo i mnogo vise. Argintenau pise oped suprotno da su Repubiku Suli osnovali Armani koji su pobegli odmah posle prvog paljenja Moskopolja i da su se njima pridruzili neki pravoslavni Albanci, ali su bili u manjini. A za Kolokotronija prvi put put cujem da je poreklom etnicki Albanac. Ne znam ni odakle muono drugo prezime koje se kod Armana stalno spominje: Ciorkina

Pitu

U jednom clanku na internetu sam cak procitao i sledece: Da su Sulioti zapravo potomci ostatka Skenderbegove vojske i da s rimli usvoja sela svakoga ko jehteo da ide u pljakaske pohode protiv Turaka. Mozda se tu nasao i poneki Arman. Ko ce ga zati. A mozda ih je bilo i mnogo vise. Argintenau pise oped suprotno da su Repubiku Suli osnovali Armani koji su pobegli odmah posle prvog paljenja Moskopolja i da su se njima pridruzili neki pravoslavni Albanci, ali su bili u manjini. A za Kolokotronija prvi put put cujem da je poreklom etnicki Albanac. Ne znam ni odakle muono drugo prezime koje se kod Armana stalno spominje: Ciorkina

Pitu

Ево ти, па читај, нису баш били одушевљени Арнаутима:

Бој у Сулима (Сулиотска народна песма, - фрагменти)

Из долине Аварика покличе госпођа попадија:
Где сте децо Боцарова, где сте момци Ламброви?
На нас ето тешких облака од пешадије и коњице.
Ту није једна нити су две или три хиљаде нити су пет
него их има осамнаест, има их дветнаест хиљада.
Нек иду турски одрпанци, шта нам могу учинити
нек иде нек позна шта је бој, шта је пушка Сулиотска......
........
Зар ћемо још чекати на те псе Арнауте?
Тада сви поскочише, поломише корице ножевима
па пред собом потераше Турке као јагањце.......
........
то су они славни Сули што су прослављени по целом свету
то је мач Цавелов што је окупан у крви турској
који је сву Арбанију одео у црно рухо покајничко
јер су жене за мужевима а мајке за децом пропиштале.

Овде се види да су поарнаућени припадници народа третирани као пси и да су им се Сули светили због приступања Турцима.
А има и одговор о Боцарију.

Из исте књиге песма Деспа, факсимил:

books

Веома лепа песма, подсећа ме на Чегар.

Poslednja izmena:
da pogledamo neke tipicne kice iz s.ARBANASI

2lx747o.jpg

mcavr9.jpg

Moze se uociti da cu kuce gragjene iskljucivo od kamena.

Isto tako i krov u prvobitnoj izvedbi je od kamenih ploca.

Ove su kuce vrlo stare i u procesu konzervacije umesto orginalnog krova od kamenih ploca shto je tipicno za arman makedonsku gradnju, kamene ploce su zamenjene crepom.

Pjesme su recite !

Megjutim fakt je da je takoreci svo narodno kulturno stvaralashtvo stvarano stolecima na arman makedonskom jeziku, danas prevedeno na jezicima drzava koje su podelile Istorisku Makedoniju predstavlja se kao njihovo kulturno blago.

Нисам ове песме поставио џаба.
Као прво, оне доказују нешто: да су Сулиоти=Цинцари, а самим тим да су говорили вашим језиком. Историјске околности доносе и следећу чињеницу, да је део Сулиота данас , с правом идентификован као Албанци, као и да се Албанци грабе за цело сулиотско племе.
Друга ствар, доказује да су Сулиоти имали анимозитет према Арбанасима, потпуно исти као и Срби према Потурицама, ја сам бар тако разумео последњи стих песме Бој у Сулима:

јер је борба између Сулиота и Арбанаса била искључиво верска.

Из овога се јасно може закључити, знајући какав је језик имала сулиотска заједница, а какав данас имају Албанци, како је текла еволуција албанског језика, у ствари сам потврдио претпоставку да је албански језик настао од цинцарског мешајући се са језиком који је доносио мамелук из Азије.

Нисам ове песме поставио џаба.
Као прво, оне доказују нешто: да су Сулиоти=Цинцари, а самим тим да су говорили вашим језиком. Историјске околности доносе и следећу чињеницу, да је део Сулиота данас , с правом идентификован као Албанци, као и да се Албанци грабе за цело сулиотско племе.
Друга ствар, доказује да су Сулиоти имали анимозитет према Арбанасима, потпуно исти као и Срби према Потурицама, ја сам бар тако разумео последњи стих песме Бој у Сулима:

јер је борба између Сулиота и Арбанаса била искључиво верска.

Из овога се јасно може закључити, знајући какав је језик имала сулиотска заједница, а какав данас имају Албанци, како је текла еволуција албанског језика, у ствари сам потврдио претпоставку да је албански језик настао од цинцарског мешајући се са језиком који је доносио мамелук из Азије.

uglavnom ono shto ste izneli takoreci u potpunosti odgovara realnom teku dogagjaja, sa malom korekcijom u odnosu na "како је текла еволуција албанског језика ". To shto ste izneli odnosi se na dogagjaje u zadnjem mileniumu od kad su Shchipitari doshli sa Kavkaza..

Problematika je daleko dublja i zdire 4 mileniuma unatrag.

Ta problematika je neshto komplikovanija i smatram da momentalno nije joj mesto u ovoj temi.

da pogledamo neke kuce sa podrucja Istoriske Makedonije

1z1sie0.jpg
kuca iz arman makedonskog grada Gjirokastra. Ovaku identicnu arhitekturnu izvedbu mozemo videti u s. Galicniku, kao u manastiru Sv,Jovan Bigorski.

6r6eeb.jpg

kice iz Gjirokastra

o02rtx.jpg

arman makedonsko s.Kalariti - region Epir

vyruic.jpg

kica iz arman makedonskog s.Gornje Belice kod Struge

24zg5dj.jpg

kica iz arman makedonskog s.Donje Belice kod Struge
------------------------------------------------------------------------------------------------------

kad se ova arhitektura uporedi sa onom iz s.ARBANASI, postavlja se pitanje: KOJA JE RAZLIKA ?

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back