Nije isto pobogu, zato što je kontekst sasvim drugačiji. Dokumentarni serijal bio je naučno-popularni - to je jasno; takvu je ulogu imao, a u tom zadatku je i uspio.
Ja bih se, okvirno, složio sa Budakom:
Podsjetimo, Budak je ujedno i glavni stručni konsultant serije bio, a to je isti čovjek koji je ujedno rekao i da se, zapravo, o tom vremenu ništa ili vrlo malo i ne zna (o Tomislavu se mogu reći
tri podatka u jednoj kratkoj rečenici - i to je apsolutno sve - da ga citiram). Budak je o svemu govorio, ako se ne varam čak i u samom serijalu (sada sam malo pozaboravio), uključiv i nacional-romantičarskim sanjarijama Ivana Kukuljevića Sakcinskog i drugih.
Serijal je vrlo daleko od smeća; naprotiv, vrlo je zabavan i lijepo odrađen.
Napumpan naravno da jeste, jer je urađen u stilu ne klasičknog dokumentarca, već pompezne holivudizacije. Nacionalistički - možda? Teško je obrađivati domaće teme, pogotovo ako se po stilskoj izradi prilagođava širim masama (laicima), a da ne ispadnu rodoljubne. Zapravo, mislim da je nemoguće.
No kontekst iza čitavog serijala - politička pozadina ili ne - uskoro će u Srbiji izaći
serijal o Nemanjićima, a što će biti, citiram:
..a to će se vjerovatno dovoditi, ako bude slično urađeno, u vezu sa izbornom kampanjom SNS. Još pazi, emitovanje prve sezone da se poklopi sa predsjedničkim izborima baš.
Svako ko zna šta je prava istorija, znade ujedno i da se ona proučava tako što se ode u biblioteku i otvori neka knjiga, a ne pogleda ni sat vremena TV programa.
Da se razumijemo, ja sam uvijek bio na strani onih koji brane popularizatore nauke, dok ih mnogi ismijavaju da traće svoje vrijeme na taj način, trošeći ga umjesto na pravom naučnom radu. Smatram to gotovo ništa manje bitnim. Zato sam i grčevito branio i nastaviću to da radim u slučaju Radivoja Radića, dok srpski novoromantičari, pa i mnogi drugi, nasrću na njega samo zbog toga što im se ne sviđa što on piše ili jer "gubi vrijeme".
Problemi koji nastupaju ovdje jesu dobrim dijelom i oko
ponižavanja i
nipodaštavanja drugih. Budimo realni, o staroj srednjovjekovnoj hrvatskoj monarhiji u vrijeme tzv.
narodnih vladara kako su to stari historici bili pisali, nema bog zna šta mnogo da se kaže, kako je to Džon Fajn u čitavoj knjižurini vrlo ilustrativno opisao. Ali to ne znači da bi trebalo i da bude nekakva
tabu tema.
Reakcija na
Hrvatske kraljeve serijal na ovom forumu me podsjeća na percepciju najstarije srpske istorije na Hrvatskoj wikipediji. Prvi srpski vladari su smatrani
izmišljenima, i svakojaki slični komentari u vezi prednemanjićke srpske povijesti mogu se pročitati po stranicama za razgovor.
Ja lično smatram da je nipodaštavanje i najmanjeg, najsitnijeg segmenta ljudske istorije - greška, da ne kažem i opasno, jer vodi ka funkcionalnom (ne)razumijevanju istorijskog trajanja kao procesa i, uopšteno, globalnih fenomena (
Efekat leptira).