Хрватски владари

Samo da pitam, tako da mogu radit nešto korisnije - hoće li se ova rasprava pretvorit u tko je koga više pobio 1941.-45 i 1991.-95? :roll:

To neznam, ali znam da su hrvatski zlocini neprevazidjeni u istoriji,i da stvar bude gora vi ste jos ponosni na njih.Mada narod koji ima vladare kao vi sto ste imali i koji se moli onakvim svecima i nemoze da bude normalan.Uz to svako poredjenje hrvatskih kraljeva i srbskih kraljeva,Ustasa i Cetnika,vase satro istorije i nase,je krajnje neumesno i moze da prodje samo u vasim mozgovima.

Ni to ulepsavanje istorije putem filma ne pomaze,samo ce da se smeju ljudi,ipak je to svima nama razumljiv srbski jezik.

istina je da ste imali genocidnih trenutaka i namjera ali smo se odbranili. sad možemo dalje. tebi bi preporučio da kad završiš osnovnu školu, ne ostaneš na tome.

Nisu Srbi imali nigde prema vama genocidnih namera. To što je neko negde proteran tokom rata, uz relativno manji broj slučajeva ubistava i sl. nije genocid.

Čak i da je Martić ispalio sve rakete na Zagreb koje je imao (..što je trebalo da učini kad je već isprljao ruke), opet ne bi bio genocid...

Škola...i kad je završim, u meni ćete uvek imati iskrenog i dubokog neprijatelja, kako drukčije da se odnosim prema iskompleksiranom i u biti fašisoidnom narodu:mrgreen:

Nadam se da ova tema neće biti premještena, jer me zanima isključivo mišljenje o historiografskim aspektima. Što se tiče TV produkcije, tu ne treba trošiti riječi hvale. :mrgreen:

Управо ћу гледати прву епизоду па да видимо...
Надам се да је слично као....

game-of-thrones-poster.jpg

:per:

Nisu Srbi imali nigde prema vama genocidnih namera. To što je neko negde proteran tokom rata, uz relativno manji broj slučajeva ubistava i sl. nije genocid.

Čak i da je Martić ispalio sve rakete na Zagreb koje je imao (..što je trebalo da učini kad je već isprljao ruke), opet ne bi bio genocid...

Škola...i kad je završim, u meni ćete uvek imati iskrenog i dubokog neprijatelja, kako drukčije da se odnosim prema iskompleksiranom i u biti fašisoidnom narodu:mrgreen:

pa ti si stvarno još jako mali....
buc buc

neznam, navikao sam ispitivati..
ihhh sta sam ja sve navikao..... navika je majka mnogih zala....

točno.
trebala bi biti namjera bitna. mogu ubiti zarobljenika kao ratni zločin a da ne bude genocid. ali se može i spaliti selo ako je namjera da se u njemu zatre život po nacionalnom ključu, i da nitko nije poginuo, može biti genocid.
haha ti to bre napravi neko svoje pravo, nevidjeno pod kapom nebeskom...... je ne znam kakav je to beskrvni genocid, to je nesto novo.....trazi se namera, ubistvo dela ili citave populacije i u novije vreme organizovanost grupe koja je to pocinila..... nijedna srpska vojska nije pocinila tako nesto nad Hrvatima, a uporedjivati na primer 150 ili 200 streljanih vojnika na Ovcari, . sa 600 000 preklanih Srba u drugom svetskom ratu, i zvati jedno i drugo istim imenom, odista je degutantno....

ako je holokaust, šoah kako kažu židovi, mjerilo, uistinu nema takvog primjera. o tome nema dvojbe.
ima nad Srbima u NDH od 1941. do 1945,

nego reci ti meni posto kazes da si pravnik, a potenciras rec agresiju, koja je jedina vojska, po svi medjunarodnim obicajima i zakonima bila legalna na podruciju Hrvatske tokom sukoba 1991. godine i koja je jedina drzava koja je uzivala pun medjunarodni subjektivitet i priznanje na prostoru Republike Hrvatske tokom 1991. godine?

Prvi vladar za kojeg se sigurno zna da je, prema dokumentima, ovjenčan krunom bio je Stjepan Držislav koji stupa na vlast 969. godine.
eto! to je vec istorija... zamisli ti da Srbi predstavljaju Kneza Lazara stvarno za cara kako ga je narod prozvao, istoriografija ovde bi sigurno to odmah iskritokovali, tako treba i sa Tomislavom, a najblizi parnjak hrvatsko Tomislava u Srba je Kraljevic Marko i mitovi o njemu, to je otprilike ta mitoloska, ne-istoriografska razina.

ihhh sta sam ja sve navikao..... navika je majka mnogih zala....

haha ti to bre napravi neko svoje pravo, nevidjeno pod kapom nebeskom...... je ne znam kakav je to beskrvni genocid, to je nesto novo.....trazi se namera, ubistvo dela ili citave populacije i u novije vreme organizovanost grupe koja je to pocinila..... nijedna srpska vojska nije pocinila tako nesto nad Hrvatima, a uporedjivati na primer 150 ili 200 streljanih vojnika na Ovcari, . sa 600 000 preklanih Srba u drugom svetskom ratu, i zvati jedno i drugo istim imenom, odista je degutantno....

ima nad Srbima u NDH od 1941. do 1945,

nego reci ti meni posto kazes da si pravnik, a potenciras rec agresiju, koja je jedina vojska, po svi medjunarodnim obicajima i zakonima bila legalna na podruciju Hrvatske tokom sukoba 1991. godine i koja je jedina drzava koja je uzivala pun medjunarodni subjektivitet i priznanje na prostoru Republike Hrvatske tokom 1991. godine?

jedina legalna vojska je bila ona koju je ustrojila republika hrvatska, jar je ona već tada postala samostalna konzumirajući svoje povijesno pravo na samostalnost.

jedina legalna vojska je bila ona koju je ustrojila republika hrvatska, jar je ona već tada postala samostalna konzumirajući svoje povijesno pravo na samostalnost.

Kako moze narod Hrvatske (srpski deo)da izvrsi agresiju nad sopstvenom drzavom? Pre bi se reklo da je Hrvatska izvrsila agresiju nad delom svog stanovnistva oduzimajuci im konsttutivna prava. Sto cini i danas oduzimajuci im zagarantovane mandate u Saboru. Dokle mislite da budete fasisti a da lazete svet da ste slobodarska drzava?

Nadam se da ova tema neće biti premještena, jer me zanima isključivo mišljenje o historiografskim aspektima. Što se tiče TV produkcije, tu ne treba trošiti riječi hvale. :mrgreen:

Serijal Hrvatski kraljevi specifičan je igranodokumentarno-obrazovni projekt, koji se sastoji od sedam 50-minutnih epizoda. Ovo je prvi put u filmskoj i medijskoj povijesti Hrvatske da se ekranizira najranije i po mnogočemu najzanimljivije razdoblje hrvatske povijesti – od doseljenja u 7. stoljeću pa do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića (oko 1100. godine).

BBC na hrvatski način

U ovoj jedinstvenoj seriji hrvatski vladari Trpimir, Tomislav, Stjepan Držislav, Petar Krešimir IV., Zvonimir i mnogi drugi prvi put će dobiti lica i karakter. Hrvatski će gledatelji prvi put moći vidjeti velike ranosrednjovjekovne bitke Hrvata protiv Bugara, Bizanta, Saracena i Mađara, te krunidbe hrvatskih kraljeva.

Za potrebe serije, prvi put u povijesti u cijelosti je rekonstruirana hrvatska kraljevska kruna, također prvi put u znanstvenoj i kulturnoj povijesti Hrvatske napravljene su vjerne rekonstrukcije starohrvatskih crkvi u prirodnoj veličini te glasoviti kneževski i kraljevski kameni natpisi u svojem izvornom, odavno izgubljenom obličju, što je kulturološki pothvat koji daleko nadmašuje granice pukog filmskog ili dokumentarističkog pristupa.

Svrha ovog projekta jest, uz to što će biti umjetnički dragulj, stvoriti dugotrajno obrazovno štivo za sadašnje i buduće naraštaje. Serija Hrvatski kraljevi postavlja i nove, vrlo visoke standarde filmsko-dokumentarne produkcije, koju je čak i glasoviti BBC dosezao u samo iznimnim slučajevima.

U seriji je korištena najmodernija kompjutorska 3D tehnologija (umnožavanja vojski, izrade zgrada, brodova i sličnih objekata), izrađeno je nekoliko stotina povijesnih kostima, napravljena su cijela izvorna srednjovjekovna sela u Lici i Zagvozdu, a korištena je HD te HD high-speed tehnologija snimanja.

U izradi serije sudjelovalo je gotovo tisuću ljudi, što je čini najvećim projektom u novijoj povijesti HRT-a. Iznimnost ove činjenice sastoji se, među ostalim, i od toga što je HRT na ovaj način učinio velik iskorak, budući da su veliki projekti dosad bili redovito dramskog, zabavnog ili sportskog karaktera, dok su Hrvatski kraljevi prije svega obrazovni projekt.

Iako je serija igrano-dokumentarnog tipa, u njoj ne glumi nijedan profesionalni glumac. Taj je redateljski potez rezultirao iznimno prirodnim i uvjerljivim reakcijama naturščika koji su se izvrsno snašli pred kamerama. U seriji su volonterski glumili i mnogi članovi uže televizijske ekipe HRT-a.

Glavne uloge tumače:
Kralj Tomislav – Vjeran Mišurac, novinar HRT-a
Knez Trpimir – Boško Vladović, sinjski alkar, Sinj
Knez Branimir – Mirko Penić, časnik u Hrvatskoj vojsci, Sinj
Knez Borna – Josip Tabak, student povijesti i arheologije, Mostar
Ljudevit Posavski – Tihomir Ajduković, časnik u Hrvatskoj vojsci, Sinj
Kralj Zvonimir – Aldo Tončić, profesionalni kaskader
Kralj Stjepan Držislav – Dario Mačešić, majstor tona HRT-a
Dužd Petar Tradenik/Zula – Dubravko Prugovečki, montažer serije „Hrvatski kraljevi“
Knez Mislav/Dobreša – Miro Rezić, producent serije „Hrvatski kraljevi“
Knez Domagoj/Vukota – Domagoj Burić, scenarist i redatelj „Hrvatskih kraljeva“
Ljutiša – Miro Mioč, producent Hrvatskih kraljeva... i mnogi drugi

Ekipa sastavljena od stručnjaka

Uz brojne hrvatske stručnjake (Ančić, Delonga, Jakšić itd), kao stručni sugovornici u seriji su sudjelovali ugledni svjetski povjesničari i arheolozi, predvođeni legendarnim profesorom Jacquesom Le Goffom, vjerojatno najvećim stručnjakom za srednji vijek ikad. U seriji gostuju profesori s Cambridgea, Oxforda, Sorbonne, sveučilišta u Pragu, Varšavi Beču itd.

Stručni savjetnici serije su dr. Neven Budak, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i najistaknutiji suvremeni hrvatski medievist, te dr. Miljenko Jurković, također s FF-a u Zagrebu, vodeći hrvatski stručnjak za povijest umjetnosti srednjega vijeka.

Supervizor vizualnih efekata je Kristijan Mršić (Ludi rimski carevi, Osnivači crkvenih redova itd), a izvođači su tvrtke Momentum i Vizije (Ludi rimski carevi, Osnivači crkvenih redova, Show ust go on – dobitnici Zlatne arene za najbolje vizualne efekte).

Kostimografkinja serije je iskusna hrvatska filmska djelatnica Vjera Ivanković (Ðuka Begović, Bogorodica, Božić u Beču, Što je Iva snimila..., itd) koja je uz pomoć svojih kostimerki izradila nekoliko stotina prekrasnih povijesnih kostima.

Kolosalne scenografije osmislio je veliki hrvatski scenograf Ivan Ivan (Duga mračna noć, Duh u močvari, Ne daj se Floki itd).

Montažer serije je Dubravko Prugovečki, jedan od najplodnijih montažera dokumentarnih filmova u Hrvatskoj (Tajnoviti srednji vijek, Ludi rimski carevi, Rio Bravar).

Direktor fotografije je proslavljeni hrvatski snimatelj Branko Cahun (Ajmo žuti, Mišolovka Walta Disneya, Zamrznuti kadar, Hrvatski triptih, Ludi rimski carevi itd).

Producenti serije su Miroslav Rezić (Ludi rimski carevi, Osnivači crkvenih redova) i Miro Mioč (Pustinje svijeta, Rijeke Hrvatske, Svete planine svijeta).

Scenarist i redatelj je Božidar Domagoj Burić, (Tajnoviti srednji vijek, Ludi rimski carevi; autor kultne emisije Na rubu znanosti itd). Burić je ujedno skladao i odsvirao cjelokupnu glazbu za serijal.

http://www.hrt.hr/index.php?id=37&tx_ttnews[tt_news]=129594&tx_ttnews[backPid]=364&cHash=f674bb39a1

Ovdje se mogu pogledati prve četiri epizode serijala:

http://thepiratebay.org/torrent/6744443/Hrvatski_Kraljevi_-_Epizoda_1_(2011)
http://thepiratebay.org/torrent/6761875/Hrvatski_Kraljevi_-_Epizoda_2_(2011)
http://thepiratebay.org/torrent/6779236/Hrvatski_Kraljevi_-_Epizoda_3_(2011)
http://thepiratebay.org/torrent/6795756/Hrvatski_Kraljevi_-_Epizoda_4_(2011)

Krajnje maestralno i fenomenalno odrađeno. Malo previše populistički i romantičarski za moj ukus, ali na kraju krajeva tako uostalom i treba da bude!

to mozda sa tvog nekog ideoloskog i licnog romanticarskog ugla, nisi mi odgovorio kako je to bilo po medjunarodnom pravu, a ako si pravnik ja ocekujem od tebe da odgovoris kao pravnik, a ne kao ostrasceni nacionalista i laik. I koje godine je Hrvatska dobila samostalnosti? 1991. kada traju sukobi sa JNA ili 1992. godine? A kad smo vec tu, Socijalisticka Republika Hrvatska nastala je 1944, ova sadasnja je njen naslednik, na ZAVNOH-u susretom i voljom predstavnika dva naroda, koji su zatim proglasili tu republiku kao dvonarodnu drzavu, gde su oba naroda postala konstitutivni elementi te drzave, koji su to narodi bili?

pa nije vatikansko, rusko ili amerikansko priznanje dan kad je nastala samostalnost, nego kad je proglašena.srbi nisu i nemogu biti konstitutivni narod u hrvatskoj. mogu to biti u srbiji ili u BiH.
opet ti striktno ideoloski ....ja koliko znam racuna se medjunarodno priznanje, inace bih ja mogao da proglasim svoj solitet za nezavisnu republiku sutra, 1991 Hrvatska nije nista vise medjunarodno priznata drzava nego recimo Krajina od 1992 do 1995, da ne ulazimo da je to priznanje doslo na ultimatum i ucenu Nemacke evropskoj uniji, koja jos uvek nije bila spremna da prizna hrvatsku u januaru 1992 godine, a kamo li to kako je jednostrano proglasenje nezavisnosti bilo protivno ustavu SFRJa kao jedinog medjunardno-pravnog subjekta ili kako su Srbi bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i to ne samo u periodu komunizma nego cak i u periodu Austro-ugarske. Nego ti mi ne odgovori na to koja su dva naroda stvorila NR Hrvatsku 1944. i koja su bila proglasena jednaka i ravnopravna u svakom pogledu, sto je bilo i formulisano kroz ustav, predvidjanjem konstituivnosti tih naroda.

Back