U tom slučaju, zanimljiva stvar je da Hrvati nisu stali iza nekoga ko je njihove krvi, već su podržavali Mađara. Još zanimljivije je da su Kolomanove pristalice navodno isterane, a on opet ostao kralj Hrvata.
Kako je Koloman ostao kralj Horvata iako je poražen ?
Pa zato što su Hrvati i bili na njegovoj strani i gurali ga da se svojom vojskom mješa u unutarhrvatski sukob. Pošto se dokazao lojalan zamišljenom savezu unija je postala nešto što želimo...
Ima i puno elastičnijih primjera u tom smjeru:
Npr. Hrvatska je pobjedila NATO u zadnjem ratu i onda ušla u NATO koji nas je cijelo vrijeme spriječavao da ostvarimo cilj, samo zato što se NATO priključio Hrvatskoj kada smo im pokazali tko je glavni, a s naše strane gledano isplati ih se imati za saveznika kao što se i poraženog Kolomana isplati imati za saveznika. NATO je glavni u odnosu na Hrvatsku kao i Koloman, ali zapravo mi NATO držimo za jaja ovdje na balkanu kao i Kolomana. NATO i Koloman svjesni su da mi njih držimo za jaja pa pristaju na uvjete od kojih sami mi imamo koristi jer se možemo po našoj zapovijedi poslužit njihovom silom, a za nagradu predajemo im fiktivnu ulogu lidera. NATO i Koloman pristaju na to zato jer njima uloga lidera treba za neke njihove interese da se prikažu jaki prema trećima, a takve aspiracije nisu u konfliktu s našim interesima, pa nam to ne smeta, a iznad svega im je najbitnije da su se savezom sa nama zaštitili od toga da ih izbijemo iz cipela i istjeramo iz balkana...
Možemo i Srbe uključit u primjere poraženog Kolomana:
RS je izgubila rat, ali upravo tim PRAVOVREMENOM PRIZNATIM porazom dobila je RS kao entitet...
Srbija je poražena u WW1. ali je PRAVOVREMENIM pakovanjem na Krf na kraju izašla kap pobjednica iz rata...
Za kneza Zaharije poraženi Srbi PRAVOVREMENO pred Bugarima bježe Hrvatima i na kraju su Bugari ti koji su poraženi. Puno puta u životu najbolje prođeš kada priznaš da si mala nebitna figura, držiš se po strani, odeš kad zagusti, dođeš nazad kada ti se kaže i prošo si bolje nego netko tko se kurči. Pogledaj kako su Hrvati prošli jer su se kurčili pred kalifatom usprkos našoj konačnoj pobjedi...
Tako i Kolomanovi Mađari PRAVOVREMENO predaju svoju princezu na prčing, dođu ovdje ginut za tuđi interes kada im se kaže, sam kralj njihov osobno glavu riskira radi unutarhrvatske svađe jer nam se kralj njihov mora osobno dokazat da je spreman poginut za nas (jesi li se zapitao zašto su njihovi kraljevi u dva navrata osobno dolazili ovdje riskirat glavu u neke sporadične sukobe...), pa ovdje teško stradavaju, odu nazad kad im se kaže, i za svu podčinjenost na kraju dobiju pravo na krunu po izyebanoj princezi njihovoj, pardon hrvatskoj kraljici Jeleni...