Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.362
Nisi se pohvalia da pricas polubugarski
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nisi se pohvalia da pricas polubugarski
"bez rukovanja"...@Ovi jedan @Škutor Kićo
Kako je moguće da u Dalmaciji i Hercegovini postoje ili su postojali Hrvati koji se zovu Savo?
Savo Štrbac kaže da je u sjevernoj Dalmaciji sreo nekoliko Hrvata sa tim imenom, a evo i jednog iz Čapljine koji se tako zvao.
Pogledajte prilog 1801486
@Perperius @Лекизан @FDDD @Mrkalj @АнаиванГорд @Casual Observer
Ma dabome…ima prezime savic i savinovic?
Al recimo rastko ili rastkovic?
Virojatno je drugo znacenje u nas i u vas
@Ovi jedan @Škutor Kićo
Kako je moguće da u Dalmaciji i Hercegovini postoje ili su postojali Hrvati koji se zovu Savo?
Savo Štrbac kaže da je u sjevernoj Dalmaciji sreo nekoliko Hrvata sa tim imenom, a evo i jednog iz Čapljine koji se tako zvao.
Pogledajte prilog 1801486
@Perperius @Лекизан @FDDD @Mrkalj @АнаиванГорд @Casual Observer
"bez rukovanja"...
Smederevo najdefinitivnije nije Šumadija. Što se tiče Cvijića, on je inače pisao i o izvesnim “Srbo-Hrvatima”.@FDDD je pola Podunavac, pola Prečanin.
Smederevsko podunavlje nekako mi nije Šumadija. I Cvijić kaže da je severna granica Šumadije u liniji Avala-Kosmaj. Ja bih rekao da je to sadašnji auto put.
Ma stvarno?Nekima od vas još ne idu u glavu da je za progon Srba ponajviše odgovorna vaša tadašnja politika koja je bila toliko kontraproduktivna i van svake pameti da bi postupke vaših ondašnjih lidera tribalo uvrstit u udžbenike uz opis kako ne vodit svoju državu i svoj narod.
A vi nastavite upirat prstom priko granice tražeći krivca samo u nama daleko ćete tako
Osim ono malo bivših u Gorskom Kotaru.Sta nisu tamo slovenci?
Gorski kotar 25 000 ljudiOsim ono malo bivših u Gorskom Kotaru.
Samo oni koji govore rovtarski.Gorski kotar 25 000 ljudi
Ne kontan sta uzivate u tim anomalijama?Samo oni koji govore rovtarski.
Eto rezervirano iskljucivo za srbeMa dabome…
Zadnjih 50 godina?Mada posle migracija štokavaca u kajkavske krajeve, i tamo ima svačega. @Mej bregami
Vlaji i škutori govore bia vidia posa@Ovi jedan @Škutor Kićo @Demagogic @Perperius @Casual Observer
U Drnišu se izvorno govori TIJO, BIJO, SMIJO, PIJO, RADIJO itd, a ne tia, bia, smia, pia, radia. Na video ispod na 1:56-2:11 kažu 'On je iša tamo di je tijo, uvik bi na svojoj rodnoj grudi i osta je ono šta je bilo.'
Ne samo da se u Drnišu izvorno koriste oblici sa (J)O koje pomenuh gore u prvoj rečenici, nego tako govori 80% Vlaja. Većina Vlaja koji danas govore tia, bia, smia, pia, radia itd. glumi primorce tj. presereva se! A tek kad zapadni Hercegovci glume primorce pa počnu govoriti bia, smia, tia, pia, radia itd, komedija.Na HercegBosni jedan forumaš iz Imotskog je naveo da Imoćani govore bijo, radijo, stavijo, tijo, smijo, pijo itd, i reče da mu zvuče feminizirani i paraju uši oblici bia, tia, smia i sl.
Ako Imoćani koriste te oblike sa JO (lik nema razloga da laže/izmišlja), onda je memoće da zapadni Hercegovci govore na A te koji ovi (Imoćani) govore na JO.
Svi Vlaji govore POŠA, DOŠA, REKA, ali većina njih uz to govori BIJO, TIJO, VIDIJO, RADIJO, STAVIJO itd. Vidiš klapa iz Drniša na videu iz mog prethodnog posta pjeva TIJO i BIJO zato što se tako izvorno govori u drniškom kraju, nisu ludi da koriste tuđinske oblike bia i tia.Vlaji i škutori govore bia vidia posa
Primorci i boduli govore radil, vidil,posal
U nas ima ono čuja ili čujo san kako di
KrivoSvi Vlaji govore POŠA, DOŠA, REKA, ali većina njih uz to govori BIJO, TIJO, VIDIJO, RADIJO, STAVIJO itd. Vidiš klapa iz Drniša pjeva TIJO u BIJO zato što se tako izvorno govori u drniškom kraju, nisu ludi da koriste tuđinske oblike bia i tia.
Znači ti znaš bolje kako se izvorno govori u Drnišu od Drnišana? Drniš je predaleko od mora da bi tamo govorili vidia, stavia, radia i sl, tako govore Splićani.Krivo
Cakavci imaju ko kajkavci zavrsetke na l
I ne znan sta te cudi kad cak i crnogorci imaju zavrsetke na a
U nas je u novije vrime doslo živio, činio, vidio...
Splicani govore bil vidil zavrsilZnači ti znaš bolje kako se izvorno govori u Drnišu od Drnišana? Drniš je predaleko od mora da tamo govorili vidia, stavia, radia, tako govore Splićani.
Mjesto što ili šta oni govore ča, prema slovačkome čo (po čemu ih naši onuda zovu čakavcima), a po varošima ca (prema češkome i poljskome co).Znači ti znaš bolje kako se izvorno govori u Drnišu od Drnišana? Drniš je predaleko od mora da bi tamo govorili vidia, stavia, radia i sl, tako govore Splićani.
U zadnjih bar 100 godina Splićani uvjek završavaju glagolske oblike na A. Vlaji završavaju neke na A, a neke na O odnosno JO.Splicani govore bil vidil zavrsil
Vidia molia cinia govore od dolaska vlaja
@Škutor Kićo@Ovi jedan @Škutor Kićo @Demagogic @Perperius @Casual Observer
U Drnišu se izvorno govori TIJO, BIJO, SMIJO, PIJO, RADIJO itd, a ne tia, bia, smia, pia, radia. Na video ispod na 1:56-2:11 kažu 'On je iša tamo di je tijo, uvik bi na svojoj rodnoj grudi i osta je ono šta je bilo.'
Ne samo da se u Drnišu izvorno koriste oblici sa (J)O koje pomenuh gore u prvoj rečenici, nego tako govori 80% Vlaja. Većina Vlaja koji danas govore tia, bia, smia, pia, radia itd. glumi primorce tj. presereva se! A tek kad zapadni Hercegovci glume primorce pa počnu govoriti bia, smia, tia, pia, radia itd, komedija.Na HercegBosni jedan forumaš iz Imotskog je naveo da Imoćani govore bijo, radijo, stavijo, tijo, smijo, pijo itd, i reče da mu zvuče feminizirani i paraju uši oblici bia, tia, smia i sl.
Ako Imoćani koriste te oblike sa JO (lik nema razloga da laže/izmišlja), onda je memoće da zapadni Hercegovci govore na A te koji ovi (Imoćani) govore na JO.
aj molin teU zadnjih bar 100 godina Splićani uvjek završavaju glagolske oblike na A. Vlaji završavaju neke na A, a neke na O odnosno JO.
Preseravanje jer ne pričam ka meni pradid ili prababa koje nisan ni dočeka vidit jer su umrli prije nego san se i rodia(ako su uopće i oni tako pričali..). Jer meni već baba pa ni pok.dida priko staroga nisu pričali tijo, smijo, bijo, a još manje starci pa ne vidin na koji način ću ja tako pričat. Da ne govorim kako i okolina utječe na govor, a moji vršnjaci također ne pričaju na taj način pa ne znam na osnovu čega bi ja ili neko drugi ko je porijeklom vlaj, a rodia se uz more moga ili triba tako pričat.@Ovi jedan @Škutor Kićo @Demagogic @Perperius @Casual Observer
U Drnišu i okolnim selima se oduvjek govori BIJO, TIJO, RADIJO itd, isto važi i za vrlički kraj. Već oko Sinja se mogu čuti oblici bia, tia.Preseravanje jer ne pričam ka meni pradid ili prababa koje nisan ni dočeka vidit jer su umrli prije nego san se i rodia(ako su uopće i oni tako pričali..). Jer meni već baba pa ni pok.dida priko staroga nisu pričali tijo, smijo, bijo, a još manje starci pa ne vidin na koji način ću ja tako pričat. Da ne govorim kako i okolina utječe na govor, a moji vršnjaci također ne pričaju na taj način pa ne znam na osnovu čega bi ja ili neko drugi ko je porijeklom vlaj, a rodia se uz more moga ili triba tako pričat.
A da san se rodia i odgoija negdi u Drnišu ili tom kraju priča bi ka i oni jer drugačije ne bi zna isto ka šta ne znam ni ovde jer nisam ima od koga tako naučit.