Hrvati vs Srbi

Jesu li svi štokavci srbi?

• Da

glasova: 14 53,8%
  • Ne

glasova: 10 38,5%
  • Ne znam/rezultati

glasova: 2 7,7%

• Ukupno glasova
    26
Zemlja s 300 gradova

Screenshot (1803).png

Screenshot (1776).png

VS

Zemlja s 300 kasaba
Screenshot (1804).png

Zaboravih napomenit da u prošlom postu Čelebija spominje Zemunik prid Zadrom di je svim borcima izdato naređenje za stražu pa se sjetih kako su neki 300 godina nakon u tom istom Zemuniku držali stražu prid Zadron. Ko kaže da se povijest ne ponavlja :)

Nego htjedoh još reć kako sam osta malo razočaran Čelebijom jer je proša cilu bivšu jugu uzduž i popriko i od par stotina gradova, sela, palanki i kasaba koje je obiša i opisa kroz svoj bogati putopis on meni kroz ilustracije donosi kako su u 17.st. izgledali Knin i Skradin di san bia sto puta ili Klis i Split koje vidim svaki dan čim oči otvorim :roll:

Screenshot (1755).png
Screenshot (1757).png

Screenshot (1752).png
Screenshot (1751).png

A tako sam silno želio vidjeti kako su izgledale kasabe Prijepolje i Gojna Gora u jesen 1664. :(

Poslednja izmena:
Nadam se da mi neće zamirit moji Šibenski Funcuti, al promakli mi u sinoćnjem izlaganju pa da dodamo još jedan dalmatinsko-hrvatski otočić slobode, prkosa i dišpeta u Osmanlijskom oceanu.

Komšije moje niti se identitet dobiva priko noći, a bogami ni ovi naš mentalitet koji se i 300 godina nakon ovakvih opisa jednog Turčina još uvik očitava među Dalmatincima. Nisu slučajno baš u Splitu, Zadru i Šibeniku svojevrimeno niknule prve navijačke skupine na prostoru ex-yu jer i onda su to za naše stare bili njihovi mali slobodarski otočići samo ovaj put u "crvenom oceanu", a kojem su oni prkosili na jedan malo drugačiji način i na drugom mistu.

Zato sam vam onomad i napisa da Dalmaciju triba razumit pa sam ispa patetičan, al iz ovih primjera vam je valjda jasno na šta sam mislia i zašto vi to niste u stanju. A niste jer nemate taj mentalitet i nećete ga dobit sve da se sutra priseli vas milijun i nas sve istirate. Ka i identitet i mentalitet jednog naroda se stvara stoljećima, a naši stari su ga ovako stvarali ;)

Screenshot (1806).png

Svako selo i grad se branilo i svaki najmanji pedalj naše zemlje smo krvavo branili da bi vi trista godina posli na račun par pravoslavnih tornjeva i kasaba po Dalmaciji i Hrvatskoj išli sve te zemlje prisvajat sebi i proglašavat ih svojim povijesnim zemljama? I to nakon šta ste sa svoje zemlje utekli i ostavili je Osmanlijama da orgijaju po njoj petsto godina dok su je naši na ovakve načine svo to vrime branili. Milimetra Hrvatske i Dalmacije niste dostojni, al ni milimetra. I utuvite to sebi u velikomrkijevske glave.

Možda u nekom Informer izdanju njegova putopisa, al u civiliziranom svitu ovo piše za hrvatsku metropolu:

Pogledajte prilog 1832438

Pogledajte prilog 1832430

A ovo za današnju serpsku metropolu u kojoj su već onda živili Serbi i koja je tad brojala 70ak džamija:
Pogledajte prilog 1832432

PS mali narod bez identiteta dočekuje Osmanlije s križevima i paljbom topova s gradskih zidina, a veliki svjesno-slobodarski narod im priređuju parade i svečanosti ;)
Srbi protiv Turaka

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Belgrade_(1440)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Breadfield

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kosovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dubravnica

Hrvati protiv Turaka

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Klis

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gorjani

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Đakovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Krbava_Field

Granica na Virovitici, a daj onda i cilu Moslavinu usput jer tamo žive Serbi i to su njihove zemlje na koje oni polažu svoja vekovno istorijska prava. Ili jer su jači pa sad mogu tlačit kako reče jedan cijenjeni forumaš.

Screenshot (1818).png

PS ni milimetra ;)

Drago mi da je Čelebija tokom svojih putovanja našim zemljama primjetia jedan modni detalj koji krasi Hrvate.
Screenshot (1814).png

A ako nekog zanima radi se o gradu Korlatu kojeg su Osmanlije od nas također morale silom otimat i to u više navrata. Ni spaljenoga im nismo prepustili nego su ga morali nanovo osvajat iz naših ruku. Tako se velikomrkijevci moji brani svoja zemlja i svaka njena stopa ;)

Screenshot (1819).png

Da nam se komšije ne osjete uskraćeno, jer tema nosi ime i po njima, za početak evo malo o njihovoj metropoli, jezikom kojim tamošnji Serbi pričaju, s kime su živili u okruženju, ali i nazivima beogradskih mahala, brojem hamama i džamija.

Screenshot (1797).png

Screenshot (1823).png

Screenshot (1825).png

Screenshot (1795).png

Back in the summer of (16)69 :whistling:

Da nam se komšije ne osjete uskraćeno, jer tema nosi ime i po njima, za početak evo malo o njihovoj metropoli, jezikom kojim tamošnji Serbi pričaju, s kime su živili u okruženju, ali i nazivima beogradskih mahala, brojem hamama i džamija.

Pogledajte prilog 1832577

Pogledajte prilog 1832571
Pogledajte prilog 1832584

Pogledajte prilog 1832580
Srbi protiv Turaka

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Belgrade_(1440)

Hrvati protiv Turaka

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Klis

Pogledajte prilog 1832580

danas u sarajevu ima 109 dzamija, a u beogradu koji je u njegovo vrijeme imao par iljada stanovnika, ni manje ni vise nego dvije stotine i sedamdeset?
:think:

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Autor prijevoda je ispravlja Evliju di god je ovaj falija ili pretjera pa tako i u broju džamija u Beogradu(ref 86), a ispravia ga je i za Zagreb za koji je povijesna činjenica da nikad nije bia pod Osmanlijskom vlašću..
screenshot-1795-png.1832580

..a autor prijevoda je često uz potvrdu onog šta je Evlija napisa nadoda i još poneku povijesnu činjenicu poput književne renesanse u Užicama(ref 40). Samo triba šta pažljiviji čitat ovo djelo i ne zalečat se sa prosudbama:
Screenshot (1778).png

Autor prijevoda je ispravlja Evliju di god je ovaj falija ili pretjera pa tako i u broju džamija u Beogradu(ref 86), a ispravia ga je i za Zagreb za koji je povijesna činjenica da nikad nije bia pod Osmanlijskom vlašću..
evlija se ocigledno poprilicno napusio hasisa, dok je sjedio u turskom zagrebu

..a autor prijevoda je često uz potvrdu onog šta je Evlija napisa nadoda i još poneku povijesnu činjenicu poput književne renesanse u Užicama(ref 40). Samo triba šta pažljiviji čitat ovo djelo i ne zalečat se sa prosudbama:

a i autor prijevoda se ocigledno poprilicno napusio hasisa, dok je sjedio s evlijom u turskom zagrebu

I da se još malo osvrnem na ovo djelo Čelebije jer izuzetan je osjećaj na jedan ovakav način doživit povratak u prošlost te kroz njegove oči vidit svoje pretke i na neki način se povezat s njima i njihovim sudbinama. Može nekima zvučat ka fraza ili patetika, al ja kroz one opise naših starih koji u onakvom "bezizlaznom" okruženju prkose Osmanlijama i višaju im križeve po zidinama svojih gradova ili im za dišpet zvone svo virme njihova boravka u gradu vidin sebe i to je ta nit koju meni i mojin sunarodnjacima ni jedan Mrki iz poturčene Jagodine ili Mirrko iz kakve kasabe ne može oduzet.

Zato fala Čelebiji šta mi je kroz svoje zapise priuštija susret s mojim precima i šta je, iako njihov neprijatelj, u više navrata iskaziva riječi hvale za njih i njihova junačka djela. Pa i za one koje je sudbina odvojila od njihova naroda i koji su bili primorani zajedno s Osmanlijama jurišat na svoje nekadašnje sunarodnjake. Al to i je jedna od tragedija hrvatskog naroda i svako odnas na Balkanu je platia neku svoju cijenu njihova polutisućljetnog boravka među nama. Nas su prije svega teritorijalno i demografski osakatili, Bosancima nametnili neki svoj identitet, a vas su pak kulturalno unazadili i odvojili od Europe tako da svako od nas vuče neke posljedice njihova višestoljetnog boravka.

I da se još malo osvrnem na ovo djelo Čelebije jer izuzetan je osjećaj na jedan ovakav način doživit povratak u prošlost te kroz njegove oči vidit svoje pretke i na neki način se povezat s njima i njihovim sudbinama.

jes bogumi, svaka cast Čelebiji, taj nam je objasnio da je i zagreb turski grad.
:maramica:

Pouzdan izvor informacija i on, a jos i vise i njegov prevodioc Hazim Sabanovic.

Jerbo:
Autograf (rukom Evlije Čelebije pisan cijeli Putopis)❌ nije sačuvan

Kod Evlije:
  • termin „Sırf / Sırp“ (Srbi) postoji — i Šabanović ga ne briše
  • ali Evlija često:
    • piše retorički
    • preuveličava brojeve
    • koristi različite termine za istu grupu u različitim kontekstima
Zato fala Čelebiji šta mi je kroz svoje zapise priuštija susret s mojim precima

priuštija ti susret s tvoim precima ?
:zcepanje:

el su to oni sta su srpski stili i srpski pisali?
kako govori uceni prosvjetitelj Relkovic?
a ti ga nes slusati? nego volis vise piti?
:mazi:

Kad smo kod jezika znakovito je kako za Evliju Hrvati i Bosanci govore čistim jezikom dok za Serbe spominje kako pričaju iskrivljeno i koji je bliži bugarskom.

Screenshot (1763).png

Screenshot (1748).png

Notirajmo i povratak Drniša u naše ruke jer se od Osamnlija nije samo branilo nego i nanovo osvajalo svoje gradove kad god se ukazala prilika. Neki bi o tom događaju gradili mitove i epove, a nama je to, i doslovno i preneneseno, samo fusnota ;)

A i za ovo kućni dušmani Evlija zaslužuje jutarnje klanjanje Alahu :worth:

Izaslanici hrvatskih zemalja kod Paše kojem su donili bogate darove, a među njima su se našli i neki muslimanski zarobljenici iz bitke koja se odvila pod zidinama mog rodnog grada.

Screenshot (1836).png

Al pazite ovi detalj. Dok čitaš ovaj opis zbivanja i razmještaj gradova pomisliš da su udaljeni 50km jedan od drugog, a kad ono Split, Solin, Klis jedan od drugog niti 5km. S tim da nije ako padne jedan grad padaju svi, a kamoli da pada cila država radi toga. To nas je i održalo svih tih godina jer priživit ovakvo sakaćenje teritorija i di ovi ne posustaju je za promatranje.

Da ne govorim kako je onda bilo živit u Splitu, a nemoš do Solina ili Klisa jer su Osmanlije zavladale tamo ili ako ne vladaju tu su negdi u blizini i stalno vrebaju. I za ne falit još su ti sasikli sve vinograde, maslinike, pokrali stoku pa i oteli tvoje ljude i ko zna koliko još zla učinili dok su bili u našem okruženju, a naši se još uvik ne daju i prkose im.

Screenshot (1837).png

PS simpatično mi kako i oni gledaju da su oslobodili Solin pa se mislim je li neki narod koji je bia dugo pod Osmanlijama isto tako oslobađa hrvatske gradove? Još će ispast da su i to pokupili od Osmanlija, a ne samo pravo na njihove granice.

Poslednja izmena:
Jesi ti procitao sta pise tu? Tko je branio Beograd?
Da ne lutas, evo kopiram tekst:

The strength of the Belgrade garrison is unknown. Besides Talovac's banderij of around 500 men from Croatia, the garrison was enforced with Czech and Italianmercenary archers. The local Serb population also assisted defenders

Trebas prijevod?

Back