Hrvati vs Srbi

Jesu li svi štokavci srbi?

• Da

glasova: 13 52,0%
  • Ne

glasova: 10 40,0%
  • Ne znam/rezultati

glasova: 2 8,0%

• Ukupno glasova
    25
Nekima od vas još ne idu u glavu da je za progon Srba ponajviše odgovorna vaša tadašnja politika koja je bila toliko kontraproduktivna i van svake pameti da bi postupke vaših ondašnjih lidera tribalo uvrstit u udžbenike uz opis kako ne vodit svoju državu i svoj narod.

A vi nastavite upirat prstom priko granice tražeći krivca samo u nama daleko ćete tako
Ma stvarno?
096E3D83-1B3E-432D-A451-B490C7E118B9.jpeg

@Ovi jedan @Škutor Kićo @Demagogic @Perperius @Casual Observer
U Drnišu se izvorno govori TIJO, BIJO, SMIJO, PIJO, RADIJO itd, a ne tia, bia, smia, pia, radia. Na video ispod na 1:56-2:11 kažu 'On je iša tamo di je tijo, uvik bi na svojoj rodnoj grudi i osta je ono šta je bilo.'

Ne samo da se u Drnišu izvorno koriste oblici sa (J)O koje pomenuh gore u prvoj rečenici, nego tako govori 80% Vlaja. Većina Vlaja koji danas govore tia, bia, smia, pia, radia itd. glumi primorce tj. presereva se! A tek kad zapadni Hercegovci glume primorce pa počnu govoriti bia, smia, tia, pia, radia itd, komedija. :) Na HercegBosni jedan forumaš iz Imotskog je naveo da Imoćani govore bijo, radijo, stavijo, tijo, smijo, pijo itd, i reče da mu zvuče feminizirani i paraju uši oblici bia, tia, smia i sl. :D Ako Imoćani koriste te oblike sa JO (lik nema razloga da laže/izmišlja), onda je memoće da zapadni Hercegovci govore na A te koji ovi (Imoćani) govore na JO.

U Drnišu se izvorno govori TIJO, BIJO, SMIJO, PIJO, RADIJO itd, a ne tia, bia, smia, pia, radia. Na video ispod na 1:56-2:11 kažu 'On je iša tamo di je tijo, uvik bi na svojoj rodnoj grudi i osta je ono šta je bilo.'

Ne samo da se u Drnišu izvorno koriste oblici sa (J)O koje pomenuh gore u prvoj rečenici, nego tako govori 80% Vlaja. Većina Vlaja koji danas govore tia, bia, smia, pia, radia itd. glumi primorce tj. presereva se! A tek kad zapadni Hercegovci glume primorce pa počnu govoriti bia, smia, tia, pia, radia itd, komedija. :) Na HercegBosni jedan forumaš iz Imotskog je naveo da Imoćani govore bijo, radijo, stavijo, tijo, smijo, pijo itd, i reče da mu zvuče feminizirani i paraju uši oblici bia, tia, smia i sl. :D Ako Imoćani koriste te oblike sa JO (lik nema razloga da laže/izmišlja), onda je memoće da zapadni Hercegovci govore na A te koji ovi (Imoćani) govore na JO.
Vlaji i škutori govore bia vidia posa
Primorci i boduli govore radil, vidil,posal
U nas ima ono čuja ili čujo san kako di

Vlaji i škutori govore bia vidia posa
Primorci i boduli govore radil, vidil,posal
U nas ima ono čuja ili čujo san kako di
Svi Vlaji govore POŠA, DOŠA, REKA, ali većina njih uz to govori BIJO, TIJO, VIDIJO, RADIJO, STAVIJO itd. Vidiš klapa iz Drniša na videu iz mog prethodnog posta pjeva TIJO i BIJO zato što se tako izvorno govori u drniškom kraju, nisu ludi da koriste tuđinske oblike bia i tia.

Svi Vlaji govore POŠA, DOŠA, REKA, ali većina njih uz to govori BIJO, TIJO, VIDIJO, RADIJO, STAVIJO itd. Vidiš klapa iz Drniša pjeva TIJO u BIJO zato što se tako izvorno govori u drniškom kraju, nisu ludi da koriste tuđinske oblike bia i tia.
Krivo
Cakavci imaju ko kajkavci zavrsetke na l
I ne znan sta te cudi kad cak i crnogorci imaju zavrsetke na a
U nas je u novije vrime doslo živio, činio, vidio...

Krivo
Cakavci imaju ko kajkavci zavrsetke na l
I ne znan sta te cudi kad cak i crnogorci imaju zavrsetke na a
U nas je u novije vrime doslo živio, činio, vidio...
Znači ti znaš bolje kako se izvorno govori u Drnišu od Drnišana? Drniš je predaleko od mora da bi tamo govorili vidia, stavia, radia i sl, tako govore Splićani.

Znači ti znaš bolje kako se izvorno govori u Drnišu od Drnišana? Drniš je predaleko od mora da bi tamo govorili vidia, stavia, radia i sl, tako govore Splićani.
Mjesto što ili šta oni govore ča, prema slovačkome čo (po čemu ih naši onuda zovu čakavcima), a po varošima ca (prema češkome i poljskome co).

2) Na kraju riječi izgovaraju l mjesto o, npr.: kotal, rekal, molil it

@Škutor Kićo
Sve što su otpjevali je drniško, svaka rječ uključujući TIJO i BIJO. Jedino što tu nije tradicionalno drniško je samo klapsko pjevanje.

Preseravanje jer ne pričam ka meni pradid ili prababa koje nisan ni dočeka vidit jer su umrli prije nego san se i rodia(ako su uopće i oni tako pričali..). Jer meni već baba pa ni pok.dida priko staroga nisu pričali tijo, smijo, bijo, a još manje starci pa ne vidin na koji način ću ja tako pričat. Da ne govorim kako i okolina utječe na govor, a moji vršnjaci također ne pričaju na taj način pa ne znam na osnovu čega bi ja ili neko drugi ko je porijeklom vlaj, a rodia se uz more moga ili triba tako pričat.

A da san se rodia i odgoija negdi u Drnišu ili tom kraju priča bi ka i oni jer drugačije ne bi zna isto ka šta ne znam ni ovde jer nisam ima od koga tako naučit.

Preseravanje jer ne pričam ka meni pradid ili prababa koje nisan ni dočeka vidit jer su umrli prije nego san se i rodia(ako su uopće i oni tako pričali..). Jer meni već baba pa ni pok.dida priko staroga nisu pričali tijo, smijo, bijo, a još manje starci pa ne vidin na koji način ću ja tako pričat. Da ne govorim kako i okolina utječe na govor, a moji vršnjaci također ne pričaju na taj način pa ne znam na osnovu čega bi ja ili neko drugi ko je porijeklom vlaj, a rodia se uz more moga ili triba tako pričat.

A da san se rodia i odgoija negdi u Drnišu ili tom kraju priča bi ka i oni jer drugačije ne bi zna isto ka šta ne znam ni ovde jer nisam ima od koga tako naučit.
U Drnišu i okolnim selima se oduvjek govori BIJO, TIJO, RADIJO itd, isto važi i za vrlički kraj. Već oko Sinja se mogu čuti oblici bia, tia.

Back