Хералдика и њени принципи

Бикови су били велики, па је била велика галама, а јазавац је мали, па нешто предосећам да око њега неће бити толико галаме, тј. да ће проћи. :lol:.

било какав грб бољи је од тренутног амблема, који више личи на полицијску значку него на муниципално знамење. зато и Ацовићев напор треба подржати, без обзира на неке замерке. највећи проблем са Бањом Луком је то што они ни сами не знају шта хоће. и шта год да им понудиш, њима не одговара. а кад их питаш- шта желите? они ћуте.

било какав грб бољи је од тренутног амблема, који више личи на полицијску значку него на муниципално знамење. зато и Ацовићев напор треба подржати, без обзира на неке замерке. највећи проблем са Бањом Луком је то што они ни сами не знају шта хоће. и шта год да им понудиш, њима не одговара. а кад их питаш- шта желите? они ћуте.

Морам да се сложим са овим. Кад се први утисци слегну, једино такав закључак може да се изведе, а и то је нешто. Можда смо ми исувише очекивали, надали се, али реалност је ипак нешто друго.

Морам да се сложим са овим. Кад се први утисци слегну, једино такав закључак може да се изведе, а и то је нешто. Можда смо ми исувише очекивали, надали се, али реалност је ипак нешто друго.

од нашег великог пријатеља и форумског другара Вујадина, научио сам нешто врло важно - грб никад не лаже. на крају све дође на своје место, па према свецу и тропар.

Ацовић је урадио што је у његовој моћи.

grbrjesenje.jpg

Dobar put da postaneš nesrećan ili poludiš je da pokušavaš svima da ugodiš. ;)

http://www.zippermanufacturers.com/picture/metal-zippers/golden-zipper.jpg

Ројалиста, решење које ти подржаваш свакако јесте пристојно, али не и прикладно. Недостаје му нешто што би јасно дало до знања да је Бањалука српски град, и да је Србима доста компромиса и труле политике 'братсва и јединства' по принципу, ја теби хлеб, ти мени нож у леђа. Хоћу нешто јасно српско, па таман и по цену тога да буде кич.

Ројалиста, решење које ти подржаваш свакако јесте пристојно, али не и прикладно. Недостаје му нешто што би јасно дало до знања да је Бањалука српски град, и да је Србима доста компромиса и труле политике 'братсва и јединства' по принципу, ја теби хлеб, ти мени нож у леђа. Хоћу нешто јасно српско, па таман и по цену тога да буде кич.

Хаеуле, шта је тачно српско у најновијем предлогу? Тробојке се наши одрекли, кажу да то нису српске већ пансловенске боје.

Dobar put da postaneš nesrećan ili poludiš je da pokušavaš svima da ugodiš. ;)

http://www.zippermanufacturers.com/picture/metal-zippers/golden-zipper.jpg

04_BL-veliki-grb.jpg

у питању је мотив (стилизовани геометријски облик) Змијањског веза, који је уврштен у UNESCO-ову листу нематеријалне културне баштине човечанства.

LFpQ6sy.jpg

bc1d2578-dbce-4521-91d8-a8013a625fdb_tv_w640_r1.jpg

v163727.jpg

док је у композиционом смислу узор крајишка народна ношња- бела кошуља испод јечерме (прслука) од црвене чохе са гајтанима и токама од златних пуцади:

155073.p.jpg

14_1.jpg

6916.jpg

однос елемената у штиту и њихове тинктуре представљају стилизовани део улазног портала бањалучке саборне цркве Христа Спаситеља, са стубом од белог мермера на који се наслања фасадни слог од црвеног и жутог травертина. због уставноправних ограничења то није експлицитно наведено у образложењу, али је ипак сасвим уочљиво, бар за оне који познају градитељско наслеђе Бање Луке, врло препознатљивог српсковизантијског стила.

lsOKQVp.jpg

Hram_Hrista_spasitelja_Banja_Luka_001.jpg

maxresdefault.jpg

OU07hKyl.jpg

више о предложеном решењу на - Тумачење несуђеног новог грба Бањалуке

ни бикови, као чувари штита, нису случајно изабрани. не ради се само о њиховом симболичком значењу у Кочићевом делу (Јаблан као отелотворење тежње српског народа за слободом), и специфичној народној традицији (борбе бикова у Змијању и Крајини), него о још једном, врло битном сегменту- поред основног етимолошког значења имена града (лука- равница поред реке), Бања Лука асоцијативно носи и Св. Луку у свом имену, па је примерено да и Св. Лука носи штит њеног грба. наравно, Јеванђелист је приказан симболички- кроз бика, који је његов познат иконографски симбол. Св. Лука као чувар штита, чувар је и заштитник града са његовим именом, што је опет сасвим јасна метафора. такви грбови се у хералдици називају речитим или алузивним (фр. armes parlantes), јер неким својим елементом указују на име власника (грбоносца).

а ево и конкретне представе Јеванђелисте Луке у чијој позадини је бели бик, који је ауторима послужио као непосредни ликовни узор при изради предлога грба:

8c8ZDlR.jpg

Св. Лука, рановизантијски мозаик, Равена, VI век

мото (крилатица) ''СЛАВНА И СВЕТА'' узет је из Дучићеве песме Врбас:

Носи, српска реко, крв наших синова,
јер крваве реке свуд су наше међе;
Мачеви убица сви су истог кова -
Сад носи унуке куд носаше пређе.

Прими крв нејачи у светле ти пене,
Сто пута је за те и пре умирале:
Да је не полочу погане хијене,
Да не метну у њу отрова и кала.

Наше су победе и заставе наше
Твој велики завет гордости и беса -
Једине у теби што се огледаше,
И једине овде дигле до небеса.

Беше тада славна а сад си и света,
Певај сва крвава кроз њиве и луге.
Наша звезда славе сад и даље цвета:
Пре свачији сужњи нег ичије слуге.

Носи мора крви да их не покраду,
Носи реко српска, крв невиних жртви:
Радосне победе хероји нам даду,
Али страшну правду извојују мртви
(Јован Дучић)

мото грбоносца речима подсећа на вредности које су му животна водиља. тако се грб употпуњује и заокружује у јединствену смисаону целину. оваквим стихом одато је поштовање и захвалност хиљадама Срба бањалучког краја, страдалим у турским, а касније и усташким масакрима (попут оног у Дракулићу и суседним насељима), као и жртвама последњег Отаџбинског рата. ове речи су подсећање да је Бања Лука славна због своје славне историје, а света због цене којом је та слава плаћена.

Poslednja izmena:

Да би Бања Лука потврдила своје српство, могла би да подигне једно 50-ак велелепних државних објеката где би сместила наважније државне институције и установе, а на којима би се у архитектонском смислу могао ударити печат српског града.

Грб не треба да има националну предиспозицију, јер он није национални симбол, грб припада поједницу, а то је у овом случају град Бања Лука.

Ако Бања Лука претендује да буде главни град, за почетак је могла да усвоји управо један такав, вишеструко симболичан и метафизички снажан грб, који би јој служио као светло оружје, оружје које навештава њену славну будућност.

Овако, добили смо разгледницу Бање Луке у хералдичком оделу, а не грб у изворном смислу.

Овако, добили смо разгледницу Бање Луке у хералдичком оделу, а не грб у изворном смислу.

сматрам да се и није могло боље. јер ако је данашња Србија најбоља могућа Србија са данашњим Србима (што важи и за Српску), онда је и предложени грб Бање Луке најбољи могући грб за Бању Луку са данашњим Бањалучанима. и Ацовић је ту постигао апсолутни максимум.

људи воле конкретне (често и баналне ствари), нису способни за било какву апстрактну мисао.

Видим да поједини осећају потребу да бране Ацовића, али чисто сумњам да му је неко држао пиштољ уперен у главу док је цртао. Чак и ако је тачно да је ово решење последица уплитања политичара, то не у умањује његов удео кривице. Да ли је циљ дотичног био да Бања Луци подари неко пристојно решење, или да баш његов рад, ма какав био, по сваку цену буде усвојен?

Да би Бања Лука потврдила своје српство, могла би да подигне једно 50-ак велелепних државних објеката где би сместила наважније државне институције и установе, а на којима би се у архитектонском смислу могао ударити печат српског града.
Добар предлог. Нажалост, скоро неизводив у пракси.

Грб не треба да има националну предиспозицију, јер он није национални симбол, грб припада поједницу, а то је у овом случају град Бања Лука.
Ти говориш о хералдици, ја говорим о симболичној вредности грба и политици. Разуме се, у праву си, али занемарујеш чињеницу да не говоримо о грбу неког тамо округа у Енглеској, већ српском граду на брдовитом Тропољу.

Ако Бања Лука претендује да буде главни град, за почетак је могла да усвоји управо један такав, вишеструко симболичан и метафизички снажан грб, који би јој служио као светло оружје, оружје које навештава њену славну будућност.
Слажем се, али нисам сигуран да ли решење које ти се допада задовољава те критеријуме. Помало ми је анемично.

Хвала Ацовићу.

Poslednja izmena:
Видим да поједини осећају потребу да бране Ацовића, али чисто сумњам да му је неко држао пиштољ уперен у главу док је цртао. Чак и ако је тачно да је ово решење последица уплитања политичара, то не у амањује његов удео кривице. Да ли је циљ дотичног био да Бања Луци подари неко пристојно решење, или да баш његов рад, ма какав био, по сваку цену буде усвојен?

лично познајем ауторе предлога грба који сам објаснио (а који ти називаш анемичним), тако да нема разлога да браним Ацовића, нити да га заступам. само сам рекао да данашња Бања Лука са Ацовићем добија оно што је у свом тренутном капацитету спремна да разуме и прихвати - како у симболичком смислу, тако и у естетском. и ту јој је лимит. зато треба подржати Ацовића, јер је он погодио праву меру.

лично познајем ауторе предлога грба који сам објаснио (а који ти називаш анемичним), тако да нема разлога да браним Ацовића, нити да га заступам. само сам рекао да данашња Бања Лука са Ацовићем добија оно што је у свом тренутном капацитету спремна да разуме и прихвати - како у симболичком смислу, тако и у естетском. и ту јој је лимит. зато треба подржати Ацовића, јер је он погодио праву меру.
Анемичан, овакав какав јесте, зато што је претерано криптичан. Симболика које се крије иза дизајна грба свакако мења ствари, али она постаје јасна тек након читања подужег текста, који већина неће никада прочитати. Зато је естетика самог грба јако важна. Што де мене тиче, овај предлог је у визуелним погледу превише анемичан и млак, и не задовољава естетске потребе грба као симбола једног града.

Не видим потребу за омаловажавањем људи који су мање упућени или једноставно немају укуса. Не могу сви бити естете. Али неко ко се бави хералдиком свакако треба имати бар мало укуса. Зато је на првом месту проблем сам Ацовић.

Poslednja izmena:
Анемичан, овакав какав јесте, зато што је претерано криптичан. Симболика које се крије иза дизајна грба свакако мења ствари, али она постаје јасна тек након читања подужег текста, који већина неће никада прочитати. Зато је естетика самог грба јако важна. Што де мене тиче, овај предлог је у визуелним погледу превише анемичан и млак, и не задовољава естетске потребе грба као симбола једног града.

Не видим потребу за омаловажавањем људи који су мање упућени или једноставни немају укуса. Не могу сви бити естете. Али неко ко се бави хералдиком свакако треба имати бар мало укуса. Зато је на првом месту проблем сам Ацовић.

грб уопште није криптичан. напротив, његово примарно значење је врло јасно и разумљиво. аутори су пошли од назива града (Бања Лука) и значења појмова садржаних у његовом имену; где ''лука'' означава равницу поред реке, у којој је настао град. у том смислу лука је представљена црвеним пољем штита, и означава тло, тј. земљу која даје живот (а самим тим указује и на људе, који су везујићи се за тло, постали живо ткиво града и његова покретачка снага).

река (уз луку) је Врбас, који је не само етимолошка одредница у значењу имена (лука - равница поред реке), него је и његова природна и географска константа. представљена је сребрним стубом, који уједно одражава и природни ток Врбаса (тече од југа према северу), и његову улогу географске и урбане кичме града.

трећи елемент је наслеђе, и представља целокупну културно-историјску баштину Бање Луке, све оно што је створено кроз различите епохе постојања града - од римске Castre и средњовековних утврђења (Врбашког Града и castellа Bagna Luca) до данас. све то је сублимирано у зидовима, као симболичком и општем изразу градитељске делатности. с обзиром да се град развио са обе стране Врбаса, зидови прате контуре његових обала.

ето, врло једноставно и схватљиво.
02_BL-mali-grb.jpg

но, ту је проблем у нечем другом - људи нису способни да ствари сагледавају у апстрактним појмовима. воле конкретне објекте у простору, зато и трпају у грб грађевине, чамце, и уопште опипљиве ствари које срећу и препознају. међутим, такви грбови немају графичку једноставност која би им дала упечатљив израз, а који би својом сведеношћу поседовао снагу и капацитет да сам за себе постане један нов идентитет. ту снагу имају грбови који садрже елементе првог реда (ординарије) и сасвим једноставне хералдичке фигуре.

Poslednja izmena:
И то теби није криптично? Сви ти подаци ти се просто спонтано јављају у глави чим погледаш грб? Да ли је било тако и пре него што ти је пријатељ објаснио симболику грба?

Симболика овог решења је свакако занимљивија, али визуелни елементи самог грба су потпуна новина. Нема ниједног симбола који ће просечни посматрач лако протумачити. Управо зато што знамо да већина неће ни покушати да прочита званично објашњење, важно је да решење буде естетски привлачније. Да поред те дубине има мало више и на фасадном нивоу.

Poslednja izmena:
04_BL-veliki-grb.jpg

у питању је мотив (стилизовани геометријски облик) Змијањског веза, који је уврштен у UNESCO-ову листу нематеријалне културне баштине човечанства.

LFpQ6sy.jpg

bc1d2578-dbce-4521-91d8-a8013a625fdb_tv_w640_r1.jpg

v163727.jpg

док је у композиционом смислу узор крајишка народна ношња- бела кошуља испод јечерме (прслука) од црвене чохе са гајтанима и токама од златних пуцади:

155073.p.jpg

14_1.jpg

6916.jpg

однос елемената у штиту и њихове тинктуре представљају стилизовани део улазног портала бањалучке саборне цркве Христа Спаситеља, са стубом од белог мермера на који се наслања фасадни слог од црвеног и жутог травертина. због уставноправних ограничења то није експлицитно наведено у образложењу, али је ипак сасвим уочљиво, бар за оне који познају градитељско наслеђе Бање Луке, врло препознатљивог српсковизантијског стила.

lsOKQVp.jpg

Hram_Hrista_spasitelja_Banja_Luka_001.jpg

maxresdefault.jpg

OU07hKyl.jpg

више о предложеном решењу на - Тумачење несуђеног новог грба Бањалуке

ни бикови, као чувари штита, нису случајно изабрани. не ради се само о њиховом симболичком значењу у Кочићевом делу (Јаблан као отелотворење тежње српског народа за слободом), и специфичној народној традицији (борбе бикова у Змијању и Крајини), него о још једном, врло битном сегменту- поред основног етимолошког значења имена града (лука- равница поред реке), Бања Лука асоцијативно носи и Св. Луку у свом имену, па је примерено да и Св. Лука носи штит њеног грба. наравно, Јеванђелист је приказан симболички- кроз бика, који је његов познат иконографски симбол. Св. Лука као чувар штита, чувар је и заштитник града са његовим именом, што је опет сасвим јасна метафора. такви грбови се у хералдици називају речитим или алузивним (фр. armes parlantes), јер неким својим елементом указују на име власника (грбоносца).

а ево и конкретне представе Јеванђелисте Луке у чијој позадини је бели бик, који је ауторима послужио као непосредни ликовни узор при изради предлога грба:

8c8ZDlR.jpg

Св. Лука, рановизантијски мозаик, Равена, VI век

мото (крилатица) ''СЛАВНА И СВЕТА'' узет је из Дучићеве песме Врбас:

Носи, српска реко, крв наших синова,
јер крваве реке свуд су наше међе;
Мачеви убица сви су истог кова -
Сад носи унуке куд носаше пређе.

Прими крв нејачи у светле ти пене,
Сто пута је за те и пре умирале:
Да је не полочу погане хијене,
Да не метну у њу отрова и кала.

Наше су победе и заставе наше
Твој велики завет гордости и беса -
Једине у теби што се огледаше,
И једине овде дигле до небеса.

Беше тада славна а сад си и света,
Певај сва крвава кроз њиве и луге.
Наша звезда славе сад и даље цвета:
Пре свачији сужњи нег ичије слуге.

Носи мора крви да их не покраду,
Носи реко српска, крв невиних жртви:
Радосне победе хероји нам даду,
Али страшну правду извојују мртви
(Јован Дучић)

мото грбоносца речима подсећа на вредности које су му животна водиља. тако се грб употпуњује и заокружује у јединствену смисаону целину. оваквим стихом одато је поштовање и захвалност хиљадама Срба бањалучког краја, страдалим у турским, а касније и усташким масакрима (попут оног у Дракулићу и суседним насељима), као и жртвама последњег Отаџбинског рата. ове речи су подсећање да је Бања Лука славна због своје славне историје, а света због цене којом је та слава плаћена.

Hvala na ovom lepom objašnjenju. :okok:

Zaista, nisam znao šta taj motiv predstavlja, ali ono što je bila poenta, to je da, umesto političarima, stručnjacima treba prepustiti posao, pa ako ima više stručnjaka, tim bolje. Tako da, u normalnom društvu, jazavci frkću, karavani prolaze. ;)

Грб је блазон, а слику је могао после усвајања блазона да нацрта и Грујић, Никитовић, Дикић... па и неки академски сликар, попут Аничића или Милана Милетића, зашто да не?

сматрам да основни проблем и јесте у блазону. јер постоји маса градова чији грбови имају неку тврђаву испод које вијуга река (са или без чамаца). ништа ново, јединствено, особено, препознатљиво. и шта ту може Ацовић кад му ови из градске управе кажу - хоћемо тврђаву, реку и чамце. и још инсистирају да ти облици буду што вернији оним у простору. дакле, хоће разгледницу.

Hvala na ovom lepom objašnjenju. :okok:

Zaista, nisam znao šta taj motiv predstavlja, ali ono što je bila poenta, to je da, umesto političarima, stručnjacima treba prepustiti posao, pa ako ima više stručnjaka, tim bolje. Tako da, u normalnom društvu, jazavci frkću, karavani prolaze. ;)

Мрки, ја сам ужаснут. нико више не чита Кочића. можда могу да разумем оне којима он није близак- било по мотивима, било по завичајном пореклу. али не могу да схватим Бањалучане, којима је Кочић једини писац од неког значаја у ширим оквирима српске књижевности. уз све то је народни трибун. а они данас немају благе везе шта представља јазавац у његовом познатом делу. што значи да то дело нису ни читали. и то је данашња друштвена елита Бање Луке, која је у грб ставила управо јазавца.

СУДАЦ: Како говори, Давиде, тај лопов, којим језиком?

ДАВИД: То ти, главати господине, нако посигурно не умијем казати. Бркљачи ко и ти и ово дијете кад сте се нешто малоприје договарали. Забркљачи-де, господине, мало на њег, да видим оће ли...

СУДАЦ: (смије се, говори нешто и удара јазавца по њушци).

ДАВИД: Види, господине, види како диже њушку, како те разумије! Види курвина сина како се ко ђоја ражалостио. Не претварај се, лопове један! Иако говориш господиновим језиком, то ти неће помоћи. Слободно, немој се претварати.

СУДАЦ: Кад је рођен, колико је стар овај твој лопов, Давиде?

ДАВИД: Није он ни стар. Млад је он још.

СУДАЦ: Не питам те то, већ бих рад знати колико му је година. И то ми је потребно.

ДАВИД: А колико има година откад сте ви дошли у Босну?

СУДАЦ: Па има тако двадесет и три, и четири године.

ДАВИД: О, млого, побогу брате! Збиља, кад ћете ви већ... Е, толико је година, отприлике и овом лопову, шјеме му се затрло!

СУДАЦ: Како ти то знаш?

ДАВИД: Знам вамо по нечем. Пиши ти слободно, толико му је.

СУДАЦ: "Пиши ти слободно, толико му је"! Ти то мени као да заповиједаш, а? Ухватили смо те, Давиде! Не знаш!

ДАВИД: Ама, пиши, господине, кад ти кажем, толико му је.

СУДАЦ: Али није то тако! Мораш казати по чем то знаш.

ДАВИД: Е, кад оћеш да кажем, казаћу ти: дира у туђу сиротињу, па ја мислим да је баш за вашег земана рођен. Ето по чем знам!

Петар Кочић: Јазавац пред судом

Poslednja izmena:
И то теби није криптично? Сви ти подаци ти се просто спонтано јављају у глави чим погледаш грб? Да ли је било тако и пре него што ти је пријатељ објаснио симболику грба?

Симболика овог решења је свакако занимљивија, али визуелни елементи самог грба су потпуна новина. Нема ниједног симбола који ће просечни посматрач лако протумачити. Управо зато што знамо да већина неће ни покушати да прочита званично објашњење, важно је да решење буде естетски привлачније. Да поред те дубине има мало више и на фасадном нивоу.

постоји ли загонетнији и недокучивији грб од грба Србије (крст између огњила)? ето, колико је прошло година од Витезовића до Соловјева и Палавестре. сви су о њему писали, покушавали да докуче смисао, а свима је то измицало. па ми ни данас не знамо поуздано шта у ствари представља и значи наш национални грб. и то никоме не смета, јер смо га прихватили. али нисмо га прихватили зато што је криптичан, него зато што је једноставан и упечатљив. тадашњим Србима био је новина, али током времена с њим су се идентификовали, до те мере да је данас апсолутни симбол српске нације (тј. државе).

Све то стоји, али бојим се да није само историја то што дели ово решење од нашег државног грба, већ и његова апстрактна природа. Но, то није толики проблем. Време одради своје, а грб се не бира за јуче, већ за сутра.

Застава коју си приказао изнад ми се допада, али сам грб је одвојена прича. Овакав каквим је приказан изнад, мене лично не задовољава, бар визуелно. Симболика је одлична, али не можемо занемарити и визуелни аспект. То је моја главна примедба. Сама 'криштипност' је заправо споредна, и временом би постала све мање важна.

Да се разумемо, ја нисам имао за циљ да увредим самог аутора. Јасно је да је твој пријатељ послу приступио озбиљно и уложио велики труд, што је за похвалу.

Poslednja izmena:

Back