Statler and Waldorf
Buduća legenda
- Poruka
- 43.256
да, по свом концепту грб Амстердама је врло сличан-

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Хоћу нешто јасно српско, па таман и по цену тога да буде кич.
Површно читање. Говорим о Бањалуци, сада, у овој политичкој атмосфери. Не схваташ уопште о чему говорим.Е видиш, због тога и имамо разне псеудо-хералдичке глупости као симболе неких од најзначајнијих српских градова.
Неки од њих ме терају на смех, а много више, богами, на плач.
Површно читање. Говорим о Бањалуци, сада, у овој политичкој атмосфери. Не схваташ уопште о чему говорим.
Слажем се. Само што Бањалука још није престојница суверене српске државе, већ ентитета.Бања Лука, као главни град једне српске државе, заслужује да има само обележја којима може да се дичи - на било ком месту, у било које доба.
Слажем се. Само што Бањалука још није престојница суверене српске државе, већ ентитета.
Мој коментар је био успутне природе. Не мисли да се заиста залажем за кич. Али ако ће свакако бити кич, нека бар србује.
Предлажем ти да почнеш да читаш коментаре оних којима одговораш. Ацовићев предлог, који садржи тврђаву, од самог почетка сам критиковао. А саму твђаву нисам ни помињао. Кад смо већ код ње, она потиче из времена далеко пре османлијског освајања, али данашња грађевина заиста јесте првенствено османлијска - никако турска.да, али ако инсистираш да у грбу града мора да буде турска тврђава, онда то и није неко србовање, признаћеш.
Предлажем ти да почнеш да читаш коментаре оних којима одговораш. Ацовићев предлог, који садржи тврђаву, од самог почетка сам критиковао. А саму твђаву нисам ни помињао. Кад смо већ код ње, она потиче из времена далеко пре османлијског освајања, али данашња грађевина заиста јесте првенствено османлијска - никако турска.
Османлије нико овде није звао нити их је ико овде хтео. Оно мало што су оставили, вишеструко смо платили, и зато тврђава Кастел данас никако не може бити турска.
Да је Ацовић поштен човек коме је стало да Бањалуци понуди пристојно решење, а не да удовољи свакој баби и жаби и по сваку цену добије џепарац, радио би свој посао савесно и не би се обазирао на било чије прохтеве и захтеве. Зато с пуним правим кривим баш њега.
ако најважнији српски град западно од Дрине, у целокупној историји постојања тог насељеног места од скоро 18 векова (са мањим или дужим прекидима), изабере управо ултимативни симбол османског доба као нешто на чему данашњи Бањалучани треба да граде свој примарни идентитет, онда је ту већ озбиљан проблем.
Проблем је што је идентитет на томе већ изграђен. Зато су Бањолучани и били запели за те и такве симболе и никакве другачије. На крају, опет ће још бити добим ако и ово усвоје, ако не заврше са некаквим џамијама.![]()
Тврђава, чија је данашња грађевина свакако из османлијског периода, може бити симбол окупације, али она временом може стећи и нека друга значења. Узмимо пример Калемегдана, Петроварадина или Нишке тврђаве. Нисам Бањалучанин, али чини ми се да је они Кастел доживљавају као један од симбола свог града, и то је сасвим у реду.
Не мислим да већина људи уопште има појма да се разматра усвајање неких симбола, а још мање да имају неко јасно мишљење о томе како желе да они изгледају.
Како год, да се сутра неко злонамеран не би шпрдап са грбом једног од четири највећа српска града, тврђаву је је вероватно боље изоставити. И то нас опет враћа на Ацовића и његово решење.
То је нетачно. У изградњи и обнови Београдске и Нишке тврђаве Срби јесу учествовали, а кад смо код Петроварадинске, и наши сународници су били поданици државе која ју је изградила. Не видим зашто се једни Британци могу поносити Стоунхенџом, који нису изградили ни Келти ни Англосаксонци, а ми не можемо да се поносимо овим тврђавама.Сва три поменута највећа српска града имају управо тврђаве на својим грбовима иако ни једну нису градили Срби![]()
То је нетачно. У изградњи и обнови Београдске и Нишке тврђаве Срби јесу учествовали, а кад смо код Петроварадинске, и наши сународници су били поданици државе која ју је изградила. Не видим зашто се једни Британци могу поносити Стоунхенџом, који нису изградили ни Келти ни Англосаксонци, а ми не можемо да се поносимо овим тврђавама.
Разуме се, али ја не говорим само о дунђерима. У Београдској тврђави и данас стоје куле и зидине које је подигао деспот Стефан. И Нишка тврђава, чак и ако је ова данашња првенствено из периода османлијског ропства, ту је стајала вековима пре доласка освајача. Петроварадинска тврђава свакако није 'гори' случај од Сентандреје, у којој Мађари скоро ништа од значаја нису саградили, и где се католици, протестанти и унијати моле у црквама које су изградили православни Себи. Мени не пада на памет да њима ускраћујем право да тај град сматрају својим и да се поносе свим оним што садржи, па не видим зашто би сопственом народу ускраћивао исто право. (Ово не говорим у одговору теби, већ уопштено)Ниси ме разумео, ја делим твој став. Хтедох рећи да ни једном од ова три града није сметало да стави тврђаву у грб. То су данас историјски споменици и као такви симболи града.
Када сам написао да их нису Срби градили, не схватај буквално. Не кажем да није било међу дунђерима и Срба али зна се ко је подигао те тврђаве.
Кад смо већ код тврђава на грбовима, Лебане добија нови грб:
Један од предлога:
стари грб:
https://jugpress.com/opstina-lebane-dobija-novi-grb-zastavu/
https://adavinic.com/2017/04/06/lebane-varos-na-jablanici-dobija-novi-grb-i-zastavu/
http://www.lebane.org.rs/vesti/prihvacen-predlog-odluke-o-simbolima-opstine/
Застава:
Тврђава, чија је данашња грађевина свакако из османлијског периода, може бити симбол окупације, али она временом може стећи и нека друга значења. Узмимо пример Калемегдана, Петроварадина или Нишке тврђаве. Нисам Бањалучанин, али чини ми се да је они Кастел доживљавају као један од симбола свог града, и то је сасвим у реду.
Што се тиче Београда и Петроварадина, јеси у праву, али не бих се сложио по питању Ниша. Да, Нишка тврдђава се може сматрати симболом османлијске окупације, али у истој мери, она може бити и симбол ослобођења тог града, и уопштено, један од симбола града Ниша, што и јесте. У тој тврдђави се налази један порушени минарет, који симболизује крах османлијске власти и ослобођења Ниша. Зато та тврђава ипак није искључиво симбол нашег робовања, посебно кад грб сагледамо у целини.
Симболима непријатељске окупације свакако није место на нашим грбовима, али не морамо имати мало разумевања за шири контекст. Ниш ипак није Бања Лука.
Ја мислим и на грађевину коју видимо данас, и на тврђаву која је ту постојала кроз вековима.
Помало претерујеш, али слажем се. 'Инжењерским' представама није место на грбу, посебно у оваквим случајевима. Такве представе су карактеристичне за кич-хералдику какву треба избегавати.
Опет кривиш обичне људе, који вероватно немају појма ни како грб изгледа. Ја кривим хералдичаре који немају укуса, или интегритета.