Хералдика и њени принципи

Misto u Njemačkoj Trebbin, a za neupućene prefiks -treb se veže uz Slavene jer označava svetište iako neki spominju i izraz za krčenje šuma, a koji se također veže uz Slavene šta je u konačnici najbitnije:

330px-DE-BB_12-0-72-426_Trebbin_COA.svg.png

Okrug u Njemačkoj koje se zove Unna:

330px-Wappen_Kreis_Unna.svg.png

Kneževina na jugu Poljske i to baš u Šleskoj na rijeci Odri di se spominju Hrvati Duchy_of_Jawor 1274–1290 i 1312–1346.

250px-POL_ksi%C4%99stwo_jaworskie_COA.svg.png

Kneževina koja je nasljedila kneževinu Jawor i koja je vjerovatno pokrivalo nešto veće područje Księstwo ziębickie 1322–1742.

250px-Arms_of_the_house_of_Podiebrad%2C_Dukes_of_M%C3%BCnsterberg.svg.png

Kad sam se već dotaka prefika - treb (iako u malo drugačijem izdanju) da ubacim i ovaj dio vezan za još jednu šlesku kneževinu Księstwo legnickie 1248-1675.

"Vojvodstvo se u raznim razdobljima nalazilo u zapadnom i središnjem dijelu Donje Šleske , a zajedno s wołówskim dijelom pokrivalo je značajan dio teritorija plemena Trzebowianie , čije je glavno uporište bila Legnica."

250px-POL_ksi%C4%99stwo_legnickie_COA.svg.png

Vidia sam i da je slavna poljska vladarska obitelj Piast tj. njena najstarija grana porijeklom upravo iz Šleske, a oni su također koristili (i) šahovnicu, a već sam kratko spomenia kako se i češka vladarska obitelj Premysl služila tim simbolom, a neki stručnjaci smatraju kako je jedan od njih i osnivač grada Przemysla koji se smatra jednim od najbitnijih središta u kojem su živili Bijeli Hrvati. Spomenit ću i kako tu češku vladarsku obitelj Premysl neki dovode u obiteljsku vezu sa drugom značajnom češkom vladarskom obitelji Slavnikovići, a koje opet neki povjesničari dovode u kontekst s našim precima u tim krajevima.

A dodat ću i jednu malu zanimljivost jer njen navodni osnivač Přemysl Orač potječe iz sela Studenica, a regija Usti nad Labem/Labom di se selo nalazi danas daje ponajviše Horvatha/Horvata po glavi stanovnika u toj državi :D

Screenshot (1664).png
Screenshot (1662).png

Příjmení: Horvát

PS sad će ispast da od sviju radim Bijele Hrvate iako mi je prvenstveno bila namjera skrenit pozornost da se Hrvati često provlače kroz sve te raščlambe i razne analize i da je nemoguće odvojit šahovnicu od Hrvata(ili bar od tamošnjih) kad se ista pronalazi "svakud" di se spominje taj narod.

Back