halloween vs sv luka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je slava Sveti Luka, a zivim u Kanadi gde je Halloween jedan od najomiljenijih praznika.
Elem, "slavila", bolje receno obelezila sam i jedno i drugo juce.
Ujutru sam bila vestica, jer smo na koledzu imali obelezavanje Halloween-a, kad sam dosla sa posla imali smo porodicni slavski rucak po svim nasim propisima.
Predvece su nam deca iz komsiluka kucala na vrata pa sam opet delila slatkise za Halloween.
U medjuvremenu su nam komsije svih mogucih rasa, nacionalnosti i religija cestitali slavu i svratili na zito, kolace i pice.
Canadian Diversity...
Namerno sam "slavila" stavila pod navodnike i napisala da smo sve obelezili - jer mi tako proslavljamo sve praznike, pa i slavu, ne slavimo tri dana sa razvucenom sofrom u prostoriji posebno zidanoj za slavu, kao sto poslednjih godina postao obicaj kod srpskih domacina. Obelezavamo je onako kako su moji roditelji to radili, porodicnim ruckom na koji su pozvani najbliza familija i veoma bliski prijatelji, a njih niko nema za tri dana slavlja.
Moram jos da vam opisem kako izgleda proslava Halloweena ovde. Ja zivim u mirnom predgradju, uglavnom su britanskog porekla stanovnici. Sinoc, u sumrak sam setala sa kucicima i bas je bilo lepo - sve kuce su bile osvetljene, vrata otvorena, ukrasene za Halloween (dobro, ti ukrasi su ponekad preterani, ali isto kao i za druge praznike), decica, uzrasta od oko 2 godine do desetak recimo, obucena u slatke kostime kao mace, zeke, dinosaurusi, doktori, kosmonauti...uglavnom domace izrade, su isla sa roditeljima od kuce do kuce da prikupe slatkise. Ljubazne komsije su se trudile da pogode u sta su se kostimirali i delili im cokoladice i bombone. Bas satanisticki, zar ne? To je ovde pre svega porodicni i komsijski praznik. Sto i dalje ne znaci da treba da se promovise kao kulturna vrednost koja treba da se usvoji u Srbiji, ali isto tako ne znaci da cemo zbog maskenbala da izgubimo nacionalni identitet, to radimo na hiljadu drugih nacina vec vise od sto godina...

neuki chobane, komunizam ne traje hiljade godina

- - - - - - - - - -

svi staljini i hiteri su dobrotvori covjecanstva u odnosu na religiozne idiote

Nije vazno koliko traje ,nego koliko je pobio.

Pogledaj malo bolje koliko je bilo zrtava u SSSRu i Kini.Takodje i u u Istocnoj Evropi .
Uporedi sa katolickom inkvizicijom i pronadji slicnosti.

Poslednja izmena:
Meni je slava Sveti Luka, a zivim u Kanadi gde je Halloween jedan od najomiljenijih praznika.
Elem, "slavila", bolje receno obelezila sam i jedno i drugo juce.
Ujutru sam bila vestica, jer smo na koledzu imali obelezavanje Halloween-a, kad sam dosla sa posla imali smo porodicni slavski rucak po svim nasim propisima.
Predvece su nam deca iz komsiluka kucala na vrata pa sam opet delila slatkise za Halloween.
U medjuvremenu su nam komsije svih mogucih rasa, nacionalnosti i religija cestitali slavu i svratili na zito, kolace i pice.
Canadian Diversity...
Namerno sam "slavila" stavila pod navodnike i napisala da smo sve obelezili - jer mi tako proslavljamo sve praznike, pa i slavu, ne slavimo tri dana sa razvucenom sofrom u prostoriji posebno zidanoj za slavu, kao sto poslednjih godina postao obicaj kod srpskih domacina. Obelezavamo je onako kako su moji roditelji to radili, porodicnim ruckom na koji su pozvani najbliza familija i veoma bliski prijatelji, a njih niko nema za tri dana slavlja.
Moram jos da vam opisem kako izgleda proslava Halloweena ovde. Ja zivim u mirnom predgradju, uglavnom su britanskog porekla stanovnici. Sinoc, u sumrak sam setala sa kucicima i bas je bilo lepo - sve kuce su bile osvetljene, vrata otvorena, ukrasene za Halloween (dobro, ti ukrasi su ponekad preterani, ali isto kao i za druge praznike), decica, uzrasta od oko 2 godine do desetak recimo, obucena u slatke kostime kao mace, zeke, dinosaurusi, doktori, kosmonauti...uglavnom domace izrade, su isla sa roditeljima od kuce do kuce da prikupe slatkise. Ljubazne komsije su se trudile da pogode u sta su se kostimirali i delili im cokoladice i bombone. Bas satanisticki, zar ne? To je ovde pre svega porodicni i komsijski praznik. Sto i dalje ne znaci da treba da se promovise kao kulturna vrednost koja treba da se usvoji u Srbiji, ali isto tako ne znaci da cemo zbog maskenbala da izgubimo nacionalni identitet, to radimo na hiljadu drugih nacina vec vise od sto godina...

Paganski obicaj. I stari Sloveni,kao pagani su imali nesto slicno,sto se do skora obelezavalo.

- - - - - - - - - -

u svakom slucaju te zrtve su zanemarive u odnosu na sranje koje je napravila religija....

Znas li koliki je broj zrtava kukavce, koje je napravila komunjaristicka religija?Koliko ih je samo Staljin pobio?
Koliko ih je pobijeno u Kini?

poslednjih godina me grebucka, ali ovih dana mi iskreno bas smeta
najava proslave halloween-a u srbiji
postujem ga kao dan koji obelezavaju amerikanci.da zivim u usa, dubila bih i ja tikvu
dok zivim u srbiji mogu da odem samo kod prijatelja na slavu tog dana
da li ste ga usvojili ili imate otpor?
da li se osecate kao da vam neko na silu, podmuklo uzima nesto sto je bilo vase, tradicionalno i na silu vam gura nesto sto vam nije blisko
da li mislite da je ta izdubljena tikva mnogo ozbiljnija od obicnog maskembala

Pogledajte prilog 515936Pogledajte prilog 515937

Kod mene i oko mene niko ne obraca paznju na to. Da nema TV-a, ne bih ni znala kada je. Ni kod deteta i medju njegovim drustvom ne primecujem da je aktuelno.

Zasto se u Srbiji slavi katolicka nova godina? I jos daju pare iz budzeta za koncerte, vatromete itd. Nova godina nije tada.

Otkad je Nova godina katolička? Sve kulture oduvek obeležavaju početak nove godine, jer sve kulture za računanje vremena koriste kalendar.

To što je za civilni kalendar skoro univerzalno u svetu (i među dominantno muslimanskim, hinduističkim, budističkim itd. zemljama) prihvaćen Gregorijanski kalendar koji je proglasio katolički papa, nije sigurno zbog toga što se ljudima širom sveta svidelo kad katolici proslavljaju Novu godinu.

U pravu je Doca, samo broj stradalih Indiosa na tlu Meksika premašuje broj žrtava staljinizma na prostorima eks SSSR-a.

Sta je sa brojem Indijanaca u Severnoj Americi?

- - - - - - - - - -

Opet te ne razumem. Sekte nemaju isti cilj kao i religija od koje su se odvojile, zato se i zovu sekte.
Od latinskog secare - izdvajati, seci, odmetnuti se...dakle imaju dijametralno suprotne ciljeve, nacin pristupanja, funkcionisanja, strukturu, obrede i drugo.

Sekta sa maticom , ima isti cilj ali drugaciji nacin.
Ako nema isti cilj ,onda je to druga religija.

Poslednja izmena:
poslednjih godina me grebucka, ali ovih dana mi iskreno bas smeta
najava proslave halloween-a u srbiji
postujem ga kao dan koji obelezavaju amerikanci.da zivim u usa, dubila bih i ja tikvu
dok zivim u srbiji mogu da odem samo kod prijatelja na slavu tog dana
da li ste ga usvojili ili imate otpor?
da li se osecate kao da vam neko na silu, podmuklo uzima nesto sto je bilo vase, tradicionalno i na silu vam gura nesto sto vam nije blisko
da li mislite da je ta izdubljena tikva mnogo ozbiljnija od obicnog maskembala

Video sinoc neke klince sa carsavima i sminkom, drugar rekao da ide sa klincima od vrata do vrata kao u SAD filmovima.

Praznik ne smatram svojim i mogu da ga usvoim samo ako se preselim negde gde je to normalna stvar.
Ne mogu to na silu da mi nametnu, ne zanima me, da mi dodju ovde maskirani klinci i da traze slatkise najurio bih iz dvorista.

Video sinoc neke klince sa carsavima i sminkom, drugar rekao da ide sa klincima od vrata do vrata kao u SAD filmovima.

Praznik ne smatram svojim i mogu da ga usvoim samo ako se preselim negde gde je to normalna stvar.

Ne mogu to na silu da mi nametnu, ne zanima me, da mi dodju ovde maskirani klinci i da traze slatkise najurio bih iz dvorista.

Ne mislis ovde da si nesto propustio?

Kada veruju u isto bozanstvo ali na razlicit nacin tumace veru i praktikuju .

Nisi dao primer, samo si mi preveo ono sto si prethodno napisao.
ne treba mi prevod, treba mi primer

Ja cu da dam jedan > Imas pravoslavca koji veruje u Boga, i imas satanistu koji veruje u Satanu. To ne moze biti isto bozanstvo. Satana je suprotnost Bozija. Ciljevi, funkcionisanje, ustrojstvo, modus pristupanja i delanja su dijametralno suprotni! Nema nista isto.

Nisi dao primer, samo si mi preveo ono sto si prethodno napisao.
ne treba mi prevod, treba mi primer

Ja cu da dam jedan > Imas pravoslavca koji veruje u Boga, i imas satanistu koji veruje u Satanu. To ne moze biti isto bozanstvo. Satana je suprotnost Bozija. Ciljevi, funkcionisanje, ustrojstvo, modus pristupanja i delanja su dijametralno suprotni! Nema nista isto.

Konkretan primar sekte imas u Protestantima koji su se odvojili od Katolika.
Imaju isti cilj ali razlicito tumace i praktikuju veru kao i bibliju.

Cinjenica jeste da su se odvojili od Katolika ,ali ko je u cemu tu vise u pravu, ostavlja prostora za razmatranje;

Osnovno merilo po Isusu Hristu bi bilo:Tamo gde ima (iskrene) ljubavi,ono znajte da su ucenici moji.

Poslednja izmena:
Konkretan primar sekte imas u Protestantima koji su se odvojili od Katolika.
Imaju isti cilj ali razlicito tumace i praktikuju veru kao i bibliju.

Cinjenica jeste da su se odvojili od Katolika ,ali ko je u cemu tu vise u pravu, ostavlja prostora za razmatranje;

Osnovno merilo po Isusu Hristu bi bilo:Tamo gde ima (iskrene)ljubavi,ono znajte da su ucenici moji.

Nije ti dobar primer

U okviru Hriscanstva imas Pravoslavlje, Katolicizam, Protestantizam koje su priznate religije.
Sekta se razlikuje po cilju koji je (po ko zna koji put) dijametralno suprotan od religijske dogme od koje su se izdvojile! I ne samo cilj, nego sve ono sto sam navela u prethodnim postovima.

Nije ti dobar primer

U okviru Hriscanstva imas Pravoslavlje, Katolicizam, Protestantizam koje su priznate religije.
Sekta se razlikuje po cilju koji je (po ko zna koji put) dijametralno suprotan od religijske dogme od koje su se izdvojile! I ne samo cilj, nego sve ono sto sam navela u prethodnim postovima.

Ne slazem se.
Sekta odstupa od dogme ali zadrzava isti cilj.
Katolicizam,Pravoslavlje i Protestantizam su POLITICKI priznate religije, nastale iz istog korena,u kojima je Bozanstvo kao cilj zadrzan , ali je nacin tumacenja i praktikovanja vere izmenjen.

Pravoslavni tvrde da su katolici sekta ,i obrnuto.
Dakle nije utvrdjeno ko je od koga odstupio.
Za Protestante se zna.
Ali ko je zadrzao veru bozanske sustine ,to je kljucno pitanje;

Npr: Katolici su uveli nepogresivost pape sto drugi tumace kao krupnu jeres.
dalje inkvizicija je realnost koja direktno suprotstavlja Hristovom ucenju.
Kao i Jezuitstvo.
Itd itd.

Pismo crkvama u Novom Zavetu bi mogao biti dobar uvod u shvatanje tematike;

U svakom slucaju sekta mora da otpadne od matice da bi bila sekta.

Satanizam nikada nije pripadao Hriscanstvu,niti moze pripadati.

Satanizam je Hriscanski antipod.Antihriscanstvo.

Poslednja izmena:

Back