halloween vs sv luka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U Americi je to ne samo katolicki obicaj, nekako svi skoro ucestvuju nevezano za religiju. Deca idu po kucama i traze slatkise, verujem da je njima zanimljivo i da vecina dece ide. Prave se zurke i tako, svi se maskiraju. Sad je to postalo i politicko, tj vise rasno pitanje, ne moze da se maskira kako ko hoce, da se drugi ne bi uvredili.

Ali to sve nema veze sa nama, ma koliko interesantno ili ne bilo. Mi imamo svoje praznike, Ameri i ostali Evropljani svoje, ne znam metlo sto si zapenusala, valjda svako treba da slavi svoje.

U Americi je to ne samo katolicki obicaj, nekako svi skoro ucestvuju nevezano za religiju. Deca idu po kucama i traze slatkise, verujem da je njima zanimljivo i da vecina dece ide. Prave se zurke i tako, svi se maskiraju. Sad je to postalo i politicko, tj vise rasno pitanje, ne moze da se maskira kako ko hoce, da se drugi ne bi uvredili.

Ali to sve nema veze sa nama, ma koliko interesantno ili ne bilo. Mi imamo svoje praznike, Ameri i ostali Evropljani svoje, ne znam metlo sto si zapenusala, valjda svako treba da slavi svoje.

Da.

I u Pravoslavlju postoje isti praznici.
Samo ih drugačije zovemo.

Uostalom, Hrišćanstvo je bilo jedno,
pa ga ljudi podelili na Pravoslavlje i Katolicizam.

A stvar je mnogo ozbiljnija.
Sada Katolicizam napada Pravoslavlje preko Ukrajine.

Poslednja izmena:
hiro nije amercki no keltski, kelti prosirili, a gde su kelti, izmedju ostalog i u usa, al nisu samo tamo aman, cela zapadna evropa, severna amerika
ali je vezan za katolicizam, jer su kelti kasnije postali katolici
pa se slavi tam gde je katolicizam, i njegovi svi moguci izdanci kasnije priznati kao posebne religije

slicnu pricu imas sa latinoameriknacima i proslavom dana smrti

a slicnu pricu imas i kod nas sa zadusnicama

sve su to ostaci paganizma koji su kasnije preslikani na hriscanstvo, pa kako se hriscanstvo cepalo i sirilo tako su preoblikovani i svako zove i obelzava kako oce..
ali im je sustina ista - obelezavanje mrtvih i njihovih dusa bla bla

i slicne price imas i vezane za druge religije, budizam hinduizam i ostali, svaka religija ima obelezavanje mrtvih

dakle nemojte biti smesni
to sto je nesto vase ne znaci da je bolje od tujeg, niti je tudje gore od vaseg
sustinski ste isti, koren vam je isti, samo jos da vam dopre do mozga :lol:

Mi obelezavamo zadusnice i one imaju svoj poseban datum, tacnije datume. Kelti, kasniji katolici, obelezavaju noc vestica i to je danas iskljucivo preraslo u praznik vestica, sto vidimo po kostimima i ceremonijama onih koji slave.

Zasto bi mi obelezavali vestice na datum kada to cine katolici kada imamo svoje zadusnice, plus se sveti Luka poklapa sa ovim danom. Srpski narod ima posebne rituale za odnos prema mrtvima koji se razlikuju od njihovih.

Zasto oni ne slave zadusnice? Mi smo smesni sto ne slavimo njihovo a oni nisu smesni sto ne slave nase?

Ja nisam ni znala da se slavi kod nas, ono ozbiljno obeležava. Mladi se maskiraju i druže ali neće srpski običaji propasti jer mladi traže povod za maskenbal. Ipak se svoje čuva na jedan ozbiljniji način, državno i društveno odgovorniji.
Mislim da nema štete po ozbiljnu državu ako se pojave neke bundeve, čokoladice i popusti tih dana, takva je globalizacija. U Emiratima se obeležava, u pustinji, sa lokalcima koji deluju da se zabavljaju. Ramadan je, sa druge strane ozbiljna stvar koju svi poštujemo, nije nametnut strancima, jedemo normalno ali u gradu tokom obdanice iza crnih zastora na prozorima. Neko ne bi mogao tako ali meni ne smeta. Lako mi je da poštujem i svoje i tudje, jednostavno smatram da poštujem coveka na taj način.
Mozda bi moglo nešto i da se nauči iz njihovog praznika, ide na veselo, dobro raspoloženje, peva se, jede slatko, pravi žurka...ide se u korak sa vremenom, nije baš da su zadržali tradicionalne lomače na kojima gore životinje pred početak godine sledećeg dana. Nije loše osavremeniti praznike da budu prijemčivi, svoje praznike, naravno. Da idu na radost i zabavu a ne na strah od onog gore...priznajem da sam se uvek pitala zašto se za katolički Bozic pušta Sam u kući a za pravoslavni ide liturgija prenošena ozbiljnim glasom spikera nakon čega kreće neki domaći film a la Boj na Kosovu...kada puste Ben Hura u-huuu imaju smisla za zabavu te godine...stalno nešto "treba" ako si vernik...ima pravo Srbin da bude i ateista. Sasvim je u redu malo se razveseliti za praznike a da veselje ne podrazumeva starije za sofrom kako piju i jedu uz narodnjake.

Otac mog deteta je katolik i uvek sam obelezavala i njihove praznike uz nase pravoslavne iz postovanja..danas mu ih samo cestitam..nikad nismo obelezavali taj dan, jer ga nikad na takav nacin nisu obelezavali ni u njegovoj kuci..
Mi zivimo u pravoslavnoj zemlji i uvek bi smo preko nacionalne tv cestitali komsijama njihove muslimanske i katolicke praznike..ali nikad u nasoj zemlji ti praznici nisu bili promovisani i deca pozivana na proslavu preko nacionalne zvamicne televizije, za ciji rad svako od svakog meseca odvaja iz svog budzeta..
Ako me razumete..
Nije u pitanju izdubljena tikva, nego podrivanje nacionalnog identiteta..

I to je u redu
Ne bih zelela da me shvatis na pogresan nacin..nije mi namera da ti menjam misljenje..nemam nikakve zle namere,
ali moram da te pitam
Zaparalo mi je dusu - zivot je kratak da se bakcem s tim sta je u redu, a sta ne
Da li smo postali zaista toliko povrsni da nam je najvaznija lepota provoda bez obzira na posledice?

Zaista mi je bitnija sreca od toga dal cu se zvati povrsna il velikosrpkinja.
Mislim da preterujes kad govoris o tome da se kod nas "slavi" noc vestica.niko ne slavi.ni jedna kuca ne priredjuje nikakav rucak,veceru u cast toga,ne zovu se gosti,ne pridrzava se nikakvim obicajima.mladi i to mali broj koji voli maskenbale se maskira i ide na zurku.ne slave,oni samo idu na zurku.da je obicaj da se maskira na dan zena,ti isti bi se maskirali i pravili zurke i na taj dan
Ne mislim da nam iko ista oduzima ili namece
Po meni veca steta je polemisati o tome jer produbljujete svoje nezadovoljstvo i trazite razlog vise da budete nesretni
Ja rekoh sta sam imala,nemam volje da polemisem

ja juce saznam da mi u firmi imamo pravo na slobodan dan kad je slava
ja nisam imala pojma bre da to postoji :lol:
reko i sta mi ateisi da radimo koj moj sad
zmajko mi se kliberi kaze nista i plezi mi se :mmmm:
reko ja sam vestica u dusi i ocu onda noc vestica da dobijem
kaze ne moze samo slave moze
e jjebite se :aha:

ima da prisvojim neku slavu zinat :lol:

To jeste diskriminatorski ako je tako u zakonu. Šta je sa drugim religijama koje nemaju slavu, šta je sa ljudima koji nisu vjernici?

U RS je po zakonu bilo plaćeno dva dana godišnje za religijske potrebe. Katolici su najčešće uzimali za njihov Božić jer su nama to bili radni dani. Ja sam svake godine uzimala druga dva dana koja meni odgovaraju i koja najčešće nisu ni bila spojena i rekla moje religijske potrebe su takve. Menadžer jednog odjeljenja je svojim radnicima tražio da napišu koja im je slava i svake godine su mogli dobiti ista dva dana što je bilo protiv zakona, ali ljudi se nisu bunili. Te godine kad sam otišla zakon se mijenjao, pa ne znam kako je sad.

Ja nisam ni znala da se slavi kod nas, ono ozbiljno obeležava. Mladi se maskiraju i druže ali neće srpski običaji propasti jer mladi traže povod za maskenbal. Ipak se svoje čuva na jedan ozbiljniji način, državno i društveno odgovorniji.
Mislim da nema štete po ozbiljnu državu ako se pojave neke bundeve, čokoladice i popusti tih dana, takva je globalizacija. U Emiratima se obeležava, u pustinji, sa lokalcima koji deluju da se zabavljaju. Ramadan je, sa druge strane ozbiljna stvar koju svi poštujemo, nije nametnut strancima, jedemo normalno ali u gradu tokom obdanice iza crnih zastora na prozorima. Neko ne bi mogao tako ali meni ne smeta. Lako mi je da poštujem i svoje i tudje, jednostavno smatram da poštujem coveka na taj način.
Mozda bi moglo nešto i da se nauči iz njihovog praznika, ide na veselo, dobro raspoloženje, peva se, jede slatko, pravi žurka...ide se u korak sa vremenom, nije baš da su zadržali tradicionalne lomače na kojima gore životinje pred početak godine sledećeg dana. Nije loše osavremeniti praznike da budu prijemčivi, svoje praznike, naravno. Da idu na radost i zabavu a ne na strah od onog gore...priznajem da sam se uvek pitala zašto se za katolički Bozic pušta Sam u kući a za pravoslavni ide liturgija prenošena ozbiljnim glasom spikera nakon čega kreće neki domaći film a la Boj na Kosovu...kada puste Ben Hura u-huuu imaju smisla za zabavu te godine...stalno nešto "treba" ako si vernik...ima pravo Srbin da bude i ateista. Sasvim je u redu malo se razveseliti za praznike a da veselje ne podrazumeva starije za sofrom kako piju i jedu uz narodnjake.

Pa dobro, ni mi ne žrtvujemo ritualno prasiće, ili još gore ne ukopavamo žive ljude u temelje, već napravimo ručak kad završimo temelje, da ide na radost. :mrgreen: Ali ne s nekom namerom da budemo savremeni, već kao konzumenti svega površnog, lakog i zabavnog, kao i oni. Nikakve naročite filozofije u tome.
Ali komično je to usvajanje nekih praznika iz drugih kultura, tačnije nekih rituala ili obeležja, onoga što nam deluje zabavno i do mere do koje nam je to zabavno.

Ja se izvinjavam, znam da je tema na pdf Žene, ali da dopišem i ja rečenicu-dve:

Mi smo na severu izmešani i isprepletani i svi svakog poštujemo. To je vetar u leđa da svoje još više cenimo, a tuđe uvažavamo. Ne jedimo se što kod nas mađari, hrvati, bunjevci, slovaci i druge nacije, koje su vezale za sebe katolicizam, krenu po komšiluku. Juče je u radnjama u mom mestu nestalo bombona. Mi smo kupili među poslednjima one srednje skupe bombone, dok su one najskuplje, kao i one gumene, još uvek na rafovima. Svi bismo da obradujemo decu.

Ne smeta ni našim komšijama, nego svi dođu u dvorište crkve, kada se pali badnjak. Dakle, oni vole i cene svoje, a poštuju naše. Isto ide i obratno.

Zaista mi je bitnija sreca od toga dal cu se zvati povrsna il velikosrpkinja.
Mislim da preterujes kad govoris o tome da se kod nas "slavi" noc vestica.niko ne slavi.ni jedna kuca ne priredjuje nikakav rucak,veceru u cast toga,ne zovu se gosti,ne pridrzava se nikakvim obicajima.mladi i to mali broj koji voli maskenbale se maskira i ide na zurku.ne slave,oni samo idu na zurku.da je obicaj da se maskira na dan zena,ti isti bi se maskirali i pravili zurke i na taj dan
Ne mislim da nam iko ista oduzima ili namece
Po meni veca steta je polemisati o tome jer produbljujete svoje nezadovoljstvo i trazite razlog vise da budete nesretni

Ja rekoh sta sam imala,nemam volje da polemisem

ja isto ovako razmisljam.
mladima je zanimljivo da se maskiraju, odlican povod za zezanje i zurku. nisam primetila da nam se taj praznik namece, niti da ugrozava nas nacionalni i verski identitet.
sve je to posledica globalizacije i komercijalizacije praznika koja cinjenicno dolazi iz zapadnog sveta i koju smo mi oberucke prihvatili :aha:

Ja se izvinjavam, znam da je tema na pdf Žene, ali da dopišem i ja rečenicu-dve:

Mi smo na severu izmešani i isprepletani i svi svakog poštujemo. To je vetar u leđa da svoje još više cenimo, a tuđe uvažavamo. Ne jedimo se što kod nas mađari, hrvati, bunjevci, slovaci i druge nacije, koje su vezale za sebe katolicizam, krenu po komšiluku. Juče je u radnjama u mom mestu nestalo bombona. Mi smo kupili među poslednjima one srednje skupe bombone, dok su one najskuplje, kao i one gumene, još uvek na rafovima. Svi bismo da obradujemo decu.

Ne smeta ni našim komšijama, nego svi dođu u dvorište crkve, kada se pali badnjak. Dakle, oni vole i cene svoje, a poštuju naše. Isto ide i obratno.

Drugo je to, tamo gde se kulture prepliću, pa svako uvažava i svoje i tuđe.
Ali kad već komentarišemo sve i svašta, ne vidim zašto je znak duhovne zapuštenosti i nesreće prokomentarisati u negativnom smislu pojavu koja je opšta, ne dotiče samo nas Srbe.

Evo recimo imamo situaciju... moji roditelji slave Sv.Luku i u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu može se pronaći da moja porodica slavi tu slavu, krstava se i osveštava kolač ravno 320 i nešto još malo godina pride, ali škola mog deteta i ne smo ona već i sve naše škole obeležavaju Halloween.
Slažem se sa Smokvom, jedno sa drugim nema veze, mi smo sinoc vecerali, proslavili slavu kod mojih a onda otišli da je odvedemo na hw party i evo i slike o kreativnosti našoj jučerašnjoj
10FFB1B1-9D9B-46D4-9969-6AB714EDFE17.jpg

Baš To.
Poštuj i ceni tudje običaje.
To je najbolji način za dobre medjuljudske odnose.

Back