Вучићевић
Primećen član
- Poruka
- 754
Па то и кажем, не би била превелика грешка да је и та застава данас државна.
Зар она није чувана у Дубровнику до скоро, ваљда би требало да се зна распоред боја?
Неки је описују још детаљније колико знам са неким крстовима по њој.
Такође читао сам да постоји верна копија те прве заставе колико сам схватио, и то у једном месту крај Суботице.
Како да вам објасним, то вам је као када бисте знали да се српски грб састојао од птице са једним делом тела дуплираним. И сада ви слободном конструкцијом нацртате јастреба са четири кљуна и кажете да није велика грешка рећи да је то најстарији грб Србије. О овој застави знамо само да је сачињена од црвеног и плавог платна. Нико је није детаљније описао, тако да је њена реконструкција, као двобојке која треба да асоцира на данашњу тробојку Србије неозбиљна и јесте велика грешка радити такве реконструкције. Што се тиче човека који ју је "веродостојно" реконструисао, не бих ни да коментаришем такве потезе. Лажни музеји и лажне туристичке атракције препустимо Американцима, ми имамо довољно стварних средњовековних личности и догађаја да се не бавимо кичем. Што се тиче заставе са крстом, ради се о застави која је Душану приписана и постоји њена фотографија, као и реконструкција. Стег којим је, на поморским картама представљана српска земља, јесте сребрни/златни са црвеним орлом. Симбол Немањића је био црвени орао на сребрној позадини, а некада и златној. То је једина застава коју можемо да сматрамо, мада и то није баш тачно, државном. Остало су или стегови неких великаша или неке црквене заставе и добро је што су наши стручњаци довољно паметни да их нису ставили за заставу модерне државе. Једино што је погрешно јесте сребрна боја орла, која је таква због илирских грбовника. Стојан Новаковић је и поред материјалних доказа, боје преузео из илирских грбовника. Али модерна краљевина има сребрног орла, и савремена наша држава и то није толико важно, јер се зна да су и у средњем веку често мењане златна и црвена, и да је често вршена инверзија боја. Тако ако би на данашњем српском грбу и црногорској застави извршили инверзију боја, добили бисмо две варијанте стега Душана.