Гностицизам, једно виђење хришћанства

Zovu ga ocem savremenog gnosticizma. Da li ste pročitali nešto od njegovih knjiga?

Preporučujem sajt http://gnosticteachings.org/, sa jako zanimljivm predavanjima i artiklima.

nije mi se svidelo ono sto sam procitalao atanoru na sajtu vopus. ne znam, cini mi se da je to njegov originalni tekst. vidim alhemija i kabala u tarotu, to bi me interesovalo. mada kao sto rekoh milim da njegovo vidjenje alhemije nije poput mog.

Pa kundalini se ne budi samo jogom vec i pranajamom, a moze se probuditi i tantrom.

I Mantak Ci izricito pise da usled odlaganja orgazma i preusmeravanja seksualne energije na vise moze doci do pojave kundalini sindroma ukoliko iz glave ne spustimo tu energiju nazad u stomak, nakon sto dozivimo te "orgazme". Ja nisam bio dosao jos dotle da nekoliko puta za redom to dozivim, ali jedno vreme jesam uspesno odlagao ejakulaciju i preusmeravao je kroz kicmu, a nakon toga su se pojavili svi ti simtomi. Tek nakon sto sam prestao da odlazem i kada sam izbacio svu tu energiju, onda je lagano pocelo da se stabilizuje stanje. Dakle, moze se probuditi i taoistickim tehnikama, i ocigledno je da se time budi ona destruktivna kundalini. Njeno budjenje nije lose ukoliko se probudi spontano, ali ako je namerno forsiras, kad tad ce krenuti da te guta. Zato treba stati na vreme.

Ne postoji "destruktivna" i "nedestruktivna" Kundalini, postoji samo Kundalini. Svi problemi vezani za njeno buđenje i uzdizanje dolaze od nestručnog i samostalnog petljanja s njom.

Ne postoji "destruktivna" i "nedestruktivna" Kundalini, postoji samo Kundalini. Svi problemi vezani za njeno buđenje i uzdizanje dolaze od nestručnog i samostalnog petljanja s njom.

Predstavljas se ovde kao gnostik, a ne znas osnovne cinjenice. Pa kako majku mu ne postoji destruktivna kundalini... znaci li to da smo svi mi ludi, a da ste samo ti i grupica vraceva i crnih magova u pravu i da ste prosvetljeni.
Sta onda moze da izazove sledece, posle jedne seanse, ako ne kundalini: ne mozes da spavas vise od 3 sata, u dnu kicme osecas kako se dize neka velika lopta i kako te nesto poput stiska zmije steze koja hoce da se uspinje na gore, vrelina u stomaku i drhtanje trbuha, trnci po telu, neprestano ukrucen falus preko 5 sati, stanje blage opijenosti iako ni kap alkohola nisi progutao, glavobolja, prilikom spavanja osecaj da te neko vuce u bezdan... kod devojke se javljaju vibracije u pleksusu koje su takve siline da postaju neizdrzive, nesto poput predmenstrualnog sindroma, ali 10 puta jace, a tokom seksa odizanje od kreveta, nekontrolisani pokreti nogu itd.

Dakle, ako kundalini moze biti samo jedna, i to ona pozitivna, sta onda moze biti ovo pobrojano koje se javlja kod onih koji su radili "taoisticke" vezbe i odlagali ejak. ?

Trebalo bi da znas da prilikom budjenja postoje dva puta: jedan je put zmije, a drugi je put goluba. E ovaj put goluba se desava spontano i budi se iz predela srca a ne iz genitalija i donjeg dela kicme. Tako da je ocigledno da kundalini u velikom broju slucajeva moze postati destruktivna. To sto ti neces da priznas to je druga stvar. Jer da kundalini ne moze biti destruktivna, onda niko sa njom ne bi ni imao problema. Logicno, zar ne?

Poslednja izmena:
Predstavljas se ovde kao gnostik, a ne znas osnovne cinjenice. Pa kako majku mu ne postoji destruktivna kundalini... znaci li to da smo svi mi ludi, a da ste samo ti i grupica vraceva i crnih magova u pravu i da ste prosvetljeni.
Sta onda moze da izazove sledece, posle jedne seanse, ako ne kundalini: ne mozes da spavas vise od 3 sata, u dnu kicme osecas kako se dize neka velika lopta i kako te nesto poput stiska zmije steze koja hoce da se uspinje na gore, vrelina u stomaku i drhtanje trbuha, trnci po telu, neprestano ukrucen falus preko 5 sati, stanje blage opijenosti iako ni kap alkohola nisi progutao, glavobolja, prilikom spavanja osecaj da te neko vuce u bezdan... kod devojke se javljaju vibracije u pleksusu koje su takve siline da postaju neizdrzive, nesto poput predmenstrualnog sindroma, ali 10 puta jace, a tokom seksa odizanje od kreveta, nekontrolisani pokreti nogu itd.

Dakle, ako kundalini moze biti samo jedna, i to ona pozitivna, sta onda moze biti ovo pobrojano koje se javlja kod onih koji su radili "taoisticke" vezbe i odlagali ejak. ?

Trebalo bi da znas da prilikom budjenja postoje dva puta: jedan je put zmije, a drugi je put goluba. E ovaj put goluba se desava spontano i budi se iz predela srca a ne iz genitalija i donjeg dela kicme. Tako da je ocigledno da kundalini u velikom broju slucajeva moze postati destruktivna. To sto ti neces da priznas to je druga stvar. Jer da kundalini ne moze biti destruktivna, onda niko sa njom ne bi ni imao problema. Logicno, zar ne?

Neprestano ukrućenje falusa je bolest zvana satirijaza, osećaj propadanja u bezdan je ulazak u dublju fazu sna, a ovo ostalo...pa ne znam. :D Koje krije si radio? Koje bandhe? Jesi li doživeo spajanje prana, para i šakti Kundalini? Jesi li radio pripremne prakse iz Bakti, Raja i Šakti joge? To što ti nazivaš "buđenjem iz srca", odnosno mAnahate, dešava se kada se Kundalini pomoću prane i apane digne do Anahate a onda spusti do Muladharae i Svadisthane.

Bar tako kažu Šivananda, Satjananada i Nirandžananda, ali to su po tebi crni magovi.:hahaha: Njima je trebalo dvadeset godina posvećenog života u ašramu da probude Kundalini, ali ti si to postigao za mnogo kraće vreme vidim. Problem sa zapadnjacima je što imaju mnogo razvijenu maštu pa misle da im se svašta dešava.

meni taj gnosticizam zvuci kao individuacija kod C.G.Junga....dostizanje transcedentne licnosti ili ti sopstva...apsolutna licnost...

Tako nekako, mada se u gnostičkom hrišćanstvu to naziva Imitatio Christi, odnosno dostizanje i ispoljavanje svesnosti Hristosa. Učiniti sebe čistim kanalom kroz koji Hristos deluje u svetu.

to je isto sto i sopstvo?
ja sam ovo kanalisanje shvatala samo kao fazu....nikako kao krajnji cilj.
ali ja sam laik...:)

Mnogi Imitatio Christi shvataju kao postizanje svesnosti Hristosa, što je naravno nemoguće u smislu da postanemo isto što i On.Ali lično prosvetljenje, pomoću kojeg se postaje kanal, moguće je.

Tako nekako, mada se u gnostičkom hrišćanstvu to naziva Imitatio Christi, odnosno dostizanje i ispoljavanje svesnosti Hristosa. Učiniti sebe čistim kanalom kroz koji Hristos deluje u svetu.

pa covek koji tvori samo dela ljubavi bez trunke mrznje i zavisti ne trazeci nista za uzvrat je kanal Hristov....takvih je malo...

Mnogi Imitatio Christi shvataju kao postizanje svesnosti Hristosa, što je naravno nemoguće u smislu da postanemo isto što i On.Ali lično prosvetljenje, pomoću kojeg se postaje kanal, moguće je.

ja sm to posmatrala ovako - kanalisanje je moguce u materijlnom svetu, a nesto vise sto bi bio krajnji cilj samo izvan granica poznatog. i u tom smislu mislim da je kanalisanje samo faza...
Da, pod tim imenom.
ok....

Back