Гностицизам, једно виђење хришћанства

ja sam, da se ogradim opet kao laik jer iskustva nemam, to shavtila da kundalini moze da bude destruktivna ukoliko ucenik nije pripremljen, ukoliko upravo ide tim putem od 2 meseca npr. pri tom ne mislim da postoje 2 kundalini vec da ista stvar moze da se odrazi drugacije u zavisnosti od ucenika.

Moguce je i to... vrlo verovatno se tad i budi ona demonska, lazna kundalini - to je taj put zmije. Iskreno, ja sam u tu pricu uleteo prebrzo, bez mnogo razmiljanja, hteo sam brze rezultate, pa je moguce da je greska bila u meni.

ha?
energija je energija, a posledice po coveka mogu biti mozda dobre ili lose.

E pa sad, ja govorim samo o onome sto sam osetio. Ja sam osetio ovu drugu pa sam relevantan da pricam samo o njoj. Tu "istinsku" kundalini jos nisam doziveo, tako da ne mogu da razgovaram o njoj. Sve u svemu, o kundaliniju ne mogu precizno misljenje da daju ni najstrucniji po tom pitanju i oni pocivaju samo u nagadjanju, a sta tek mi mozemo da kazemo. Ali msm. da je najbolje da se izbegne, ako je to ikako moguce, njeno budjenje. Ne valja je forsirati.

:hahaha: Znaci ja nisam znao da sam bolestan? A zasto onda nisam bolestan bas svakog dana nego samo tih dana dok radim vezbe:confused:?

Hhaha... e sad si otkrio si toplu vodu. Nije to na sta ti mislis. Ovo se desavalo u onom trenutku kada ti prvi san dolazi na oci, i tada osetis kao da te neko vuce i spusta duboko u bezdan, nakon toga se trgnes i posle ne smes ni da zaspis. Verovatno je to bio i uzrok nesanice.

Nisam radio to, vec pranajamu 4:8:4, obicne meditacije, tantricko disanje u pozi Shavasane, kontrakcije pubokocgiealnog misica i odvajanje orgazma od ejakulacije (s obzirom da je valjda svima poznato da kod muskaraca ovo nije isto) i "malo izvlacenje" energije.

Dakle, nije meni cilj bio budjenje kundalinija, vec da ovladam ovim odvajanjem i vodjenjem seksa bez ejakulacije. Msm. da ti je poznato koliko zivotne energije gubi muskarac koji cesto izbacuje seme. Ali time se moze ovladati, bas kao sto zena moze ovladati time da sprecava menstruaciju putem koje gubi zivotnu energiju.

Ali problem je sto ti kazes da se kundalini uopste ne moze probuditi, sem kundalini jogom. Kod taoistickih vezbi, bas kao i kod pranajame, moze ali ne mora doci do budjenja kundalinija. Pa cak ni kod kundalini joge ne mora stopostotno doci do budjenja kundalinija.

Oni su se opredelili za drugi put. Ja nisam razmisljao da se zamonasim i da zivim u manastiru ili asramu.

Mislio sam da ti odgovorim malo duze na ovu poruku, u vidu eseja :), ali bolje je ovako ukratko jer mislim da je tako razumljivije i preglednije.

Nisi precizirao što se tiče satirijaze.

Kundalini jogom se Kundalini budi, ali i aktivira korensku čakru.Sve to što opisuješ navodi me na zaključak da si imao problema sa Svadisthanom. Žena gubi energiju tokom menstruacije? To je revolucionaran zaključak, s obzirom da sve magijske i hermetičke škole tvrde upravo suprotno.

edit: što se tiče osećaja "propadnja" u snu, to nije ništa čudno ni strašno, samo prelazak iz prve u drugu fazu sna kad se mišići samostimulišu i opuštaju.

Poslednja izmena:
Moguce je i to... vrlo verovatno se tad i budi ona demonska, lazna kundalini - to je taj put zmije. Iskreno, ja sam u tu pricu uleteo prebrzo, bez mnogo razmiljanja, hteo sam brze rezultate, pa je moguce da je greska bila u meni.

E pa sad, ja govorim samo o onome sto sam osetio. Ja sam osetio ovu drugu pa sam relevantan da pricam samo o njoj. Tu "istinsku" kundalini jos nisam doziveo, tako da ne mogu da razgovaram o njoj. Sve u svemu, o kundaliniju ne mogu precizno misljenje da daju ni najstrucniji po tom pitanju i oni pocivaju samo u nagadjanju, a sta tek mi mozemo da kazemo. Ali msm. da je najbolje da se izbegne, ako je to ikako moguce, njeno budjenje. Ne valja je forsirati.

Odakle ti ideja da i "najstručniji" počivaju na nagađanju? Previše prozivoljnih zaključaka donosiš baziranih na veoma malo iskustva.Posle nekoliko meseci kod Nirandžanande promenio bi mišljenje.

Nemam sta da preciziram. Naravno da ne bolujem od toga, iako mozda tokom vezbanja odlaganja ejakulacije postoje neki slicni simptomi :). Ali naravno da nisam nikakav manijak niti seks.poremecen... valjda bih poznavao svoje boljke.

Kundalini jogom se Kundalini budi, ali i aktivira korensku čakru.Sve to što opisuješ navodi me na zaključak da si imao problema sa Svadisthanom. Žena gubi energiju tokom menstruacije? To je revolucionaran zaključak, s obzirom da sve magijske i hermetičke škole tvrde upravo suprotno.

Koje skole to tvrde? Naravno da zena gubi energiju tokom menstruacije, bas kao sto mi gubimo prilikom ejakulacije. Kada uspemo da ovladamo time i ne prosipamo energiju, onda dolazi do bistrine misli, do vece privlanosti medju partnerima, poboljsanja zdravlja i tako dalje. Imas dosta primera zena koje su uspele da odredjenim vrzbama sprece menstruaciju i sada izgledaju mladoliko... ako npr. sprecis menstruaciju u 30 godini, u 60 godini zivota ces izgledati kao da imas malo preko 30.

Kundalini jogom se Kundalini budi, ali i aktivira korensku čakru.Sve to što opisuješ navodi me na zaključak da si imao problema sa Svadisthanom.

Ne znam, moguce je da je i to. Mada tada mi nije padao na pamet takav zakljucak... bio sam ubedjen da su se aktivirale neke zloceste energije. U kojem smislu mislis da sam imao problem sa Svadisthanom? Jedino moze biti to sto sam prvih dana vezbao prilicno nekontrolisano i bez mere.

Svadisthana je čakra koja kontroliše seksualnu energiju i seksualne organe.Ako se samo ona aktivira, to jest energija nekontrolisano "uspe" u nju, dolazi do problema. U Kundalini jogi se obavezno istovremeno aktiviraju korenska Muladhara čakra i šesta Ađna čakra, kako bi energija imala za šta da se zakači pri svom dizanju, a ne da divlja po celom organizmu.

Ne mislim ja, tako jeste.Ako radiš Kundalini jogu sam, bez posvećenja i bez vođstva i za to vreme vodiš život kakav inače vodiš, možeš ozbiljno da se povrediš.Isto kao kad duduk uzme automatsku pušku u ruke.Kundalini radi direktno sa energijama tela što uključuje i rad direktno sa telesnim organima, i zato zahteva poseban, skoro asketski način života, kako bi i telo i um bili dovedeni u stanje koje je neophodno za početak prakse.
a ukoliko se neko "pvredi" nije u redu da za to ne krivi sebe vec tamo neku zlocestu silu....

Dakle, nije meni cilj bio budjenje kundalinija, vec da ovladam ovim odvajanjem i vodjenjem seksa bez ejakulacije. Msm. da ti je poznato koliko zivotne energije gubi muskarac koji cesto izbacuje seme
.

Ali time se moze ovladati,
znaci ako je verovati slugi bozijemda apsolutno vlada svojim nagonom onda bi to znacilo da se doticni bavi nekim demonskim silama :think:

:) lepo sto uvazavas i tu mogucnost.

a koje su propratne pojave budjenja kundalini energije ili kako ti kazes "istinske kundalini"?

edit: što se tiče osećaja "propadnja" u snu, to nije ništa čudno ni strašno, samo prelazak iz prve u drugu fazu sna kad se mišići samostimulišu i opuštaju.
pa...posto sam zena....mogu reci moje licno misljenje. energija kod zene je najjaca u periodu ovulacije, a period menstruacije je izbacivanje akumulirane energije u vidu menstrualne krvi. zbog toga je mozda menstrualna krv ponegde od velike vaznosti. ali sto se same zene tice..mislim da veina to dozivljava kao energetsko praznjenje.

Nemam sta da preciziram. Naravno da ne bolujem od toga, iako mozda tokom vezbanja odlaganja ejakulacije postoje neki slicni simptomi :). Ali naravno da nisam nikakav manijak niti seks.poremecen... valjda bih poznavao svoje boljke.

Koje skole to tvrde? Naravno da zena gubi energiju tokom menstruacije, bas kao sto mi gubimo prilikom ejakulacije. Kada uspemo da ovladamo time i ne prosipamo energiju, onda dolazi do bistrine misli, do vece privlanosti medju partnerima, poboljsanja zdravlja i tako dalje. Imas dosta primera zena koje su uspele da odredjenim vrzbama sprece menstruaciju i sada izgledaju mladoliko... ako npr. sprecis menstruaciju u 30 godini, u 60 godini zivota ces izgledati kao da imas malo preko 30.
e ovo prosto nije u skladu sa prirodnim zakonom i mislim da zbog toga nije ni dobro.
ako zena spreci menstruacij,znaci da nema ni ovulacije kada energija dostize svoj maksimum. nije mi logicno...

a koje su propratne pojave budjenja kundalini energije ili kako ti kazes "istinske kundalini"?

Pa ako ta istinska kundalini zaista postoji, onda dolazi uglavnom do svih pozitivnih simptoma. Valjda bi trebalo da se budi jedna po jedna cakra. Prvo se budi Muladhara cakra (izmedju anusa i genitalija) koja donosi stabilnost i sigurnost i od nje polazi kundalini energija, od nje polazi "oslobadjanje". Zatim se budi Svadisthana cakra (u pupku) koja vodi jacanju licnih vrednosti, unutrasnjoj ravnotezi. Treca se budi Manuupa (solarni pleksus) koja vodi radosti, opustenosti, samosvesti. Cetvrta Anahata (u srcu) koja je zaduzena za ljubav, veru, prastanje itd. Peta se budi Vishuddhakoja vodi samospoznaju, ispoljavanju emocija. Sesta je trece oko koja daje harizmaticnost i zaduzena je za sve sto je nematerijalno, strpljivost, umnost itd. I najzad, budi se vrhovna cakra Sahashara i to se smatra konacnim budjenjem kundalinija. Tada dolazi do prosvetljenja. Primere tih "prosvetljenih" imas u Indiji... to su oni jogini, askete.

Mada, sve ovo treba uzeti sa rezervom jer su u pitanju obicna teorijska naklapanja. U praksi verujem da sve funckionise malo teze i malo drugacije.

Vec sam.

Rekao sam vam tajknu a ona glasi:

Pa sa tim vim cakrama, mora da budete onda najsrecniji, najzadovoljniji, najzdraviji, najdugovecniji ljudi na svetu?

Samo je problem u tome sto vi mislite da su to cakre i neke energije ali nista neznate o tome sta je to ustvari...

I tu lezi tajna.

Onaj koji primenjuje te metode nemoze da zadje iza kulisa i vidi sta stvarno i ko stoji iza toga.

To oseca kao neku energiju, ali to je preavara.

Mnogi su uspeli da vide iza tih kulisa i solobode se toga na vreme, ali ih je ipka malo.

Jedna od njih je Jestria...

Napisala je i svoje iskustvo...

Jednoga dana ce svi shvatiti kako su bili rprevareni ali kasno nazalost...

Naravno u tom stilu psostoje razni slicni rpavci za svaki ukus kao sladoled na primer.
Cokolada, jagoda, limun, vanila a li sve su od secera , vode itd...

Poslednja izmena:
Pa ako ta istinska kundalini zaista postoji, onda dolazi uglavnom do svih pozitivnih simptoma. Valjda bi trebalo da se budi jedna po jedna cakra. Prvo se budi Muladhara cakra (izmedju anusa i genitalija) koja donosi stabilnost i sigurnost i od nje polazi kundalini energija, od nje polazi "oslobadjanje". Zatim se budi Svadisthana cakra (u pupku) koja vodi jacanju licnih vrednosti, unutrasnjoj ravnotezi. Treca se budi Manuupa (solarni pleksus) koja vodi radosti, opustenosti, samosvesti. Cetvrta Anahata (u srcu) koja je zaduzena za ljubav, veru, prastanje itd. Peta se budi Vishuddhakoja vodi samospoznaju, ispoljavanju emocija. Sesta je trece oko koja daje harizmaticnost i zaduzena je za sve sto je nematerijalno, strpljivost, umnost itd. I najzad, budi se vrhovna cakra Sahashara i to se smatra konacnim budjenjem kundalinija. Tada dolazi do prosvetljenja. Primere tih "prosvetljenih" imas u Indiji... to su oni jogini, askete.

Mada, sve ovo treba uzeti sa rezervom jer su u pitanju obicna teorijska naklapanja. U praksi verujem da sve funckionise malo teze i malo drugacije.

Ne, dječače, ne. Istovremeno se aktiviraju Muladhara i Ajna, putem odgovarajućih asana, pranajama, mantri i načina ishrane, kako bi se jedna jedina Kundalini koja postoji , kad se jednom probudi u Muladhari, krenula pravo nagore ka Ajni, Nirandžananda je dao pravi opis situacije: zamisli kabel pod visokim naponom koji mora da se gurne u utičnicu koja je Ajna čakra, a ako se to ne uradi, dobićeš kabel pod visokim naponom koji nekontrolisano udara okolo kao bič, i dovodi do nemerljivih problemakako zdravstvenih tako i mentalnih.

Naravno, pravi učitelj će proceniti šta učeniku treba. Tako je veliki Šivananda kad je primio Satjananadu za učenika procenio da je ovaj suviše ponosan, agresivan i hirovit da bi mogao da se podvrgne sistemu vežbi, pa mu je rekao da će ceo dan da rinta u bašti, nosi vodu, cepa drva i tako dalje, i to je Satjananda radio celih dvadeset godina i prosvetlio se.Slično je bilo i sa Milarepom.

Ovo je najbolja knjiga ikad napisana o Kundalini jogi, od strane Svami Satyanande:

http://www.***********/office/PURpDqCX/Kundalini_tantra.htm

A napisao je ovaj čovek za kojeg se na prvi pogled vidi da je satansizoan i demonizovan.:lol:

satyananda.jpg

Ne, dječače, ne. Istovremeno se aktiviraju Muladhara i Ajna, putem odgovarajućih asana, pranajama, mantri i načina ishrane, kako bi se jedna jedina Kundalini koja postoji , kad se jednom probudi u Muladhari, krenula pravo nagore ka Ajni, Nirandžananda je dao pravi opis situacije: zamisli kabel pod visokim naponom koji mora da se gurne u utičnicu koja je Ajna čakra, a ako se to ne uradi, dobićeš kabel pod visokim naponom koji nekontrolisano udara okolo kao bič, i dovodi do nemerljivih problemakako zdravstvenih tako i mentalnih.

Naravno, pravi učitelj će proceniti šta učeniku treba. Tako je veliki Šivananda kad je primio Satjananadu za učenika procenio da je ovaj suviše ponosan, agresivan i hirovit da bi mogao da se podvrgne sistemu vežbi, pa mu je rekao da će ceo dan da rinta u bašti, nosi vodu, cepa drva i tako dalje, i to je Satjananda radio celih dvadeset godina i prosvetlio se.Slično je bilo i sa Milarepom.

Ponavljam opet, ja i nisam hteo da budim kundalini pa u skladu sa tim nisam se nisam ni bavio asanama, mantrama i posebnim rezimom ishrane, vec iskljucivo pranajamom i vezbama koje sam vec spomenuo!!! To sto ti meni pricas, ne znaci mi nista. I sta ti sad hoces da kazes... da sam ja prepusten na milost i nemilost energijama koje bujaju u meni :confused:? Sta mislis, da li je energija spustena u stomak, s obzirom da se desava da trbuh podrhtava? Mantak Ci kaze da je spustanje seksualne energije u stomak sigurno i da je tu bezbedno smestena.

I da li se ikako ta energija moze zauzdati? S obzirom da se ja uklapam u Satjanandinu sliku :), tj. jesam pomalo agresivan, plahovit, brzo planem, malo vatrenijeg temperamenta, da li smatras da je dobro da se jos jacim intenzitetom bavim fizickim aktivnostima kako bih nekako izbacio tu energiju?! Preciziraj malo to.

Poslednja izmena:
Ponavljam opet, ja i nisam hteo da budim kundalini pa u skladu sa tim nisam se nisam ni bavio asanama, mantrama i posebnim rezimom ishrane, vec iskljucivo pranajamom i vezbama koje sam vec spomenuo!!! To sto ti meni pricas, ne znaci mi nista. I sta ti sad hoces da kazes... da sam ja prepusten na milost i nemilost energijama koje bujaju u meni :confused:? Sta mislis, da li je energija spustena u stomak, s obzirom da se desava da trbuh podrhtava? Mantak Ci kaze da je spustanje seksualne energije u stomak sigurno i da je tu bezbedno smestena.

I da li se ikako ta energija moze zauzdati? S obzirom da se ja uklapam u Satjanandinu sliku :), tj. jesam pomalo agresivan, plahovit, brzo planem, malo vatrenijeg temperamenta, da li smatras da je dobro da se jos jacim intenzitetom bavim fizickim aktivnostima kako bih nekako izbacio tu energiju?! Preciziraj malo to.

Šta stomak, gde u stomak? Može samo u Svadisthanu u abdomen ili Manipuru u solarni pleksus.Motika je iz raja izašla, sinko.

Šta stomak, gde u stomak? Može samo u Svadisthanu u abdomen ili Manipuru u solarni pleksus.

On kaze samo u stomak, ne navodi precizno nista. A ja osecam u Manipuri (solarnom pleksusu). A ponekad i u misicima desne ruke. Dal' valja da dugo stoji u pleksusu:confused:? Nemam pojma sta da radim u vezi toga, evo samo cekam da se samo od sebe stabilizuje, da se smiri. Primetio sam da pomaze molitva Bogorodici, sto znaci da su to ipak neke neciste energije cim se malo smiruju prilikom molitve.

Motika je iz raja izašla, sinko.

Hahha... e ovde si vala u pravu. Nego, citao sam skoro na jednom blogu gde se savetuju da kada se oseti budjenje te energije, da je najbolje da nesto fizicki radimo ili da jedemo ili bilo sta sto skrece paznju. Samo se ne valja protiv nje boriti i potiskivati je :confused:.

Poslednja izmena:
Tvrditi da je zmija na krstu ili u bilo kom obliku hrišćanski simbol je klasično negiranje Sirmiumskih Mučenika a posebno četvorice klesara sirmiumskih mučenika koji su žrtvovali živote jer nisu hteli napraviti kip Eskulapa jer je on imao štap sa ZMIJOM... oni zmiju kao hrišćani nisu hteli da isklešu... i platiše to glavom... zmije su stigle u hrišćanstvo kao nemoć hrišćanstva da se odupre tradiciji naroda i uticaju starih paganskih religija... BTW. Mojsije se baktao često sa zmijama...
Usput... gnosticizam nije jedno učenje i davati formulu ičega po gnosticizmu je apsurdnu... Gnosticizam dozvoljava suprotna shvatanja ako su spoznata duhovno... dva tumačenja iste stvari mogu biti gnostička a da suprotno kazuju... poenta gnosticizma je u ne robovanju dogmama i apsolutnim istinama... poenta gnosticizma jeste u ličnoj spoznaji a ne u naučenom od drugih autoriteta... dakle Papa ili Patrijarh mogu da tvrde šta god hoće, dokle god ti to sam ne spoznaš i ne shvatiš kao istinu to ne znači ništa... tvrditi da gnosticizam ne veruje u fizičko vaskrsenje posle smrti je naprosto smešno pošto je vera individualna stvar tako da neko ko veruje u fizičko vaskrsenje posle smrti može isto tako da bude gnostik kao i oni koji ne veruju... tako da bih se složio samo sa prvim navodom Hunagana "-gnostičkom stanovištu da nisu potrebni posrednici između Boga i čoveka, odnosno da je sveštenik ili biskup koji daje sakrament Krštenja onaj koji usađuje duhovno seme u čoveka, dok je isključivo stvar čoveka da li će to seme da neguje ili će ga pustiti da umre, kao što je Hrist i rekao u paraboli o semenu koje pada na plodno il neplodno tle." a drugi navod je naprosto smešan jer isključuje mogućnost gnosticizma u Crkvi koja ne dozvoljava ženama čin sveštenika... Ako ja imam svoje gnostičko tumačenje kompletne Biblije to mene čini gnostikom, ili ja moram naći ženu koja želi biti sveštenik mojeg tumačenja Biblije da bih ja bio gnostik... Danas svako ima slobodu da formira Crkvu i u svom neznanju i neshvatanju nejlakše mu je da se nazove gnostičkom crkvom i tako prikrije neznanje i neshvatanje...

Tvrditi da je zmija na krstu ili u bilo kom obliku hrišćanski simbol je klasično negiranje Sirmiumskih Mučenika a posebno četvorice klesara

Ko tvrdi da su zmije riscanski simbol?
Riscani nemaju nista svoje, sve simbole su preuzeli od drugih....... sam rist bog prestavlja nastavak ozirijanstva zasnovan i utemeljen mnogo vekova ranije pa i milenijuma.

Back