Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Pa ne znam , ja do sada nisam procitao niti jednog da kaze da PH908 nije povezan sa proto Hrvatima, ili da se makar ogradi od takvih tvrdnji, da kaže da je povezan ( samo povezan) sa Srbima to bi već bilo previše za očekivati.![]()
Znaš onu staru foru, srpstvo je nacionalnost, a hrvatstvo je dijagnoza. Šalu na stranu ali ta priča je kompleksna i duboko je povezana sa aspiracijama AU i Vatikana na ovim prostorima. Evo, recimo, šta piše Ćiro Truhelka, etnički Čeh koji se uvek smatrao vernim podanikom AU monarhije a vremenom je evoluirao u jednog od vodećih ideologa hrvatskog pravaštva i ustaštva:
Polemika se vodila ogorčeno s obje strane: s hrvatske strane argumentima, a s protivne invektivama, koje su prevršile svaku mjeru. U toj općoj politikanskoj psihozi nisam mogao ni ja ostati ravnodušan, te sam napisao i u »Hrvatskom Dnevniku« niz članaka, u kojima sam dokazivao, da je glavno vrelo antagonizmu u tome, što su Srbi etnički tuđi rasni elemenat, koji po geopolitičkom svom položaju pripadaju razliitim kulturnim područjima, te nikada nisu imali zajedničke povijesti, vjere i kulturnog života, a ta borba, koja se vodi pred našim očima, jest borba vlaških došljaka protiv autohtonog žiteljstva Bosne, koje je oduvijek samo hrvatsko. Ti su članci štampani, dakako anonimno, i kao posebna brošura pod naslovom »Hrvatska Bosna«, a učinak im je bio taj, da je »onima tamo« upravo stao dah od nemonog gnjeva. Svoju su žuč sasuli na nepoznatog pisca, ali uza sve nastojanje, da ga pronađu, nije im uspjelo.
Kada neko odraste na takvim "znanstvenim" bljuvotinama, od njega se teško može očekivati bilo kakvo racionalno rasuđivanje iako taj čovek etički gledano ne mora biti loš. Tek sada kroz genetiku dobijamo punu sliku te hrvatske nacionalne šizofrenije. Treba se samo prisetiti onog nesrećnog Jurića koji je nakon prvih genetičkih istraživanja epohalno objavio knjigu o "hrvatskom genu", dok je Srbe trpao u isti koš sa ciganima, Azijatima i slično tome. On je pokušao da "znanstveno" potvrdi ono što je Truhelka pisao pre sto i kusur godina ali je sudbina bila nemilosrdna prema njemu i na kraju ga postavila na stub srama. Da stvar bude još gora, ispalo je da je "hrvatskog gena" kod Srba ima više nego kod Hrvata. Tako je to kada čoveku ideologija i mržnja zamrače sposobnost kritičkog rasuđivanja. Pošto su Hrvati duboko zagazili u tu priču, teško je očekivati da se oni iz nje lako i brzo izvuku. Trebaće da prođu decenije i decenije dok oni ne budu u stanju da prihvate realnost.
Za one koji ne znaju, to je onaj genije koji je svu ćirilicu po Bosni proglasio bosančicom.