Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не, Санџаклије причају и једним и другим, а БХ муслимани овим другим + источнобосанским и новоштокавским икавским (у Цазинској Крајини и Лашванској Долини)

Мислио са на дијалекте који су већински код једних и код других. Код босанско-херцеговачких Муслимана је већински источнохерцеговачки, а код Санџаклија је већински зетски дијалект.

Није тачно, лажеш.

Ти лажеш, или немаш појма.
Старији муслимани из Санџака и они необразованији изговарају љ умест л, они који су се школовали су се ослободили тога као што су јужњаци у школама научили падеже.

Албанофоних Санџаклија је било до пре пар деценија, чак и данас понеки старији Санџаклија зна албански.

Poslednja izmena:
Мислио са на дијалекте који су већински код једних и код других. Код босанско-херцеговачких Муслимана је већински источнохерцеговачки, а код Санџаклија је зетски.

Код БХ Бошњака је већински источнобосански, а код санџачких Бошњака зетско-рашки. Оба дијалекта су староштокавска и оба имају ијекавски рефлекс јата. Према томе, Бошњаци су дијалекатски прилично хомогени, што се не може баш рећи за Србе, с обзиром да БХ Срби говоре ијекавицом,а Срби у Србији екавицом. Да не говорим о дијалекатским разликама севера и југа Србије.

Ти лажеш, или немаш појма.
Старији муслимани из Санџака и они необразованији изговарају љ умест л, они који су се школовали су се ослободили тога као што су јужњаци у школама научили падеже.

Албанофоних Санџаклија је било до пре пар деценија, чак и данас понеки старији Санџаклија зна албански.

Не лажем ја, него си ти видео те крајеве само на разгледницама и на видео клиповима и онда на основу тога конструишеш некакве сулуде тезе. Сто пута су ти објашњене неке ствари, али ти увек изнова и изнова понављаш неистине.

Поновићу још једном: нико не изговара љ уместо л, то је најобичнија лаж и политичка пропаганда.

Код БХ Бошњака је већински источнобосански, а код санџачких Бошњака зетско-рашки. Оба дијалекта су староштокавска и оба имају ијекавски рефлекс јата. Према томе, Бошњаци су дијалекатски прилично хомогени, што се не може баш рећи за Србе, с обзиром да БХ Срби говоре ијекавицом,а Срби у Србији екавицом. Да не говорим о дијалекатским разликама севера и југа Србије.

Санџаклије нису Бошњаци, то не кажем само ја него и Мухамед Јусуфспахић. То сам чуо и од многих босанских Муслимана али и од појединих Санџаклија.
Санџаклије су до 19-ог века биле већином албанофоне, а неки и до пре пар деценија.
У Зукорлићевој породици се говорио албански језик (gjuha shqipe) до пре пар деценија.
Зукорлићи (Зукорли) су дошли у Орље код Тутина у 19-ом веку из Гусиња, а у Гусиње наравно из Албаније. Не знам да ли си чуо да је Зукорлић R1b-BY611, а то је хаплогрупа која је типична за Шиптаре.

Већина Санџаклија потиче од Климента и Куча, ево овде је Зукорлић то лепо објаснио 2:01-2:25
Ако већином потичу од Климента и Куча онда су већином арнаутског порекла, зар не?

До друге половине 19-ог скоро пола данашње Србије је било ијекавско.
Ужичани су најдуже задржали ијекавицу, изгубили су је тек после другог светског рата.

Не лажем ја, него си ти видео те крајеве само на разгледницама и на видео клиповима и онда на основу тога конструишеш некакве сулуде тезе. Сто пута су ти објашњене неке ствари, али ти увек изнова и изнова понављаш неистине.

Поновићу још једном: нико не изговара љ уместо л, то је најобичнија лаж и политичка пропаганда.

Вараш се ја сам доста пута био у Рашкој области, а највише у Пазару и чуо сам како људи тамо причају.

У средњој школи сам имао једног друга Санџаклију који је уместо л уизговарао љ.
Нисам ишао наравно у средњу школу у Новом Пазару него на Звездари, а тај Санџаклија је становао у школском дому.

Poslednja izmena:
Санџаклије нису Бошњаци

Санџачки муслимани јесу Бошњаци, мада има и оних који се и даље воде као Муслимани (велико М).

Санџаклије су до 19-ог века биле већином албанофоне, а неки и до пре пар деценија.

Молим извор за ову тврдњу.

У Зукорлићевој породици се говорио албански језик (gjuha shqipe) до пре пар деценија.
Зукорлићи (Зукорли) су дошли у Орље код Тутина у 19-ом веку из Гусиња, а у Гусиње наравно из Албаније. Не знам да ли си чуо да је Зукорлић R1b-BY611, а то је хаплогрупа која је типична за Шиптаре.

Па шта ? Нису Зукорлићи једине Санџаклије на свету.

Већина Санџаклија потиче од Климента и Куча, ево овде је Зукорлић то лепо објаснио 2:01-2:25

О овоме смо нашироко расправљали пре пар месеци и утврдили смо простим пребројавањем да ни трећина није албанског порекла. Нећу се поново враћати на то.

Ако већином потичу од Климента и Куча онда су већином арнаутског порекла, зар не?

Да, али не потичу ''већином'' од њих.

До друге половине 19-ог скоро пола данашње Србије је било ијекавско.

Ма ни петина. Ијекавски је био само југозападни део и то без Азбуковице која је била икавска.

Ужичани су најдуже задржали ијекавицу, изгубили су је тек после другог светског рата.

То је тачно. Мислим да се чак и данас по неким забаченим селима ужичког краја може срести ијекавица.

Вараш се ја сам доста пута био у Рашкој области, а највише у Пазару и чуо сам како људи тамо причају.

У средњој школи сам имао једног друга Санџаклију који је уместо л уизговарао љ.
Нисам ишао наравно у средњу школу у Новом Пазару него на Звездари, а тај Санџаклија је становао у школском дому.

Рекао сам ти како стоје ствари тамо и у праву сам. Не бих више да понављам.

Санџачки муслимани јесу Бошњаци, мада има и оних који се и даље воде као Муслимани (велико М).

Молим извор за ову тврдњу.

Па шта ? Нису Зукорлићи једине Санџаклије на свету.

О овоме смо нашироко расправљали пре пар месеци и утврдили смо простим пребројавањем да ни трећина није албанског порекла. Нећу се поново враћати на то.

Да, али не потичу ''већином'' од њих.

Ма ни петина. Ијекавски је био само југозападни део и то без Азбуковице која је била икавска.

То је тачно. Мислим да се чак и данас по неким забаченим селима ужичког краја може срести ијекавица.

Рекао сам ти како стоје ствари тамо и у праву сам. Не бих више да понављам.

Изем ти народ који је стар 25 година.
Бошњачку нацију су створили Алија Изетбеговић и Мухамед Филиповић 1992 године. Пре тога су били Муслимани са великим М.
Бошњак је некад била географска одредница као Босанац или Сремац.

Значи ти не верујеш Зукорлићу кад каже да већина санџачких Бошњака потичу од Куча и Климента?
Због чега би Зукорлић који се изјашњава као Бошњак (а не као Шиптар) лагао да већина Санџаклија потиче од Куча и Климента?

Зукорлићи нису једине Санџаклије али и Расим Љајић и Суљо Угљанин исто као и Зукорлић имају арнаутско порекло.
Нема малтене никог од познатих Санџаклија ко нема шиптарско порекло.

У Азбуковици није било никад икаваца него у Подрињу и то само у 2-3 села.

Poslednja izmena:
Изем ти народ који је стар 25 година.
Бошњачку нацију су створили Алија Изетбеговић и Мухамед Филиповић 1992 године. Пре тога су били Муслимани са великим М.
Бошњак је некад био географска одредница као Босанац или Сремац.

То колико су стари је сасвим друга прича и о томе се може дискутовати. Ја само реагујем на политичку пропаганду и на констатно преувеличавање разлика између санџачких и босанско-херцеговачких Бошњака. У томе се посебно истиче овај памфлетиста Кртинић, а врло добро зна да су све нације, укључујући и српску, настале спајањем више несродних група становника. Бошњаци се у том смислу ничим не разликују од осталих.

Значи ти не верујеш Зукорлићу кад каже да већина санџачких Бошњака потичу од Куча и Климента?
Због чега би Зукорлић који се изјашњава као Бошњак (а не као Шиптар) лагао да већина Санџаклија потиче од Куча и Климента?

Нема шта да му верујем или не верујем ; пребројао сам.

У Азбуковици није било никад икаваца него у Подрињу и то само у 2-3 села.

Па Азбуковица је у Подрињу... :fdlan:

Старији слој становништва у тој области је био икавски док нису дошли ијекавци и постепено им наметнули свој дијалект. Икавица је упркос томе дуго опстајала у појединим енклавама.

То колико су стари је сасвим друга прича и о томе се може дискутовати. Ја само реагујем на политичку пропаганду и на констатно преувеличавање разлика између санџачких и босанско-херцеговачких Бошњака. У томе се посебно истиче овај памфлетиста Кртинић, а врло добро зна да су све нације, укључујући и српску, настале спајањем више несродних група становника. Бошњаци се у том смислу ничим не разликују од осталих.

Не знам да ли си пажљиво пратио Кртнићева излагања. Кртинић тврди да су проценти хаплогрупа код Срба (поготово прве 3) мање-више подједнаки од регије до регије, дакле да подједнаке проценте хаплогрупа имају Срби нпр. из Шумадије и из Босанске Крајине или било којих других регија, једино каже да Црна Гора одудара у том смислу. Шта ту није тачно?

С друге стране код Бошњака имамо огромну разлику у заступљености хаплогрупа између Рашке и Босне, толике драстичне разлике код Срба нема (по регијама). Шта ту није тачно?

Нема шта да му верујем или не верујем ; пребројао сам.

Јеси ли ти ишао по Санџаку од куће до куће и правио попис/анкету одакле која муслиманска породица потиче?

Па Азбуковица је у Подрињу...

Азбуковица обухвата један део Подриња али се простире и мимо Подриња у унутрашњости...

Муж од једне моје рођаке је из Азбуковице, он каже да су његови стари говорили ђед, а не дид или деда. И каже да су старином из Херцеговине, а дошли су у 18-ом веку.

Не знам да ли си пажљиво пратио Кртнићева излагања. Кртинић тврди да су проценти хаплогрупа код Срба (поготово прве 3) мање-више подједнаки од регије до регије, дакле да подједнаке проценте хаплогрупа имају Срби нпр. из Шумадије и из Босанске Крајине или било којих других регија, једино каже да Црна Гора одудара у том смислу. Шта ту није тачно?

Није тачно да су подједнаки. Ево ти само пример прошлогодишњег анонимног тестирања на узорку од преко двеста људи, где се јасно види да се проценти на северу, у централном делу и на југу Србије разликују.

С друге стране код Бошњака имамо огромну разлику у заступљености хаплогрупа између Рашке и Босне, толике драстичне разлике код Срба нема (по регијама). Шта ту није тачно?

Није спорна разлика у процентима хаплогрупа већ у начину на који покушава да докаже ''генетску'' разлику између две групе Бошњака, сабирајући са једне стране хаплогрупе R1a и I2a, а са друге стране R1b источну, E1b и J2b2. Он или не зна најосновније ствари или се намерно прави глуп. О каквој ''генетској'' блискости између R1a и I2a се говори, кад су те две хаплогрупе удаљене на Y-dna стаблу 43.000 година ??? Јел он свестан да је, нпр., Бошњак из Санџака који је R-BY611 много ближи неком Бошњаку из БиХ који R1a него што је овом другом близак његов земљак са I2a ? Јел ти сад јасно о каквом се дневно-политичком пропагандисти ради ?

Јеси ли ти ишао по Санџаку од куће до куће и правио попис/анкету одакле која муслиманска породица потиче?

Не, пребројао сам проценте хаплогрупа на Санџачком ДНК пројекту.

Азбуковица обухвата један део Подриња али се простире и мимо Подриња у унутрашњости...

Муж од једне моје рођаке је из Азбуковице, он каже да су његови стари говорили ђед, а не дид или деда. И каже да су старином из Херцеговине, а дошли су у 18-ом веку.

Ијекавци су млађи слој становништва Азбуковице.

Није тачно да су подједнаки. Ево ти само пример прошлогодишњег анонимног тестирања на узорку од преко двеста људи, где се јасно види да се проценти на северу, у централном делу и на југу Србије разликују.

Дај линк од истраживања у којем се јужна, централна и северна Србија врло разликују по процентима хаплогрупа?

У свим регијама где живе или где су живели Срби I2a нигде није испод 30%.
Код Бошњака из Санџака I2a je 12%, а код Бошњака из БиХ око или преко 50%. Онда они из Санџака имају 3% R1a, а босански Муслимани 18-20% а према неким истраживањима и преко 20%. Санџаклије имају око 15% J2b2 а та хаплогрупа код БиХ Муслимана скоро да не постоји. Санџаклије имају око 18% R1b-BY611, а БиХ Муслимана та хг скоро да не постоји. Санџаклије имају 36-37% E-V13, a БиХ Муслимани око 12%...

Муслиману из Санџака који је R1b-BY611 је још ближи по Y DNK црнац из Камеруна или Чада који R1b него Муслиман из Босне који је R1a, шта ћемо са тим?
Ствар је у томе да су I2a1b и R1a -M458/Z280 део прото-словенске етно-генезе, а R1b-BY611, J2b2 и E-V13 су део неке палео-балканске или ко зна које етно-генезе.
Босанском Муслиману је генетски (аутосомално) ближи Србин из Босне него Санџаклија. А Санџаклији је генетски ближи Шиптар него Муслиман из Босне.

Poslednja izmena:

Роза боја на карти означава становништво динарског (ака ијекавског) порекла.
Ово је карта Србије из времена између Берлинског конгреса и Балканских братова, значи да Рашка област, Косово и Војводина у то време нису били у саставу Србије.
Као што може да се види на карти око пола територије тадашње Србије је насељено становништвом динарског порекла.
page1-798px-S._Srbija.pdf.jpg

Poslednja izmena:
Саџаклије - узорак 97

E-V13 (35) - 36,08%

R1b-BY611 (18) - 18,56%

I2a1b (12) - 12,37%

J2b (11) - 11,34%

I1 (7) - 7,22%

J2a (6) - 6,19%

I2a2 (2) - 2,06%

G (2) - 2,06%

C (2) - 2,06%

R1a (1) - 1,03%

H (1) - 1,03%

22 узорка су из Пријепоља, 21 из Тутина, 20 из Новог Пазара, 10 из Рожаја, 9 из Петњице, 7 из Бијелог Поља, 5 из Сјенице и 3 из Плава.

Шиптарска генетика издоминирала! :hahaha:

Poslednja izmena:
Дај линк од истраживања у којем се јужна, централна и северна Србија врло разликују по процентима хаплогрупа?

Коментарисали смо то истраживање на овом форуму. Не могу по сто пута да се враћам на исто. Све у свему, разликују се северни, средишњи и јужни делови Србије по процентима хаплогрупа.

Узгред, колико ме сећање служи, неко је недавно споменуо да у једном граду на југозападу Србије, не сећам се тачно ком, има око 50% I1 хаплогрупе. Толико о ''уједначености'' процената унутар српске популације...

Муслиману из Санџака који је R1b-BY611 је још ближи по Y DNK црнац из Камеруна или Чада који R1b него Муслиман из Босне који је R1a, шта ћемо са тим?

Ништа, поента је да му је, како год окренеш, ближи муслиман из БиХ који је R1a, него муслиман из БиХ који је I2a.

Ствар је у томе да су I2a1b и R1a -M458/Z280 део прото-словенске етно-генезе,

Могу да буду део 150 етногенеза, то неће променити чињеницу да је међу њима ''провалија'' од 40.000 година.

Роза боја на карти означава становништво динарског (ака ијекавског) порекла.
Ово је карта Србије из времена између Берлинског конгреса и Балканских братова, значи да Рашка област, Косово и Војводина у то време нису били у саставу Србије.

Поставио си Цвијићеву карту на којој је приказана ''предкумановска'' Србија. Ја сам говорио о Србији са Војводином, Косовом и Рашком облашћу.

page1-798px-S._Srbija.pdf.jpg

Као што може да се види на карти око пола територије тадашње Србије је насељено становништвом динарског порекла.

Као што може да се види на карти, око трећина територије ''предкумановске'' Србије је насељена становништвом динарског порекла, а и та трећина је добро прошарана црвеном бојом тј. домицилним становништвом. Иначе, Цвијић је и сам био пореклом Динарац, па је волео све да преувеличава. Североисточно од линије Лозница-Ваљево-Чачак, никада није било ијекавице. На том простору има далеко више домицилног становништва него што је представљено на карти овим црвеним флекицама.

Могу да буду део 150 етногенеза, то неће променити чињеницу да је међу њима ''провалија'' од 40.000 година.

Схваташ ли ти да је хаплогрупа мање од 0,1% укупне генетике?
Да ли хоћеш да каже да је Швеђанину који је I1 ближи Арапин који је J1 него Швеђанин које је R1a или R1b? Зато што су I и J ближе једна другој него и једна и друга према R.

Прихватићу твоју логику, а онда могу да кажем:
- Србину који је E-V13 је ближи црнац из Сомалије који је E него Србин I2a, R1a, I1... Нема везе што је Србин E-V13 белац, а што је Сомалијац E црнац.
- Србину који је I1 је ближи Швеђанин I1 него Србин са неком другом хаплогрупом.
- Србину који је R1a је ближи Пакистанац R1a него Србин са неком другом хаплогрупом.
- Србину који је N је ближи Самојед из Сибира N него Србин са неком другом хаплогрупом.
- Србину који је R1b је ближи Башкир R1b него Србин са неком другом хаплогрупом итд. итд. итд.
Дај молим те немој да ми вређаш интелигенцију! Да ли си схватио бесмисао тога што си рекао??

Ево ајде да замислимо да сам ја глуп човек и да питам тебе да ми објасниш, питање: Ја немам исту хаплогрупу као мој деда по мајци и ујак, е сад да ли су ми ближи деда и ујак или неки човек са другог краја Европе или са другог континента који има исту хаплогрупу као ја?

Poslednja izmena:
Коментарисали смо то истраживање на овом форуму. Не могу по сто пута да се враћам на исто. Све у свему, разликују се северни, средишњи и јужни делови Србије по процентима хаплогрупа.

Узгред, колико ме сећање служи, неко је недавно споменуо да у једном граду на југозападу Србије, не сећам се тачно ком, има око 50% I1 хаплогрупе. Толико о ''уједначености'' процената унутар српске популације...

Није у питању град, већ читав Златиборски округ, и није у питању 50% I1 већ 50% I2-din и 20% I1, али мислим да је I1 преувеличана, пре свега због непропорцинално великог удела тестираних из Пријепоља.

Узгред, колико ме сећање служи, неко је недавно споменуо да у једном граду на југозападу Србије, не сећам се тачно ком, има око 50% I1 хаплогрупе.

Међу Србима из Пријепоља има 25% I1, а не 50%. То је због масовног досељавања Дробњака у Пријепоље у прошлости.

Пријепоље је само један град а нека шира регија, шта је следеће статистика проценат хаплогрупа по селима, по зградама, улицама...

Ја ћу покушати да убедим све мушкарце из моје улице да тестирају и направићу статистику. Ако се који проценат горе-доле разликује од српског просека ја ћу се "хвалити" како је генетика моје улице различита од укупне српске генетике! :hahaha:

Поставио си Цвијићеву карту на којој је приказана ''предкумановска'' Србија. Ја сам говорио о Србији са Војводином, Косовом и Рашком облашћу.

Е ту сам те чекао!
Да ли ти знаш да је српско становништво Рашке динарског порекла? Српско становништво Рашке је углавном досељено из Црне Горе и Херцеговине.
Да ли ти знаш да је на КиМ било јако пуно колониста из Црне Горе, нарочито у Метохији те у Ибарском Колашину?
Да ли ти знаш да су пола Срба из Војводине потомци колониста из динарских крајева (Лика, Далмација, Босна, Херцеговина, Црна Гора, западна Србија)? Осим тога и међу Србима староседеоцима Војводине има одређени проценат оних који су старином из динарских крајева.

Poslednja izmena:
Као што може да се види на карти, око трећина територије ''предкумановске'' Србије је насељена становништвом динарског порекла, а и та трећина је добро прошарана црвеном бојом тј. домицилним становништвом. Иначе, Цвијић је и сам био пореклом Динарац, па је волео све да преувеличава. Североисточно од линије Лозница-Ваљево-Чачак, никада није било ијекавице. На том простору има далеко више домицилног становништва него што је представљено на карти овим црвеним флекицама.

Мачва је насељена углавном из Херцеговине, а шта су Херцеговци ако нису Динарци?

Најпознатији војвода из Првог Српског Устанка из Мачве Стојан Чупић (Змај од Ноћаја) је био родом из Пиве, а његова породица је дошла у Мачву кад је он био дете https://sr.wikipedia.org/sr-el/Стојан_Чупић

Наравно да је Змај од Ноћаја причао ијекавицом јер је родом из Старе Херцеговине (одакле потиче много Мачвана).

Вук Караџић је такође пореклом из Старе Херцеговине из Дробњака, према једној верзији је рођен у Тршићу а према другој рођен је у Дробњаку а у Тршић је дошао са 6 година.

Poslednja izmena:
Схваташ ли ти да је хаплогрупа мање од 0,1% укупне генетике?

:hahaha:

Схватам ја, али не схваташ ти...

Саџаклије - узорак 97

E-V13 (35) - 36,08%

R1b-BY611 (18) - 18,56%

I2a1b (12) - 12,37%

J2b (11) - 11,34%

I1 (7) - 7,22%

J2a (6) - 6,19%

I2a2 (2) - 2,06%

G (2) - 2,06%

C (2) - 2,06%

R1a (1) - 1,03%

H (1) - 1,03%

22 узорка су из Пријепоља, 21 из Тутина, 20 из Новог Пазара, 10 из Рожаја, 9 из Петњице, 7 из Бијелог Поља, 5 из Сјенице и 3 из Плава.

Шиптарска генетика издоминирала! :hahaha:

...само се управљам по твојој аргументацији.:)

Да ли хоћеш да каже да је Швеђанину који је I1 ближи Арапин који је J1 него Швеђанин које је R1a или R1b?

По хаплогрупи, да, апсолутно.

Прихватићу твоју логику, а онда могу да кажем:
- Србину који је E-V13 је ближи црнац из Сомалије који је E него Србин I2a, R1a, I1... Нема везе што је Србин E-V13 белац, а што је Сомалијац E црнац.
- Србину који је I1 је ближи Швеђанин I1 него Србин са неком другом хаплогрупом.
- Србину који је R1a је ближи Пакистанац R1a него Србин са неком другом хаплогрупом.
- Србину који је N је ближи Самојед из Сибира N него Србин са неком другом хаплогрупом.
- Србину који је R1b је ближи Башкир R1b него Србин са неком другом хаплогрупом итд. итд. итд.

Све је тачно што си написао, ако гледаш Y-dna, наравно.

Ево ајде да замислимо да сам ја глуп човек и да питам тебе да ми објасниш, питање: Ја немам исту хаплогрупу као мој деда по мајци и ујак, е сад да ли су ми ближи деда и ујак или неки човек са другог краја Европе или са другог континента који има исту хаплогрупу као ја?

По хаплогрупи ти је ближи неко са другог континента ко има исту хг као и ти.

:hahaha:

Схватам ја, али не схваташ ти...

...само се управљам по твојој аргументацији.:)

По хаплогрупи, да, апсолутно.

Све је тачно што си написао, ако гледаш Y-dna, наравно.

По хаплогрупи ти је ближи неко са другог континента ко има исту хг као и ти.

Питање за тебе: Да ли су босанским Муслиманима генетски ближи Срби и Хрвати из Босне или Санџаклије?

Дакле питање се односи само на генетику, не на религију, обичаје, културу, менталитет итд.

Није у питању град, већ читав Златиборски округ, и није у питању 50% I1 већ 50% I2-din и 20% I1, али мислим да је I1 преувеличана, пре свега због непропорцинално великог удела тестираних из Пријепоља.

Тим више, ако је у питању цео округ. Значи, то је десет општина. Која српска регија још има 20% I1 + 50% I2a-din ?

Е ту сам те чекао! Да ли ти знаш да је српско становништво Рашке динарског порекла? Српско становништво Рашке је углавном досељено из Црне Горе и Херцеговине.

Није тачно. Има доста старинаца (нарочито на Пештеру), а има и досељеника из других области, не само из ЦГ и Херцеговине. Један део оних Климената се утопио и у Србе ; то исто знаш само се правиш невешт.

Да ли ти знаш да је на КиМ било јако пуно колониста из Црне Горе, нарочито у Метохији те у Ибарском Колашину?

Знам, али реч је углавном о планској колонизацији између два светска рата. У сваком случају досељено српско становништво Косова и Метохије је малобројније од староседелачког. Изузетак је само Ибарски Колашин где преовлађују досељеници.

Да ли ти знаш да су пола Срба из Војводине потомци колониста из динарских крајева (Лика, Далмација, Босна, Херцеговина, Црна Гора, западна Србија)?

Не знам где си нашао податак о ''пола''. Друго, реч је о становништву које је ту насељено у последњих сто година: један мањи део између два светска рата, знатно више после Другог светског рата, а највише после ратова 90-тих.

Осим тога и међу Србима староседеоцима Војводине има одређени проценат оних који су старином из динарских крајева.

Тај проценат је занемарљив. Војводина је углавном насељена из Шумадије и са Косова у периоду од друге половине 15. века, па до 1733. године.

Мачва је насељена углавном из Херцеговине, а шта су Херцеговци ако нису Динарци?

Динарци су, али Мачва није насељена ''углавном'' одатле.

Најпознатији војвода из Првог Српског Устанка из Мачве Стојан Чупић (Змај од Ноћаја) је био родом из Пиве, а његова породица је дошла у Мачву кад је он био дете https://sr.wikipedia.org/sr-el/Стојан_Чупић

Наравно да је Змај од Ноћаја причао ијекавицом јер је родом из Старе Херцеговине (одакле потиче много Мачвана).

Ја нисам рекао да нема уопште досељеника из тих крајева, већ да у северозападним деловима Србије преовлађује стариначко становништво. Ту се никада није говорило ијекавицом, већински.

Вук Караџић је такође пореклом из Старе Херцеговине из Дробњака, према једној верзији је рођен у Тршићу а према другој рођен је у Дробњаку а у Тршић је дошао са 6 година.

Караџићи су пореклом највероватније из Македоније, одакле су се доселили најпре у Васојевиће, па у Дробњак, па у Тршић. Иначе, Вук јесте био ијекавац, а само место Тршић се налази на граници према екавској зони.

Poslednja izmena:
Питање за тебе: Да ли су босанским Муслиманима генетски ближи Срби и Хрвати из Босне или Санџаклије?

Дакле питање се односи само на генетику, не на религију, обичаје, културу, менталитет итд.

Не знам јер није рађена научна студија о генетици становништва Рашке области. Ако бих морао да претпоставим, рекао бих да су Бошњаци и Срби из Рашке области, аутосомално ближи једни другима, него Бошњацима односно Србима из БиХ. Мада, ни те разлике вероватно нису нешто велике ; који проценат горе-доле.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back