Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da
U FTDNA bazi ima i jedan koji je Din-S ali je ukazano da je poreklom iz Makedonije.
Нисмо се разумели.
У самој Бугарској, главна концентрација I2a хаплогрупе уопште, би требало да је у западној Бугарској, нарочито северозападној. У јуоисточној очекујем већу заступљеност J2, R1b (severnije) i E-V13 (јужније). Р1а, очекујем прилично равномерно, можда мало више по дијагонали североисток - југозапад.

Poslednja izmena:
Ne bih se bas usudjivao da kazem da je "juzno-slovenski=srpski". Bar smo ovde videli koliko se tu naroda slilo iz razlicitih pravaca.
Па то призилази из радова лингвиста, који Старословенски виде као најстарији (не само међу јужнословенским).
Такође Маројеић доказује да, како ми то један форумаш то дефиниса:
Радмило Маројевић је само научно образложио оно што су Добровски и Шафарик раније установили. Маројевић је указао на фонетске одлике иманентне српском језику и његовом развоју које су присутне у старословенском, његовој најстаријој редакцији.
Имаш радове у ликовима на претходном мом одговору.

Poslednja izmena:
da li postoje podaci za potez leskovac vranje, ukljucujuci vlasinu staru planinu i taj deo uz bugarsku granicu sa srpske strane. tu postoje neke jako interesantne kulturne karakteristike koje se ne nalaze u drugim delovima srbije, pa me interesuje dal postoje i genetske razlike. inace ja sam iz okoline vladicinog hana iz sela polom. planiram da se uskoro testiram pa cu da javim kad dobijem rezultate.

И Марјановић је некакав министар у Федерацији. Додуше, његов рад је финансирала ЕУ али су из неког разлога после добијених резултата прекинули сва даља истраживања.

Македонци су комбинација Срба и Бугара. За сада важи неписано правило да они чије презиме завршава на -ов, -ев имају бугарске корене, док они са -ки српске. Тако говоре и за сада тестирани хаплотипови Македонаца јер су ови први Din-N а други Din-S.

И мени се чини логичнијом варијанта да је до раздвајања дошло пре миграција мада су тада то били доста блиски језици.

Milsim da nije tako jednostavno.
Prvo, sta znaci Bugarin ? Znamo da su Bugari Sloveni (u vecini) koji su bili pod bugarskom (original) vodstvom, bilo da su ti sloveni primeli bugarsko ime pre dolaska na Balkan, ili posle dolaska "Bugara" na Balkan.
Ko su bili ti Sloveni na Balkanu pre Bugara ? kojim jezikom govorili ? Tada jedinstvenim slovenskom jeziku.

Koliko sam video po kartama, I2a je dosta prisutna (bila N ili S, verovartno vise N) u zapadnu Bugarsku, a mnogo manje kad se ide ka istoku. Sloveni na centralnom Balkanu, pre dolaska Bugara su imali izgleda dobar udeo I2a din.

Sto se makedonskih prezimena tice, vise to zavisi po kojom su vise bili kulturnom (istorisjko nasledstvo) uticaju (srpsko ili bugarsko) kad su "fiksirali" prezimena (neznam kad je to bilo za Makedonce), nego sto su bili pod nekom etnickom podelom.

danas sam pitao ovde u jednoj firmi u irskoj na koliko markera rade test. dobio sam ovaj odgovor:

Our YDNA test uses a custom-designed Illumina chip, containing nearly 400 Y-SNP markers, all specially chosen to be non-redundant and informative in Europeans (though there is non-European variation on the chip as well). It is therefore a very detailed test.
dal je neko cuo za ovo? ja se bas ne razumem. sta ovo znaci?

http://www.irelandsdna.com/

Мислим да у овој дискусији о Србима, Бугарима и Македонцима не можете далеко да одете на овај начин. Наиме, потпуно је нејасно о којим Србима, Бугарима и Македонцима говорите, садашњим, или онима из времена досељавања. Ако говорите о времену досељавања, онда прво не можете говорити о Македонцима, они су као народ формирани 1945. године. Евентуално, можете говорити само о словенским племенима која су населила територију античке Македоније. Даље, у то доба су поред Срба, Бугара и словенских племена Македоније постојала и друга словенска племена која су населила тероторије данашње источне Србије, до Ибра, и западне Бугарске. Они оригинално нису били ни Срби ни Бугари, а по пореклу једни су припадали Склавинима и дошли су из Паноније, други Антима и спустили су се на Балкан из доњег Подунавља, а трећи Панонским Ободритима, за њих се не зна тачно којој су словенској групацији припадали. Али, у сваком случају, ја не мислим да су се они међусобно много разликовали по језику и култури. И мислим да је поптпуно погрешно говорити да су Македонци мешавина Срба и Бугара. Јесте, било је пуно миграција унутар балканског словенског простора, било је мешања Срба и Бугара на том простору, али било је и потомака оних старих словенских племена који нису били ни Срби ни Бугари. I2a-DinS је вероватно дошао у Македонију тим унутрашњим миграцијама, али I2a-DinN су могла донети сва склавинска и антска племена која су се доселила на Балкан.

da li postoje podaci za potez leskovac vranje, ukljucujuci vlasinu staru planinu i taj deo uz bugarsku granicu sa srpske strane. tu postoje neke jako interesantne kulturne karakteristike koje se ne nalaze u drugim delovima srbije, pa me interesuje dal postoje i genetske razlike. inace ja sam iz okoline vladicinog hana iz sela polom. planiram da se uskoro testiram pa cu da javim kad dobijem rezultate.

Немој превише да очекујеш да ћеш из резултата свог тестирања успети да извучеш неки општи закључак који се тиче становништва из области које помињеш. Било је у тим крајевима пуно унутрашњих миграција, пуно мешања, па данашње се садашње стање може пуно разликовати од оног пре много година. На пример, познато је да се у те крајеве у 17. веку доселило пуно народа из Метохије, Старе Србије. На пример, ја знам да фамилија моје мајке води порекло од оних који су дошли из тих крајева, а то важи и за половину села из ког она потиче, а има и још много других таквих села. Са друге стране, за људе мог презимена, јако бројне у тим крајевима, постоји веровање да потичу из области између Лима и Таре.

Немој превише да очекујеш да ћеш из резултата свог тестирања успети да извучеш неки општи закључак који се тиче становништва из области које помињеш. Било је у тим крајевима пуно унутрашњих миграција, пуно мешања, па данашње се садашње стање може пуно разликовати од оног пре много година. На пример, познато је да се у те крајеве у 17. веку доселило пуно народа из Метохије, Старе Србије. На пример, ја знам да фамилија моје мајке води порекло од оних који су дошли из тих крајева, а то важи и за половину села из ког она потиче, а има и још много других таквих села. Са друге стране, за људе мог презимена, јако бројне у тим крајевима, постоји веровање да потичу из области између Лима и Таре.

i ja to znam. moji su se doselili sa kosova takodje. nego dole stvarno postoje obicaji (zivi koji se jos postuju) kojih nema (bar koliko ja znam) u ostalim delovima srbije. otvoricu posebnu temu o ovome kad budem imao vremena. inace moji su pavlovici. ali izgleda da su uzeli prezime po nekom pavlu koji je dosao sa kosova. a sta su bili ranije ko zna,

mislio sam na ovo

Our YDNA test uses a custom-designed Illumina chip, containing nearly 400 Y-SNP markers, all specially chosen to be non-redundant and informative in Europeans (though there is non-European variation on the chip as well). It is therefore a very detailed test.

sta je to illumina chip? nisam znao da postoji test na 400 markera? na koliko ste vi ovde markera maksimalno radili test? test kosta preko 200 evra, pa da ne bacam pare ako mislite da je bezveze.

Македонци су комбинација Срба и Бугара. За сада важи неписано правило да они чије презиме завршава на -ов, -ев имају бугарске корене, док они са -ки српске. Тако говоре и за сада тестирани хаплотипови Македонаца јер су ови први Din-N а други Din-S.

И мени се чини логичнијом варијанта да је до раздвајања дошло пре миграција мада су тада то били доста блиски језици.

Da, jer ako imamo dve srodne grupe ljudi u istoj grupi a tu su i ostale u miksu onda je verovatnije da su jezici slicni sa nekom zajednickom osnovom nego da je jedan jezik pa ga ovi "izmenili" ...

--------------------------------------------------

Inace za jug Srbije, tu ima toliko razlicitih porekla ljudi da je cudo kako taj region nije ispracen. Ima sa zapadnog Balkana, Kosova, Bugarske ... Mislim da iako su sela opustela i propadaju zbog situacije, ali da su po vecim mestima ljudi poreklom iz Grcke danasnje i tako dalje ...

mislio sam na ovo

sta je to illumina chip? nisam znao da postoji test na 400 markera? na koliko ste vi ovde markera maksimalno radili test? test kosta preko 200 evra, pa da ne bacam pare ako mislite da je bezveze.

Mi koji smo radili testiranje, koliko je meni poznati, radili smo testiranje na STR markere, a ne na SNP markere. Testiranje smo radili na 12, 17, 25, 37, 67 (npr. ja), ili 111 (npr. Mlađo) STR markera. Nakon što smo dobili rezultate testiranja, gdje su navedene vrijednosti za testirani broj STR markera, neki od nas su (a na bazi preporuke, koju smo dobili od stručnjaka koji administriraju projekte na FTDNA) uradili testiranje na pojedinačne SNP markere, da bismo došli do podatka, koji od trenutno definisanih terminalnih SNP markera, definiše haplogrupu kojoj pripadamo.

Inače, tražiti 200 EUR za testiranje uzorka kroz čip koji ima samo 400 SNP markera je bezobrazno puno. Čip kojim se vrši testiranje uzoraka u National Geographics Geno 2.0 projektu ( https://genographic.nationalgeographic.com/ ) ima u sebi čak 2.083 Y-SNP markera, a ovo testiranje košta 200 USD. Međutim, čak i ovaj čip, u sebi nema npr. Y-SNP marker označen sa L1280, koji je terminalni SNP marker za haplogrupu R1a1a1b1a2f, a koja je prilično zastupljena među R1a-Z280 populacijom na Srpskom DNK projektu.

Dakle, ako ćeš raditi testiranje, uradi to kod firme koja nudi testiranje na 25, 37 ili 67 STR markera.

Dakle, ako ćeš raditi testiranje, uradi to kod firme koja nudi testiranje na 25, 37 ili 67 STR markera.
Значи овај тест на 37 маркера за око 125€ и није лош за поуздане резултате?

For men only.
Recommended level of Y-DNA tests.
37-marker matches are highly likely to be related within the past 8 generations.*
Provides genealogically relevant matches and recent ancestral origins.
Recommended for confirming a genealogical relationship with another male.
Provides your Haplogroup: deep ancestral origin of the paternal line.
We store your DNA for free so that you can upgrade the tests in the future
NO subscription fees

Your matches and ancestral origins largely depend on how your DNA compares to our database. With the largest DNA database in the world, you have the greatest chance of finding close relatives by testing with us. However, if your paternal line is rare, it is possible you will not have matches or ancestral origins information right away. As our database is constantly growing, you may have matches over time, and we will send you e-mail notifications about any new matches.

*Estimated for exact 37-marker matches, at a 95% confidence level.

Значи овај тест на 37 маркера за око 125€ и није лош за поуздане резултате?

Test na 37 Y-STR markera, na FamilyTreeDNA je, uz sadašnje cijene, apsolutni best buy.

Eventualno, možeš sačekati neku akciju, kada bi za samo nešto veću cijenu, mogao dobiti i testiranje na 67 Y-STR markera. Trenutna (i standardna) cijena za testiranje na 67 Y-STR markera je 268 USD, a kada su akcije, ta cijena zna pasti na cca. 220 USD.

U svakom slučaju, za određivanje tačne haplogrupe, trebao bi biti dovoljan test na 37 Y-STR markera, uz eventualno dodatno testiranje na jedan do dva SNP markera.

Poslednja izmena:
dublin
]mislio sam na ovo

sta je to illumina chip?
http://www.illumina.com/products/chip-seq_dna_sample_prep_kit.ilmn

nisam znao da postoji test na 400 markera?
A jesi li znao sta je to marketing?

na koliko ste vi ovde markera maksimalno radili test?
test kosta preko 200 evra, pa da ne bacam pare ako mislite da je bezveze.

Najjaci standardni test koji se danas radi je onaj na 111 markera i radi ga FTDNA. U ovakvim situacijam treba dobro procesljati sajt onoga ko nudi "ponudu koja se ne moze odbiti" i videti u kom grmu lezi zec.

Postoji jedno logicko pitanje. Kada nesto izgleda neverovatno dobro i jeftino, zasto onda svi ne kupuju taj proizvod? ))))

pa sta cu kor. ko ne zna taj mora da veruje. zato ja verujem al proveravam.

a da su isti kao mi nisu. ako ima neko kome su slicni onda su to grci i siptari. sto me uopste ne cudi.

inace irci su izmislili marketing. oni su uspeli sebe prodaju kao:

kelte (a nemaju veze sa keltima)
radne i vredne (a lenji su do bola)
dobre majstore (a ne mogu ekser da zabiju u dasku kako treba)
ljubazne i uvek spremne da se nasmeju i pomognu (a ustvrari te samo otkace na finjaka)
prijateljske (a ustvari su totalno nezainteresovani za bilo koga osim mozda familije a ni to nije sigurno)
otvorene i srdacne i iskrene (a u stvari su licemerni, podmukli i lazu cim zinu i nista ne mozes da im verujes i nikad ti po pravilu nece reci sta misle o tebi u lice al zato vole da pricaju iza ledja samo tako)
srcane i slobodoljubive (a ustvari irska poslovica kaze: prezivi danas mozes da se boris i neki drugi put. irci su idealne birokrate jer nemaju nikakav integritet. rade sta im se kaze. kad treba neko nesto prvi da proguta u evropskoj uniji irci prvi otvore usta. bar vecina koju sam ja sreo.)
gostoljubive (a ustvari su nevidjeni ksenofobi i najradje bi da im turisti ostave pare na granici i da se odmah okrenu nazad. inace su i nevidjeni rasisti.)

zato iraca i potomaka iraca ima danas oko 80 miliona a nas...

naravno ima i izuzetaka al ovo gore je generalno pravilo.

veruj me ja zivim u irskoj vec 18 godina.

pa sta cu kor. ko ne zna taj mora da veruje. zato ja verujem al proveravam.

a da su isti kao mi nisu. ako ima neko kome su slicni onda su to grci i siptari. sto me uopste ne cudi.

inace irci su izmislili marketing. oni su uspeli sebe prodaju kao:

kelte (a nemaju veze sa keltima)
radne i vredne (a lenji su do bola)
dobre majstore (a ne mogu ekser da zabiju u dasku kako treba)
ljubazne i uvek spremne da se nasmeju i pomognu (a ustvrari te samo otkace na finjaka)
prijateljske (a ustvari su totalno nezainteresovani za bilo koga osim mozda familije a ni to nije sigurno)
otvorene i srdacne i iskrene (a u stvari su licemerni, podmukli i lazu cim zinu i nista ne mozes da im verujes i nikad ti po pravilu nece reci sta misle o tebi u lice al zato vole da pricaju iza ledja samo tako)
srcane i slobodoljubive (a ustvari irska poslovica kaze: prezivi danas mozes da se boris i neki drugi put. irci su idealne birokrate jer nemaju nikakav integritet. rade sta im se kaze. kad treba neko nesto prvi da proguta u evropskoj uniji irci prvi otvore usta. bar vecina koju sam ja sreo.)
gostoljubive (a ustvari su nevidjeni ksenofobi i najradje bi da im turisti ostave pare na granici i da se odmah okrenu nazad. inace su i nevidjeni rasisti.)

zato iraca i potomaka iraca ima danas oko 80 miliona a nas...

naravno ima i izuzetaka al ovo gore je generalno pravilo.

veruj me ja zivim u irskoj vec 18 godina.

Sigurno ima dosta istine, ali da li nije previse generalizovano.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back